Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Parppeinvaaran runokylä

Parppeintie 4 C,
82900 Ilomantsi

Runokylässä kajahtaa kesäisin kannel ja runonlaulu! Parppeinvaarassa säilyvät ja elävät karjalainen kulttuuriperintö, paikallinen luonto ja sota-ajan muistot.

 

Parppeinvaaran runokylä on saanut nimensä vaaralla 1800-luvulla asuneelta kuululta kanteleensoittaja Jaakko Parppeilta. Runokylää on rakennettu 60-luvulta lähtien karjalaisen rakennustaidon ja runonlaulajien muistoksi. Kylän monipuoliset rakennukset ja näyttelyt kertovat runonlaulajien perinnöstä, karjalaisesta ruokaperinteestä, sota-ajan tapahtumista sekä paikallisesta luonnosta.

Runonlaulajan pirtissä soivat kesäisin kanteleet taitavien oppaidemme käsissä. Mateli Kuivattaren syntymäkodin aitassa tutustutaan tärkeään runonlaulajaan, joka lauloi Kantelettaren säkeitä Elias Lönnrotille vuonna 1838. Legendaarisen rajakenraali Raappanan maja toimi sotavuosina 1941-44 komentopaikkana Rukajärven rintamalla. Korhosen museoaitoissa on esillä nykytaidetta. Kaikkien Pyhien tsasouna on pieni ortodoksinen pyhäkkö, joka rakennettiin Parppeinvaaralle 1980 Larin Paraske -elokuvan filmauksia varten karjalaisen mallin mukaan. Tsasouna on Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan käytössä ja sen ikonit paikkakuntalaisten ikonimaalareiden maalaamia.

Luontopirtti Mesikän näyttely kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta: perinteistä, metsästyksestä ja paikallisen luonnon erityispiirteistä. Näyttelyn pohjana on ilomantsilaisen metsästäjän ja opettajan Heimo Rautavan ainutlaatuinen täytettyjen eläinten kokoelma. Museossa voi tutustua dioramamaisemiin, kansanuskomuksiin, kuunnella kurkien ääntelyä ja hämmästellä kahdella jalalla seisovan karhun kokoa. Mesikkä on saanut nimensä kenraalimajuri Raappanan lemmikkikarhun mukaan, joka sodan aikana piti vahtia komentopaikalla Rukajärvellä.

Ravintola Parppeinpirtti tarjoaa vierailijoille maukasta karjalaista ruokaa. Kantelemusiikin soidessa taustalla mahat täyttyvät emännän pitopöydän ruoista. Museokauppa Parppeinpuodista puolestaan löydät paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa, kirjoja, leluja, pelejä, luonnonkosmetiikkaa, makeisia sekä erikoiskahvia ja -teetä. Puodista ostamalla tuet pohjoiskarjalaisia käsityöläisiä ja yrityksiä.

"Terve pirtti täysinesi
lautakatto lautoinesi
terveh tänne tultuanne
honkaisehen huoneesehen
petäjäisehen tupahan."

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Parppeinvaaran runokylä
Parppeintie 4 C, 82900 Ilomantsi

050 375 8787

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Parppeinvaaran runokylä, Parppeintie 4 C, 82900 Ilomantsi


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

8/6/0 €

Maksutavat

Käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 12:00-16:00
To Suljettu
Pe Suljettu
La Suljettu
Su Suljettu

Kesäkaudella kesä-elokuussa ma-su 11-17, heinäkuussa ma-su 10-18, muina aikoina tilauksesta ryhmille. Talvikaudella 1.9.2021-31.5.2022 avoinna keskiviikkoisin klo 12-16.

Opastus

Opastus 70€, opastus kantelemusiikkituokiolla 90€.