2.9.2021

Ikimuistoisia hetki luonnon ja kulttuurin parissa –katso Museokortin vinkit ruskaretkille eri puolille Suomea

Useat Museokortti-kohteet sijaitsevat luonnon helmassa. Olitpa matkalla pohjoiseen, etelrannikolle, Saimaalle tai metsn siimekseen, lydt helposti kiehtovimmat museokokemukset ruskaretkillesi. Kuvat: Visit Rovaniemi, Museokortti, Verlan Tehdasmuseo ja Sderlngvikin museo.

Tiesitkö, että useat Museokortti-kohteet sijaitsevat kauniiden luontokohteiden, kuten kansallispuistojen läheisyydessä? Katso Museokortin vinkit ruskaretkiin ja koe virkistäviä luonto- ja kulttuurielämyksiä kotimaassa!

Syksyiset luonto- ja museoretket ovat loistava tapa ladata akkuja tulevaa talvea varten. Yhdistät helposti ruskaretkeilyn ja vierailut luontokohteiden läheisyydessä sijaitseviin museoihin kaikkialla maassa.

Löydä luonnonläheiset Museokortti-kohteet, ruska-ajan parhaat reitit ja matkavinkit kaikkialle Suomeen

Olitpa matkalla Lappiin, Kolin kansallismaisemiin, Repoveden Kansallispuistoon tai merelliselle Kemiönsaarelle, löydät helposti kiinnostavat Museokortti-kohteet luonnon helmasta. Voit etsiä reissukohteesi museoita kätevästi kartaltamme tai suunnitella oman kierroksesi syksyisessä suomessa.

Jos tulevan ruskaretkesi suunta on vielä päättämättä, Museot.fi/matkavinkit tarjoaa lukuisia ideoita syksyn kotimaanreissuille. Löydät palvelusta 30 valmista kulttuurikierrosta, jotka kokoavat yhteen kiinnostavimmat museot, luontokohteet sekä paikalliset palvelut. Museokortilla saat pääsyn kierrosten museoihin sekä hotellien ja ravintoloiden palveluita etuhintaan.

Kokosimme tähän artikkeliin luonnonläheisiä Museokortti-kohteita sekä Museokortin matkavinkkien valmiita kierroksia, joiden avulla löydät parhaat ideat ruskaretkillesi. Tee elämyksellinen syysmatka kulttuurin ja luonnon parissa!


1. Vietä täydellinen syyspäivä Söderlångvikin kartanon ihastuttavassa saaristomiljöössäSöderlånvikin kartano on ihastuttava kulttuurimiljöö Kemiönsaaren merellisissä maisemissa. Matkaan kannattaa yhdistää myös visiitti Högsåran idyllisellä saarella. Kuvat: Söderlångvik, Marjo Vänttinen / Museokortti.

Historiallinen Kemiönsaari on luonnonkaunis, meren ympäröimä kulttuuriympäristö tuhansine saarineen ja luotoineen. Keskellä rauhallista saaristomaisemaa komeilee Amos Anderssonin henkilöhistoriaa ja taidekokoelmaa esittelevä Söderlångvikin museo, jonka ympärille avautuu upea kartanoalue luontopolkuineen.

Paikka on kuin luotu kulttuurintäyteiselle ruskaretkelle: taidetta ja historiaa kartanorakennuksessa, puutarhan kypsyvä omenasato, kahvilan herkut sekä museon pihasta lähtevät luontopolut näköalapaikkoineen ja kiehtovine tarinoineen. Kartanon läheisyydessä riittää runsaasti nähtävää ja pääset tutustumaan jopa vanhaan lentokenttään. Museo on avoinna syyskuun loppuun saakka.

Kemiönsaarelle on pääkaupunkiseudulta noin kahden tunnin ja Turusta tunnin ajomatka. Pidemmällä reissulla kannattaa vierailla myös idyllisellä Högsåran saarella, Kasnäsin kallioisilla rannoilla ja Taalintehtaan ruukkikylässä.

Etelärannikolla riittää koettavaa pidemmällekin lomalle. Katso matkavinkkiemme Unohtumaton etelänloma kotimaassa -kierros ja löydä alueen elämykset Raaseporin linnasta Fiskarsin museoon ja Salon elektroniikkamuseosta Kasnäsin kärkeen saakka.


2. Kullan kimallusta, arktista luontoa ja pohjoista kulttuuria Lapin ruskaretkelläLapin värikäs maaruska ja loputtomiin jatkuvat maisemat ovat elämys, jotka useimmat haluavat kokea ainakin kerran elämässään. Luonto on vahvasti läsnä myös Lapin Museokortti-kohteissa. Kuvat: Ella Karttunen/Museokortti, Harri Tarvainen/Visit Finland.

Pohjoisen ruskaretki tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luonnon ja kulttuurin ystäville. Museokortin matkavinkkien Seikkailu lumoavassa Lapissa -kierros kokoaa yhteen pohjoisen Museokortti-kohteet sekä useita kansallispuistoja ja helposti saavutettavia luontokohteita.

Useat Lapin museot sijaitsevat retkeilyreittien läheisyydessä. Koe ihmeellisiä tarinoita kullasta Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa Tankavaaran Kultamuseossa. Tutustu saamelaiskulttuurin elävään perintöön Saamelaismuseo Siidan ulkomuseossa Inarissa ja patikoi historialliseen Pielpajärven erämaakirkkoon, Juutuan esteettömälle luontopolulle tai Lemmenjoen kansallispuiston päättymättömissä erämaissa.

Ruskan väriloisto toistuu myös pohjoisessa taiteessa, eritoten Reidar Särestöniemen upeissa teoksissa Kittilän Särestöniemi-museossa. Särestöniemen kotitaloista ja ateljeesta koostuva museo sijaitsee Ounasjoen rannalla syrjäisessä Kaukosen kylässä. Kittilän läheisyydessä löydät runsaasti mahdollisuuksia ruskaretkeilyyn esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Tiesitkö, että syksy on paras vuodenaika revontulien bongailuun? Tiedekeskus Arktikum Rovaniemellä on loistava paikka tutustua arktisen luonnon ihmeisiin sekä kulttuureihin. Arktikumin naapurista löydät Tiedekeskus Pilkkeen, joka puolestaan keskittyy metsään ja sen läsnäoloon ihmisten arjessa.

Katso koko Seikkailu lumoavassa Lapissa -kierros >

Majoitusetu Museokortilla: -10 % alennus majoituksesta | Wilderness Hotel Inari (etu voimassa 31.10.2021 saakka).


3. Saimaa on syysreissujen runsaudensarvi – Koe harjut, metsät ja näköalapaikoilta avautuvat järvimaisemat Punkaharjulla ja MikkelissäPunkaharjun retkeilypolut risteilevät kansallismaiseman kuvankauniissa maastossa. Kesällä avattu Mikkelin Sodan ja rauhan keskus Muisti on uudenlainen ja vaikuttava museokokemus. Kuvat: Visit Saimaa, Pihla Liukkonen/Sodan ja Rauhan keskus Muisti

Suomen suurin järvi Saimaa kätkee rannoilleen lukemattomia helmiä. Museokortin matkavinkkien Kulttuurielämyksiä Saimaan rannoilla -kierrokselta löydät runsaasti ideoita usean päivän mittaiselle matkalle. Lyhyemmille syysreissuille voit suunnata vaikkapa Punkaharjulle tai Mikkeliin, jotka saavutat kätevästi myös julkisilla esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Punkaharjun kansallismaisemassa sukellat metsän uumeniin niin Suomen metsämuseo Luston vaikuttavissa näyttelyissä kuin alueen monipuolisilla luontopoluillakin. Luston laajat näyttelyt tarjoavat oivalluksia ja uusia näkökulmia metsän ymmärtämiseen. Punkaharjun retkeilypoluille pääset lähestulkoon museon etuovelta, ja alue onkin mitä mainioin kohde ruskamatkaajalle.

Mikkelissä voit nauttia historiasta järvien ja metsämaisemien keskellä. Kesällä kaupunkiin avattu Sodan ja Rauhan keskus Muisti on täysin uudenlainen museo, joka kertoo puhuttelevalla tavalla sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Päämajakaupunkina tunnetusta Mikkelistä löydät useita sotahistoriaan liittyviä museokohteita. Taiteen ystävien kannattaa suunnata Mikkelin taidemuseoon, jossa tänä syksynä esillä oleva M_ITÄ? Nykytaiteen biennaali -näyttely on katselmus nykytaiteeseen itä-Suomessa. Mikkelin alueen komeimmat ruskanäkymät löytyvät Neitvuorelta, josta avautuu upeat maisemat Luonterin järvenselän saaristoon.

Etuja Museokortilla: Kupillinen villiyrttiteetä veloituksetta | Hotelli Punkaharju (voimassa vuoden 2021 loppuun saakka).

Katso koko Kulttuurielämyksiä Saimaan rannoilla -kierros ja muut edut >


4. Taiteilijoita inspiroineet kansallismaisemat sekä Suomen luonto avautuvat uudella tavalla luontokeskusten näyttelyissäKolin kansallispuiston huipulta avautuva rakastettu kansallismaisema sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Kolin luontokeskus Ukosta. Kuva: Marjo Vänttinen.

Museokortilla pääset myös kansallispuistojen kupeessa toimivien luontokeskusten näyttelyihin. Nuuksion kansallispuistossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia ja Kolin luontokeskus Ukko avaavat uusia ulottuvuuksia ympäröivään luontoon.

Vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudun virkistävä ja helposti saavutettava keidas. Kansallispuiston kainalossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia tuo luonnon taian myös sisätiloihin. Haltian näyttelyt esittelevät koko Suomen luontoa kaikkine vuodenaikoineen, kansallispuistojen mahtavia maisemia, upeita vaellusreittejä ja pääkaupunkiseudun luontokohteita. Haltiaan pääset myös vaivattomasti bussilla Espoon keskuksesta.

Kolin kansallispuiston huipulla sijaitseva luontokeskus Ukko esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä. Luontokeskuksesta on vain muutaman sadan metrin matka Ukko-Kolin kuuluisalle näköalatasanteelle, jossa voit nähdä omin silmin mm. Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa inspiroineen kansallismaiseman.


5. Kaupunkikulttuuria, näköalapaikkoja ja kansallispuistoja Jyväskylän seuduillaJyväskylän seudulta löydät upeita näköalapaikkoja ja kiehtovia museoelämyksiä. Kaupunki tunnetaan Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista, joihin kuuluu myös Museokortti-kohde Keski-Suomen museo. Kuvat: Tero Takalo-Eskola ja Jukka Paakkinen/Visit Jyväskylä.

Syksy on mitä parhainta aikaa elämykselliselle minilomalle kaupungissa. Keskellä Suomea sijaitseva Jyväskylä on verraton yhdistelmä kaupunkikulttuuria, upeita harjumaisemia ja joka puolella siintäviä järviä. Alvar Aalto -kohteistaan tunnettu kaupunki lähiseutuineen tarjoaa paljon koettavaa syksyn matkoille.

Jyväskylä on monipuolinen museokaupunki, josta teet helposti päiväretkiä luonnon helmaan. Museokortilla pääset mm. historialliselle tutkimusmatkalle Keski-Suomen museoon, nostalgiseen Suomen käsityön museoon, nykytaiteen kiehtovien ilmiöiden äärelle Jyväskylän taidemuseossa sekä luontopainotteista matkaa täydentävään Keski-Suomen luontomuseoon. Lyhyen ajomatkan päässä keskustasta sijaitsee Säynätsalon kunnantalo, joka on yksi Alvar Aallon merkittävimmistä töistä.

Jyväskylän seudun luontokohteissa riittää valinnanvaraa. Unescon maailmanperintökohteen Struven kolmiomittausketjun ihmeisiin voi tutustua Oravivuoren mittauspisteellä, josta avautuu komeat näkymät Päijänteelle.

Julkisillakin helposti saavutettava, vain kymmenen kilometrin päässä Jyväskylän keskustassa sijaitseva Kanavuori tarjoaa uljaat näkymät niin rinteen juurelta kuin sen päältäkin. Reilun tunnin ajomatkan säteellä Jyväskylän keskustasta sijaitsee myös kolme kansallispuistoa: Leivonmäen, Etelä-Konneveden, Pyhä-Hakin ja Salamajärven kansallispuistot.

Katso Museokortin matkavinkkien Jyväskylän kaupunkikierros >

Majoitusetu Museokortilla: -20 % majoituksesta | Urban Hotel Verso, Jyväskylä


6. Unescon maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen nähtävyys Repoveden kansallispuiston läheisyydessäUnescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Verla on ihastuttava nähtävyys. Voit nauttia alueen luonnosta Verlan metsä- ja historiapoluilla tai patikoida läheisen Repoveden kansallispuiston jylhissä maisemissa. Kuvat: Joonas Linkola/UPM Verlan tehdasmuseo.

Verlan kylässä Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ihastuttava nähtävyys, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Verlan tehdasmuseo on hyvin säilynyt esimerkki puunjalostusteollisuuden varhaisilta vuosilta ja kertoo mielenkiintoisesta kehitysvaiheesta Suomen teollisuuden historiassa.

Verlan miljöö käsittää tehdasrakennusten, patruunan pytingin ja puiston lisäksi myös työväen asuinalueen, jossa on mahdollisuus majoittua. Verlan ympäristössä kulkee metsä- ja historiateemaiset luontopolut, joilla voit tutustua alueen tarinaan esihistoriallisine kalliomaalauksineen sekä suomalaisen metsän kiertokulkuun. Vietä syysreissu ainutlaatuiseen alueeseen tutustuen, hanki matkamuistot pienistä käsityöpuodeista ja pidä lounastauko ravintolassa.

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Verlasta sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka ihastuttaa jylhillä kallioseinämillä ja kirkkaalla vesistöllään. Repovesi sopii loistavasti päiväretken tai yhden yön vaelluksen kohteeksi. Kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueella. Matka pääkaupunkiseudulta sinne kestää autolla vain pari tuntia.


7. Maailmanlaajuisesti arvostettuja luontokuvia ja kolme kansallispuistoa KuusamossaOulangan kansallispuisto sopii kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille retkeilijöille. Kansallispuiston tunnetuin reitti on Karhunkierros.

Kuusamon kansallispuistot ja lukuisat luontokohteet tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja retkeilyyn sekä inspiraation lähteitä luontokuvauksen harrastajille. Inspiraatiota tarjoaa myös Kuusamon luontoa hauskasti ja elävästi esittelevä Museokortti-kohde Hannu Hautalan Luontokuvakeskus.

Kansainvälisesti arvostetun luontokuvaaja Hannu Hautalan elämäntyötä pääsee ihailemaan Kuusamon keskustassa sijaitsevassa Matkailukeskus Karhuntassussa. Hautalan klassikkokuvien ja merkittävimpien töiden lisäksi keskuksessa on nähtävillä myös muiden luontokuvaajien töitä. Tänä syksynä esillä on Hannu Hautalan elämänkertanäyttely Metsän poika sekä Tenojoen vuodenaikoja ikuistaneen Pertti Turusen Teno -näyttely.

Kuusamon ja lähialueen upeisiin maisemiin pääset Oulangan, Hossan ja Riisitunturin kansallispuistoissa. Oulangan kansallispuiston Karhunkierros on yksi Suomen tunnetuimmista reiteistä. Hossassa voit hiljentyä rotkojärven sekä esihistoriallisten kalliomaalausten äärellä ja Riisitunturin kansallispuistossa kapuat ihailemaan korkealta avautuvia tunturimaisemia. Kansallispuistojen reittien lähtöpisteet sijaitsevat reilun tunnin ajomatkan säteellä Kuusamon keskustasta.


Katso kaikki Museokortin matkavinkit >

Lue lisää kansallispuistoista ja muista luontokohteista Metsähallituksen luontoon.fi -sivustolta >

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp