24.4.2024

Äänestä suosikkiasi merikohteista ja voita Museokortti!

Museokortin erikoispalkinnon voittajan valitsee yleisö. Mikä on oma suosikkikohteesi merellisistä museoista?

Museokorttilaiset pääsevät jälleen valitsemaan Museokortin erikoispalkinnon voittajan. Tämän vuoden yleisöäänestyksen ehdokaskaarti koostuu kuudesta kiehtovasta merellisestä kohteesta. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi!

Museokortin erikoispalkinto 2024 jaetaan museokorttilaisten valitsemalle merelliselle museolle. Äänestyksessä on ehdolla kuusi erilaista kohdetta, jotka esittelevät merenkulun historiaa, merenkävijöiden tarinoita ja harvinaisia museoaluksia.

Mikä näistä merikohteista on sinun suosikkisi?

 • Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Maarianhamina
 • Forum Marinum, Turku
 • Loviisan Merenkulkumuseo, Loviisa
 • Pietarsaaren Laivapiha - Vega & Jacobstads Wapen, Pietarsaari
 • Rauman merimuseo, Rauma
 • Suomen Merimuseo, Kotka

 • Äänestä suosikkiasi viimeistään 14.5. ja voit voittaa kaksi (2) Museokorttia kaikkien aikojen museokesää varten!

  Äänestä suosikkiasi!


  Palkinto luovutetaan yleisön suosikille valtakunnallisilla museopäivillä

  Erikoispalkinnon vuosittain vaihtuvalla teemalla esitellään yli 360 Museokortti-kohteen monipuolista tarjontaa. Tänä vuonna ehdokkaiksi on valittu joukko merellisiä museokohteita eri puolilta rannikkoa.

  Museokortilla pääset tutustumaan merenkulun historiaan ja harvinaisiin museolaivoihin ympäri Suomen. Ehdolla olevat kuusi merikohdetta esittelevät tarinoita ulapalta ja satamista, kuvaavat mennyttä elinkeinoelämää ja rannikkoseudun ihmisten arkea. Mukana on niin suuria merikeskuksia kuin paikallisia kohteita.

  Palkinto luovutetaan eniten ääniä keränneelle merikohteelle Museoliiton järjestämillä Museopäivillä 23. toukokuuta. Voittaja julkistetaan Museogaalassa, jossa jaetaan mm. Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko -palkinnot.


  Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi 14.5. mennessä!


  Historiallinen museoalus Pommern on tuttu näky kaikille Ahvenanmaalle risteileville matkailijoille. Kuva: Krista Ylinen.

  Ahvenanmaan merenkulkumuseo & museoalus Pommern

  Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museoalus Pommern ovat Maarianhaminan suosituimpia nähtävyyksiä. Eläväisen museon näyttelyissä kohtaat merenkulun eri aikakausia, merenkävijöiden henkilökohtaisia kertomuksia, aitoja laivainteriöörejä ja erikoisia matkamuistoja ympäri maailmaa. Lisäksi voit vierailla öljytankkerin komentosillalla ja jopa matkustajalautan karaokebaarissa.

  Museoalus Pommern on maailman ainoa nelimastoinen rahtipurjealus, joka on säilynyt alkuperäisessä kunnossa. Pommernin elämyksellinen näyttely herättää aluksen historian henkiin, ja pääset myös itse kokeilemaan miehistön elämää ja laivan työtehtäviä.

  Tutustu kohteeseen:


   

  Aurajokeen ankkuroitu Suomen Joutsen ja muut Forum Marinumin museoalukset ovat suosittuja kesäkohteita. Entinen risteilyalus S/S Bore toimii myös hostellina. Kuva: Jorma Kontio / Forum Marinum

  Forum Marinum

  Turun sataman kupeessa sijaitseva Forum Marinum on merten ystävien olohuone. Merellisen tiedon ja toiminnan keskus on levittäytynyt historiallisiin satamarakennuksiin sekä Aurajoen aalloille, joilla kelluu useita harvinaisia museoaluksia. Forum Marinumin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat valtameriä seilannut Suomen Joutsen ja museoalus Sigyn.

  Pääset tutustumaan Forum Marinumin museolaivoihin kesäisin. Voit myös kokea vanhan risteilyaluksen tunnelmaa yöpymällä museon edustalle ankkuroidussa Laivahostel S/S Boressa.

  Tutustu kohteeseen:


   

  Loviisan merenkulkumuseo on tunnelmallinen kesäkohde Loviisan historiallisella satama-alueella.

  Loviisan Merenkulkumuseo

  Vuonna 1745 perustettu Loviisa on ollut alusta saakka merkittävä merenkulkukaupunki. Tunnelmallisissa suola-aitoissa sijaitseva Loviisan merenkulkumuseo tarjoaa läpileikkauksen kaupungin jännittävään historiaan. Loviisa oli jo 1700-luvulla vilkas kaupan keskus, johon purjehti laivoja eri puolilta maailmaa. Museossa voit tutustua merenkulun saloihin ja satamakaupungin tarinaan sekä vierailla höyrylaivan salongissa.

  Museo sijaitsee historiallisella Laivasillan satama-alueella, joka on puoteineen ja terasseineen Loviisan rantaelämän keskus. Museo on avoinna kesäisin.

  Tutustu kohteeseen:


   

  Pietarsaaren laivapiha esittelee satama-alueen menneisyyttä ja historiallisia aluksia. Kuva: Daniel Björkskog / Pietarsaaren Laivapiha.

  Pietarsaaren Laivapiha

  Pietarsaaren Laivapiha sijaitsee entisellä satama-alueella, joka kuhisi toimintaa aina 1800-luvulle saakka. Nykyisin alue on suosittu virkistäytymispaikka ja historiallinen vierailukohde. Pääset tutustumaan paikalliseen laivanrakennustaitoon kahdessa historiallisessa museoaluksessa: 1767 vesille lasketussa kaljaasi Jakobstads Wapenissa ja kuunari Vegassa, joka toimitettiin sotakorvauksena Neuvostoliittoon 1950-luvulla.

  Pietarsaaren laivapihan museoalukset ovat avoinna vierailijoille kesäisin. Museovierailun yhteydessä voit viettää aikaa hiekkarannalla, aluetta ympäröivässä metsässä tai huvivenesatamassa, jonka punaiset venevajat huokuvat historiaa.

  Tutustu kohteeseen:   

  Rauman merimuseo sijaitsee kävelymatkan päässä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvasta Vanhasta Raumasta. Kuva: Rauman merimuseo

  Rauman merimuseo

  Rauman merimuseo esittelee keskiaikaisen kaupungin merenkulun historiaa pohjia myöten. Meri on ollut Rauman elinehto vuosisatojen ajan. Merimuseossa voit aistia vilkkaan satamakaupungin tunnelmaa, kuulla tarinoita merenkävijöistä ja tutustua näyttävään rakennukseen, joka toimi aiemmin Rauman merikouluna.

  Museon hitti on aito navigointisimulaattori JENNY II, jolla museokävijät pääsevät itse kokeilemaan merenkulun saloja komentosillalta käsin. Merimuseo sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Vanhan Rauman historiallisista puutalokortteleista.

  Tutustu kohteeseen:


   

  Suomen merimuseo sijaitsee Kotkan merikeskus Vellamossa. Jäänmurtaja Tarmo on yksi merimuseon vetonauloista. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

  Suomen merimuseo

  Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitseva merellisen Suomen kotisatama esittelee merta laajasti ja yllättävistä näkökulmista. Suomen merimuseossa voit matkata eri aikakausiin ja paikkoihin, tutustua 1600-luvun merimiehen elämään, astella matkustajalaiva Finnjetin nostalgiseen hyttiin ja tutkia merenpohjasta löytyneitä hylkyjä. Tämän kevään uutuusnäyttely Oceanista esittelee huippumuotia, joka on saanut inspiraationsa merestä.

  Jäänmurtaja Tarmo, majakkalaiva Kemi ja vartiolaiva Telkkä ovat avoinna yleisölle kesäisin. Merimuseo on auki ympärivuotisesti.

  Tutustu kohteeseen:


   

  Äänestä suosikkiasi 14.5. mennessä!


  Museokortin erikoispalkinnon teema vaihtuu vuosittain

  Museokortin erikoispalkinto esittelee Museokortti-kohteiden kirjoa eri teemojen kautta. Tämän vuoden palkintoteemana on merelliset museot. Viime vuonna kiehtovimman taiteilijakodin palkinto meni Tuusulan Halosenniemelle. Vuonna 2022 esiteltiin linnoja eri puolilla Suomea, ja yleisö valitsi suosikikseen Olavinlinnan.

  Museokortti-kohteiden joukosta löydät kotimaan suosituimmat nähtävyydet ja paikalliset erikoisuudet. Nautitpa kuvataiteesta, musiikista, urheilusta, luonnosta, historiasta, tieteestä tai kirjallisuudesta, satojen museoiden joukosta löydät aina uutta nähtävää. Tutustu Museokortti-kohteisiin >   

  Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp