2.6.2023

Virkistävää puutarhajoogaa, kiehtovia kävelykierroksia ja työpajoja – kokosimme tapahtumavinkit kesäkuulle!

Onko kesän suunnitelmat auki? Listasimme paljon erilaisia kesäkuun aikana järjestettäviä tapahtumia. Mukana on rutkasti erilaisia kävelykierroksia, hauskoja työpajoja ja elävää musiikkia! Kuvat: Fiskarsin museo, Museokeskus Taika, Ella Karttunen / Museokortti.

Ihanaa, kesä on täällä! Kesällä monet museot järjestävät mielenkiintoisia tapahtumia ja runsaasti hauskaa ja moneen makuun sopivaa tekemistä. Miltä kuulostaisi pyöräilykierros samalla tutustuen Seinäjoen julkiseen taiteeseen vai haluaisitko seurata graffitien live-maalaamista Wasa Graffitilandiassa? Kokosimme suuren määrän monipuolisia tapahtumavinkkejä kesäkuulle.

Lähde museovierailulle kesäkuussa ja koe iloisia hetkiä erilaisissa tapahtumissa. Virittäydy kesään musiikkiesitysten parissa. Miltä kuulostaisi helmeilevä harppumusiikki tai kansanrunot eri sukukansojen sävelin? Vai haluatko sittenkin osallistua taidepajaan? Osallistu mieleenpainuville kävelykierroksille, joita on rutkasti tarjolla kesäkuun aikana monella paikkakunnalla. Museokortilla pääset moneen museoon ympäri Suomen. Katso kaikki ajankohtaiset tapahtumat ja suunnittele kesän reissut!

Osaan listatuista tapahtumista on erillinen pääsy- tai materiaalimaksu ja se on mainittu erikseen.


Museokortilla pääset yli 360 museoon ympäri Suomen! Monet museot järjestävät kesän aikana paljon erilaisia tapahtumia ja tekemistä. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

Osallistu kesäisille tapahtumapäiville museoissa

Koe hauskoja hetkiä museoiden järjestämillä tapahtumapäivillä. Osallistu koko perheen kesken tai kokoa ystäväporukka kasaan ja lähtekää naapurikaupunkiin kulttuuriretkelle. Vaasassa voit tutustua graffititaiteeseen, Porvoossa pääset puutarhajoogailemaan ja Raaseporissa voit eläytyä 1800–1900-luvun elämään.

Meeting of Styles Vaasa

Wasa Graffitilandia, Vaasa | 23.6.–25.6.2023

Pidätkö katutaiteesta? Wasa Graffitilandia tuo Meeting of Styles -katutaidefestarin Vaasaan kesäkuun loppupuolella! Juhannusviikonloppuna järjestettävässä tapahtumassa voit seurata live-maalaamista, kuunnella tiskijukkia ja live-musiikkia. Erityisvieraana nähdään tanskalainen pitkän linjan maalaaja Bates. Suuntaa Suomen aurinkoisimpaan kaupunkiin viettämään keskikesän päiviä.

Lue lisää >

Puutarhajoogaa Fredrikan puutarhassa

J. L. Runebergin koti, Porvoo | 10.6.2023 klo 10.00

Lempeä hathajooga virkistää taatusti mieltä kesäaamuna. Osallistu Ikimetsän joogan vetämään joogatuokioon J. L. Runebergin kodin puutarhassa ja nauti kesän raikkaudesta. Joogahetki sopii kaikille ja se järjestetään säästä huolimatta. Paikan päältä saa sadeviitat mikäli sade yllättää. Joogatunnille on 5 euron osallistumismaksu, joka maksetaan museon lippukassalle.

Lue lisää ja ilmoittaudu ennakkoon >

Puutarhaesitelmiä Fredrikan puutarhassa

J. L. Runebergin koti, Porvoo | 17.6. klo 12–15

Viherpeukalot ja puutarhaintoilijat voivat lisäksi osallistua J. L. Runebergin kodin kaksikieliselle teemapäivälle, jossa pääsee kuulemaan puutarhaesitelmiä Fredrikan puutarhassa. Porvoon puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Märtha Vesterback kertoo historiallisista ruusulajikkeista sekä Porvoon sairaalan lähellä sijaitsevasta ruusutarhasta. Iltapäivällä kuullaan tietokirjailija ja FT Teija Alangon esitelmä kaupunkipuutarhojen historiaa.

Lue lisää >


Fiskarsin lumoavassa miljöössä on mukava viettää kesäpäivää! Eläväinen Hammarbacken -kesätapahtuma sopii koko perheelle. Kuva: Fiskarsin museo.

Eläväinen Hammarbacken -kesätapahtuma

Fiskarsin museo, Raasepori | 10.6.2023 klo 11–17

Avaa kesä Fiskarsin museon Eläväinen Hammarbacken -kesätapahtuman myötä. Tapaa alueella ruukkilaisia 1800- ja 1900-luvuilta ja koe entisaikojen elämää. Osallistu kukkaseppeleiden tekoon, rieskojen leivontaan, hevosenkengän heittoon tai vaikka pienen hirsirakennuksen pystytykseen. Kysy perinnerakentamisesta alan asiantuntijoilta tai käy valokuvauttamassa itsestäsi potretti ruukin valokuvaajalla.

Lue lisää >

Kalevan Navetan Kesäpäivä

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 16.6.2023 klo 17–20

Virittäydy kesän tunnelmaan Seinäjoen taidehallin näyttelyavajaisten ja monenlaisen kulttuuriohjelman parissa. Luvassa on paljon hauskaa tekemistä, kuten kesäinen yhteislaulutuokio, Polaroid-kuvauspiste, live-musiikkia, karaokea sekä mahdollisuus käsityöpiknikille ja vilttikirppikselle. Samalla vietetään kansainvälisen Resonance-ryhmänäyttelyn avajaisia.

Lue lisää >


Ateneum järjestää sateenkaarikuukauden hengessä Ateneum Late -tapahtuman, jossa voi nauttia yllättävistä esityksistä ja osallistua taidepajaan. Kuva: Ville Malja.

Ateneum Late

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 9.6.2023 klo 17–22.30

Kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta ja monet museot järjestävät siihen liittyvää tapahtumaa. Vietä perjantaina-iltaa Ateneumissa sateenkaarikuukauden hengessä. Vieraile näyttelyissä, nauti yllättävistä esityksistä ja osallistu taidepajaan. Museokortin omistajien lisäksi illan aikana opiskelijat ja alle 25-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi Ateneumiin.

Lue lisää >

Inarin Saamelaismuseosta Saamelaismuseo Siidaksi

Saamelaismuseo Siida, Inari | 7.6.2023 klo 10–16

Saamelaismuseo Siidan ulkomuseon kesäkausi polkaistaan käyntiin juhlavasti ja yhteisöllisesti. Tapahtumapäivän ohjelmassa tutustutaan muun muassa Saamelaiseen kulttuuriin liittyviin veneisiin, sekä Mirhamintuvan kunnostuksiin. Paikalla on asiantuntijoita, kuten venemestari, restaurointimestari, sekä Saamelaisen kulttuuriympäristöyksikön asiantuntijoita. Kahvittelusta voit nauttia yhteisöllisessä laavussa.

Lue lisää >

Lohjan Museon syntymäpäivä

Lohjan Museo, Lohja | 17.6.2023 klo 12–16

Lohjan Museo täyttää 112 vuotta ja sen kunniaksi museolla on koko perheelle sopivaa tekemistä. Osallistu tarinatupaan sanataiteilijan vetämänä, opi uutta historiallisista hevosajoneuvoista ja ihastele näytöskulkuetta. Lisäksi ohjelmassa on näyttelyopastuksia ja lapsille omatoiminen rastirata sekä keppihevosrata.

Lue lisää >


Monet museot järjestävät kävelykierroksia kesän aikana. Museokeskus Vapriikki järjestää draamallisia opastuksia, joilla pääsee kurkistamaan millaista oli uraaurtavan naisarkkitehti Wivi Lönnin elämä 1900-luvun alussa. Kuva: Museokeskus Vapriikki.


Lähde kävelykierrokselle nauttimaan taiteesta tai kuulemaan historiallisia tarinoita


Kesällä on mukavaa viettää aikaa ulkona. Mikset lähtisi koti- tai lähikaupunkisi museoiden järjestämille kävelykierroksille? Kierroksilla voit tutustua eri alueiden historiaan, osallistua jännittävälle kummituskävelylle tai voit pyöräillä raittiissa ilmassa samalla ihaillen julkista taidetta. Osa listatuista kierroksista ovat suosittuja ja täyttyvät nopeasti, joten ilmoittaudu pikaisesti mukaan!

Wivi Lönnin matkassa -kävelykierros

Museokeskus Vapriikki, Tampere | Kesä-heinäkuussa torstaisin klo 16 ja sunnuntaisin klo 12

Millaista oli uraauurtavan naisarkkitehdin elämä 1900-luvun alussa? Uppoudu mukaan draamalliseen kävelykierrokseen, joka tutustuttaa yhden maamme merkittävimmän arkkitehdin, tamperelaisen Wivi Lönnin suunnittelemaan keskuspaloasemaan. Kierroksia järjestetään kesäkuussa torstaisin klo 16 ja sunnuntaisin klo 12, myös heinäkuussa.

Katso kävelykierrosten tarkemmat ajankohdat >

Tutustu myös muihin Tampereen kiehtoviin kävelykierroksiin:

Koskessa ajan virta -kävelykierros

Museokeskus Vapriikki, Tampere | kesä-heinäkuussa keskiviikkoisin klo 12

Koskessa ajan virta -kävelykierroksella tutustutaan Tammerkosken alueen teollisuushistoriaan Tampellan ja Finlaysonin alueiden uusiokäytössä olevien tehdasrakennuksien kautta. Mitä kosken rantaa 150 vuotta hallinneille rakennuksille tapahtui, kun tuotanto siirtyi muualle?

Lue lisää >

Viestien Tampere -kaupunkikierros

Postimuseo, Tampere | kesä-heinäkuussa perjantaisin klo 16–17.15

Postimuseon kaupunkikierroksella tutustutaan Tampereen kaupungin historiaan sen viestinnän sekä teknologisten innovaatioiden näkökulmasta. Opastuksilla hyödynnetään AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta.

Lue lisää >


Uskallatko osallistua Kruunuhaan kummitustarinat -kummituskävelylle? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Kruunuhaan kummitustarinat -kummituskävely

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki | 30.6.2023 klo 17–18.30

Uskallatko osallistua hyytävälle kummituskävelylle? Kummituskävelyllä tutustut Helsingin kulttuurihistoriaan aavemaisesta näkökulmasta. Tutuksi tulevat kaupungin tunnetuimmat kummitukset ja mysteerit. Miksi ihmiset kertovat kummitustarinoita ja mistä ihmeestä urbaanilegendat syntyvät? Kävelykierros on maksullinen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan >

Katutaidekävely keskustassa

Kuopion taidemuseo, Kuopio | 14.6. klo 15 12.7. klo 15 9.8. klo 15

Katutaidefiilistelijöille sopiva kierros löytyy Kuopiosta! Kuopion taidemuseon kesän kävelykierroksilla perehdytään Kannun henki -näyttelyn teeman mukaisesti kaupungin katutaiteeseen ja graffitiin. Kävelykierros sijoittuu keskustan tuntumaan ja siinä tutustutaan erityisesti muraaleihin ja LAINIT-katutaidefestivaaliin. Kävelykierrokselle osallistuminen maksaa 8 euroa.

Lue lisää >

PatsasPyöräily


Rauhalliseen tahtiin etenevä PatsasPyöräily kutsuu mukaansa kaikenikäiset reippailijat! Kuva: Seinäjoen taidehalli.

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 20.6. klo 18–20 4.7. klo 18–20

Kaikenikäisille sopiva PatsasPyöräily tutustuttaa Seinäjoen julkiseen taiteeseen. Suosittu pyöräilykierros järjestetään jo viidettä kertaa ja tänä vuonna pyöräilyreitti uudistuu. Kymmenen kilometrin mittaisen reitin varrella pysähdytään katsomaan julkisen taiteen teoksia. Pyöräilytahti on rauhallinen ja myös lapset voivat osallistua aikuisen seurassa. Oppaana toimii taidekasvattaja Minna Peltoniemi.

Lue lisää >

Synnöve Kuikka selvittää: Mikonniemen kylpylän mysteerikierrokset

Kötsin museo, Nurmes | 22.6.–11.8.2023

Millaisia kummallisia sattumuksia Mikonniemen ovelle koputtanut nuori nainen ryhtyykään tarmokkaasti selvittämään? Faktaa ja fiktiota yhdistelevät mysteerikierrokset sopivat kaikenikäisille. Osallistu vaikka koko perheen kesken ja vietä samalla kesäistä päivää Kötsin museon alueella.

Lue lisää >


Tutustu Fiskarsin ruukin teolliseen historiaan opastetuilla kävelykierroksilla. Kuva: Fiskarsin museo.

Ruukinväen tarinakierrokset ruukissa

Fiskarsin museo, Raasepori | 27.6.–6.8.2023 ti–su klo 11.30 ja 14.30

Kaunis Fiskarsin ruukki nousee loistoonsa opastetuilla kävelykierroksilla kesän aikana. Miten Fiskarsista muodostui viime vuosikymmeninä taiteen, muotoilun ja käsityön ruukkikylä? Opi uutta ja nauti samalla vehreästä kesäpäivästä upeissa maisemissa!

Lue lisää >

Viikoittaiset kävelyopastukset kesällä 2023

Forssan museo, Forssa | 29.6.–10.8.2023

Forssassa voit osallistua viikoittaisille kävelyopastuksille kesäaikana. Kierroksilla tutustutaan Forssan aikaisempaan torielämään ja kehräämön historiaan. Ota kaveri mukaan ja lähtekää yhdessä oppimaan uutta ja virkistymään ulkoilmassa!

Lue lisää >


Kesällä on mukavaa kuunnella elävää musiikkia. Nauti klassisesta musiikista, kuuntele helmeilevää harppumusiikkia tai istahda kahvilakonserttiin. Kuva: Sibeliuksen syntymäkoti.

Virittäydy kesän tunnelmaan musiikkiesitysten parissa


Musiikki inspiroi, luo tunnelmaa ja mikä parasta, se sopii täydellisesti kesän viettoon! Minkälainen musiikki juuri sinua viehättää? Monet museot järjestävät musiikkiesityksiä moneen makuun. Viihdy klassisen musiikin parissa, kuuntele kiehtovaa harmonikkaa tai tutustu suomalaiseen kansanrunoon sukukansojen sävelin.

Melodia kertoo tarinan – Riihimäen kesäkonsertit

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 6.6.–11.6.2023

Suomen lasimuseossa Riihimäellä järjestetään kesän aikana useita musiikkiesityksiä. Valitse suosikkisi ja lähde nauttimaan kesäpäivästä ystäviesi kanssa! Suomen lasimuseon konsertit ovat maksullisia. Katso tarkemmat tiedot ja koko ohjelmisto linkistä.

Tutustu koko ohjelmistoon >

Rantaraitti soi!

Gallen-Kallelan Museo, Espoo | 9.6.2023 klo 12

Rantaraitti soi jälleen Tarvaspäässä! Osallistu lounaskonserttiin Gallen-Kallelan Museolla, jossa esiintyy duo Ström & Holmström. Nauti italialaisten säveltäjien Matteo Fallonin ja Roberto Melangolan musiikista kitaralla ja harmonikalla säestettynä. Voit yhdistää musiikkiesityksen ja Tarvaspään puutarhassa vierailun.

Lue lisää >


Oletko kuullut koskaan harpun ääntä livenä? Nyt siihen on mahdollisuus Hakasalmen huvilassa kesäkuun puolessa välissä. Kuva. Hakasalmen huvila.

Harppuresitaali

Hakasalmen huvila, Helsinki | 18.6. klo 14–15

Pidätkö harpun helmeilevästä äänestä? Nyt pääset tunnelmoimaan sitä Helsinkiin Hakasalmen huvilan konserttin, josaa harpisti Katri Tikka esittää Smetanan kuohuvan Moldaun sekä Bachin ja Faurén musiikkia. Konserttiin on vapaa pääsy. Samalla reissulla voit tutustua museon Jörn Donner – Matkalla 1951–68 -näyttelyyn.

Lue lisää >

Ruiskumestarin talon pihasoittoa: Inehmo

Helsingin kaupunginmuseo, Ruiskumestarin talo, Helsinki | 10.6.2023 klo 14–15

Ruiskumestarintalon tunnelmallisella puutalopihalla nautitaan elävästä musiikista joka kesälauantai. Suomalaista kansanrunoa sukukansojen sävelin esittää lauluyhtye Inehmo. Eläintarinat ja laulajan vaiheet nousevat esiin esimerkiksi inkeriläisissä, karjalaisissa, mordvalaisissa melodioissa.

Lue lisää >

Sibeliuksen syntymäkodin hyväntekeväisyykonsertti

Sibeliuksen syntymäkoti, Hämeenlinna | 17.6.2023 klo 18–20

Tunnelmoi kansainvälisesti tunnetuimman ja arvostetuimman suomalaisen säveltäjän sävelmiä Hämeenlinnassa. Kesäkuussa Sibeliuksen syntymäkodissa kuullaan Sibeliuksen sävellyksiä pianisti David Glen Hatchin sekä nuorten artistien esittämänä. Konsertin aikana sisään ei oteta muita museovieraita kuin konserttia kuulemaan tulleet, joten esitykseen voi uppoutua kokonaisvaltaisesti.

Lue lisää >

Kahvilakonsertti: Kiia-Maria Piispa, harmonikka

Ainola, Järvenpää | 17.6. klo 13

Riennä kuuntelemaan harmonikkaa Ainolaan Järvenpäähän. Konsertti järjestetään Kahvila Auliksen tiloissa ja konserttiin on vapaa pääsy. Yhdistä kahvittelu, musiikin tunnelmointi ja kesäpäivän vietto yksin tai yhdessä ystävän kanssa.

Lue lisää >


Haluaisitko vinkkejä liittyen afrohiusten hoitoon? Helsingin kaupunginmuseon tapahtumassa on mukana myös letittäjiä ja partureita, jotka tekevät pikakampauksia. Kuva: Elvis Fuamba.

Luo itse ja opi uutta mielenkiintoisilla työpajoilla

Työpajoja on kesäkuun aikana tarjolla rutkasti museoissa. Valitsetko katuvalokuvauskierroksen vai innostutko enemmän askartelemaan kukilla? Lisäksi tarjolla on työpajoja afrohiusten hoitoon liittyen. Moneen makuun löytyy taatusti hauskaa tekemistä!

Good Hair Day

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki | 17.6.2023 klo 13–17

Haluatko vinkkejä liittyen afrohiusten hoitoon? Good Hair Day -tapahtuma juhlistaa erilaisia afrohiuksia ja kiharoita, sekä jakaa tietoa ja osaamista afrohiusten hoidosta. Paikan päällä voi osallistua työpajoihin ja mukana on letittäjiä ja partureita, jotka tarjoavat pikakampauksia.

Lue lisää >

Katuvalokuvauskierros Aukusti Heinosen kanssa

Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki | 14.6.2023 klo 17

Kiehtovalla katuvalokuvauskierroksella tutustutaan katukuvauksen saloihin valokuvaaja Aukusti Heinosen johdolla. Mikä hyvässä katuvalokuvassa on tärkeää? Kierroksella opit vangitsemaan todellista katuelämää ja havaitset ehkä usein huomaamattomiksi jääviä asioita. Saat vinkkejä aiheisiin ja kuvakulmiin. Kierroksella kuvataan omalla laitteella, kameralla tai puhelimelle.

Lue lisää >


Kesään sopii loistavasti värikkäät kukkakoristeet! Osallistu kukkapajaan Museokeskus Taikassa ja anna luomuksesi vaikka lahjaksi. Kuva: Museokeskus Taika.

Kesäpäivä Taikassa

Museokeskus Taika, Hyvinkää | 17.6.2023 klo 12–16

Kukista voi askarrella vaikka ja mitä! Osallistu kukkapajaan, jossa tehdään elävistä kukista kukkasormuksia, rintakukkia ja kukkapinnejä. Työpajan ohjaa floristi Veera Falck ja pajan osallistumismaksu on 5 euroa.

Lue lisää >

Taidepaja: Asfalttikasvisto siemenillä muotoillen ja kolmiulotteisesti piirtäen

Oulun taidemuseo, Oulu | 17.6.2023 klo 17–20

Kesäillan yhteisöllisessä taidepajassa pääset taiteilija Elina Juopperin opastuksella työstämään asfalttikasvistoa. Pajassa sommitellaan, rakennetaan ja piirretään siemenillä suuren kasviaiheisen kuvaston lähialueen parkkipaikan asfaltille. Siemenillä rakennettu kuva jää parkkipaikalle, kunnes katoaa tuulen, eläinten tai ihmisen poisvieminä. Taidepajaan on 5 euron osallistumismaksu ja siihen sisältyy myös opastettu kierros Oulun taidemuseolla.

Lue lisää >

Tutustu myös näihin kesäkuun tapahtumiin:

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp