29.9.2023

Katso museoiden menovinkit syyslomaan: hyytvi tarinoita ja satumaisia ritarikierroksia!

Syysloman tapahtumissa riitt puuhaa koko perheelle. Lapsille on tarjolla opastettuja kierroksia sek hauskoja typajoja historian ja taiteen parissa. Kuvat: Mirka Pihlajamaa / Museokortti, Porin taidemuseo, Ahlstrm Voyage.

Ovatko syysloman suunnitelmat jo selvillä? Monet Museokortti-kohteet tarjoavat runsaasti ohjelmaa koululaisten lomaviikolle. Viettäkää hauskoja yhteisiä hetkiä jännittävien opastusten, kiehtovien näyttelyiden ja taiteellisten työpajojen parissa. Kokosimme yhteen lomavinkkejä koko perheelle!

Museoiden tapahtumista löydät hauskaa puuhaa syyslomaviikolle.Astu kasvinoita Kaisan matkassa myrkkykasvien maailmaan Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä tai hämmästele katutaiteen väriloistoa Wasa Graffitilandiassa. Teemoja löytyy ihan kaikille, myös urheilun ja historian ystäville!


Löydä elämyksiä lapsiperheille


Lasten opastuksilla lomalaiset oppivat uutta hauskalla tavalla

Lasten omilla opastuksilla näyttelyiden teemat avautuvat oppaan johdolla ja pienten museovieraiden ikätaso huomioiden. Lapset pääsevät tutustumaan isoihinkin aiheisiin leikkisästi esimerkiksi tarinoiden tai laulun kautta. Miltä kuulostaisi sukellus myrkyllisten kasvien maailmaan tai jännittäviin Turun linnan tarinoihin?


Turun linnassa syyslomalaisia odottavat satumaiset seikkailut ja jännittävät tarinat! Kuva: Mirkka Pihlajamaa / Museokortti.

Syysloma Turun linnassa vie pikkuritarit ja -prinsessat mennessään

Turun linna, Turku | 14.–29.10.2023

Lähde seikkailulle linnan mielenkiintoiseen historiaan, etsimään aarteita Pikkuritarikierrokselle, kuulemaan vähän jännittävämpiäkin tarinoita ja tutustumaan prinsessan elämään. Vuosisatojen takaisessa Turun linnan päälinnassa tutuiksi tulevat sen arki ja juhlat, sodat ja rakkaudet. Kuulet tarinoita linnan keskiaikaisesta elämästä ja renessanssihovin loistosta.

Historiaa koulussa jo lukeville hurjapäille on luvassa oma opastuksensa, jossa kuullaan linnan historian selkäpiitä hyytävistä kauheuksista mm. piirityksistä, erilaista rikoksista ja niistä seuranneista rangaistuksista.

TFO:n Lasten musiikkisalongissa kurkistetaan prinsessa Katariina Jagellonican elämään ja arkeen. Tarinankerrontaa elävöittää renessanssiajan musiikki, eli musiikki, mitä prinsessa kenties itsekin kuuli Turun linnassa ja matkallaan. Konsertti järjestetään yhteistyössä Turun linnan Prinsessan matka -näyttelyn kanssa.

Osaan kierroksista tulee ilmoittautua etukäteen ja maksaa erillinen opastusmaksu. Museokortilla sisäänpääsyn maksaville opastusmaksu 3 €.

Lue lisää >

Kaameat kasvit -draamaopastuksella tutustutaan ihmeellisiin kasveihin noidan matkassa

LUOMUS Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, Helsinki | 28.–29.10.2023, klo 12, 13, 14

Kasvinoita Kaisa aikoo valmistaa maailman hurjimman myrkkyliemen jokavuotisia Noitavuoren juhlia varten ja tarvitsee lasten apua ainesosien löytämiseen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneista.

Opastuksen aikana lapset pääsevät tutustumaan kasvinoidan kanssa kasvihuoneiden hurjimpiin ja ihmeellisimpiin kasveihin – niin myrkyllisiin, taianomaisiin kuin lihaa syöviin kasveihin. Samalla lapsille selviää, miksi kasvit ovat myrkyllisiä ja miksi joillekin on kehittynyt taito syödä lihaa.

Varaa paikka opastukseen 5–12-vuotiaille lapsille, jotka voivat halutessaan pukeutua teeman mukaisesti. Opastuksen kesto on 30 minuuttia. Liput: 5 € / 5–12-vuotias (+ sisäänpääsymaksu). Aikuinen voi osallistua lapsen seuralaisena seikkailuun Museokortilla.

Lue lisää >

Vietä jännittävä lomapäivä tutustuen ruukin historiaan lasten näkökulmasta. Kuva: Alhström Voyage.

Lasten kierroksella tutustutaan ruukin elämään lasten näkökulmasta eri aikakausina

Ahlström Voyage, Noormarkku | 28.10.2023 klo 11

Opas kertoo lapsille mielenkiintoisia tarinoita ruukin elämästä ja lapset voivat itse tutkia jännittäviä yksityiskohtia, sekä rakennuksissa että puutarhassa. Saattaa olla, että kummituskin näyttäytyy!

Kierroksella ollaan sekä sisällä että ulkona. Kävelyä tulee n. 700 m. Lapsi voi osallistua joko yksin tai aikuisen kanssa. Alle seitsemän vuotiaat lapset vain aikuisen kanssa.

Lue lisää >


Museoista löydät monipuolista ohjelmaa koko perheelle

Opastusten lisäksi museoista löytyy myös paljon muuta puuhaa syyslomaviikolle. Ratko tehtäviä museokierroksen ohella, päästä luovuutesi valloilleen hauskoissa työpajoissa, kiidä keppihevosen kyydissä ja seikkaile näyttelysalien uumenissa. Ohjelmaa löytyy laidasta laitaan koko perheelle!


Syyslomaviikoilla Vellamossa askarrellaan lasten työpajoissa. Kuva: Merikeskus Vellamo.

Vellamon askartelupajoissa muotoillaan suloisia maskotteja

Merikeskus Vellamo, Kotka | 26.–27.10.2023 klo 12–15

Merikeskus Vellamossa askarrellaan sellumassasta koristeita ja maskotteja! Kuivuneen koristeen voit myös maalata paikan päällä tai kotona. Työpajat toimivat non-stop-periaatteella, joten mukaan voi tulla missä vaiheessa vain ja viipyä sen aikaa kun huvittaa.

Askartelemaan on vapaa pääsy eikä se vaadi ennakkoilmoittautumista. Työpaja sopii noin 5-12-vuotiaille.

Lue lisää >


TAHDOSSA suosittuja lasten opastuksia jälleen syyslomaviikoilla. Kuva: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Syyslomalla TAHDOSSA kiidetään keppihevosten kyydissä

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 16.–29.10.2023

Koulujen syyslomaviikoilla paljon tapahtumia ja ohjelmaa TAHDOSSA, Olympiastadionilla. Luvassa on esimerkiksi opastuksia, palkintoruusukepajoja sekä toiminnallisia näyttelyitä.

TAHDON Uusi hevosurheilun pienoisnäyttely avautuu lokakuussa 2023 ja sen tiimoilta museossa voi ratsastaa keppihevosilla, testata pientä näyttelyssä olevaa esterataa ja viettää aikaa erilaisten hevosaiheisten tehtävien ja kirjojen parissa.

Hikeä, huvia ja hyötyä -näyttelyssä on tärkeän tiedon ja kiinnostavien tarinoiden lisäksi toiminnallisia pisteitä, jotka sopivat myös lapsille.

Lue lisää >


Musiikkimuseo Famessa saat syyslomien ajan Museokortti-tarjouksena lastenliput puoleen hintaan. Kuva: Musiikkimuseo Fame.

Musiikkimuseo Fame tarjoaa syyslomaviikolla lastenliput puoleen hintaan

Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 14.10.2023–29.10.2023

Tulkaa viihtymään Musiikkimuseo Famen monissa interaktiivisissa kohteissa! Museossa koko perhe pääsee laulamaan, tanssimaan ja tutustumaan Suomen musiikin lukuisiin tarinoihin. Syyslomien ajan Fame tarjoaa Museokorttilaisille lasten liput puoleen hintaan (norm. 12,50).

Syysloman lipputarjous voimassa 14.-29.10.2023 museon lipunmyynnissä.

Lue lisää >


Porin museoissa on tarjolla ohjelmaa lomalaisille kahden viikon ajan! Kuva: Ilona Juntura.

Porin museoissa seikkaillaan menneisyydessä ja tutkitaan luonnon ihmeitä

Pori | 14.–29.10.2023

Porin museoissa on syyslomalaisille monenlaista tekemistä kahden viikon ajan, joten mukaan touhuilemaan pääsevät niin paikalliset kuin muualta tulevat lomalaiset yhdessä kaverien, vanhempien ja isovanhempien kanssa. Lähde aikamatkalle Toivon pihapiiriin, seikkaile Luontotalo Arkissa tai ryhdy ratamestariksi Rosenlew-museossa!

Katso Porin museoiden tapahtumat >


Iris-seikkailu vie lomalaiset aikamatkalle historiaan

Holmin talo, Porvoon museo, Porvoo | 18.–29.10.2023 klo 12–16.

Holmin taloon ja Vanhalle raatihuoneelle levittäytyvä näyttely luo kattavan katsauksen yrityksen ja sitä johtaneiden taiteilijoiden toimintaan Porvoossa ja maailmalla. Näyttely vie kävijänsä Iriksen historiaan, huonekalumuotoilun ja kaakeliuunien maailmaan. Vanhalla raatihuoneella on esillä Iris-keramiikkaa ja interiööri, jossa on esillä porvoolainen kalusto. Raatihuoneen salissa on esillä Louis Sparren ja A. W. Finchin kuvataidetta.

Syyslomaviikolla museon ohjelmassa on tarjolla lapsiperheille Iris-seikkailu, johon osallistuneille on luvassa palkinto!

Lue lisää >


Suomen maatalousmuseossa on tarjolla monipuolista ohjelmaa syyslomalaisille. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Suomen maatalousmuseo Sarkassa etsitään kadonneita lampaita ja kuunnellaan jännittäviä kummitustarinoita

Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa | 17.–29.10.2023

Sarkassa löytyy syyslomalla monipuolista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Maatalouden aika -näyttelyssä etsitään Peni-koiran kadottamaa lammaslaumaa. Ennen koneita -näyttelyssä on puolestaan aavemaista tunnelmaa äänin ja valoin.

Sarka-sunnuntaina 29.10. eläydytään vanhoihin kummitustarinoihin suositun Etkös elävä pelkää? –teemaopastuksen parissa. Syyslomalaisille on luvassa myös taide- ja ruokapajoja. Osaan ohjelmasta ennakkoilmoittautuminen.

Lue lisää >


Taskulamppusuunnistuksella etsitään heijastinhahmoja syysillan pimetessä. Kuva: Lönnströmin taidemuseo.

Kelluvan saaren taskulamppusuunnistus sopii koko perheelle

Lönnströmin taidemuseo, Rauma | 23.–29.10.2023

Kelluvan saaren luokse Fåfängan niemeen on tehty niemeä kiertävä reitti, jonka voi käydä kulkemassa omatoimisesti syysillan pimetessä. Löydät reitiltä heijastavia luontoaiheisia figuureja, jotka on kiinnitetty puihin. Yrittäkää etsiä taskulampun avulla kaikki heijastinhahmot!

Kelluva saari on kuvanveistäjä Raimo Saarisen ympäristötaideteos ja neljäs nykytaiteen Lönnström-projekti.

Lue lisää >


Wasa Graffitilandia on syysloman kohokohta, jota ei kannata jättää väliin! Kuva: Museokortti.

Wasa Graffitilandiassa hämmästellään huikeaa katutaidetta

Wasa Graffitilandia, Vaasa | 17.–29.10.2023 klo 12–15

Wasa Graffitilandia on jännittävä ja kiehtova kohde koululaisille ja perheen rohkeammille jäsenille. Katutaiteen lisäksi näyttelystä löytyy uv-taidetta sekä erilaisia installaatioita. Graffitilandialla on myös merch- ja spraykannukauppa, sekä kaikille avoin maalausseinä.

Näyttely on kunnianosoitus graffiteja ja niiden tekijöitä kohtaan. Kokemuksen äärellä käy hyvin selväksi, ettei kyseessä ole töhrintää vaan harjoitusta ja tekniikkaa vaativa laji.

Lue lisää >


Lukuvinkkejä lapsiperheille


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp