7.9.2023

Näyttelyvinkit Tampereen seudulleLee Bul on ympäri maailmaa tunnettu eteläkorealainen taiteilija. Sara Hildenin taidemuseossa avautuu syyskuussa taiteilijan ensimmäinen laajempi näyttely Suomessa. Kuva: Lee Bul Studio and Galerie Thaddaeus Ropac.

Lee Bul

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 23.9.2023–14.1.2024

Soulissa asuva ja työskentelevä Lee Bul (s. 1964) on Etelä-Korean kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Hän yhdistää teoksissaan vaikutteita monista eri lähteistä, kuten scifistä, taidehistoriasta, arkkitehtuurista sekä Euroopan ja kotimaansa historiasta. Leen teoksia esitellään nyt ensimmäistä kertaa laajemmin Suomessa. Esillä on veistoksia, installaatioita ja maalauksia viimeisen 20 vuoden ajalta.

Lue lisää >Nokian N-Gage -pelilkonsolista ei tullut myyntihittiä, mutta laitteen kehitystyöllä oli pitkäkestoiset seuraukset suomalaisen pelialan menestykselle. Kuva: Museokeskus Vapriikki.

Fantastinen floppi

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 7.10.2023–5.1.2025

Vapriikissa tutustutaan N-Gage -pelikonsolin surullisenkuuluisaan tarinaan. Vuonna 2003 Nokia oli maailman suurin puhelinvalmistaja, ja yhtiö lähti tavoittelemaan omaa siivuaan tuottoisasta pelibisneksestä uudella laitteellaan. Vaikka Nokia panosti N-Gageen satoja miljoonia euroja, laitteesta tuli kansainvälinen naurunaihe ja yksi yhtiön suurimpia epäonnistumisia. Samalla kuitenkin kylvettiin siemenet suomalaisen pelialan myöhemmälle menestykselle. Näyttely tarjoaa nostalgisen kurkistuksen suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan.

Lue lisää >Kuuluivatko paperinuket lapsuuden leikkeihisi? Postimuseon näyttelyistä voit bongata tuttuja hahmoja Dingon Neumannista Brigitte Bardotiin sekä Kauniiden ja rohkeat -saippuasarjan Ridge Forresteriin. Kuva: Postimuseo.

Lehtileikkiä – kolmen sukupolven paperinuket

Postimuseo, Tampere | 8.8.–15.10.2023

Lehtileikkiä-pienoisnäyttely esittelee kolmen sukupolven leikeissä mukana olleita paperinukkeja 1940-luvulta 1990-luvulle. Näyttely on koostettu kaarinalaisen Iris Virtasen huolellisesti tallentamasta kokoelmasta. Postimuseossa ihaillaan sekä itse piirrettyjä että aikakauslehtien mukana tulleita, julkisuuden henkilöitä esittäviä paperinukkeja Mikko Alatalosta Elizabeth Tayloriin.

Lue lisää >Vapriikin uusi näyttely radion historiasta herättää niin nostalgisia muistoja kuin pohdintoja omien kuuntelutottumuksien muutoksista. Kuva: Vapriikki.

Radioaallon harjalla – Kidekoneesta podcastiin

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 1.11.2023–30.10.2027

Maailma muuttuu, mutta radio pitää pintansa. Radioaallon harjalla -näyttely kertoo radion vaiherikkaan tarinan Suomessa 1920-luvulta nykypäivään. Näyttely pohtii, mikä radiossa on vuosisadan ajan viehättänyt tekijöitä, kuuntelijoita ja harrastajia – ja miksi maagisesta arkipäiväiseksi asiaksi muuttunut radio puolustaa edelleen paikkaansa tällä internetin ja digitaalisen viestinnän aikakaudella.

Lue lisää >Kuvataiteilija Eriz Moreno on ikuistanut Lenin-aiheisia muistomerkkejä useissa eri maissa. Kuva: Eriz Moreno / Työväenmuseo Werstas.

Rise and Fall: Lenin

Työväenmuseo Werstas, Tampere | 8.10.2023

Espanjalainen kuvataiteilija Eriz Moreno on kuvannut Leniniin liittyviä muistomerkkejä entisen Neuvostoliiton alueella sekä Itä-Euroopan maissa. Näyttelyssä on esillä Morenon valokuvien ja videoiden lisäksi myös arkistoaineistoa. Moreno tutkii taiteessaan politiikan ja historian vaikutusta ihmisiin ja maisemaan. Hänen töitään on ollut aiemmin esillä mm. Bilbaon Guggenheim-museossa.

Lue lisää >Serlachius-museo Göstassa tutustutaan tänä syksynä Anna Estarriolan installaatioon. Kuva: Anna Estarriola.

Anna Estarriola – Moment

Serlachius-museo Gösta, Mänttä-Vilppula | 23.9.2023–3.3.2024

Anna Estarriolan installaatio muuttaa näyttelytilan laajennetuksi hetkeksi puutarhassa tai kasvihuoneessa, jossa kultivoidaan luonnottomia ihmeitä. Teos pohtii, kuinka paljon luontoa ja ihmisyyttä voi hallita ja muuttaa ennen rajojen saavuttamista. Estarriola on tunnettu veistoksistaan ja mediainstallaatioistaan. Työssään hän yhdistää kuvanveistoa, liikkuvaa kuvaa, performanssia ja ääntä luoden tunnepitoisesti latautuneita kuvia, kohtauksia ja tilanteita.

Lue lisää >Kimmo Pyykön taidemuseossa nähdään museon nimikkotaiteilijan aikalaisten teoksia Kuntsin säätiön kokoelmasta. Mikko Lehtimäki/Vaasan kaupungin museot

Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala | 16.9.2023–7.1.2024

Mauno Hartman, Kain Tapper, Arvo Siikamäki, Kimmo Kaivanto ja lukuisat muut olivat kuvanveistäjä Kimmo Pyykön kollegoja Suomen taidekentällä 60–70-luvuilla. Nuoret taiteilijat tunnettiin informalisteina, uusrealisteina ja surrealisteina, mutta myös vaasalaislähtöisen Simo Kuntsin taidekokoelman keskeisinä taiteilijoina. Kokoelman teoksia on esillä tänä syksynä Kimmo Pyykön taidemuseossa.

Lue lisää >Näyttelyvinkit JyväskyläänElina Brotherus on kansainvälisesti tunnettu valokuvataiteilija, joka käy taiteessaan usein vuoropuhelua taidehistorian, arkkitehtuurin ja maiseman kanssa. Kuva: Elina Brotherus.

Elina Brotherus – Aika

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 27.10.2023–4.2.2024

Valokuvataiteilija Elina Brotheruksen tähän asti laajin näyttelykokonaisuus nähdään Jyväskylässä tämän vuoden lopulla. Temaattinen Tila–Aika–Liike -näyttely esitetään kolmessa eri näyttelytilassa: Jyväskylän taidemuseossa, Aalto2-museokeskuksessa sekä Galleria Ratamossa. Jyväskylän taidemuseon Aika-näyttelyssä on esillä arvostetun taiteilijan tuotantoa neljältä eri vuosikymmeneltä.

Lue lisää >Suomen käsityön museon uudessa näyttelyssä pieni on kaunista! Minitekstiilitaidenäyttelyssä on esillä teoksia 25 eri maasta. Kuva: Suomen käsityön museo.

Voyage – MATKA, kansainvälinen minitekstiilitaidenäyttely

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 9.9.2023–3.12.2023

Suomen käsityön museon näyttelyssä tehdään taidematka erilaisiin maihin ja kulttuureihin. Tekijöitä ja teoksia näyttelyyn haettiin avoimella kansainvälisellä haulla, ja mukaan valittiin 49 taiteilijaa 25 maasta. Esillä on minitekstiiliteoksia, joissa käytetään niin perinteisiä kuin kokeellisiakin tekstiilitaiteen tekniikoita.

Lue lisää >


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp