10.6.2024

Löydä uutta koettavaa kotimaan tutuista kesäkohteista – katso 10 matkavinkkiä!

Museokortin matkavinkeistä löydät ideoita niin kesän pitkille lomamatkoille kuin spontaaneille päiväretkille. Tutustu vinkkeihin ja suunnittele seikkailusi! Kuvat: Ella Karttunen / Museokortti, Krista Ylinen ja Harri Tarvainen / Visit Karelia.

Etsitkö ideoita kotimaan reissuille? Museokortin matkavinkkien avulla löydät uusia elämyksiä kesän lähimatkoille. Tutustu sivupolkujen taide-elämyksiin, löydä idylliset kylät tai vietä unohtumaton etelänloma kotimaassa. Katso kymmenen kesäistä matkavinkkiä ja nauti elämyksistä Museokortilla.

Museokortin matkavinkkien avulla suunnittelet kätevästi idylliset päiväretket, rennot minilomat ja pitkät reissut kotimaassa. Löydät lähes 40 valmiiksi suunniteltua kierrosta, jotka kokoavat yhteen suositut nähtävyydet, paikalliset helmet, kauniit luontokohteet ja viihtyisät majoitukset eri puolilta maata.

Museokortti on pääsylippusi kaikkiin kierrosten museoihin ja satoihin muihin kohteisiin ympäri Suomen. Museokorttilaisena saat myös alennusta hotelleista, ravintoloista ja museoiden palveluista reittien varrelta. Katso kaikki edut >

Kokosimme tähän artikkeliin 10 kierrosta, joista löydät vinkkejä kesäreissuille ympäri Suomen. Tutustu poimintoihin tai katso kaikki reittiehdotukset Museokortin matkavinkeistä.


Katso kaikki matkavinkit
Oletko koskaan kokeillut etelänlomaa kotimaassa? Kierrä tänä kesänä eteläisen rannikon upeat museot ja luontokohteet. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti.

1. Unohtumaton etelänloma kotimaassa

Löydä loputtomasti nähtävää Suomen eteläisimmiltä rannoilta! Tällä kierroksella koet merkittäviä historiakohteita sekä sykähdyttävää taidetta, kauniita rantoja, idyllisiä ruukkikyliä ja jylhää saaristoluontoa. Reitti kulkee Hangon hiekkarannoilta Tammisaaren ja Fiskarsin kautta Saloon, josta matka jatkuu Kemiönsaaren saaristomaisemiin.

Koe Tammisaaren nykytaidemuseo Chappe, vieraile Fiskars Art & Design Biennale -tapahtumassa, tutustu Taalintehtaan ruukkikylään ja vieraile näyttävässä Söderlångvikin kartanossa Kemiönsaarella. Reitille osuu myös upeita luontokohteita, kuten Suomen eteläisin kärki Tulliniemi Hangossa ja Högsåran saari Kemiönsaaressa.

Katso koko kierrosMäntän Serlachius-museot tarjoavat yllätyksiä useampaankin vierailuun. Serlachius Kartanossa koet vaihtuvat nykytaidenäyttelyt, kartanon klassikkoteokset ja uniikin taidesaunan. Kuva: Krista Ylinen.

2. Taideyllätyksiä sivupoluilla

Lähde taidematkalle suurten kaupunkien ulkopuolelle ja löydä kiehtovia kohteita, upeaa arkkitehtuuria ja uudenlaisia elämyksiä. Tällä kierroksella koet kuvataiteen klassikoita, nykytaidetta, rennon taidelaitoksen ja suomalaista kirjahistoriaa. Reitti poukkoilee ristiin rastiin keskellä Suomea, ja antaa raamit seikkailulliselle taidematkalle kotimaassa.

Sivupoluilta löydät muun muassa Taidelaitos Haihatuksen Joutsasta, Serlachius Kartanon Mäntästä, Emil Cedercreutzin museon Harjavallasta ja Suomen kirjan museo Pukstaavin Sastamalasta.

Katso koko kierrosSeurasaaren ulkomuseo on kuin talonpoikainen Suomi pienoiskoossa. Seurasaaren lisäksi Museokortti avaa ovet kahdelle muullekin museosaarelle pääkaupunkiseudulla. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

3. Pääkaupunkiseudun saarilla

Löydä pääkaupunkiseudun saaristoidyllit! Museokortilla pääset Saaristomuseo Pentalaan ja Seurasaaren ulkomuseoon sekä neljään museokohteeseen Suomenlinnassa. Kesäisellä saarihyppelyllä koet saaristolaista elämäntapaa menneistä, päättymättömän horisontin sekä ainutlaatuisen maailmanperintökohteen.

Katso koko kierrosValkeakoskella sijaitseva Voipaalan taidekeskus on kesän ykköskohde kaikille taiteen, historian ja luonnon ystäville. Kuva: Voipaalan taidekeskus.

4. Kukoistavat kylät ja ruukkimiljööt

Koe pienten kylien charmia, ruukkien historiaa ja kaunista muotoilua. Tällä upealla kesäreissulla kierrät viehättävät kohteet Fiskarsista Karkkilan ruukkiin ja Nuutajärven lasikylään. Menneiden aikojen tunnelmaa tulvivat kylät, tehdasmiljööt ja ruukit ovat vuosisatojen saatossa muuntautuneet monipuolisiksi taiteen ja muotoilun keskuksiksi, joissa historian eri kerrostumat ovat voimakkaasti läsnä.

Katso koko kierrosOvatko tekniikka, innovaatiot ja erilaiset vempeleet lähellä sydäntäsi? Lähde matkalle tekniikan ihmeiden maailmaan. Jäänmurtaja Tarmo on Kotkassa sijaitsevan Suomen merimuseon vetonaula. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

5. Tekniikan ihmeitä maalla, merellä ja ilmassa

Kuinka suomalaiset innovaatiot, menopelit ja kommunikointitavat ovat muovanneet yhteiskuntaa ja kulttuuria? Lähde matkalle teknologian, liikenteen ja viestinnän maailmaan.

Tällä kierroksella astut nostalgiseen lentokoneeseen Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla, koet rallin hurmaa Mobiliassa Kangasalla ja tutustut median ilmiöihin Museo Merkissä Helsingissä. Pääset myös sukeltamaan merenkulun historiaan Turun Forum Marinumissa ja Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitsevassa Suomen merimuseossa.

Katso koko kierrosKurkista tunnettujen suomalaisten koteihin ja kauniisiin puutarhoihin. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

6. Kansansuosikit ja oman tien kulkijat

Miltä näyttää visionäärin koti? Löydä autenttiset taiteilijaperheiden kodit ja mielikuvitusta kutkuttavat puistot ja puutarhat. Tällä kierroksella teet aikamatkoja tunnettujen henkilöiden koteihin.

Astele Sibeliusten lattialankuilla Tuusulan Ainolassa, nauti Laila Pullisen veistoksista kartanomiljöössä Vantaalla ja hämmästele Alpo Jaakolan elämäntyötä patsaspuistossa Loimaalla. Tämän kierroksen arkkitehtonisesti ainutlaatuiset kodit ovat kuin aikakapseleita, joissa boheemius yhdistyy omavaraiseen elämäntapaan.

Katso koko kierrosKittilässä sijaitseva Reidar Särestöniemen kotimuseo ja ateljee on mieleenpainuva kohde. Kuva: Krista Ylinen.

7. Seikkailu lumoavassa Lapissa

Lapin laajojen erämaiden liepeillä kohtaat ainutkertaisia kulttuurikohteita. Taianomainen pohjoinen ulottuvuus on läsnä kaikkialla: taiteessa, tieteessä, historiallisissa tarinoissa ja lumoavassa luonnossa. Lappi houkuttelee luonnollaan, mutta pelkästään alueen museotarjonnan vuoksi pohjoiseen kannattaa lähteä pidemmänkin matkan päästä.

Lapin reissullasi voit kokea Reidar Särestöniemen syrjäisen taiteilijakodin, toukokuussa vuoden museoksi valitun Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, Rovaniemen taidemuseo Korundin ajankohtaiset näyttelyt ja monta muuta kiehtovaa museota. Matkan varrelle osuu myös useita kansallispuistoja ja retkeilykohteita.

Katso koko kierrosIhaile kansallismaisemia Lieksassa sijaitsevan Kolin huipulta. Näköalapaikan läheisyydessä sijaitseva Kolin luontokeskus Ukko on Museokortti-kohde. Kuva: Harri Tarvainen / Visit Karelia.

8. Kansallismaisemia ja itäistä elämänmenoa

Tee tutkimusmatka Suomen rajamaille ja koe pienet kylät, Kolin kansallismaisemat sekä itäsuomalainen vieraanvaraisuus. Tällä kierroksella matkaat Pohjois-Karjalasta Kainuuseen, syrjäiseltä Möhkön kylältä Kolin kansallismaisemiin ja iloisesta Joensuusta Kuhmon korpimaille. Suomen itäiset kolkat tarjoavat runsaasti koettavaa kesäiselle seikkailulle.

Vieraile Suomen itäisimmässä Museokortti-kohteessa Möhkön ruukkimuseossa, kuule karjalaista runonlaulantaa Parppeinvaaran runokylässä, tutustu kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakotiin Lieksan Paaterissa ja tutki sotahistoriaa Kuhmon talvisotamuseossa. Matkan varrella voit nauttia luonnosta Kolin ja Petkeljärven kansallispuistoissa.

Katso koko kierrosMökkeiletkö tänä kesänä Saimaalla? Museokortin matkavinkkien Saimaan kierrokselta löydät ideoita myös mökkireissuille.Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

9. Kulttuurielämyksiä Saimaan rannoilla

Koe toinen toistaan upeampia kokemuksia Saimaan liepeillä: Punkaharjun kansallismaisemat, jylhä Olavinlinna, leppoisa Kuopio, Varkauden kiehtova teollisuuskaupunki ja omaleimainen Mikkeli.

Saimaan alue on kulttuuritarjonnaltaan rikas. Pääset syventymään muun muassa metsäkulttuuriin juuri uudistuneessa Punkaharjun Lustossa, kiehtoviin taidenäyttelyihin Kuopion taidemuseossa, Varkauden vireään kulttuurielämään Museokeskus Konstissa ja sotahistoriaan Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä.

Katso koko kierrosAhvenanmaalla komeilevan Kastelholman linnan värikäs historia kannattaa kokea paikan päällä. Kuva: Krista Ylinen.

10. Tuhansien tarinoiden Ahvenanmaa

Ahvenanmaalla olet aina lähellä merta, ihmeellistä saaristoluontoa ja herkullista lähiruokaa. Alueen museoissa koet saaristolaiskulttuuria, taiteita ja tarinoita menneiltä ajoilta. Tunnelmallinen matkakohde on kuin oma maailmansa, joka tarjoaa saaristolaisen elämänmenon ohella upeita museoita ja luontokohteita.

Uppoudu historiaan Kastelholman linnassa, vieraile näyttävässä museoalus Pommernissa, tee retki kalastajakylässä sijaitsevaan Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseoon ja tutustu historialliseen taiteilijasiirtokuntaan Önninbebymuseossa. Museokortilla saat pääsyn kahdeksaan kohteeseen Ahvenanmaalla.

Katso koko kierros
Museokortti avaa ovet kotimaan suosikkinähtävyyksiin ja yllättäviin paikallisiin elämyksiin. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

Museokortti on kesän paras reissukaveri: 360 museota ja kymmeniä hotellitarjouksia

Museokortilla koet Suomen suurimmat museot, keskiaikaiset linnat, näyttävät puutarhat ja yllättävät paikalliset kohteet. Lisäksi käytössäsi on kymmeniä etuja, joilla saat alennusta museokaupoista ja -kahviloista sekä hotelleista ympäri Suomen.


Lue lisää hotellieduista:Osta MuseokorttiKerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp