Kukoistavat kylät ja ruukkimiljööt

Pienten kylien charmia, ruukkien historiaa ja kaunista muotoilua! Tällä unohtumattomalla roadtripillä kierrät viehättävät kohteet Fiskarsista Karkkilan ruukkiin ja Nuutajärven lasikylään.

Liikkuminen
Autolla 

Kierroksen kesto
2-4 päivää  

Ajankohta
Kesä. Osa kohteista auki ympärivuotisesti, tarkista aukioloajat museoiden kotisivuilta.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Tämä matka yhdistää idyllisiä lomakohteita ja rouheita, historiallisia teollisuusmiljöitä. Menneiden aikojen tunnelmaa tulvivat kylät, tehdasmiljööt ja ruukit ovat vuosisatojen saatossa muuntautuneet monipuolisiksi taiteen ja muotoilun keskuksiksi, joissa historian eri kerrostumat ovat voimakkaasti läsnä.

Fiskars on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten suosikkikohteena. Kaunis ja eläväinen kylä, herkulliset makuelämykset, Fiskarsin museon kiehtovat tarinat ja kaikkialla kukkiva luovuus kutsuvat luokseen kerta toisensa jälkeen. Uuteen kukoistukseensa herännyt Högforsin ruukki Karkkilassa on kotipaikka sekä ruukkimuseo Senkan historiallisille kohteille että luovuudelle. Viime vuosina ruukin ympärille on kehittynyt houkutteleva keskittymä, josta löydät mm. ravintoloita, hotellin ja elokuvateatterin.

 

Tämä matka yhdistää idyllisiä lomakohteita ja rouheita, historiallisia teollisuusmiljöitä.
 

Suomalaisen lasinvalmistuksen historia herää henkiin kolmessa tämän kierroksen kohteessa. Nuutajärven lasikylän museo on Kaj Franckin suunnittelema museo ja kokonaisteos, joka kertoo Suomen vanhimman lasitehtaan tarinaa. Muotoilun, taiteen ja artesaanien kylä Iittala on nimeltään tuttu lähes kaikille suomalaisille. Designmuseo Iittalassa tutustut lasitehtaan historiaan. Entisessä kristallihiomossa sijaitseva Suomen lasimuseo Riihimäellä täydentää lasikylien kertomaa tarinaa ja esittelee myös kansainvälistä lasimuotoilua. Kukoistavia kuoseja kierrokselle tarjoaa kirjavan kankaan kaupunki Forssa, jonka museoissa tutustut paikkakunnan värikkääseen, painokankaiden ympärille nivoutuvaan tarinaan.

Paperitehtaistaan tunnettu Valkeakoski tarjoaa monipuolisia elämyksiä historian ja taiteen ystäville. Kanavan rannalta löydät historiallisessa tehdasmiljöössä sijaitsevan Myllysaaren museon ja läheisen Kauppilanmäen museon, jonka vehreässä pihapiirissä vietät kivan kesäpäivän. Koukkaa myös Voipaalan taidekeskukseen, jonka kiehtovat taidenäyttelyt, kahvilan herkut ja kartanon barokkipuisto muodostavat ihastuttavan kokonaisuuden. Lisäksi taidekeskuksen pihapiiristä lähtee luontopolku Rapolan linnavuoren näyttäviin kansallismaisemiin.

Kierros on parhaimmillaan kesäisin, mutta retkiä ympärivuotisiin kohteisiin voit tehdä muinakin vuodenaikoina. Designmuseo Nuutajärvi ja Kauppilanmäen museo ovat avoinna vain kesäisin. Yövy matkallasi pienissä paikallisissa majapaikoissa, poikkea reitin luontokohteisiin ja nauti kiireettömästä matkanteosta.

 

Kukoistavat kylät ja ruukkimiljööt

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Raasepori

 1. Fiskarsin museo

  Kuuluisan Fiskarsin ruukkikylän historiaa ja ruukkilaisten elämää 1600-luvulta tähän päivään.

Forssa

 1. Forssan museo

  Tervetuloa Kirjavan Kankaan Kaupunkiin! Museo kertoo kuinka Forssan kehräämöstä sai alkunsa tehdaskylä, josta kasvoi kauppala ja myöhemmin kankaiden ja betonin kaupunki.

 2. Kuosikeskus

  Tekstiilivalmistuksen historiaa sadoissa eri väreissä! Suomalaisen kuosisuunnittelun helmiä painokankaista tunnetussa Forssassa.

Urjala

 1. Designmuseo Nuutajärvi

  Kaj Franckin suunnittelema Nuutajärven lasimuseo on kuin kokonaistaideteos. Museo esittelee vuonna 1793 perustetun Suomen vanhimman lasitehtaan historiaa.

Valkeakoski

 1. Myllysaaren museo

  Lähde muistojen matkalle vanhan paperitehtaan historiallisessa ympäristössä.

  Vanhassa tehdasmiljöössä tutustut toiseenkin Valkeakoskelle tärkeään aihepiiriin - jalkapalloon.

 2. Kauppilanmäen museo

  Tutustu 1800-luvun loppupuolen paperitehtaan työläisten elämään historiallisessa ympäristössä ja museota ympäröivässä vehreässä puistossa.

 3. Voipaalan taidekeskus

  Voipaala on kohtaamispaikka taiteen, historian, kulttuuritapahtumien ja luonnon ystäville.

 4. Visavuoren museo

  Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen taiteilijakoti ja ateljee. Lisäksi Visavuoresta löytyy Suomen hauskin museo – Kari-paviljonki, jossa on esillä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä.

Hämeenlinna

 1. Iittalan lasimuseo

  Iittalan lasimuseossa on esillä Iittalan lasitehtaan historiaa. Olemme osa lasin valtakunnallista vastuumuseota, Suomen lasimuseota.

Riihimäki

 1. Suomen lasimuseo

  Lasin yli 4000 vuotta vanhaa historiaa ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotista perinnettä Riihimäen lasin entisessä kristallihiomossa.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi

 

Kierroksen museot