Kansallismaisemia ja itäistä elämänmenoa

Suomen itäiset kolkat tarjoavat runsaasti koettavaa kesäiselle seikkailulle. Vierailija voikin yllättyä alueen eläväisestä kulttuurista, mykistävän kauniista luontokohteista ja museoelämyksistä, joita ei löydä mistään muualta.

Liikkuminen
Autolla 

Kierroksen kesto
3-5 päivää  

Ajankohta
Kesä. Osa museokohteista avoinna vain kesäisin. Tarkista aukioloajat museoiden verkkosivuilta.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Tee tutkimusmatka Suomen rajamaille, koe pienet kylät, Kolin kansallismaisemat sekä itäsuomalainen vieraanvaraisuus! Tällä kierroksella matkaat Pohjois-Karjalasta Kainuuseen, syrjäiseltä Möhkön kylältä Kolin kansallismaisemiin ja iloisesta Joensuusta Kuhmon korpimaille.

Matka alkaa Suomen itäisimmästä kylästä Möhköstä, jossa sijaitsee myös itäisin Museokortti-kohde Möhkön ruukkimuseo. Petkeljärven kansallispuiston vieressä sijaitseva kulttuurikylä tarjoaa kiehtovaa historiaa ja luonnonkauneutta. Historiallinen ruukki museoineen, puistoalueineen ja koskimaisemineen kertoo kylän tarinaa 1800-luvulta lähtien. Vain lyhyen ajomatkan päässä Möhköstä sijaitsee toinen viehättävä kyläkohde, Parppeinvaaran runokylä. Koe elävä karjalainen kulttuuriperintö, paikallinen luonto ja sota-ajan muistot. Voit kuulla jopa kanteleensoittoa ja runonlaulua sekä nauttia karjalaisista herkuista kylän ravintolassa.

 

Matkaat syrjäiseltä Möhkön kylältä Kolin kansallismaisemiin ja iloisesta Joensuusta Kainuun korpimaille.
 

Pohjois-Karjalan pääkaupungin Joensuun museoissa pääset matkalle karjalaiseen kulttuuriin rajan molemmin ja nautit kiehtovista taidenäyttelyistä. Pielisjoen tuntumassa koet myös kaupungin eläväisen tunnelman, joka puhkeaa kukkaan erityisesti kesäisin.

Suuntaa seuraavaksi Lieksaan, taiteilijoitakin innoittaneisiin Kolin kansallismaisemiin. Aloita vierailusi Luontokeskus Ukosta ja kapua ihailemaan tunnettua maisemaa Ukko-Kolin huipulta, jonne pääset luontokeskuksen pihapiiristä alkavaa reittiä pitkin. Pielisjärven toiselta puolelta löydät kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti Paaterin. Upea hirsinen kokonaisuus koostuu metsän siimekseen kätkeytyneestä kotitalosta, ateljeesta, kirkosta ja galleriakahvilasta.

Loppumatkan vietät Pohjois-Karjalan ja Kainuun reunamilla. Nurmeksessa tutustut itäiseen elämänmenoon Ikolan ulkomuseossa ja Kötsin museossa. Kainuun rajan ylitettyäsi saavut laajalle levittyvään erämaakaupunkiin Kuhmoon, joka tarjoaa luontoelämysten ohella tutkittavaa sotahistoriasta kiinnostuneille. Matkalla Nurmeksesta Kuhmoon voit pysähtyä talvisodan taistelupaikoilla, ja perille saavuttuasi vierailla Talvisotamuseossa.

Kierros on monipuolisimmillaan kesäisin, mutta osa kohteista on auki myös ympärivuotisesti. Retkeilystä kiinnostuneiden kannattaa varata matkalle riittävästi aikaa. Reitin varrella on useita ainutlaatuisia luontokohteita, joissa pääset nauttimaan kansallismaisemien ohella erämaan rauhasta.

Kuva: Harri Tarvainen / Visit Karelia.
 

Kansallismaisemia ja itäistä elämänmenoa

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Ilomantsi

 1. Möhkön ruukkimuseo

  Tee aikamatka 1800-luvun tunnelmalliseen rautaruukkiin Suomen itärajalla. Ympäröivä luonto ja kosken kohina tekevät museovierailusta upean kokemuksen.

 2. Parppeinvaaran runokylä

  Runokylässä kajahtaa kesäisin kannel ja runonlaulu! Parppeinvaarassa säilyvät ja elävät karjalainen kulttuuriperintö, paikallinen luonto ja sota-ajan muistot.

Joensuu

 1. Joensuun taidemuseo Onni

  Kuvataidetta pohjois-karjalaisen kaupungin ytimessä. Ajankohtaisia ilmiöitä, suomalaisia helmiä, kirkkotaidetta ja kansainvälistä taidetta.

Lieksa

 1. Kolin luontokeskus Ukko

  Kolin huipulla sijaitseva luontokeskus Ukko esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa, itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä.

 2. Paateri

  Puuta rakastaneen kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakotiin kuuluvat tunnelmalliset hirsiset ateljee, kirkko, kotitalo ja galleriakahvila metsän siimeksessä.

 3. Pielisen museo

  70 rakennusta Pielisen Karjalan alueelta muodostavat Suomen toiseksi suurimman ulkoilmamuseo. Tutustu myllyyn, metsä- ja uittotöihin, vankitupaan ja partiomajaan!

Nurmes

 1. Ikolan ulkomuseo

  Astu 1900-luvun alun itäsuomalaiseen elämänmenoon! Idyllinen 1900-luvun alun pihapiiri ja sen rakennukset esittelevät aikakauden elämää itäsuomalaisessa talonpoikaisyhteisössä.

 2. Kötsin museo

  Karjalaisen kulttuurin ja kauniin luonnon muovaaman Nurmeksen alueen tarinaa esihistoriasta nykyaikaan.

Kuhmo

 1. Talvisotamuseo

  Talvisotamuseo kertoo ihmisläheisesti talvisodan tapahtumista Kuhmossa.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi