Kansansuosikit ja oman tien kulkijat

Miltä näyttää visionäärin koti? Löydä autenttiset taiteilijaperheiden kodit ja mielikuvitusta kutkuttavat patsaspuistot sekä puutarhat. Tällä kierroksella teet aikamatkoja tunnettujen henkilöiden koteihin.

Liikkuminen
Autolla 

Kierroksen kesto
4-6 piv  

Ajankohta
Kes.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Astele samoilla lattialankuilla kuin Sibeliukset, nauti Laila Pullisen veistoksista kartanomiljöössä Vantaalla ja hämmästele Veijo Rönkkösen ihmeellistä elämäntyötä Parikkalan patsaspuistossa. Tämän kierroksen arkkitehtonisesti ainutlaatuiset kodit ovat kuin aikakapseleita, joissa boheemius yhdistyy omavaraiseen elämäntapaan.

Matkasi Suomen omaperäisimpiin kohteisiin käynnistyy Parikkalasta, jossa vierailet ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen luomassa taianomaisessa patsaspuistossa. Satojen patsaiden ja rehevän puutarhan muodostama kokonaisuus on vaikuttava vierailukohde, jonne kannattaa matkustaa kauempaakin. Parikkalasta matka jatkuu Porvooseen, jossa vieraillaan kansallisrunoilija J. L. Runebergin ja hänen vaimonsa Fredrikan autenttisessa, 1800-luvun kirjailijakodissa. Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo Nissbackan kartanomiljöössä Vantaalla on puolestaan upea kokonaistaidetos, jossa tutustut Pullisen taiteeseen ja elämään.

 

Arkkitehtonisesti ainutlaatuiset taiteilijakodit ovat kuin aikakapseleita, joissa boheemius yhdistyy omavaraiseen elämäntapaan.
 

Tuusulanjärven 1900-luvun vaihteen taiteilijayhteisöstä on jäljellä runsaasti eläviä muistoja. Alueen taiteilijakodit, kuten Sibeliusten Ainola, taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Ahola ja kuvataiteilija Pekka Halosen perheen Halosenniemi ovat kuin lumoavia aikamatkoja tunnettujen asukkaidensa elämään. Rakennusten hirsiseinät, puutarhat ja taideteokset kertovat tarinoita taiteilijaperheiden elämästä sekä Suomen itsenäisyyttä edeltävistä kiivaista vuosista.

Matka jatkuu länsirannikolle, aina aurinkoiseen Naantaliin. Casa Haartman on taiteilija ja kulttuurivaikuttaja Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin koti. Hillitty ulkokuori kätkee sisälleen koristeellisen sisustuksen sekä taideaarteita, kuten Helene Schjerfbeckin teoksia. Hyvin säilyneen kodin omaperäinen tunnelma ja lukuisat kiehtovat yksityiskohdat jäävät taatusti mieleen.

Kuvanveistäjä Emi Wikströmin itselleen suunnittelema erämaa-ateljee Visavuori on kuin pieni linna. Taiteilijan visiota ja elämäntyötä esittelevä kansallisromanttinen koti sijaitsee Valkeakoskella, Vanajaveden äärellä. Jyväskylässä sijaitsevassa Heiskan taiteilijakodissa koet 1900-luvun alkupuolelta säilyneen tunnelman. Kuvataiteilija Vappu Heiskan kodissa tutustut taiteilijaperheen arkeen ja juhlaan.

Lähde matkalle kiehtoviin mielenmaisemiin! Suurin osa kierroksen kohteista on avoinna vain kesäisin, joten ajoita vierailusi kesäkuukausille.

Kuva: Kimmo Heikkilä.

 

Kansansuosikit ja oman tien kulkijat

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Porvoo

 1. J. L. Runebergin koti

  Tervetuloa Suomen vanhimpaan kotimuseoon! Autenttinen 1800-luvun kirjailijakodin tunnelma Suomen kansallisrunoilija J. L. Runebergin perheen puutaloidylliss Vanhan Porvoon liepeill.

Vantaa

 1. Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo

  Uniikki veistospuisto ja kuvanveistjn kotimuseo tunnelmallisessa Nissbackan kartanomiljss Vantaalla.

Tuusula

 1. Taiteilijakoti Erkkola

  Runoilija J. H. Erkon vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti ja nykyinen museokohde Tuusulan Rantatiell.

 2. Halosenniemi

  Taidemaalari Pekka Halosen kansallisromanttinen, hirsinen koti ja ermaa-ateljee Tuusulanjrven rannalla.

Jrvenp

 1. Ainola

  Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseo Ainola on Suomen kansainvlisesti tunnetuin kotimuseo ja ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperint.

 2. Ahola

  Taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entisess kotitalossa Tuusulanjrven rannalla voi tutustua perheen kiehtoviin elmnvaiheisiin ja taiteeseen.

 3. Suviranta

  Suviranta, Eero ja Saimi Jrnefeltin taiteilijakoti.
  Rakennusta ympri vaikuttava englantilaistyylinen puutarha, ja sisll voi yh aistia 1900-luvun alun tunnelman.

Naantali

 1. Casa Haartman

  Axel ja Hedvig Haartmanin ainutlaatuinen taiteilijakoti Naantalissa.

Valkeakoski

 1. Visavuoren museo

  Visavuori on kuvanveistj Emil Wikstrmin kansallisromanttinen taiteilijakoti ja ateljee. Lisksi Visavuoresta lytyy Suomen hauskin museo – Kari-paviljonki, jossa on esill pilapiirtj Kari Suomalaisen tit.

Jyvskyl

 1. Heiskan taiteilijakoti

  Heiskan taiteilijakodin 1900-luvun alkupuolen silynyt omaperinen ilme on ainutlaatuinen kokonaisuus.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi