8.12.2023

Kyselytutkimus: Joululahjoissa arvostetaan eniten ekologisuutta ja elmyksellisyytt

Museokorttia pidettiin kyselyss erittin hyvn lahjaideana. Se on aineeton lahja, menee taatusti kyttn ja tuo elmyksi vuodeksi eteenpin. Lahjan voi ostaa joko Museokortin verkkokaupasta tai museokohteista. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Museokortin kyselytutkimuksessa selvitettiin, mikä tekee joululahjasta hyvän. Kyselyssä selvisi, että turhan tavaran sijaan arvostetaan elämyksellisyyttä ja aineettomuutta. Lahjan halutaan olevan pitkäkestoinen ja tarpeellinen.

Museokortin kyselytutkimuksessa selvitettiin, millainen joululahja ilahduttaa. Kyselystä selvisi, että turhan tavaran sijaan joululahjoissa arvostetaan elämyksellisyyttä ja aineettomuutta. Marraskuussa 2023 toteutettuun Museokortin lahjakyselyyn vastasi 1 400 asiakasta.

"Museokortin pitkä voimassaoloaika takaa sen, että lahja ei ole yhdellä kertaa käytetty."

Kyslyyn vastannut asiakas

Asiakaskyselyyn vastanneet antoivat Museokortille lahjaideana arvosanaksi 9 asteikolla 1–10. Yli puolet vastaajista arvioivat Museokortin täyden kympin lahjaksi. Vuoden mittaista pääsylippua 370 museoon pidetään siis erittäin hyvänä lahjaideana.

– Museokortti on hyvä aineeton lahja, joka vie kulttuurin, taiteen ja historian pariin. Pitkä voimassaoloaika takaa sen, että lahja ei ole yhdellä kertaa käytetty. Lisäksi sen avulla voi valita, mitä, milloin ja minne menee kortin antia käyttämään. Museokortti auttaa avaamaan oman mielensä kulttuurille, koska kynnys kävellä näyttelyyn on pieni, asiakaskyselyn vastauksissa kerrotaan.Kyselytutkimuksen mukaan joululahjaksi ei haluta turhaa tavaraa. Museokortti on lahja, joka osuu nappiin vastuullisuutta unohtamatta. Kuva: Usva Torkki / Museokortti

Ekologisuus ohjaa tämän joulun lahjavalintoja

Kyselyyn vastanneista monet olivat itse saaneet tai antaneet Museokortin lahjaksi. Heistä yli puolet olivat saaneet kortin joululahjaksi. Joulu on perinteisesti aikaa, jolloin läheisiä halutaan ilahduttaa lahjoilla. Lahjavalintojen vastuullisuus korostui asiakaskyselyn vastauksissa.

"Museokortti-lahja on aineeton, eikä mitään turhaa krääsää. Se on monipuolinen ja tuo iloa pitkäksi aikaa.

Kyselyyn vastanut asiakas

– Arvostan aineettomia lahjoja, aineelliset lahjat ovat kuitenkin vääränkokoisia, -värisiä tai muuten vaan tarpeettomia. Museokortti ilahduttaisi niin monta kertaa kuin vuodessa vain ehtii käyttämään! Se on aina sopivan kokoinen, kyselyn vastaaja kuvailee.

Ekologisuutta ja kestävää kehitystä tukevat teemat ovat entistä suuremmassa roolissa kuluttajien valinnoissa nykypäivänä. Lahjavalinnoilla voi vaikuttaa kulutuskulttuurin muuttamiseen kestävämmäksi. Sen sijaan, että esimerkiksi joulunaikaan keskittyisi tavaroiden ostamiseen, voi nauttia läheisten ihmisten kanssa vietetystä ajasta.

– Museokortti-lahja on aineeton, eikä mitään turhaa krääsää. Se on monipuolinen ja tuo iloa pitkäksi aikaa, toinen vastaaja kertoo.Museokortti on lahja, joka sopii jokaiselle. 370 museokohteen joukosta löytyy kiinnostavaa koettavaa jokaiselle. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Parasta joululahjassa on elämyksellisyys ja pitkäkestoisuus

Suurin osa vastaajista arvosti Museokortissa eniten sen tuomia elämyksiä ja pitkäkestoisuutta: lahjasta on iloa pitkään. Museokorttia hyvänä lahjaideana pitävistä 70 prosenttia arvosti erityisesti aineetonta ja kestävää lahjaa, jota voi käyttää kaikkialla Suomessa. Museokortti-kohteita on 370 Ahvenanmaalta Inariin. Yli puolet vastaajista kehui Museokortin myös tuovan uusia kokemuksia ja hyödyttävän kotimaanmatkoilla.

"Lahjana Museokortti on houkutteleva, koska se vahvistaa kulttuurin lisäksi yhdessäoloa ja aktivoi muuhunkin."

Kyselyyn vastannut asiakas

– Vapaa-aikana voi seikkailla eri kaupungeissa, koska on joku syy mennä katsomaan näyttelyitä. Se on kuin aarteenetsintää. Samalla käyn ihanissa kahviloissa ja putiikeissa, usein hyvän ystävän tai tyttäreni kanssa, eräs kyselyyn vastanneista kertoo.

Vastanneiden mukaan Museokortti tuo myös laatuaikaa läheisten kanssa. Monet kertovat aloittaneensa puolison, perheen tai ystävän kanssa yhteisen museoharrastuksen. Kyselyssä selviää, että Museokortti-lahja saadaankin usein puolisolta, vanhemmilta, aikuisilta lapsilta, muilta perheenjäseniltä tai sukulaisilta ja ystäviltä.

– Lahjana museokortti on houkutteleva, koska se vahvistaa kulttuurin lisäksi yhdessäoloa ja aktivoi muuhunkin. Museokäynnin jälkeen on kiva käydä jossain kahvilla ja keskustella näyttelystä, kyselyn avoimissa vastauksissa kerrotaan.Anna lahja, josta on iloa. Museokortti vie kulttuurimatkalle 370 upeaan kohteeseen. Kuva: Usva Torkki / Museokortti

Museokortti sopii lahjaksi kenelle vain – kohteita riittää joka makuun

Kyselyn vastauksista nousee esiin, että Museokorttia pidetään hyvänä lahjana kenelle vain, koska museokohteiden kirjo on niin suuri ja monipuolinen. Museokortilla pääsee poikkeamaan kiinnostavimmissa museoissa ja kulttuurikohteissa kaikkialla kotimaassa. Kohteita on jo 370, ja uusia museoita liittyy Museokortti-verkostoon jatkuvasti.

– Olen antanut Museokortin muutamille läheisille lahjaksi, ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Minusta Museokortti on monipuolinen lahja, joka sopii kenelle tahansa, kun sitä voi käyttää omien mielenkiinnon kohteiden mukaan, eräs kyselyyn vastanneista kuvailee.

Museokortti (76 €) on vuoden mittainen pääsylippu 370 museoon. Nyt joulutarjouksena kuukausi kaupan päälle: 12 kk + 1 kk. Etu voimassa 31.12.2023 asti.

Osta kirjelahja

Osta digilahja

Suurimpien ja tunnetuimpien museokohteiden lisäksi Museokortti käy sadoissa paikallisissa aarteissa ympäri Suomen. Kortilla pääsee tutustumaan muun muassa kotimuseoihin, linnoihin ja ulkomuseoihin, taiteeseen ja nykytaiteeseen, historiaan, tieteeseen ja tekniikkaan, musiikkiin, urheiluun, luontoon ja eläimiin sekä arkkitehtuuriin ja designiin.

Kohteiden joukossa on kymmenittäin erikoismuseoita, joissa pääsee syventymään erityiseen aihealueeseen. Tällaisia ovat esimerkiksi Hiihtomuseo, Kultamuseo, Suomen pelimuseo, Vakoilumuseo, Suomen moottoripyörämuseo, Friitalan nahkamuseo ja Vankila.

Museokortin voi ostaa lahjaksi joko Museokortin verkkokaupasta tai museokohteista. Verkosta ostetut Museokortit ehtivät aina ajoissa perille digilahjana, sillä ne saapuvat tekstiviestinä ja sähköpostitse lahjansaajalle. Digilahjaan voi liittää omat terveiset mukaan. Kun lahjan ostaa museosta, Museokortin saa heti mukaan kauniiseen lahjakuoreen pakattuna. Kirjekuoreen pakatun väliaikaisen Museokortin voi antaa lahjaksi kenelle vain.

Museokortti sopii myös kortin jo omistavalle henkilölle – lahjaksi voi antaa jatkoaikaa Museokortille. Lahjansaaja voi yhdistää lahja-Museokortin omaan korttiinsa. Tämä pidentää aikaisemman kortin voimassaoloa uuden kortin voimassaolon verran.


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp