12.9.2023

Kurkista suljettujen ovien taakse – museoiden kulisseihin tutustutaan yli 50 tapahtumassa ympri Suomen

Museoiden kulisseissa -juhlapivn kurkistetaan museoiden suljettujen ovien taakse. Katso vinkit oman alueesi tapahtumiin! Kuvat: Usva Torkki, Helsingin Taidehalli, Rauman taidemuseo ja Teresia ja Rafael Lnnstrmin kotimuseo.

Tutustu tarkoin varjeltuihin kokoelmiin, kurkkaa yleisöltä suljettuihin tiloihin, tapaa museoiden työntekijöitä ja nauti pullakahveista tai hattarakioskin herkuista! Lauantaina 30.9. museot ympäri Suomen juhlistavat Suomen museoliiton 100-vuotispäivää ainutlaatuisella ohjelmalla.

Oletko aina halunnut kurkistaa museoiden suljettujen ovien taakse? Museon kulisseissa -juhlapäivänä yli 50 museota ympäri Suomen tarjoaa yleisölle ainutlaatuisen pääsyn kulisseihin. Tapahtumia järjestetään muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Inarissa, Lapinlahdella, Raumalla, Savonlinnassa ja Jyväskylässä.

Tapahtumissa pääset vierailemaan yleisöltä suljetuissa tiloissa sekä osallistumaan opastetuille kierroksille ja työpajoihin. Tapaat päivän aikana myös museoammattilaisia, jotka kertovat työstään näyttelysuunnittelun, konservoinnin ja arkistojen aarteiden parissa. Lisäksi päästään kauan odotetuille vierailulle remontin takia suljettuihin museoihin.

Museon kulisseissa -juhlapäivää vietetään Suomen museoliiton 100-vuotisjuhlan kunniaksi lauantaina 30. syyskuuta. Kokosimme tähän artikkeliin poimintoja juhlapäivän tapahtumista eri puolilta maata. Katso vinkit tai selaa oman alueesi tapahtumia täällä.

Katso kaikki Museon kulisseissa -tapahtumat


Tapahtumavinkit pääkaupunkiseudulleNäin syntyi Kaija Aarikka -näyttely

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 30.9. klo 13

Kaija Aarikka -näyttely on runsas ja värikäs katsaus suunnittelijan 60-vuotiseen uraan. Ainutlaatuisella Museon kulisseissa -kierroksella kuullaan, miten näyttely on syntynyt ja millaista valmistelua se on vaatinut. Kaija Aarikan huikean laajaan tuotantoon sukeltanut kuraattori Eeva Holkeri sekä näyttelyn leikkisästä ilmeestä vastannut näyttelyarkkitehti Hanna Anonen valottavat näyttelyn kiehtovia taustoja.

Lue lisää >Museo Leikin kulisseissa

Museo Leikki, Espoo | 30.9.2023

Museon kulisseissa-tapahtumapäivänä kurkistetaan museotyön saloihin ja päästään paikkoihin, jotka ovat normaalisti yleisöltä suljettu. Työpajoissa rakennetaan omaa minimuseota ja leikitään museologia. Kokoelmakierroksilla unboxataan kokoelmien aarteita museonjohtajan kanssa ja ihastellaan esineitä laidasta laitaan. Päivän huipentaa Espoon musiikkiopiston viuluryhmän Serenadeja museoille -esitys. Lisäksi Museo Leikin ystävät pitävät hattarakioskia herkkusuiden iloksi.

Lue lisää >
Työn alla -remonttikierrokset

Päivälehden museo, Helsinki | 29.9. klo 15 ja klo 16

Miltä museo näyttää, kun se on remontissa? Vaikka ovi on lukossa, museon henkilöstö ei pyörittele peukaloitaan vaan käsikirjoittaa näyttelyitä, uudistaa verkkosivuja, valikoi tuotteita museokauppaan ja luonnostelee tulevia tapahtumia ja työpajoja. Kierroksilla museon työntekijät kertovat meneillään olevasta museouudistuksesta. Molemmille kierroksille otetaan enintään 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomaathan, että tapahtuma järjestetään jo perjantaina 29. syyskuuta.

Lue lisää ja ilmoittaudu ennakkoon >


Musiikkimuseo Famen kulisseissa

Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 30.9. klo 14

Suomen musiikin kunniagalleria -päänäyttely on Musiikkimuseo Famen sydän, mutta ketä kunniagalleriaan valitaan ja miten? Millä tavoin mukaan valitut artistit, säveltäjät, musiikintekijät, yhtyeet ja esiintyjät ovat mukana näyttelyn suunnittelussa? Mitä kaikkea – yllättävääkin – museoammattilaisemme pääsevät tekemään ennen näyttelyn valmistumista? Ja ennen kaikkea: millaista on työskennellä Suomen valovoimaisten musiikintekijöiden kanssa? Osallistu Famen tapahtumaan ja kuule kiehtovia tarinoita näyttelyiden taustalla tapahtuvasta työstä.

Lue lisää >Museoliiton historiateoksen julkistustilaisuus

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 30.9.2023 klo 12.30

Kuinka hyvin tunnet 100-vuotiaan Suomen museoliiton toimintaa? Tiesitkö, että taskustasi mahdollisesti pilkottava Museokortti on yksi liiton menestystarinoista? Museoliiton historiateoksen julkistamistilaisuudessa kuullaan puheenvuorot historiatutkija ja kirjailija Ville Eerolalta, SKS kirjojen toimitusjohtaja Tero Norkolalta sekä Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Saurilta.

Lue lisää >
Ideasta näyttelyksi – miten valokuvanäyttely syntyy

Hakasalmen huvila, Helsinki | 30.9.2023 klo 13.00–16.00

Kurkkaa ensimmäisten joukossa Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia -valokuvanäyttelyyn! Hakasalmen huvilassa 6.10. avautuva laaja valokuvanäyttely Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia esittelee tuotteliaan kuvaajan Helsinki-aiheisia otoksia aina 1950-luvun alusta 1980-luvulle asti. Tapahtumassa tutustutaan rakenteilla olevaan näyttelyyn ja kuullaan, miten näyttely syntyi. Lisäksi tutustutaan vanhojen valokuvien haastavaan digitointiin. Tilaisuuteen pääsee vain ennakkoon ilmoittautumalla.

Lue lisää ja ilmoittaudu ennakkoon >


Museon kulisseissa -juhlapäivä

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 30.9.2023 klo 12–15

Sinebrychoffin taidemuseossa kerrotaan museossa tehtävästä työstä ja tavataan ihmisiä museoiden taustalla. Päivän aikana tutustutaan museo-oppaan työhön, osallistutaan opastuksille ja perehdytään siihen, kuinka historia herätetään eloon näyttelyissä vierailevalle yleisölle.

Lue lisää >Näin rakentuu Tiedemuseo Liekki

Tiedemuseo Liekki, Helsinki | 30.9.2023 klo 12-16

Tiedemuseo Liekki (entinen Helsingin yliopistomuseo) avautuu uusissa tiloissa lokakuussa 2023. Museon kulisseissa -juhlapäivänä pääset kurkistamaan uudistettuun museoon jo ennen sen avaamista! Tapahtumassa museon työntekijät esittelevät uudistettua kohdetta ja Tieteen paloa -ydinnäyttelyä, joka avautuu lokakuussa. Tapahtuma on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin tapahtumiin 

Tapahtumavinkit muualle Etelä-SuomeenKuraattorin kierros - Kalle Nio

Taide- ja museokeskus SINKKA, Kerava | 30.9.2023 klo 13

Kuraattori, taiteilija ja taikuri Kalle Nio esittelee uuden Taikaa! -näyttelyn kulisseja. Sinkan syysnäyttelyssä taide ja taikuus sulautuvat yhteen ja vievät matkalle ihmeen, mielikuvituksen ja illuusioiden maailmaan. Nio esittelee näyttelyn ja kertoo työstä sen taustalla. Kierros sisältyy museon pääsymaksuun.

Lue lisää >Avoimet ovet Lahden Historiallisella museolla

Lahden historiallinen museo | 30.9. klo 10–14

Yleisö pääsee pitkästä aikaa kurkistamaan kunnostustyön vuoksi suljettuun Lahden historialliseen museoon. Kesällä 2024 ovensa avaavan museon remontin laaja perusparannus on valmistunut, ja näyttelyiden rakentamista käynnistetään parhaillaan. Avointen ovien päivän aikana talon näyttelytiloissa järjestetään tunnin mittaisia tutustumiskierroksia. Kullekin kierrokselle mahtuu korkeintaan 25 henkilöä.

Lue lisää ja ilmoittaudu ennakkoon >Museon kulisseissa -juhlapäivä Suomen lasimuseolla

Suomen lasimuseo, Riihimäki | 30.9.2023 klo 11-11.30 ja klo 12-13

Mitä tapahtuu, jos museossa esillä oleva arvokas lasiesine vaurioituu? Suomen lasimuseon tapahtumassa kuullaan luento lasiesineiden vaurioiden käsittelystä ja opitaan valokuvaajalta hyödyllisiä kikkoja lasin kuvaamiseen. Tapahtumapäivän ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin tapahtumiin: 

Tapahtumavinkit PirkanmaalleMuseoliitto 100 vuotta!

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamala | 30.9.2023 klo 10–16

Tee löytöjä Sastamalan seudun museon ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin pop up -kirppikseltä! Tarjolla mm. käytössä olleita valokuvasuurennoksia ja näyttelyrekvisiittana käytettyjä kalusteita. Kirppistuotot ohjataan museoiden näyttelytyöhön. Museoiden näyttelyt ovat auki ja Kahvila Pukstaavista löydät herkulliset eväät tapahtumapäivän rientojen lomassa.

Lue lisää >Kuvateksti

Vuoden nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan kierros

Tampereen taidemuseo, Tampere | 30.9.2023 klo 15.00

Mihin taiteilija tarvitsee akvaariopumppua? Miten taideteos rakennetaan? Tampereen taidemuseon kierroksella vuoden nuori taiteilija Eetu Huhtala kertoo näyttelystään uudesta näkökulmasta ja avaa työskentelynsä käytäntöjä ja tekniikoita. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan.

Lue lisää >Museon kulisseissa -juhlapäivä Auton ja tien museo Mobiliassa

Mobilia, Kangasala | 30.9.2023 klo 10-16

Mobiliassa järjestetään kolme ilmaista kokoelmakierrosta museon uumenissa. Lisäksi museossa pääsee kokeilemaan valokuvien ajoittamista pienoisnäyttelyssä esiintyvien ajoneuvojen avulla. Yleisö pääsee myös kertomaan museolle omia ideoitaan siitä, mitä tästä aikakaudesta pitäisi tallentaa jälkipolville. Kokoelmakierroksille mahtuu enintään 20 henkilöä/kierros.

Lue lisää ja ilmoittaudu kierroksille ennakkoon >


Museon kulisseissa -juhlapäivä Lenin-museossa

Lenin-museo, Tampere | 30.9.2023 klo 11-17

Museon kulisseissa -juhlapäivää vietetään Lenin-museossa lauantaina 30.9. Museoon on koko päivän ajan vapaa pääsy! Ohjelmassa opastettu kierros museoon klo 13.00, kierroksen kesto noin 45min. Lenin-museon tutkija FT Katarina Lopatkina kertoo Lenin-museon kokoelmista ja kuinka samaa esinettä voidaan tulkita eri tavoin. Juhlapäivän ohjelma on englanninkielinen.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin tapahtumiin


 

Tapahtumavinkit Turkuun ja Raumalle


Museon kulisseissa -juhlapäivä 30.9. Aboa Vetus Ars Novassa

Ars Nova, Turku | 30.9. klo 12 & klo 14

Aboa Vetus Ars Nova -museo sijaitsee Rettigin palatsina tunnetussa rakennuksessa. Museon kanssa samalla tontilla sijaitsee 1830-luvulla rakennettu asuintalo, Konsulinna, joka on toiminut 1800-luvulta lähtien Rettigien suvun kaupunkikotina. Juhlapäivän kunniaksi Aboa Vetus Ars Nova tarjoaa opastettuja kierroksia Konsulinna-rakennukseen. Kierroksille mahtuu mukaan 25 osallistujaa saapumisjärjestyksessä.

Lue lisää >
Erikoiskierros suljettujen ovien taakse

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Rauma | 30.9. klo 10.00, klo 10.45 ja klo 11.30

Juhlapäivän kunniaksi Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa avataan ovia, jotka pidetään yleensä yleisöltä suljettuina. Opastettu kierros vie entiseen Lönnströmien keittiöön ja palvelijoiden tiloihin, Teresian pukeutumishuoneeseen, kellarikerroksen tiloihin ja muihin tiloihin, jotka ovat nykyisin museon henkilökunnan käytössä. Kierroksella nähdään muun muassa uima-altaan paikalle tehty käsikirjasto. Yhdelle kierrokselle mahtuu 10 henkilöä ja kierrokset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lue lisää ja ilmoittaudu ennakkoon >Rauman taidemuseon kulisseissa

Rauman taidemuseo, Rauma | 30.9.2023

Rauman taidemuseossa valmistellaan jo nyt loppuvuonna 2024 avautuvaa raumalaisen taiteen perusnäyttelyä. Näyttelyn valmistelu edellyttää historiatutkimusta, kirjallisten ja kuvallisten arkistojen penkomista ja taidekokoelmien inventointia. Juhlapäivän kunniaksi pääset seuraamaan, miten arvokkaita taideteoksia käsitellään, tutkitaan, luetteloidaan ja konservoidaan.

Lue lisää >


Tapahtumavinkit Itä-SuomeenJuhlapäivä Vuoden museossa

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 30.9.2023 klo 10-17

Vuoden museoksi valitussa Riihisaaressa – Savonlinnan museossa vietetään juhlapäivää lauantaina 30.9. Ohjelmaa järjestetään tasatunnein koko päivän ajan. Jos kahvihammastasi kolottaa, kannattaa suunnata ajoissa paikalle, sillä Savonlinnan kaupunki tarjoaa juhlan ja Vuoden museon kunniaksi pullakahvit 500 ensimmäiselle tapahtumavieraalle. Päivän aikana voit myös tavata museon henkilökuntaa sekä Savonlinnan kaupungin viranhaltijoita ja päättäjiä. Museoon on vapaa pääsy tapahtumapäivänä.

Lue lisää >Museon kulisseissa -juhlapäivä

Taidemuseo Eemil, Lapinlahti | 30.9.2023 klo 11–15

Kurkista Taidemuseo Eemilin kokoelmatiloihin ja takahuoneisiin! Taidemuseo osallistuu Museoliiton järjestämään Museon kulisseissa -juhlapäivään la 30.9. jolloin järjestetään opastettu kierros kokoelmatiloissa ja takahuoneissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy

Lue lisää >Museon kulisseissa -juhlapäivä

Suur-Savon museo, Mikkeli | 30.9. klo 9 ja klo 10

Mikkelin kaupungin museot osallistuu juhlapäivään avaamalla yleisölle pääsyn museoiden tekstiilikokoelmatilaan. Museovirkailija Päivi Rantanen kertoo Mikkelin kaupungin museoiden kokoelmista ja niihin liittyvästä museotyöstä. Opastus painottuu esine- ja tekstiilikokoelmiin.

Lue lisää >Tapahtumavinkit Lappiin ja Pohjois-PohjanmaalleKultahistorian kulisseissa: Härkäselkä

Kultamuseo, Sodankylä | 30.9. klo 13.00

Kultamuseo tarjoaa yleisölle ainutkertaisen mahdollisuuden vierailla satavuotiaassa, remontin alaisessa Härkäselkä-talossa. Rakennuksen historia ulottuu 1920-luvulle, jolloin Oy Lapin Kulta Ab aloitti kullankaivuutoiminnan Lapissa. Kultaesiintymän lähistölle tukikohdaksi rakennettu Härkäselkä-talo jäi lopulta kuitenkin rapistumaan paikoilleen, sillä toiveista huolimatta kultaa ei löytynyt. Kultamuseo pelasti rakennuksen, johon päästään nyt tutustumaan Tankavaaran ulkomuseoalueella.

Lue lisää >Museon kulisseissa: Varjo-opastus

Siida – Saamelaismuseo ja Luontokeskus, Inari | 30.9.2023

Oletko koskaan miettinyt kuinka erilaiselta museon näyttelyt ja esineet mahtavat näyttää eri valaistuksessa? Nyt sinulla on mahdollisuus päästä se näkemään ja kokemaan! Heittäydy mystisiin "hämärähommiin" Siidan henkilökunnan kanssa ja osallistu kiehtovalle varjo-opastukselle. Opastuksen kellonaika tarkentuu lähempänä tapahtumaa. Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan.

Lue lisää >Museoliitto 100-vuotta - Särestön kulisseissa

Särestöniemi-museo, Kittilä | 30.9.2023 klo 12.00-15.00

Museoliiton 100-vuotispäivää juhlistetaan Särestöniemi-museossa. Osallistu museolehtorin vetämään non-stop taidetyöpajaan, kuule tarinaa museon eri vaiheista kokoelma-amanuenssin kertomana, opi taidenäyttelyn rakentamisesta ja nauti kahvion antimista.

Lue lisää >


Pohjois-Pohjanmaan museon kulisseissa

Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulu | 30.9.2023 klo 12-15

Tervetuloa Pohjois-Pohjanmaan museon kulisseihin kuulemaan museotyöstä ja tulevaisuudesta! Osallistu kulissien takana -kierrokselle, vaikuta uuden Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyihin ja tapahtumiin ja opi uutta alueen museotyöstä.

Lue lisää >


Tapahtumavinkit Keski-SuomeenLuolaston aarteet

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon Kulttuurihistoriallinen museo | 29.9.2023 klo 14.00-18.30

Tutustu Jyväskylän yliopiston tiedemuseon ja kirjaston aarteisin! Kokoelmakeskus sijaitsee Vaajakosken Kanavuoressa, Puolustusvoimien entisissä luolissa. Kokoelmiin kuuluu julkaisuja 1400-luvun harvinaisuuksista nykypäivän ajankohtaisiin aineistoihin. Mukana on mm. tutkimuskirjallisuutta, karttoja, pienpainatteita sekä harvinaista materiaalia. Kierroksella esitellään myös mystinen Lagercrantzin kaappi, jonka sisällön salaisuus paljastuu vasta vuonna 2194.

Lue lisää ja ilmoittaudu ennakkoon >


Konservointikeskuksen avoimet ovet

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 30.9.2023 klo 11-15

Tiedätkö mitä konservaattori tekee? Tai miten tekstiilejä huolletaan? Tule tutustumaan Konservointikeskuksen toimintaan avointen ovien päivässä lauantaina 30.9. klo 11-15, jolloin Suomen käsityön museon konservaattorit kertovat työstään ja pääset tutustumaan konservoitaviin tekstiileihin.

Lue lisää >
Julkiseen taiteeseen tutustuminen taidekävelyllä

Äänekosken taidemuseo, Äänekoski | 30.9.2023 klo 12.30-14.00

Tutustu Äänekösken kaupungin julkiseen taiteeseen taidekävelyllä. Liikkeelle lähdetään kaupungintalolta, jossa nähdään kierroksen ensimmäinen teos, Veikko Hirvimäen reliefi Kasvu/Growth. Kävelyllä kuullaan nähdään useita julkisen taiteen teoksia sekä kuullaan tietoa teosten hankinnasta, huoltamisesta ja hoidosta. Taidekävelylle on vapaa pääsy eikä siihen ole ennakkoilmoittautumista.

Lue lisää >


Katso kaikki Museon kulisseissa -tapahtumat


Tutustu myös näihin tapahtumiin:

  • Tutustu Villa Mairean kulisseissa tehtävään työhön Noormarkussa. Tapahtuma järjestetään la 30.9. klo 13 ja klo 14.30. Ilmoittaudu ennakkoon (vapaa pääsy). Lue lisää >
  • Tuusulan museon Ajankuvia Tuusulasta -tapahtuma järjestetään la 30.9. klo 14–16 Kulttuuritalo Moniossa. Tapahtuma on pääsymaksuton. Lue lisää >


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp