8.7.2020

Innostus kotimaanmatkailuun näkyy myös museoissa – Museokorttia käytetään nyt hurjaa tahtia, heinäkuussa rikottaneen aiemmat ennätykset

Museoiden aukeamisen myötä Museokortti-käynnit ovat olleet hurjassa kasvussa. Asiakaskyselyn mukaan museokorttilaisten kesäsuunnitelmissa on matkailla kotimaankohteissa. Kuvat: Marjo Vänttinen

Matkailu kiehtovissa kotimaankohteissa on tämän kesän ilmiö. Museokortilla maksettujen käyntien määrä on noin viidenneksen kasvussa vuoden takaiseen verrattuna. Pelkästään heinäkuussa museoissa poikettaneen vähintään neljännesmiljoona kertaa.

Kesän lomakuukaudet muodostuvat vuosi vuodelta merkittävämmäksi museosesongiksi. Viime vuoden heinäkuu oli kaikkien aikojen ennätyskuukausi Museokortti-käyntien määrässä. Heinäkuussa 2019 Museokortilla maksettiin yli 2A13 000 museovierailua. Tällä hetkellä Museokortti-käynnit ovat noin viidenneksen kasvussa vuoden takaiseen verrattuna.

Innostus museoiden aukeamisesta, patoutunut kulttuuripalvelujen kaipuu ja halu matkailla kotimaassa näkyvät Museokortin käytön hurjana kasvuna. Käynnit ovat jatkaneet kasvuaan kesäkuun alusta viikko viikolta. On ilmeistä, että pian rikotaan jälleen ennätyksiä.

– Ennusteemme mukaan heinäkuussa tehdään vähintään 250 000 Museokortti-käyntiä. Tämä saattaa osoittautua liian varovaiseksi arvioksi, kertoo Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Museot ovat turvallisia vierailukohteita, sillä tilat mahdollistavat hyvin turvavälien pitämisen. Museoissa työskennellään myös aktiivisesti turvallisten museokäyntien mahdollistamiseksi. Toimenpiteet kohdistuvat erityisesti siisteyden, hygienian ja turvavälien ylläpitämiseen.

– Suomen museoliitto keväällä teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset aikoivat vierailla museoissa aikaisempaa enemmän koronarajoitusten lievennyttyä. Signaalien perusteella näin on myös todella tapahtumassa, toteaa Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.Museokortti-käyntien määrä on noin viidenneksen kasvussa vuoden takaiseen verrattuna. Kuva: Marjo Vänttinen

Museokortin käytön kasvu oli odotettavissa jo kesäkuussa – asiakaskyselyssä selvisi innostus kotimaanmatkailuun ja itselle uusiin museokohteisiin


Museoiden auetessa kesäkuun alussa Museokortti selvitti kortin omistajien ajatuksia. Yli 1 000 vastauksessa näkyi into museoiden aukeamiseen ja tuleviin museovierailuihin, joita oli odotettu jo pitkään. Monet olivat myös huomanneet poikkeusaikana, kuinka merkityksellinen osa museot ovatkaan heidän elämäänsä.

"Ennen tätä sulkuaikaa en edes hahmottanut, kuinka tärkeää on, että Suomessa on niin monipuolinen museokanta. Museovierailut ovat yksi merkittävimmistä asioista, joita oikeasti olen kaivannut."

Kotimaan museohelmet houkuttelivat museokorttilaisia jo kesän alussa. 79 prosenttia asiakaskyselyn vastaajista kertoi aikovansa vierailla museoissa kesällä 2020 yhtä usein tai useammin kuin viime kesänä.

Innostus uusissa kotimaankohteissa vierailuun näkyi museokorttilaisten vastauksissa. Jopa 77 prosenttia vastaajista aikoo ehdottomasti tai melko varmasti vierailla museossa, joka sijaitsee muualla kuin omassa kotikaupungissa.

”On jo todella odotettu, että taas pääsisi museoon! Tarkoitus on kesällä tutustua uusiin paikkoihin, kun kerrankin vietetään koko loma kotimaassa.”

”Ei muuta kuin odotusta ja iloa siitä, että kotimaan matkoilla pääsee taas pian nauttimaan Suomen hienoista museoista. Asun pienellä paikkakunnalla, missä on kyllä kiinnostavia museoita, mutta ne on jo nähty moneen kertaan.”

Museokortti-kohteita on jo reilusti yli 300 ympäri Suomea, Ahvenanmaalta Inariin. Museokohteet sijaitsevat kesälomareittien varsilla, joten kulttuurimatkan yhdistäminen mökkireissuun tai päiväretkeen lähikaupungissa on helppoa. Monet Museokortin omistajista aikovatkin yhdistää museovierailut muihin lomasuunnitelmiin.

"Mukavaa, että pääsee taas vierailemaan museoissa! Odotan, että pääsen kesällä ainakin muutamaan minulle uuteen museoon, joissa en ole ennen käynyt. Suunnitelmissa olisi lähteä pyöräilylomalle jonnekin päin Suomea ja poiketa matkan varrella museoihin sekä käydä muutenkin lähikaupunkien museoissa."

Sitaatit ovat poimintoja Museokortin asiakaskyselyn vastauksista.Museokorttilaisten toiveisiin on vastattu – Museokortilla pääsee nyt myös tiedekeskus Heurekaan! Koko perheen suosikkikohde houkuttaa kävijöitä kaikkialta Suomesta. Kuva: Ella Karttunen

Museokortin 5 vinkkiä kulttuurikesään kotimaassa


1. Tee kesäretki koko perheen suosikkikohteeseen Heurekaan

Museokortilla pääsee tutustumaan myös Suomen suurimman tiedekeskuksen monipuoliseen tarjontaan, kun Heureka liittyi 1. heinäkuuta Museokortti-kohteeksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka tarjoaa kaikenikäisille hauskaa ja innostavaa yhteistä tekemistä.


2. Linnasta linnaan Museokortilla

Tutustu Suomen upeimpiin nähtävyyksiin historiallisella linnakierroksella ja hyppää keskiajalle. Museokortti on pääsylippusi Raaseporin rauniolinnaan, Olavinlinnaan, Hämeen linnaan, Turun linnaan ja Kastelholman linnaan sekä 300 muuhun kesäkohteeseen.


3. Vietä aurinkoinen kesäpäivä ulkomuseossa

Helsingin Seurasaaren ulkomuseossa tutustut talonpoikaiseen Suomeen pienoiskoossa, Loimaalla kannattaa poiketa ainutlaatuisessa Alpo Jaakolan patsaspuistossa ja Lapista löydät rauhallisen Rovaniemen kotiseutumuseon, joka sijaitsee upeissa maisemissa Kemijoen varrella. Museokortilla vierailet kymmenissä idyllisissä ulkomuseoissa ympäri Suomen.


4. Suunnittele museokesäsi ja lataa uusi Museokortti-sovellus puhelimeesi

Museokortin uusi maksuton sovellus helpottaa museokesän suunnittelua. Sovelluksen karttahaun avulla lähin museo löytyy helposti oman sijainnin perusteella. Tutun kesäreitin varrelta voi löytyä aiemmin tuntemattomia kohteita. Museokortti-sovelluksesta löytyvät lisäksi näyttelyt, tapahtumat ja Museokortti-edut. Sovelluksen voi ladata, vaikka ei Museokorttia vielä omistaisikaan.


5. Museokortti-kohteiden määrä kasvaa jälleen – vieraile uusissa Museokortti-kohteissa

Museokortti-kohteiden joukkoon on liittynyt yli 10 uutta kohdetta. Museokortti on pääsylippusi yli 300 museoon ympäri Suomen. Uusissa kohteissa pääset matkalle niin historiaan kuin myös taiteeseen ja saaristoon.


12 uutta Museokortti-kohdettaMuseokortilla vietät värikkään kulttuurikesän! Kuva: Ella Karttunen

Museokortti (69€) on vuoden mittainen pääsylippu yli 300 museokohteeseen ympäri Suomen, Ahvenanmaalta Inariin. Museokortilla voi kokea suurimmat ja merkittävimmät museot, tiedekeskukset ja muut paikalliset aarteet. Nähtävää riittää niin tieteen, taiteen, historian, luonnon kuin myös designin ja tekniikan parissa.

Osta Museokortti >

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp