5.5.2020

Vuoden mittaisesta kulttuurimatkasta saa yhteisen harrastuksen läheisen kanssa. Kuva: Ella Karttunen

"Museoista on tullut mukava yhteinen harrastus" – Kokosimme museokorttilaisten museomuistot 5-vuotiaan Museokortin kunniaksi

Haluamme juhlistaa 5-vuotiasta Museokorttia jakamalla museokorttilaisten museomuistoja matkan varrelta. Museokorttilaiset kertovat vuoden mittaisen kulttuurimatkan lisänneen museovierailuja sekä tuoneen ainutlaatuisia elämyksiä ja laatuaikaa läheisten kanssa.

Kysyimme museokorttilaisilta, millaisia elämyksiä Museokortti on mahdollistanut. Mikä on ollut koskettavin näyttelykokemus, upein kulttuuriretki tai mieleenpainuvin museo? Onko Museokortti tuonut lisää laatuaikaa läheisten kanssa tai aikaa itselle?

Kokosimme yhteen museokorttilaisten kertomuksia mieleenpainuvimmista museomuistoista.Museokorttia pääsee pian taas ulkoiluttamaan museoissa, kun museot saavat avata ovensa jälleen kesäkaudelle. Kuva: Ella Karttunen

Laatuaikaa läheisten kanssa


Minulle jokainen museokäynti on elämys, vaikka kävisin samassa museossa monta kertaa. Museokortti on mahdollistanut sen, että museoissa pääsee käymään useammin ja ostamalla kortin miesystävälleni sain hänetkin innostumaan museokäynneistä.
– Johanna


"Minulle jokainen museokäynti on elämys, vaikka kävisin samassa museossa monta kertaa."


Museokortin myötä museokäyntini ovat lisääntyneet merkittävästi. Parhautta on se, että toisella paikkakunnalla asuvan hyvän ystäväni kanssa tapaamiset suunnitellaan aina museokäyntien ympärille. Kulttuuria, hyvää ruokaa ja skumppaa, siinä meidän teemamme.
– Satu

Museokortin myötä teimme Helsinkiin museomaratonin, joka oli henkeäsalpaavan ihana! Kahden päivän aikana tutustuimme Ateneumiin, Sinebrychoffin taiteeseen, Helsingin taidemuseoon, Amos Rexiin ja Kansallismuseoon. Kotimatkalla tutustuimme vielä Lottamuseoon ja Halosenniemeen Tuusulassa. Kokemuksemme oli mieleenpainuva. Jaloissakin tuntui, että on käyty.
– Anna Leena


"Museokortin myötä teimme Helsinkiin museomaratonin, joka oli henkeäsalpaavan ihana!"


Turun linna 2017. Olimme ystävättäreni kanssa varanneet keskiajan opastetulle kierrokselle paikat ja kun kierros alkoi, niin ei ollut muita osallistujia, joten saimme yksityisopastuksen ja jakamattoman huomion aivan mahtavalta innostuneelta nuorelta miesoppaalta. Hän kertoi valtavasti tarinoita ja kierroksemme kesti 1,5 h normin tunnin sijasta.
– Marina


"Museoissa käyminen on meidän kahden juttu."


Mieleenpainuvin ja ihanin museo käynti oli poikani kanssa Kiasmassa muutama vuosi sitten. ARS17-näyttely teki meihin molempiin vaikutuksen, mutta se, mitä näin silloin 5-vuotiaan kautta, oli mahtava lisä näyttelylle. Hän jaksoi tutkia ja ihmetellä tuntikausia kaikkea, googlea käytettiin ahkerasti, jotta saatiin kysymyksiin vastauksia. Pojalla on edelleen näyttelystä tullut juliste ovessaan, ja hän olisi tullut mieluusti uusiksi sen katsomaan. Museoissa käyminen on meidän kahden juttu, sillä isosiskoa ei näyttelyt juuri huvita, ja pikkuveli on liian riskaabelia ottaa mukaan. Nyt odotamme innolla, että koska päästään seuraavaksi näyttelyyn ja mikä se olisi.
– MariaMuseokortti-järjestelmän 300 kohteen kirjossa pääsee hyppäämään esimerkiksi kasvien kiehtovaan maailmaan Kaisaniemen kasvitieteellisessa puutarhassa. Kuva: Ella Karttunen.

Mieleenjääneitä Museokortti-kohteita


Kulttuurikierros Tuusulanjärven rantatiellä. Ainola, Ahola, Järnefelttien Suviranta, Halosenniemi, Lottamuseo, Aleksis Kiven kuolinmökki, Krapin paja, Erkkola, Järvenpään taidemuseo, josta löytyy upea Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin näyttely!
–Sirpa

Särestöniemessä kahtena talvena metristen hankien läpi auratun pihapiirin tunnelma oli ainutlaatuinen. Taideteokset olivat elämyksellisiä, Lapin talvinen luonto antoi syvyyttä ja perspektiiviä taiteilijan töihin. Matkan varrella susi jolkotteli tien poikki.
– Leena


"Lapin talvinen luonto antoi syvyyttä ja perspektiiviä taiteilijan töihin. Matkan varrella susi jolkotteli tien poikki."


Aina haluaisin päästä Sara Hildénin taidemuseoon. Siellä aktivoin oman Museokorttini, jonka kanssa on vierailtu monessa museossa sen jälkeen. VIime kesänä Helsingin taidemuseon Ellen Thesleff -näyttely oli huippu.

– Heli

Lusto Savonlinnan kupeessa on tosi mielenkiintoinen. Miten Suomessa maa- ja metsätalous kehittynyt aikojen saatossa, vanhoja moottorisahoja, metsäkoneita, filminpätkiä ym.
– Ritva

Monia ihania hetkiä eri kaupungeissa. Vapriikki niin pysyvine kuin vaihtuvine näyttelyineen mieleenpainuvin.
– Hannele


"Amurin työläismuseokortteli, viihtyisin siellä vaikka koko päivän."


Amurin työläismuseokortteli, viihtyisin siellä vaikka koko päivän. Mikä parasta, poikakin tykkää käydä museoissa. Tuolla oli vielä lapsille oma Etsi ja löydä -tehtäväkin. Lisäksi Postimuseossa hologrammijuttu, sitä olisin voinut katsella loputtomiin.
– RaisaOnko sinulle jäänyt mieleen jokin erityinen näyttely, joka on herättänyt tunteita, viihdyttänyt tai vaikuttanut? Kuva: Ella Karttunen

Unohtumattomia näyttelyitä


Amos Rexin avajaisnäyttely teamLabin Massless ja sen Crows. Kävin katsomassa näyttelyn kolme kertaa ja itkin joka kerralla. Kaunis, koskettava, haikea, kertakaikkisen upea teos, joka jäi mieleen loppuelämäksi. Siksi taide on.
– Karita


"Kävin katsomassa näyttelyn kolme kertaa ja itkin joka kerralla. Kertakaikkisen upea teos, joka jäi mieleen loppuelämäksi."


Ateneumista on parhaiten jäänyt mieleen mm. Tove Janssonin juhlanäyttely, jota pääsin Museokortin ansiosta katsomaan useaan kertaan asuessani Helsingissä sen kesän. Myös Suomen Valokuvataiteen museo on yksi ehdottomista lempimuseoistani. Parasta yleensäkin on (mieheni sanoin) ollut se, että tulimme hankkineeksi Museokortit muutama vuosi sitten. Kynnys mennä katsomaan näyttelyitä on madaltunut huomattavasti kortin myötä, ja näyttelyistä on tullut mukava yhteinen harrastus.
– Minna


"Tuli kyynel silmään, ja iho meni kananlihalle."


Mieleenpainuvin kokemus oli Vapriikissa sekä Dracula näyttely että Tampere 1918 näyttely. Tuolla Tampere 1918 näyttelyssä tuli ihan kyynel silmään, ja iho meni kananlihalle.
– PirjoMuseokortti tuo unohtumattomia museoelämyksiä, joita voi yhdessä muistella läheisten kanssa. Kuva: Ella Karttunen

Parhaita museomuistoja kautta aikojen


Ensimmäinen käynti rautatiemuseossa vuonna 1977. Haettiin Helsingin rautatieasemalta, josta neuvottiin Hyvinkäälle. Sain luvan soittaa veturin kelloa. Oli mahtava reissu!
– Timo

Lapsuudessani 1960-luvulla kävin ystäväni kanssa joka vuosi Turun linnassa ja Käsityöläismuseossa. Leikimne olevamme sen ajan ihmisiä. Meillä oli huikean hauskaa yhteisillä retkillämme.
– Anne


"Leikimme olevamme sen ajan ihmisiä. Meillä oli huikean hauskaa yhteisillä retkillämme!"


Aikamatka Forssan museossa – siellä käyn monta kertaa vuodessa kuuntelemassa, katselemassa ja muistelemassa. Siirryn hetkiin omassa lapsuudessani, äitini lapsuudessa ja näen pilkahduksia oman isoäitini elämästä. Voimaannuttavaa.
– JKL

Ensimmäinen museokäynti kesällä 1947 Satakunnan museossa Porissa. Vanhan puutalon pölyntuoksuinen miljöö ja kokoelmat saivat mielikuvitukseni laukkaamaan. Odotin hartaasti, että syksyllä alkavassa koulussa opetettaisiin historiaa. Pettymys oli suuri. Ruikutin aina, että käytäisiin museoissa. Kolusin hartaasti kaikki pienet pitäjänmuseot, joita sukulaisvierailuilla eteen sattui. Kotikaupunkini Tampere tarjosi koululaiselle yhtä jos toistakin kauan ennen Vapriikkia. Olen sittemmin kolunnut museoita Arktikumista Vatikaaniin, mutta vanha Satakunnan museo on ollut merkityksellisin, koska siellä sytytettiin roihu.
– MarikaMuseokortti (69€) on vuoden voimassa oleva pääsylippu 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Nähtävää riittää niin historian, taiteen, designin, luonnon, tekniikan kuin vaikkapa jääkiekon ystäville. Osta Museokortti >


Voit halutessasi kertoa omia museomuistojasi kommenttikentässä!

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp
Satu Vuosio

Alusta alkaen käytössä ollut Museokortti on innostanut vierailemaan museoissa lapsenlapsen (8v)kanssa. Hänestä on viidessä vuodessa tullut todella innokas museoiden harrastaja. Tämä korona nyt tuli hidasteeksi:tarkoitus oli kesällä tutustua Tampereen tarjontaan.

Minna

Merikeskus Wellamossa olen käynyt monen monituista kertaa ja aina se on yhtä ihana kokemus. Suomen merimuseossa voi aistia kotkalaisenkin merimieskulttuurin ja ymmärtää millaista elämä merillä on ollu. Usko toivo rakkaus tatuointitaide näyttely jäi minulla erityisesti mieleen sekä sex and the sea