30.12.2019

Museohaasteessa tutustutaan tuttuihin ja tuntemattomiin museoihin 50 haasteen innoittamana vuoden ajan

Terhi suoritti kaikki Museohaaste 2019 -tehtävät: ”Vaikka yritin hillitä tahtiani, suorastaan ahmin museokäyntejä”

Museohaasteen 2019 kaikki 50 haastetta suorittanut Terhi Viinikanoja etsi museosta esineen syntymävuodeltaan, kävi luonnon helmassa olevassa museossa sekä seikkaili historiallisessa linnassa. Museohaaste herätti Viinikanojan kiinnostuksen museoihin entisestään ja tarjosi niin omaa aikaa, innostavia museoelämyksiä kuin myös laatuaikaa perheen kanssa.

Ahkera museoissa kävijä Terhi Viinikanoja osallistui Museokortin vuoden 2019 Museohaasteeseen ja innostui museoista entistä enemmän. Haastevuoden puolivälissä Viinikanoja oli suorittanut jo lähes kaikki 50 haastetehtävää – vain jouluteemainen haaste jäi odottamaan rastia ruutuun.

– Innostuin Museohaasteesta valtavasti ja vaikka yritin hillitä tahtiani, suorastaan ahmin museokäyntejä kalenteriini, kertoo museoita harrastava Viinikanoja.


Tekniikan museossa Terhi suoritti haasteen 1: Käy museossa tai näyttelyssä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi.

Museohaasteessa tutustutaan tuttuihin ja tuntemattomiin museoihin 50 haasteen innoittamana vuoden ajan. Haaste inspiroi museoiden monipuolisten sisältöjen pariin – kävijällä on mahdollisuus tutustua taiteeseen, tieteeseen, tekniikkaan, muotoiluun, luontoon, musiikkiin, arkkitehtuuriin sekä historiaan.


Viinikanoja kävi lastensa kanssa Luontokeskus Haltiassa ja sai samalla rastin haasteen 27 -ruutuun: vieraile museossa, joka sijaitsee luonnon helmassa.

Viinikanoja kertoo pitävänsä erilaisista haasteista, kuten kirjahaasteista, mutta monet vuoden kestävät haasteet ovat jääneet lopulta kesken. Museohaasteen kohdalla hänelle oli alusta asti selvää, että hän haluaa viedä haasteen loppuun.


Radio- ja tv-museo Mastolassa Viinikanoja suoritti haasteen 18, jossa etsitään teosta, joka vaikuttaa tunteisiin. Hän kuunteli vanhoja radiolähetyksiä ja katseli vanhoja televisio-ohjelmia. Viinikanoja kerto käyneensä koko tunteiden kirjon läpi Estonian hätäkutsusta Tarja Kulhon Räkkärimarkettiin.

– Näin Museohaasteessa tilaisuuden ottaa itselleni enemmän omaa aikaa. Se oli todella voimaannuttavaa ja tuntui tärkeältä. Museoissa on ihan oma maailmansa, todellista pakoa arjesta.

Museohaasteen tarkoituksena on innostaa vierailemaan erilaisissa museoissa. Pääkaupunkiseudulla asuvalle Viinikanojalle uusia kiinnostavia kohteita oli muiden muassa Suomen pelimuseo Tampereella, Radio- ja tv-museo Mastola Lahdessa sekä Suomen maatalousmuseo Sarka ja Alpo Jaakolan patsaspuisto Loimaalla.

Suorittaessaan 50 haastetehtävää, Viinikanoja kävi museovierailuilla 15 kaupungissa. Museohaasteen lisäksi hän asetti itselleen tavoitteeksi vierailla vuoden aikana 50 eri museossa, minkä hän saavutti myös.


Viinikanoja suoritti Museohaasteen kaikki 50 haastetta ja vieraili 15 kaupungissa. Lisähaasteeksi hän otti tavoitteekseen vierailla vuoden aikana.myös 50 eri museossa, mikä sekin onnistui.

– Tuli käytyä sellaisissa museoissa, joissa ei muuten todennäköisesti olisi tullut käytyä. Haaste herätti kiinnostusta entisestään eri museoita kohtaan. Parasta oli se, että moni museo yllätti mielenkiintoisuudellaan ja tarjonnallaan, kun vaan unohti ennakko-oletuksensa ja astui sisään.


Alpo Jaakolan patsaspuistoon Viinikanoja syventyi lisää lukemalla aiheesta lisää sekä katsoen siitä dokumenttivideoita haasteen 17 innoittamana.

"Oli inspiroivaa ja hauskaa!" – Museohaaste tarjosi mukavia muistoja ja innostavia elämyksiä

Haaste 35, osallistu museossa työpajaan, inspiroi Viinikanojaa lähtemään lastensa kanssa Vantaan taidemuseo Artsin seinämaalaustyöpajaan, josta muodostui Museohaasteen yksi kohokohdista. Työpajassa kaikenikäiset museokävijät pääsivät maalaamaan ja toteuttamaan itseään,

– Vantaan taidemuseon Artsin seinämaalaustyöpajassa saimme ihan kaikessa rauhassa maalata ja toteuttaa itseämme. Harvoin saa luvan kanssa niin paljon sutia eri värejä seinille. Se oli inspiroivaa ja hauskaa!


Seinämaalaustyöpaja Vantaan taidemuseo Artsissa oli Viinikanojalle ja hänen lapsilleen hauska kokemus.

Erityisen hyvin Museohaasteesta Viinikanojalle mieleen jäi haaste 21, jossa etsitään museosta esinettä omalta syntymävuodeltaan. Haaste osoittautui erityisen haastavaksi, vaikka esimerkiksi autoja ja televisioita löytyi monilta eri vuosilta. Lopulta hän viimein löysi Salon elektroniikkamuseosta videonauhurin syntymävuodeltaan 1983 ja sai laittaa rastin ruutuun haasteen kohdalle.


Viinikanoja lähti kesäreissulle Hämeenlinnaan perheensä kanssa, ja hänen lapsensa pääsivät ensimmäistä kertaa seikkailemaan keskiaikaisessa Hämeen linnassa.

Viinikanojan museovuoteen sisältyi myös kesäretki Hämeenlinnaan, jossa seikkailtiin keskiaikaisessa linnassa (haaste 13) sekä tutustuttiin Suomen sotahistoriaan Museo Militariassa (haaste 8).

– Lapseni olivat jo vuosia halunneet käydä Hämeen linnassa, kun ovat sitä junan ikkunasta ja moottoritieltä bonganneet, mutta nyt vasta haasteen myötä tuli vietyä heidät sinne.


Viinikanoja inspiroitui Näyttelykeskus WeeGeen värikkäästä vessasta ja keksi oman museohaastetehtävän, jossa otetaan museovessaselfie.

Haaste 47, vaihda pari sanaa näyttelyssä tuntemattoman ihmisen kanssa, jännitti Viinikanojaa etukäteen, mutta se osoittautuikin hauskaksi haasteeksi, joka sujui luonnostaan Päivälehden museon Pekka Töpöhäntä -näyttelyssä.

Viimeisessä, 50. haasteessa, kehotetaan keksimään oma haastetehtävä ja toteuttamaan se. Viinikanojan oma haaste oli ottaa vessaselfie museon vessassa. Idea hauskaan lisähaasteeseen tuli Näyttelykeskus WeeGeen hienosta vessasta.

Museoissa on paljon hauskaa tekemistä myös lapsille

Museoissa aktiivisesti käyvä Viinikanoja on ollut Museokortin omistaja sen vuoden 2015 lanseerauksesta lähtien.

– Museokortti on aivan mahtava keksintö! Museoissa tulee käytyä paljon useammin ja matalammalla kynnyksellä, etenkin lasten kanssa.


Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä Espoossa on Viinikanojan lasten yksi suosikkimuseoista.

Viinikanoja kertoo käyvänsä museoissa niin yksin kuin myös perheensä kanssa.

– Museoissa oli mukava viettää leppoisia hoitovapaapäiviä, kun niin monissa museoissa on otettu lapsivieraat ihan erityisesti huomioon – on paljon kivaa tekemistä ja saa kokeilla itse. Nyt taaperoiän ylittäneiden lasten kanssa tekemistä museoissa on entistä enemmän.


Viinikanoja hehkuttaa, että museoissa riittää lapsille hauskaa puuhaa. Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki -näyttelyssä Helsingin menneisyys tulee tutuksi leikkien ja yhdessä puuhaillen.

Museokortin ja museoharrastamisen myötä Viinikanoja on pistänyt merkille myös museoiden sisältöjen monipuolisuuden ja vaihtuvuuden.

– Samoissa museoissa voi oikeasti käydä monta kertaa vuodessa, ja aina on jotain uutta.

Viinikanojalle Museohaaste-vuoden anti on ollut kasvava kiinnostus museoita kohtaan. Museohaasteen monipuoliset tehtävät innostavat tutustumaan museoihin erilaisista näkökulmista. Haaste antaa siten jokaiselle jotakin – olit sitten museonoviisi tai pitkän linjan museoharrastaja. Valmistaudu tarttumaan ensi vuoden Museohaasteeseen tammikuussa 2020 ja uppoutumaan museoihin.

Tutustu vuoden 2020 Museohaasteeseen

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp