29.12.2019

Lokakuun voittaja (kuvassa vas.) etsi museosta asun, johon haluaisi pukeutua ja helmikuun voittaja koki taidetta, johon saa koskea.

Tutustu Museohaaste 2019 -kuvakilpailun voittajiin

Museohaaste-kampanjaan liittyvässä kilpailussa paras julkaisu palkitaan Museokortilla joka kuukausi vuoden loppuun asti. Tutustu voittajiin ja katso heidän voittokuvansa!

Museohaaste innostaa tutustumaan tuttuihin ja tuntemattomiin museoihin 50 erilaisen haasteen kautta. Museohaasteen tarkoituksena on innostaa vierailemaan erilaisissa museoissa. Museoista löytyy jokaiselle jotakin: voit sukeltaa taiteiden, tieteen, tekniikan, muotoilun, luonnon, musiikin, arkkitehtuurin ja historian pariin.

Osallistu kilpailuun ja voita Museokortti! Museohaaste-kuvakilpailuun osallistuneiden kesken jaetaan Museokortti joka kuukausi vuoden loppuun asti. Voit osallistua kilpailuun jakamalla Museohaasteeseen liittyvän kuvan tai videon. Merkitse julkaisu tunnisteilla #museohaaste #museokortti ja @museokortti ja jaa julkaisu julkisena postauksena Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä.

Tutustu Museohaaste-kilpailun voittajiin:

”Keksi oma museohaaste: pelaa bingoa museossa”

Joulukuun voittaja: Pulmu Waitinen


Museobingosta voi keksiä myös omia versioita.

Museohaasteen viimeisessä tehtävässä kannustetaan ideoimaan oma haastetehtävä. Joulukuun voittaja Pulmu Waitinen kävi museovierailulla HAM Helsingin taidemuseon Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala -näyttelyssä ja innostui pelaamaan bingoa Museohaasteen osana. Thesleffin näyttelyssä pystyi pelamaan HAM-bingoa, jossa tarkoituksena oli etsiä näyttelystä teoksia niiden yksityiskohtien perusteella ja huutaa ”Bingo”, kun kolmen suora on saavutettu.

– Bingo oli todella hauska lisä museokokemukseen. Se sai katsomaan hieman erilaisella, tarkemmalla silmällä taideteoksia, Waitinen kertoo.

Waitinen kertoo, että Museohaasteeseen 2019 osallistuminen on ollut hauskaa, ja hän aikoo osallistua myös vuoden 2020 haasteeseen. Kesällä suunnitelmissa on tehdä museoretkiä eri puolille Suomea.

– Odotan käyväni vuonna 2020 vielä useammin museossa kuin tänä vuonna sekä museokäyntien laajentamista myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Museokortti on tuonut Waitisen elämään lisää spontaaneja museokäyntejä ja -elämyksiä. Kortin myötä hän on tutustunut myös sellaisiin näyttelyihin, joissa ei välttämättä muuten olisi tullut käytyä.

– Aikaisemmin kävin museoissa ehkä 1-2 kertaa vuodessa, ja yleensä enemmän ulkomaanmatkoilla kuin kotimaassa. Nyt olen monesti ihan suunnittelematta töiden jälkeen kotimatkalla poikennut jossain Helsingin keskustan museoissa. Se on aika vapauttava tunne, kun voi halutessaan mennä nopeasti katsomaan vaikka vaan yhtä taulua Ateneumiin, jos siltä tuntuu.


"Osallistu opastukseen"

Marraskuun voittaja: Sorje Harrison


Taavi-koira osallistui omistajansa Sorje Harrisonin kanssa Suomen valokuvataiteen koiraystävälliselle opastukselle.

Marraskuun Museohaasteen voittaja Sorje Harrisonin voittokuvassa poseeraa hänen Taavi-koiransa, joka pääsi koiraystävälliselle opastukselle Suomen Valokuvataiteen museossa esillä olleeseen Hertta Kiisken näyttelyyn Violetti meri.

Museohaasteen osalta tuli samalla suoritettua kohdat: 32. Osallistu opastukselle, 39. Osallistu museossa järjestettävään tapahtumaan sekä 47. Vaihda pari sanaa näyttelyssä tuntemattoman ihmisen kanssa.


Taavi-koira tutustui opastuksella muihin museovieraisiin.

–Opastuksen vetivät näyttelyintendentti Tiina Rauhala ja Hilma-koira. Opastukselle olivat tervetulleita hyväkäytöksiset koirat ja heidän ihmiskumppaninsa. Taavi-koiraani kiinnosti eniten toiset koirat, joita oli monta.

Harrison on pitänyt Museohaastetta hauskana ajanvietteenä.

– Harrastan bullet journal-päiväkirjaa, ja minulla on siellä Museohaasteelle omat sivut, joille kokoan fiiliksiä haasteesta ja käymistäni museoista.

Ensimmäisen museokorttinsa Harrison sai lahjaksi ollessaan opiskelija. Hän kertoo tutustuneensa kortin myötä moniin uusiin museokohteisiin.

– Kulttuurilahja oli tervetullut, ja käytin korttia muun muassa vaihto-opiskelijoiden kanssa museoissa käydessäni. Kävisin museoissa ilmankin korttia, mutta se on tuonut helppoutta ja spontaaniutta museoihin menemiseen.


"Etsi museosta asu, johon haluaisit pukeutua, kun menet juhliin"

Lokakuun voittaja: Rita Marttunen



Lokakuun Museohaaste-voittajaksi valikoitui Rita Marttunen, joka päätti piristää arkea vierailemalla Helsingin Taidehallin Ugo Rondinonen Everyone gets lighter -näyttelyssä. Yksi vierailu ei tässä näyttelyssä Marttuselle riittänyt, vaan hän piipahti siellä vielä toisenkin kerran.

– Tämä näyttely oli todellinen valokuvaajan paratiisi: upean näköisiä ja värikkäitä teoksia. Klovnien kirjavat vaatteet sekä taidehallin veistosalin ikkunasta suodattuvat lukuisat värit piristävät kummasti ankeaa ja harmaata syksyä – tämä on väriterapiaa parhaimmillaan, Marttunen hehkuttaa Taidehallin näyttelyä.

Museohaasteekseen hän valitsi vierailullaan haasteen 15: Etsi museosta asu, johon haluaisit pukeutua seuraavan kerran, kun menet juhliin. Klovniasu on jo valittuna, kun seuraavan kerran tulee kutsu naamiaisjuhliin.

Marttunen kertoo Museokortin tuoneen hänen elämäänsä ikimuistoisia hetkiä sekä iloa ja naurua. Museokortin myötä myös hänen käsityksensä museoista on muuttunut.

– Museokortin saatuani olen joutunut muuttamaan käsitystäni museoista: niissä on toinen toistaan mielenkiintoisempia näyttelyitä. Museot ovat siis kaikkea muuta kuin vain vanhoja tauluja. Jokainen näyttely on erilainen, ja ne täytyy itse nähdä ja kokea.

Seuraavaksi Marttunen suuntaa vasta-avattuun Museokortti-kohteeseen Musiikkimuseo Fameen, joka avaa ovet suomalaisen musiikin historiaan.


”Vietä sadepäivää museossa”

Syyskuun voittaja: Kristel Nyberg




Syyskuun Museohaaste-voittaja Kristel Nyberg otti sukkapuikot mukaan ja lähti sadesäällä nauttimaan tropiikiin lämmöstä LUOMUS Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin.

– Käyn paljon museoissa muutenkin, niin Museohaaste on ollut hauska tapa katsoa näyttelyitä ja museoita uudella tavalla, Nyberg kertoo museovuodestaan.

Syyskuun voittaja on muun muassa käynyt näyttelyssä, jossa käsitellään ilmastonmuutosta (haaste 10), haastanut ystäviä mukaan (haaste 4), tutustunut kotipaikkakuntansa Espoon historiaan Näyttelykeskus WeeGeen KAMU:ssa (haaste 22) sekä jutellut näyttelyssä tuntemattomien kanssa (haaste 47).

– Tunteita herättäviä näyttelyitä tai teoksia ei ole tarvinnut erikseen etsiä, niitä löytyy kyllä joka kerta, Nyberg kertoo suorittamastaan museohaastesta 18.

Museokortin omistaja Nyberg on ollut vuoden 2015 lanseerauksesta asti. Nyberg kertoo Museokortin helpottaneen hänen museoharrastusta.

– Museokortti on aivan mahtava keksintö! Museokäyntiin ei tarvitse varata koko päivää, vaan voi helposti vain pistäytyä museossa, jos sattuu olemaan puoli tuntia luppoaikaa kaupungilla.

Nybergin museokierros johdattaa hänet seuraavaksi Taidekoti Kirpilän teemaopastuksille. Hän odottaa myös innolla jo Sinebrychoffin taidemuseon helmikuussa 2020 avautuvaa Uhattu elämä -näyttelyä, joka osallistuu keskusteluun luonnon tilasta ja ihmisten keinoista vaikuttaa.

– Taidenäyttelyitä käyn katsomassa paljon sekä yksin että seurassa; joskus rentoutuakseni, joskus viettääkseni aikaa, joskus siksi, että haluan nähdä jonkun tietyn teoksen.


”Ota yhteisselfie taiteilijan omakuvan kanssa”

Elokuun voittaja: Juha Nurmela




Elokuun voittaja Juha Nurmela nappasi yhteisselfien Visavuoren museossa taiteilija Kari Suomalaisen omakuvan kanssa ja suoritti näin haasteen 2. Nurmela hyppäsi mukaan Museohaasteen ystävänsä haastamana, minkä jälkeen hän haastoi puolisonsakin tutustumaan museoihin innostavien haasteiden kautta.

Nurmelalla on jo pitkä lista suoritettuja haasteita, ja hän aikookin suorittaa kaikki 50 haastetta vuoden loppuun mennessä. Museohaasteen lisäksi hänellä on suunnitelmissa kiertää seuraavan 3,5 vuoden aikana kaikki 300 Museokortti-museota. Inspiraatio lähti Museohaasteen tehtävästä, jossa kannustetaan keksimään oma haaste.

– Kysyn aina museon henkilökunnalta heidän lempipaikkaansa museossa ja otan siinä kohtaa itsestäni selfien. Oulun taidemuseossa olen jo päässyt henkilökunnan käytävälle, Loimaalla kanikopille ja Serlachius-museo Göstassa kuvaamaan metsää, Nurmela kertoo kunnianhimoisesta 300 museon museokierroksestaan.

Syksyn suunnitelmissa Nurmelalla on lähteä ihailemaan Lapin ruskaa ja museoita.

– Kesällä kävin Saamelaismuseo Siidassa toista kertaa, ja vielä jäi seuraavallekin kerralle tutkittavaa. Jospa nyt kävisi Kittilässä Kalvervo Palsan töitä ihailemassa Palsa-museossa.


”Etsi näyttelystä tai teos, joka vaikuttaa tunteisiisi”

Heinäkuun voittaja: Stiina Rasimus-Sahari



Heinäkuun voittaja Stiina Rasimus-Sahari vieraili miehensä ja poikansa kanssa Kansallismuseon Inherit the Dust -näyttelyssä ja otti heistä ihastuttavan voittokuvan. Vierailun jälkeen he saivat laittaa rastin ruutuun kahden haasteen kohdalle: käy museossa lasten seurassa (haaste 7) ja etsi näyttely, joka vaikuttaa tunteisiisi (haaste 18).

– Näyttely oli todella kiinnostava. Nick Brandtin kuvat ovat erittäin vaikuttavia, ja ne kiinnittivät hyvin myös meidän pienimmän huomiota, Rahimus-Sahari kertoo perheen vierailusta Inherit the Dust -näyttelyssä.

Rahimus-Sahari ja hänen miehensä ovat olleet museokorttilaisia Museokortin vuoden 2015 lanseerauksesta lähtien. Hän kertoo Museokortin lisänneen heidän museoissa käymistään ja monipuolistaneen museovierailujen kirjoa.

– Museokortin ansiosta tulee käytyä paljon monipuolisemmin eri museoissa, esimerkiksi kesälomamatkoilla pienempien paikkakuntien taidemuseoissa, joihin ei muuten varmaankaan olisi tullut eksyttyä.

Rasimus-Saharin museolistalla seuraavaksi on Ateneumin taidemuseo ja sen Hiljainen kauneus – Pohjoismaiden ja Itä-Aasian yhteys -näyttely sekä Helsingin Taidehallin Ugo Rondinone: Everyone gets lighter -näyttely.


”Kierrä näyttely "nahkakiikarit" silmillä”

Kesäkuun voittaja: Seija Rautiainen




Kesäkuun voittaja Seija Rautiainen heittäytyi Museohaasteen nostamalla ”nahkakiikarit” silmilleen Kajaanin taidemuseossa. Haasteessa 43 ohjeistetaan kiertämään näyttely nahkakiikarit silmillä. Nahkakiikarit saa muodostamalla molemman käden peukalolla ja etusormella ympyrät ja nostamalla ne silmille.

– Voittokuvani on Kylpijät-näyttelystä, johon sukelsin nahkakiikareilla varustautuneena, huumorinpilke silmäkulmassa. Museokäynti muuttui niin isoksi iloksi, että keksin siellä omankin haasteen: ota museokuva, josta välittyy ilo, Rautiainen kertoo.

Suunnitelmissa Rautiaisella on suorittaa kaikki Museohaasteen tehtävät ja suosikkihaasteet jopa kahteen kertaan. Hän on vieraillut Museohaasteen aikana lukuisissa taidemuseoissa ja -näyttelyissä eri puolilla Suomea Helsingistä Sallaan.

– Parasta on se, että voin jakaa museokokemukseni ja museomatkani yhdessä puolisoni ja läheisteni kanssa.

Seuraavaksi Rautiainen suuntaa Keski-Suomeen kohti Hankasalmella sijaitsevaan Pienmäen talomuseota, jossa hän aikoo tutustua entisajan elämään haasteen 44 innoittamana.

– Upea tykkimyssy päähän ja mukaan kansallispukujen tuuletuspiknikille tutustumaan entisajan elämään! Rautiainen suunnittelee tulevaa museovierailuaan.


”Osallistu museossa työpajaan”

Toukokuun voittaja: Terhi Viinikanoja



Toukokuun voittaja Terhi Viinikanoja kävi lastensa kanssa Vantaan taidemuseo Artsin seinämaalaustyöpajassa ja nappasi kuvan iloisista taiteilijoista työn touhussa.

– Seinämaalaustyöpajassa sai maalata seinää edellisten teosten päälle pensselein. Lapset olivat maalaamisesta aivan innoissaan. Todella hauska ja inspiroiva työpaja ihan kaikenikäisille, Viinikanoja kertoo työpajasta.

Viinikanoja on suorittanut jo huimat 36 haastetta ja aikoo suorittaa kaikki 50 haastetta vuoden loppuun mennessä. Kesälomaa odottavat ainakin historiallinen linna, kotiseutumuseo, merkkihenkilön kotimuseo, tuttavan mukaan ottaminen museovierailulle ja sotahistoriallinen museo.

– Museohaasteiden suorittaminen on ollut aivan ihanaa! Kävin museoissa paljon ennen tätä haastettakin, mutta nyt olen myös löytänyt itselleni uusia museoita ja käynyt näyttelyissä, joissa en varmastikaan olisi muuten käynyt.


"Käy museossa tai näyttelyssä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi"

Huhtikuun voittaja: Emma Rousu



Museohaaste-kuvakilpailun huhtikuun voittaja Emma Rousu päätti suorittaa haasteen 1: Käy museossa tai näyttelyssä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi.

– Miksi tyytyä alkukirjaimeen, kun on kaima? pohti Emma Rousu vieraillessaan EMMA - Espoon modernin taiteen museossa.

Voittokuva otettiin The Men Who Fell from Earth -näyttelyssä, joka tuo uusekspressionistisen maalaustaiteen perinnettä uudistavan kolmikon, Jonathan Meesen, Daniel Richterin, Tal R:n, teoksia ensi kertaa Suomeen näin laajassa mittakaavassa.

Rousu on suorittanut kymmenen haastetta huhtikuun loppuun mennessä. Hän on muun muassa käynyt lasten seurassa Lelumuseo Hevosenkengässä (haaste 7), aistimassa teosta Kiasman Shoplifter-näyttelyssä useammalla aistilla (haaste 25) sekä ilmastonmuutosta käsittelevässä Jälki-näyttelyssä Haltiassa (haaste 10).

– Haasteiden suorittaminen on ollut helppoa. Menen museoon ja katson siellä, minkä haasteen otan vastaan. Tavoitteena olisi ottaa seuraavaksi käsittelyyn hankalampiakin haasteita ja tutustua museoihin, joihin muuten ei tulisi mentyä.

Seuraavaksi Rousu haluaisi tehdä reissun pohjoiseen ja vierailla Saamelaismuseo Siidassa Inarissa. Hän aikoo myös käydä HAM Helsingin taidemuseossa, jossa on esillä Ellen Thesleff -näyttely.


"Luo näyttelystä inspiroituneena oma teos: esimerkiksi valokuva, teksti tai piirros"

Maaliskuun voittaja: Sonja Pispa




Maaliskuun Museohaaste-kilpailun voittaja Sonja Pispa osallistui Museohaasteeseen suorittamalla haasteen 19: luo näyttelystä inspiroituneena oma teos: esimerkiksi valokuva, teksti tai piirros. Pispa inspiroituu usein piirtämään ja maalaamaan luontoaiheisia kuvia, ja siksi ihastuikin Tampereen taidemuseon Veljekset Von Wright -näyttelyyn ja sen lintuaiheiseen teokseen.



– Tykkään erilaisista, varsinkin kokonaisen vuoden kestävistä haasteista. Ensi vuoden tammikuussa on jännittävää katsoa taaksepäin ja muistella kaikkea vuoden aikana nähtyä.Pispa on tarttunut Museohaasteeseen ja suorittanut jo 12 haastetta maaliskuun loppuun mennessä. Hän aikoo suorittaa kaikki 50 haastetta vuoden 2019 aikana.

Museoissa Pispa käy etsimässä uusia kokemuksia. Hän kertoo, ettei koskaan voi etukäteen arvata, millaisia tunteita näyttely herättää ja miten sen kokee.


"Koe taidetta, johon saa koskea tai sukeltaa sen sisään"

Helmikuun voittaja: Jenni Nummela



Helmikuun voittajalla Jenni Nummelalla oli museoseuranaan pieni kulttuurikuluttaja, joka pääsi jo nuorella iällä tutustumaan taiteeseen – ja koskettamaankin sitä. Haaste suoritettiin Kiasman Shoplifter – Nervescape VIII -näyttelyssä, jossa on esillä monikirjavista tekohiuksista koottu installaatio. Näyttelyssä kutsutaan rentoutumaan ja heittäytymään ”villiintyneen sateenkaaren syleilyyn”. Siten tämä teoksen paijaamiseen kehottava näyttely oli täydellinen haasteen 34, koe taidetta, johon saa koskea tai sukeltaa sen sisään, suorittamiseen.


"Kulje vähintään kahden näyttelysalin läpi osoittaen jatkuvasti katseesi kohdetta eteen ojennetun kätesi etusormella"

Tammikuun voittaja: Jouni Niemi


Tammikuun Museohaaste-voittaja Jouni Niemi suoritti haasteen 23: kulje vähintään kahden näyttelysalin läpi osoittaen jatkuvasti katseesi kohdetta eteen ojennetun kätesi etusormella.

Niemi heittäytyi Museohaasteeseen ja kulki Suomen ilmailumuseossa etusormi pystyssä. Tämän leikkisän Museohaaste-hetkensä hän ikuisti someen kuvajulkaisuna ja voitti Museokortin.


Tutustu vuoden 2020 Museohaasteeseen ja lue kilpailuohjeet!

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp