BLACK WEEK: Museokortti nyt vain 67 € (norm. 79 €). Osta itselle tai lahjaksi! Hyödynnä tarjous

14.11.2024

Muistoja, yllätyksiä ja uusia puheenaiheita – Museokortti-lahjoitus rikastutti senioreiden arkea

Museokortin Seurana-lahjoitus on tuonut senioreiden arkeen taide-elämyksiä ja uusia keskustelunaiheita. Seuranan asiakkaat ja heidän luottoystävänsä ympäri Suomen ovat päässeet tutustumaan kulttuuriin ja saaneet yhteisiä elämyksiä. Kuvat: Rauni ja Kaisa, Pia ja Armi

Museokortti lahjoitti vuoden 2023 lopussa 60 Museokorttia Seuranalle, ja korteille on löytynyt runsaasti käyttöä. Seurana tarjoaa vertaistuellista seuraa yksinäisille vanhuksille kaikkialla Suomessa.

Piristystä arkeen, uusia keskustelunaiheita, mukavia muistoja, ajatuksia herättäviä taide-elämyksiä ja vaihtelua päiviin. Muun muassa tätä kaikkea museokäynnit ovat tuoneet lahjoituksen saaneiden senioireiden ja heidän luottoystäviensä vuoteen.

– Museovierailut ovat olleet vuoden mittaan ystäväparien puheissa paljon, ja tätä kautta seuralaisten lähipiirikin on innostunut museokohteiden pariin, sanoo Seuranan asiakasvastaava Juliane Moilanen.

Seuranan kautta ikäihmiset saavat säännöllisesti seuraa eläkeikäisestä luottoystävästä.

"Museot ovat aarreaitta nykypäivän ymmärtämiseen historian kautta."

- Ystävykset Lea ja Anne

Seuranan asiakkaat luottoystävineen havaitsivat saman kuin moni muu museokorttilainen ympäri Suomen: Museokortin kanssa museoihin tulee lähdettyä helpommin ja sen kanssa löytää myös uusia mielenkiintoisia museokohteita, joihin ei ehkä muutoin olisi kiinnittänyt huomiota.

– Lahjoitus on tuonut paljon iloa ja virkistystä, uuden oppimista ja kaivattua vaihtelua arkeen – ja kaikki nämä totta kai edistää myös osaltaan senioreiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kysyimme lahjoituksen saaneiden ystävysten museokokemuksista kyselylomakkeella ja saimme valtavan määrän hienoja vastauksia. Kyselyyn vastanneet Seurana-asiakkaat ovat iältään 65–92, ja osa vastauksista oli anonyymejä.

Näyttelyiden syvällisyys ja museoiden suosio yllätti

Hanna-Maija ja hänen luottoystävänsä Eeva-Maija vaikuttuivat erityisesti ranskalaisen kuvataiteilijan Jean-Michel Othonielin näyttelystä Sara Hildénin museossa.

– Näyttely herätti ajatuksia luonnon monimuotoisuudesta, luonnon tärkeydestä, valon ja varjon suhteesta ja siitä, miten erilaisilla tavoilla voi aihetta tarkastella. Se mikä yllätti oli taideteosten syvällisyys ja moninaisuus sekä se, miten paljon taiteilijat tutkivat teemoja valmistellessaan näyttelyitä, ystävykset kertovat.

– Museoreissut ja näyttelyt herättivät ajatuksia siitä miten monella tavalla voi asioita katsoa ja tulkita. Ne muistuttivat taiteen merkityksestä, antoivat elämäniloa ja myös ymmärrystä.


Airi ja hänen luottoystävänsä Leena ottivat vastaan Museokortin lahjoituksen vuoden 2023 lopussa. Sittemmin ystäväpari on kiertänyt museoita ahkeraan tahtiin. Kuva: Susanna Seppälä / Museokortti

Useita museoita ympäri Etelä-Suomen koluneet Lea ja Anne ovat nauttineet museoiden tarjonnasta täysin palkein. Ystävykset ovat muun muassa nauttinut taide-elämyksistä Ateneumissa, Suomen lasimuseossa ja Riihimäen taidemuseossa.

– Haltian luontokeskuksesta mieleen jäi tila, jossa koimme olevamme metsässä ja jossa sai makoilla "maassa" ja kuunnella luonnon ääniä. Kotimatkalla ajelimme järven ympäri mutkikkaita pikkuteitä ja ihastelimme metsäisiä näkymiä, ystävykset kertovat.

Uutta tietoa tarjosivat muun muassa Porkkalan neuvostovuokrakaudesta kertova Degerby Igor -museo.

– Käynnit ovat avanneet silmämme havaitsemaan, miten suuria aukkoja historiamme tietämyksestä onkaan hyvästä koulutuksestamme huolimatta.

Näyttelyiden suosio onnistui myös yllättämään ystävyksiä.

– Museoreissulla yllätti ihmisten määrä, vaikka toisaalta tämä ei ihmetytä ollenkaan, kun näyttelyn pääsi kokemaan. Onneksi ennätimme viimeisellä näyttelyn viikolla vielä paikalle ihastelemaan – tunnelma oli ihana!, eräät ystävykset kertovat.

Lottamuseo ja Kotiin - Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttely koskettivat


Raunia ja Kaisaa liikutti Lottamuseon kätketyt lottavarusteet, jotka olivat löytyneet vasta 70-luvulla. Kuva: Rauni ja Kaisa

Seuranan asiakas Kaisa on itse Karjalan evakko ja toimi sota-aikana pikkulottana. Hän vieraili luottoystävänsä Raunin kanssa Tuusulan Lottamuseossa sekä Lahden historiallisen museon Kotiin - Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttelyssä.

– Vierailimme Lottamuseossa pikkulotan kanssa, joka on itse kokenut sodan ja joutunut jättämään kotinsa. Kaisan isä oli Vuoksenrannan suojeluskunnan paikallispäälikkö ja äiti lottayhdistyksen puheenjohtaja, Rauni kertoo.

– Suuntasimme myös Lahden historiallisen museon Kotiin - Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttelyyn, ja siellä muistot Karjalan evakoiden kohtaloista koskettivat meitä. Kaisaa varsinkin, koska hän oli sen henkilökohtaisesti kokenut.

Samalla reissulla ystävykset vierailivat myös Suomen Evakot patsaalla.

Luonto-ja maalausharrastukset palasivat mieleen

Osa Seuranan asiakkaista on pitkän linjan taideharrastajia. Myös muistisairaille taideharrastajille näyttelyt voivat olla tärkeitä, vaikkei harrastus enää aktiivisella tasolla olisikaan.

– Museoreissut ovat tuoneet Jaakolle iloa ja vaihtelua varsinkin, kun hän on itse ollut hyvä kuvataiteilija harrastustasolla. Muistisairas ei jälkikäteen muista vierailusta paljoa, mutta itse näyttelyssä Jaakko on keskittynyt ja kiinnostunut, kertoo Jaakon luottoystävä Esa.


Villa Gyllenbergin näyttelyssä hienojen taideteosten lisäksi Pia kiinnitti tekstiilialan ammattilaisena lähes sata vuotta tehtyjen pukujen käsittämättömän hienoon käsityöhön. Kuva: Armi ja Pia

Kaksikko on vuoden aikana ehtinyt nähdä muun muassa Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogsterin, Sibeliuksen syntymäkodin, Palanderin talon, Hämeenlinnan taidemuseon, Museo Militarian ja Hämeen linnan.

– Museovierailut ovat olleet hienoja ja yhdistäviä kokemuksia, ilman sanoja tai pienien ajatustenvaihdon merkeissä, Esa kertoo.

Myös Seuranan asiakas Ami harrastaa piirtämistä ja vesivärimaalausta. Hän on hyvin kiinnostunut taidenäyttelyistä ja osasi kertoa luottoystävälleen Marjaleenalle tekniikoista, joilla teokset oli tehty.

– Kaikista käynneistä jäi hyvät muistot. Keskusteltiin entisistä ajoista ja esimerkiksi Luonnontieteellisessä museossa ihastelimme lapsiryhmiä, joita pulpahti esiin siellä täällä, Marjaleena kertoo.

Vierailut luonnontieteellisissä museossa ovat olleen useiden ystävysten mielestä hienoja kokemuksia.

– Luonnontieteellisessä vierailu on meille molemmille erityisen antoisaa. Tämä etenkin vanhusystävälleni, joka tuntee niin monia eläin- ja muita luonnon lajeja. Siksi minä seuralaisena pääsin olemaan kuin oman oppaan kanssa museossa kierrellessämme, yksi luottoystävä kertoo.

”Nykytaiteen käsite on laajempi kuin mitä olen ajatellut”

Eräät ystävykset nauttivat Eero Järnefeltin teoksista Ateneumissa, vieraili usean kerran Vapriikin näyttelyissä ja lounasruokalassa sekä ihaili Eemil Aaltosen museota ja Pyynikinlinnaa maisemineen. Helsingissä he ilahtuivat myös Amos Rexin ympäristössä seikkailevista Kim Simonssonin Sammaljäteistä. WAMissa kansainvälisestikin erittäin menestyneen kuvataiteilija Iiu Susirajan näyttely yllätti ja kohautti.


Pia ihailee Ateneumissa Wilho Sjöströmin Kesäiltaa. Pian ja hänen luottoystävä Armin lisäksi Ateneumin reissulla oli mukana Pian yli 50 vuotta elämässä kulkenut paras ystävä. Ystävykset nauttivat kierroksen päätteeksi englantilaisen iltapäiväteen eli herkkuhetken Ateneumin Bistrossa. Kuva: Pia ja Armi

– Onko tämäkin taidetta?, he pohtivat Susirajan näyttelyssä.

Toiset Ateneumissa, HAMissa, Amos Rexissä, Heurekassa, Tamminiemessä, Seurasaaren ulkomuseossa, Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisissä puutarhassa vierailleet ystävykset ilahtuivat siitä, että Museokortilla pääsee myös kasvitieteellisiin kohteisiin.

– Mukavassa seurassa on ollut kiva käydä erilaisissa kohteissa. Vanhat ja kuuluisat maalaukset ovat upeita, ihan kuin valokuvia yksityiskohtineen, summaa luottoystävä Valto.

Näyttelyreissuihin on liittynyt myös oivalluksia.

– Nykytaiteen käsite on laajempi kuin mitä olen ajatellut, Valto sanoo.



Museon kattaukset nostivat kahvittelun uudelle tasolle – ”Arjen juhlaa!”

Parhaimmillaan taide-elämykset eivät jää museon seinien sisälle vaan palaavat mieleen vielä useasti näyttelyn jälkeen. Kuten Seuranan asiakasvastaava Juliane kertoi, näyttelyt ja museoreissut ovat olleet ystäväpareille kokemuksia, joita on mukava jakaa ja joita on muisteltu läpi vuoden.

"Museokäynnin jälkeisellä tapaamisella kahvittelimme niin, että olimme ottaneet kattauksista mallia ja pyrimme yhtä upeaan lopputulokseen."

- Seurana-ystävykset

Eräiden ystävysten vuoden mieleenpainuvin reissu kohdistui Villa Gyllenbergin Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950 -näyttelyyn. Näyttelyreissu inspiroi heitä jopa viemään omat kahvittelukattauksensa uudelle tasolle.

– Näyttelyn estetiikka kaikkinensa antoi meille paljon niin taideteosten muodossa kuin vaatteiden ja kattaustenkin. Upeat puvut vuosien varrelta herättivät myös omia muistoja menneistä. Niitä saatiin ihastella ja kertoa tarinoita vuoronperään, ystävykset kertovat.

– Saimme näyttelystä intoa myös tuleville tapaamisillemme. Museokäynnin jälkeisellä tapaamisella kahvittelimme niin, että olimme ottaneet kattauksista mallia ja pyrimme yhtä upeaan lopputulokseen – arjen juhlaa siis!

Uudet museoreissut jo suunnitteilla

Moni lahjoituksen saanut Seuran asiakas ja luottoystävä aikoo jatkaa hienosti alkanutta museoharrastustaan. Uudet reissut ovat jo suunnitteilla ja moni museokohde jäi niin vahvasti mieleen, että ystävykset aikovat palata niihin tuota pikaa.


Karjalan evakko ja pikkulottana toiminut Kaisa matkasi luottoystävänsä Raunin kanssa Lahden historiallisen museon Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttelyyn. Kuva: Rauni ja Kaisa

– Kaikkiin kohteisiin tulemme vielä palaamaan ja syventämään saatuja kokemuksia. Museot ovat aarreaitta nykypäivän ymmärtämiseen historian kautta, summaavat Seurana-asiakas Lea ja hänen luottoystävänsä Anne.

Edellisinä vuosina Museokortti on lahjoittanut kortteja Helsingin nuorisopsykiatrian osaston nuorille sekä kampanjoinut laajasti MIELI ry:n kanssa kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Vuonna 2022 tuki osoitettiin UNICEFin kautta kriisiapuun ukrainalaisperheille.

Museokortti julkaisee seuraavan lahjoituskohteensa vuodenvaihteen jälkeen.


Lue aiemmat jutut:



Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp