31.3.2025

Suomalaisia ilmiöitä ja yleisön suosikkeja – katso 20 näyttelyvinkkiä kevääseen!

Museokortilla voit tutustua tänä keväänä hittinäyttelyihin, suomalaisten rakastamiin ilmiöihin ja arkistojen kätköistä löytyneisiin taideaarteisiin. Kuvat: Särestöniemi-museo, Juha Jernvall / Helsingin kaupunginmuseo, LUOMUS Luonnontieteellinen museo.

Museoissa esitellään tänä keväänä tunnettujen yritysten tarinoita, keräilijöiden ja tavallisten kotien taideaarteita, lasikattoja rikkoneita naisia sekä taiteen ja muotoilun huippunimiä. Tutustu vinkkeihin ja koe näyttelyt Museokortilla.

Oletko kuullut tarinaa miehestä, joka kerrytti itselleen arvokkaan taidekokoelman opettajan palkalla? Mitä tapahtui Rantasipi-hotelliketjulle? Tiedätkö, mistä kirkosta löytyy Tove Janssonin suunnittelema alttaritaulu?

Tänä keväänä museot esittelevät tarinoita lähihistoriasta, taiteesta ja kiehtovista henkilöistä. Museokortilla koet uutuusnäyttelyt ympäri Suomen. Vuoden mittainen pääsylippu 360 museoon tarjoaa aina uutta nähtävää. Katso kaikki näyttelyt >


Osta Museokortti


Historiallinen valokuva Rantasipi-hotellin ravintolasta, jossa on bändin keikka

Korpihotelleiksi kutsutut Rantasipi-ketjun toimipisteet sijaitsivat yleensä kaupunkien ulkopuolella. Kuva: Aalto2

1. Tunnetun hotelliketjun tarina

Rantasipi – Tarinoita korpihotellien maailmasta

Aalto2, Jyväskylä | 10.5.2025–4.1.2026

Legendaarinen korpihotellibrändi Rantasipi sai alkunsa Viitasaarella vuonna 1965 ja kasvoi Suomen toiseksi suurimmaksi hotelliketjuksi. Tyypillisesti luonnonkauniisiin maisemiin sijoitelluissa hotelleissa korostui kotimainen arkkitehtuuri, design ja materiaalit.

Aalto2-museon näyttely vie aikamatkalle 1960–1980-lukujen Rantasipi-hotelleihin ja lomakyliin, luonnon helmassa lomailuun sekä viihteelle diskon sykkeeseen. Samalla näyttely on kurkistus suomalaisen matkailualan lähihistoriaan.

Lue lisää >


Ellen Thesleffin teos Maisema Kangasalta. Teoksessa on taivas ja vihreää kasvustoa

Opettaja Martti Airion arvokkaaseen taidekokoelmaan kuuluu muun muassa Ellen Thesleffin töitä. Teos: Maisema Kangasalta (Muroleelta), 1912. Kuva: Harri Heinonen / Kuopion taidemuseo

2. Opettajan säästöillä hankitut taideaarteet esillä Kuopiossa


Koloristi kylässä – teoksia Martti Airion taidekokoelmasta

Kuopion taidemuseo, Kuopio | 7.2.–27.4.2025

Kuopion taidemuseossa tutustutaan taidekeräilijä Martti Airion (1890–1973) kokoelmaan, joka heijastaa hänen syvää rakkauttaan taiteeseen. Opettajan palkasta säästetyillä varoillaan Airio keräsi kansallisesti merkittävään kokoelmaansa yli sata teosta. Näyttelyssä on esillä taidetta muun muassa Ellen Thesleffiltä, Hugo Simbergiltä, Helene Schjerfbeckiltä, Rafael Wardilta, Tyko Salliselta ja Alfred William Finchiltä.

Lue lisää >


Reidar Särestöniemen teos, jossa on kuvattu Lapin pohjoista maisemaa oranssilla, keltaisella ja vihreällä värillä

Kuvataiteilija Reidar Särestöniemen suositut näyttelyt ovat yhä esillä kolmessa eri museossa. Teos: Kevät hehkuu (1967). Kuva: Särestöniemi-museo

3. Särestöniemen näyttelyt keräävät yleisöä jonoiksi asti

Reidar Särestöniemi (1925–1981) on yksi Suomen merkittävimpiä kuvataiteilijoita. Lappilaisen taiteilijan värikkäät teokset kuvaavat pohjoisen luontoa, eläinhahmoja, ihmisiä ja uskomuksia tavalla, joka koskettaa ihmisiä vuosikymmenestä toiseen.

Särestöniemen 100-vuotisnäyttelyt ovat keränneet runsaasti yleisöä ja aiheuttaneet jopa jonoja museoiden oville. Taiteilijan töitä voi nähdä Kittilässä, Rovaniemellä ja Helsingissä.

Reidar Särestöniemi 100 vuotta – Sukuni juuret ovat yöauringon maassa

Rovaniemen taidemuseo Korundi, Rovaniemi | 24.1.2025–1.6.2025. Lue lisää >

Niin herää karhukoiras kevääseen

Särestöniemi-museo, Kittilä | 24.1.2025–27.5.2025. Lue lisää >

Maailmanranta – Reidar Särestöniemi 100 vuotta

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 8.2.2025–1.6.2025. Lue lisää >


Hilda Olsonin tekemä akvarellimaalaus hämähäkistä

Hilda Olson oli tiettävästi Suomen ensimmäinen ammattimainen naispuolinen luonnontieteen kuvittaja. Kuva: LUOMUS Luonnontieteellinen museo

4. Kirjailija löysi unohduksissa olleet piirrokset


Hildan hämähäkit

LUOMUS Luonnontieteellinen museo, Helsinki | 15.4.2025–17.8.2025

Luonnontieteellisen keskusmuseon kätköissä on piilotellut harvinainen taidehistoriallinen aarre – kokoelma taiteilija Hilda Olsonin (1832–1916) hämähäkkiakvarelleja. Arkistoihin hautautuneet kuvitukset pysyivät suurelta yleisöltä piilossa yli 160 vuotta, kunnes kirjailija Iida Turpeinen löysi ne tehdessään taustatutkimusta Elolliset -romaaniinsa.

Hilda Olsonin tarina päätyi mukaan Turpeisen menestyskirjaan, ja ainutlaatuiset kuvitukset pääsevät vihdoin esille Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Olsonin akvarelleja on esillä tänä keväänä myös Ateneumin Rajojen rikkojat -näyttelyssä.

Lue lisää >


Giorgio de Chiricon surrealistinen maalaus, jossa näkyy huone ja ikkunassa öinen maisema

Taiteilija Giorgio de Chiricon ensimmäinen laaja näyttely Suomessa on esillä Mäntässä. Teos: Sole sul cavalletto (1972). Kuva: G. Schiavinotto / Serlachius Pääkonttori

5. Italialaisen huipputaiteilijan teatraalista tuotantoa


De Chirico näyttämöllä

Serlachius Pääkonttori, Mänttä-Vilppula | 15.3.–17.8.2025

Italialainen Giorgio de Chirico (1888–1978) tunnetaan merkittävänä esisurrealistisena taidemaalarina. Mäntän Serlachius-museon näyttely kertoo taiteilijan suhteesta Roomaan, joka oli hänen kotikaupunkinsa vuosikymmenten ajan. Erityinen paino on de Chiricon teatraalisemmalla tuotannolla, sillä esillä on hänen Rooman oopperalle suunnittelemaansa puvustusta ja lavastusta.

Lue lisää >

Vinkki: Rooman oopperan pukuloistoon voi tutustua 26.4. alkaen myös Tampereen Museo Milavidassa. Lue lisää >


6. Mielen ja kehon sairaudet taiteessa

Rafael Wardin teos, jossa on iäkkäämpi henkilö

Miten suhtaudumme kehoon ja sairauteen terveysintoiluun taipuvaisessa kulttuurissamme? Teos: Rafael Wardi, Valkeat hiukset (Reeta), 1997. Kuva: Kuva Jussi Tiainen / Villa Gyllenberg.

Morbus

Villa Gyllenberg, Helsinki | 2.4.2025–21.9.2025

Villa Gyllenbergin uutuusnäyttely käsittelee sairautta eri näkökulmista. Teosten äärellä katsoja voi kohdata paitsi omia terveyteen liittyviä pelkojaan, myös kasvattaa myötätuntoa itseään ja muita ihmisiä kohtaan.

Näyttelyn taiteilijoihin kuuluvat muun muassa Oscar Chan Yik Long, Viggo Wallensköld, Saara Ekström, Jyrki Riekki, Albert Edelfelt, Rafael Wardi, Helene Schjerfbeck ja Hugo Simberg.

Lue lisää >




Artekin suunnittelemia huonekaluja, penkkejä ja valaisimia

Moni yhdistää Artekin ajattomaan muotoiluun arkkitehti Alvar Aallon, mutta design-klassikoiden taustalta löytyy muitakin lahjakkaita suunnittelijoita. Kuva: Aalto2

7. Tekijät tuttujen design-klassikoiden taustalta


Näkyvästi taustalla – Artekin piirustustoimisto 1936–2004

Aalto2, Jyväskylä | 23.5.2025–14.9.2025

Artekin brändiä rakennettiin alusta asti Aaltojen ja erityisesti Alvar Aallon suunnittelemien huonekalujen pohjalta. Yhtiössä työskenteli kuitenkin vuosikymmenten mittaan laaja joukko sisustusarkkitehteja, tekstiilisuunnittelijoita ja taideteollisen alan ammattilaisia. Aalto2:n näyttely nostaa parrasvaloihin tunnetun brändin taustalla työskennelleen lahjakkaan suunnittelijajoukon.

Lue lisää >


1800-luvun maalauksessa nainen soutaa vedessä puun alla

1800-luvulla työskennelleet naistaiteilijat rikkoivat lasikattoja aikana, jolloin naisen rooli oli hyvin kapea. Teos: Fanny Churberg, Tyttöjä rannalla (1869). Kuva: Jenni Nurminen / Kansallisgalleria

8. 1800-luvun naistaiteilijat raivasivat tilaa uusille sukupolville


Rajojen rikkojat

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 7.3.2025–24.8.2025

1800-luvulla taiteilijana työskentelevä nainen oli harvinaisuus. Ateneumissa tutustutaan aikakauden naistaiteilijoihin, jotka opiskelivat ja työskentelivät Saksassa. Rajoja rikkoneet taiteilijat työskentelivät aikana, jolloin naisilla ei ollut vielä edes äänioikeutta. Näyttelyn taiteilijat raivasivat tietä tulevien sukupolvien tunnetuille tekijöille, kuten Helene Schjerfbeckille ja Ellen Thesleffille.

Lue lisää >


Kollaasi useammasta taideteoksesta

Jyväskylän taidemuseossa kurkistetaan keskisuomalaisten kotien taiteeseen. Kuva: Jyväskylän taidemuseo

9. Millaista taidetta löytyy suomalaisten kotien seiniltä?


Kotien taidetta

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 1.2.–27.4.2025

Jyväskylän taidemuseo esittelee tänä keväänä keskisuomalaisten kotien taideaarteita sekä niihin liittyviä muistoja ja tarinoita. Laajassa näyttelyssä on esillä perhekalleuksia ja eri elämänvaiheissa mukana kulkeneita teoksia. Joukkoon mahtuu niin itse tehtyjä, läheiseltä saatuja kuin ammattitaiteilijoilta hankittuja teoksia.

Lue lisää >


Taiteilijan valokuva, jossa näkyy puun isot juuret

Kuvataiteilija Perttu Saksa muistetaan muun muassa Mauno Koiviston muistomerkistä. Kuva: Perttu Saksa / Chappe

10. Merisäästä tuttu saari inspiroi taiteilijaa


Perttu Saksa: Jussarö – Näkymätön metsä

Chappe, Raasepori | 9.5.–7.9.2025

Tammisaaren ulkosaaristossa sijaitseva Jussarö tunnetaan majakastaan, mutta saarella on ollut myös sotilastoimintaa ja 1960 luvulle saakka toiminut rautamalmikaivos. Sittemmin luonto on ottanut valtaansa suljetun kaivoksen, mikä luo saarelle aavemaisen ja epätodellisen tunnelman.

Taiteilija Perttu Saksa on työskennellyt ja viettänyt aikaa Jussarössä. Hän uusintaa saaren monivaiheista tarinaa Chappen näyttelyssä, jossa on esillä valokuvateoksia ja veistoksia.

Lue lisää >


11. Aarteet taidemesenaatin kokoelmasta

Taideteoksessa on keltaisella taustalla kaksi naishahmoa

Muun muassa Artekin perustajana tunnetun Maire Gullichsenin taidekokoelmaa esitellään tänä keväänä Porissa. Teos: Unto Pusa: Kaksi naishahmoa (1965). Kuva: Veera Korhonen / Porin taidemuseo

Maire Gullichsen ja modernismin käännekohdat

Porin taidemuseo, Pori | 1.2.–31.12.2025

Professori Maire Gullichsen muistetaan taidemesenaattina, yhtenä Artekin perustajana sekä suomalaisen taiteen ja muotoilun taustahahmona. Gullichsenin elämäntyö ja taidekokoelma ovat Porin taidemuseon perusta. Museo esittelee tänä keväänä klassikoita ja harvemmin nähtyjä teoksia Gullichsenin kokoelmasta.

Esillä on muun muassa Helene Schjerfbeckin, Ellen Thessleffin, Magnus Enckellin ja Sam Vannin töitä.

Lue lisää >



Museon näyttelytilassa on useita erilaisia värikkäitä verhokankaita

Painokankaat koristavat monen suomalaisen koteja ja vaatekaappeja. Kuva: Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo

12. Sisustuksesta ja vaatteista tuttuja painokankaita


Verholla – Painokankaiden taide

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 12.2.2025–14.3.2027

Painokangas on keskeinen osa suomalaista muotoiluhistoriaa, kodinsisustusta ja pukeutumistyyliä. EMMA tarjoaa tänä keväänä näyttäviä kuviota ja värien loistoa esittelemällä painokankaita eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä voi nähdä muun muassa Rut Brykin, Maija Isolan, Aino Marsio-Aallon, Vuokko Nurmesniemen, Matti Pikkujämsän ja Tapio Wirkkalan töitä.

Lue lisää >


13. Taiteilijan rakentamat avaruusraketit

Pienen avaruusraketin lähtölaukaus

Taiteilija Axel Straschnoy on laukaissut jo yli sata itse rakentamaansa avaruusrakettia. Kuva: Turun taidemuseo

Axel Straschnoy: Kohti avaruutta

Turun taidemuseo, Turku | 28.3.2025–18.5.2025

Buenos Airesista Suomeen muuttaneen Axel Straschnoyn näyttely tarkastelee suomalaista avaruustutkimusta ja -teknologiaa. Tullakseen osaksi suomalaista avaruusunelmaa taiteilija alkoi rakentaa omia rakettejaan, joita hän on sittemmin laukaissut avaruuteen jo yli sata.

Näyttely on osa Straschnoyn projektia, joka tarkastelee kylmän sodan aikana ainutlaatuisesti idän ja lännen väliin syntynyttä suomalaista avaruusohjelmaa.

Lue lisää >


Taidemuseossa on esillä tekstiilitaiteilija Laila Karttusen teoksia

Tekstiilitaiteilija Laila Karttusen suunnittelemat työt sopivat myös tämän päivän sisustustrendeihin. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

14. Tekstiilitaiteen pioneerin rakastettuja töitä


Laila Karttunen ja elämän väriraidat

Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeenlinna | Esillä 4.5.2025 asti

Kansainvälisestikin palkittu taiteilija Laila Karttunen (1895–1981) kuului suomalaisen tekstiilitaiteen pioneereihin. Suomalaisen taideteollisuuden kärjessä toiminut taiteilija oli aina kiinni ajassa, mutta tutki samalla mennyttä ja kokeili uutta. Näyttelyssä nähdään läpileikkaus Karttusen tuotantoon, luonnoksista ryijyihin ja öljyvärimaalauksista tekstiiliteoksiin.

Lue lisää >


Ihmisiä vilvoittelemassa mökkisaunan terassilla

Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyssä tutustutaan suomalaiseen mökkikulttuuriin. Kuva: Juha Jernvall / Helsingin kaupunginmuseo

15. Miten mökkeilystä tuli suomalaisten elämäntapa?


Satojen tuhansien mökkien maa

Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa | 13.3.2025–31.5.2025

Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyssä uppoudutaan kesämökkeilyn maailmaan. Suomessa on yli 500 000 vapaa-ajan asuntoa. Kesämökkeily muuttui ylellisyydestä koko kansan elämäntavaksi viimeistään 1960-luvulla, jolloin maalta muutettiin sankoin joukoin kaupunkeihin. Näyttelyssä tutustutaan mökkikulttuurin historiaan ja mökkeilyn merkitykseen suomalaisille.

Lue lisää >


Ilmari Huitin taideteoksessa on impressionistella tekniikalla maalattu värikäs järvimaisema

Viipurin Taiteenystävät sai pelastettua kokoelmansa toisen maailmansodan jaloista. Teos: Ilmari Huitti, Kesäinen järvimaisema (1943). Kuva: Lappeenrannan museot

16. Viipurin taideaarteet esillä Kouvolassa


Ainainen kesä – teoksia Viipurin Taiteenystävien kokoelmista

Poikilo-museot, Kouvola | 6.2.–27.4.2025

Viipurin Taiteenystävien yhdistys keräsi mittavan taidekokoelman ja oli perustamassa Viipurin taidemuseota ennen toista maailmansotaa. Sodan aikana kokoelma saatiin evakuoitua turvaan muualle Suomeen. Edelleen aktiivinen ja kokoelmaansa kartuttava yhdistys viettää tänä vuonna 135-vuotisjuhlaansa.

Poikilon juhlanäyttelyssä on esillä kokoelman kesäisiä teoksia muun muassa Magnus Enckelliltä, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, Hugo Simbergiltä ja Ellen Thesleffiltä.

Lue lisää >



Tove Janssonin maalaama alttaritaulu löytyy Teuvan kirkosta Etelä-Pohjanmaalta. Kuva: Nelimarkka-museo

17. Tunnetut nimet kirkkotilojen suunnittelijoina


Elsin, Toven ja Alvarin matkassa

Nelimarkka-museo, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo, Alajärvi | 26.3.–8.5.2025

Nelimarkka-museon Villa Väinölässä tutustutaan kirkkorakennuksiin, joiden taustalta löytyy usein nimekkäitä tekijöitä. Näyttelyssä esitellään Elsi Borgin ja Alvar Aallon suunnittelemia kirkollisia tiloja, Tove Janssonin harvinainen alttarimaalaus, Dora Jungin tekstiilejä ja Lisa Johansson-Papen valaisimia. Näyttely kertoo, miten arkkitehdit ja taiteilijat loivat yhdessä vaikuttavia kirkkotiloja.

Lue lisää >



Suomen ja Ruotsin välinen junayhteys on ollut poikki 1980-luvulta lähtien. Yhteyden avaamisesta keskustellaan jälleen. Kuva: Mia Green / Haparanda stad

18. Avautuuko Suomen ja Ruotsin välinen junayhteys uudelleen?


Solmukohdassa

Tornionlaakson museo, Tornio | 28.1.2025–18.5.2025

Suomesta pääsi raiteita pitkin Ruotsiin vielä 1980-luvulla. Haaparannan ja Tornion välinen junayhteys kuitenkin katkaistiin vuosikymmenen lopulla oltuaan toiminnassa lähes 70 vuoden ajan.

Nyt raideyhteys on jälleen ajankohtainen, sillä alkuvuonna valmistuneen sähköistämisen myötä naapurimaiden välinen matkustajaliikenne voisi käynnistyä uudelleen. Tornionlaakson museon näyttely esittelee raideyhteyden menneisyyttä sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia niin henkilöjunaliikenteen kuin Suomen huoltovarmuuden näkökulmasta.

Lue lisää >



Kiasman kokoelmaan kuuluva Jacob Dahlgrenin teos Abstraktion ihmeellinen maailma (2009) on yleisön suosikki. Kuva: Mirkka Pihlajamaa / Museokortti

19. Suosikkiteoksia ja aarteita Kiasman kokoelmista


Kivi, paperi, sakset – Kiasman kokoelmanäyttely

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 14.2.2025–18.1.2026

Kiasman uusi kokoelmanäyttely esittelee nykytaiteen materiaalien oivaltavaa kirjoa. Esillä on entuudestaan tuttuja suosikkeja, muovipusseista valmistettuja kansallispukuja, soivia tekstiiliteoksia ja yllättävistä materiaaleista koostuvia installaatioita. Näyttely on koottu Kansallisgallerian kokoelmista, ja siihen kuuluu teoksia 1970-luvulta tähän päivään.

Lue lisää >



Taiteilija Harro Koskisen näyttelyn keskiössä hänen perheensä elämä Ahvenanmaan saaristossa. Teos: Perillä. Kuva: Harro Koskinen / Salon taidemuseo Veturitalli

20. Pitkän linjan taiteilijan uusi puoli


Harro Koskinen: Aika saaressa

Salon taidemuseo – Veturitalli, Salo | 25.1.–27.4.2025

Pitkän ja ansioituneen uran tehnyt taiteilija Harro Koskinen (s. 1945) tunnetaan yhteiskunnallisesta, aikanaan jopa kohua herättäneestä tuotannostaan.

Veturitallilla nähtävä 80-vuotisjuhlanäyttely esittelee Koskisen tuntemattomampaa puolta, sillä keskiössä on hänen perheensä elämä Ahvenanmaan Porsskärin saaressa. Valokuvanäyttelyä rytmittää taiteilijan valmistamat perinneveneiden purjeet sekä veistokset.

Lue lisää >


Katso kaikki näyttelyt



Museokortti avaa ovet satoihin elämyksiin ympäri Suomen. Kuva: Krista Ylinen / Museokortti

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu 360 museoon. Koe elämyksiä taiteesta tieteeseen ja historiasta urheiluun ja poikkea museossa milloin vain.


Osta Museokortti



Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp