22.5.2024

Museokortin saaneet seniorit lähtivät innolla museoihin: “Näyttelyt tuntuvat sitä antoisammalta, mitä enemmän ikää karttuu”

– Olihan tämä elämys, tuumasi Sisko kotimatkalla Kiasman nykytaidenäyttelystä. Kuvat: Kiasma, Seurana

Vanhusseurapalvelu Seurana sai tälle vuodelle käyttöönsä 60 Museokorttia. Lahjoitus on vienyt senioreita luottoystävineen lukuisille museokäynneille, jotka ovat virkistäneet mieliä, antaneet uutta ajateltavaa ja johtaneet mukaviin kahvihetkiin.

Museokortti lahjoitti vanhusseurapalvelu Seuranalle joulukuussa 60 Museokorttia. Lahjoituksella halutaan lisätä tietoutta ikääntyvien yksinäisyydestä, yksinäisyyden ehkäisemisestä sekä kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Museokortin saaneet ikäihmiset ovat kokeneet merkityksellisiksi luottoystävän kanssa jaetut museokäynnit ja suosittelevat vierailuita museoihin muillekin.

Lue juttu: Museokortti-lahjoituksella tuetaan ikäihmisten hyvinvointia >

Lahjoitus on saanut valtavasti kiitosta niin senioriasiakkailta, seuralaisilta kuin asiakkaiden läheisiltä, jotka ovat itsekin innostuneet tämän myötä museoihin.

Seuranan asiakasvastaava
Juliane Moilanen

– Museokortti-lahjoitus on saanut valtavasti kiitosta niin senioriasiakkailta, seuralaisilta kuin asiakkaiden läheisiltä, jotka ovat itsekin innostuneet tämän myötä museovierailuille seniorin kanssa, sanoo Seuranan asiakasvastaava Juliane Moilanen.

Seurana tarjoaa vertaistuellista seuraa ikäihmisille kaikkialla Suomessa.

– Kaikin puolin loistava ja hyvää ruokkiva kehä on saatu tällä yhteistyöllä aikaiseksi.

Eläkeliiton mukaan Suomessa on 300 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta. Museot vaihtuvine näyttelyineen ja tapahtumineen tarjoavat kiinnostavaa ohjelmaa myös, vaikka olisi liikkeellä liikkeellä pyörätuolin, rollaattorin tai muiden apuvälineiden kanssa.

Voit hakea museokohteita eri esteettömyystietojen perusteella Museokortin verkkosivuilta Museohaku-palvelusta.


Museokortti vie näyttelyihin ja tuo muistoja mieleen


Anja
, 87, on käynyt luottoystävänsä Pian, 58, kanssa muun muassa Sinebrychoffin museon Meren elämää -näyttelyssä. Siellä vaikutuksen tekivät valtavan suuri, merenkäyntiä esittävä öljyvärimaalaus sekä merimaisemista tehdyt modernit valokuvat, joihin oli yhdistetty ääntä ja liikettä.

Erityisen vaikuttava oli taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin maalaus Saaristomaisema, joka muistutti Anjaa rakkaista Hangon Käringholmenin saaren maisemista.

– Erilaiseen taiteeseen ja näyttelyihin tutustuminen tuntuu sitä antoisammalta, mitä enemmän ikää karttuu, Museokortin saanut Anja sanoo.

Seuraavaksi ystävykset suunnittelevat suuntaavansa Ateneumiin ja Eero Järnefeltin näyttelyyn. Samalla on tarkoitus ihastella myös Ateneumin Ajan kysymys -näyttelyä, jossa on esillä muun muassa Lapin taiteilijan Reidar Särestöniemen värikylläisiä mahtiteoksia.Museokortti-kohteita on 360 ympäri maan.Mirkka Pihlajamaa / Museokortti

“Museovierailun päätteeksi joimme hyvät leivoskahvi”


Tanja
, 73, on käynyt luottoystävänsä Tainan, 66, kanssa tutustumassa Aboa Vetus Ars Novaan sekä Turun taidemuseoon.

Aboa Vetuksessa kaveruksia ihastutti arkeologisen puolen lisäksi Posankastakin tunnetun Alvar Gullicshenin kolmiulotteisilta näyttävät maalaukset. Turun taidemuseosta jäi parhaiten mieleen Joel Slotten näyttely.

– Oli kyllä mukavaa yhdessä kierrellä ja vaihtaa ajatuksia. Kummassakin museossa joimme päätteeksi hyvät leivoskahvit, Tanja sanoo.

Tanja ja Taina suosittelevat muillekin museokäyntejä ja tutustumista oman kaupungin museotarjontaan.

– Aiomme mennä vielä moneen museoon, onneksi niitä Turussakin riittää.Airi ja Leena ottivat vuoden Museokortin vastaan loppuvuodesta 2023.Kuva: Susanna Seppälä / Museokortti

Myös Airi, 81, ja hänen luottoystävänsä Leena, 75 lähettävät terveisiä Museokortti-matkaltaan


Kaverukset Airi ja Leena ovat käyneet kiertämässä Luonnontieteen museon, Kiasman, HAMin, Ateneumin sekä Kaapelitehtaan museoiden näyttelyt. Kierroksilta jäi erityisesti mieleen Luonnontieteellisen museon huikeat eläinasetelmat.

– Aika museoissa on mennyt rattoisasti, kun on ollut niin paljon katseltavaa. Suosittelen kyllä kovasti muillekin, se on niin mukavaa vaihtelua päivään, Airi sanoo.

Aika museoissa on mennyt rattoisasti, kun on ollut niin mukavaa vaihtelua päivään.

Airi

Samoilla linjoilla on myös Airin luottoystävä Leena.

– Nämä vierailut ovat antaneet meille lukuisia yhteisiä kivoja hetkiä, joista on jäänyt paljon keskusteltavaa myös jälkeenpäin, sanoo Leena.

Edellisinä vuosina Museokortti on lahjoittanut kortteja Helsingin nuorisopsykiatrian osaston nuorille sekä kampanjoinut laajasti MIELI ry:n kanssa kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Vuonna 2022 tuki osoitettiin UNICEFin kautta kriisiapuun ukrainalaisperheille.

Museokorttikohteita on löytynyt jo moneen lähtöön – katso senioreiden menovinkit!


Museokortin saaneet Seuranan asiakkaat ovat vierailleet useissa erilaisissa museokorttikohteissa. Jaakko, 85, ja hänen luottoystävänsä Esa, 71, ovat käyneet jo Hämeenlinnan taidemuseossa, Palanderin talossa ja Sibeliuksen syntymäkodissa sekä Hämeenlinnan kaupunginmuseon yhteydessä olevassa Museo Skogsterissa.

Heljä Liukko-Sundströmin hieno keramiikkanäyttely Museo Skogsterin yläkerrassa jäi mieleen. Myös Sibeliuksen syntymäkodista Jaakko oli vaikuttunut, Esa kertoo.

Sara Hildenin Säätiön omat kokoelmat tekivät vaikutuksen Allaan, 76, ja hänen luottoystäväänsä Satuun, 71, Tampereella Sara Hildénin taidemuseossa.


Sisko katseli nykytaidetta museovierailullaan Kiasmassa. Kuva: Seurana

Marja-Liisa, 84, ja hänen luottoystävänsä Erja, 72, kävivät Turussa Rettingin palatsin näyttelyssä ihailemassa sekä näyttelyitä että ikkunoista avautuvia kauniita näkymiä.

– Katseltiin erikoista, modernia taidetta. Kävimme myös Turun taidemuseon Pohjoistuulen metsä -näyttelyssä katsomassa metsiä, ja se oli Marja-Liisan mielestä loistava näyttely. Kiva reissu!, kertoo Erja.

Tapio, 72, vieraili puolisoineen Tekniikan museossa, Ilmailumuseossa Heurekassa ja Gallen Kallelan Museossa.

– Tekniikan museo ja Ilmailumuseo olivat tosi hyviä. Molemmissa paljon kiinnostavaa nähtävää – suosittelemme lämpimästi. Kaiken kaikkiaan suosittelemme lähtemään museokäynneille, pariskunta vinkkaa.

Pääkaupunkiseudulla asuville Seuranan asiakkailleMuseokortti on avannut mahdollisuuden viettää kaupunkipäiviä ja piipahdella erilaisissa Helsingin kohteissa.

Eräät ahkerat kaverukset ovat käyneet Ateneumissa kaksi kertaa, Fame musiikkimuseossa, Arabian museossa sekä Kiasman ja HAMin taidenäyttelyissä. Kaikkein eniten seniorin mieleen oli Helsingin Luonnontieteellinen museo.

– Vähän todettiin, että kaikenlaista on tarjolla, luottoystävä sanoo.

Museokortti on vuoden mittainen kulttuurimatka 360 museoon Ahvenanmaalta Inariin.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp