6.9.2023

Näyttelyvinkit pääkaupunkiseudulleDidrichsenin taidemuseossa nähdään tänä syksynä Rafael Wardin rakastettuja teoksia sekä harvemmin nähtyjä töitä taiteilijan viimeisiltä vuosilta. Kuva: Rauno Träskelin / Didrichsenin taidemuseo.

Rafael Wardi

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 9.9.2023–28.1.2024

Didrichsenin taidemuseon uutuusnäyttely on odotettu tapaus. Rafael Wardi (1928–2021) on rakastettu kotimainen kuvataiteilija, jonka monet muistavat kohua herättäneestä presidentti Tarja Halosen muotokuvasta. Wardi tunnetaan värikkäistä, keltaisen sävyissä hehkuvista teoksistaan. Väriä ja valoa tulvivat teokset tarjoavat katsojan löydettäväksi myös syvempiä merkityksiä ja tunteita. Näyttelyssä on esillä ennennäkemättömiä töitä Wardin viimeisiltä vuosilta sekä merkkiteoksia pitkän uran varrelta.

Lue lisää >Näetkö kuvassa jotain tuttua? Helsingin Taidehallin Kaija Aarikka-näyttely on kunnianosoitus suomalaisten suosikkimuotoilijalle. Kuva: Ahmed Alalousi / Helsingin Taidehalli.

Kaija Aarikka

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 9.9.2023–7.1.2024

Kaija Aarikan puiset pässit, leikkisät purkit ja värikkäät puukorut ovat monille suomalaisille tuttuja muotoiluklassikoita. Tänä syksynä Aarikan elämäntyö on esillä Helsingin Taidehallissa, jossa juhlitaan hänen mittavaa, 60 vuotta kestänyttä uraansa. Suunnittelijan monipuolista tuotantoa esittelevä näyttely tarjoilee klassikoiden lisäksi runsaasti uutta löydettävää. Värikkyyttä ja iloa pulppuava suurnäyttely on kunnianosoitus Kaija Aarikan monipuoliselle työlle.

Lue lisää >Musiikkimuseo Famen marraskuussa alkavassa näyttelyssä tutustutaan suomalaisen rap-musiikin tarinaan. Kuva: Jyrki Lohva / Musiikkimuseo Fame.

JOU! — 40 vuotta suomiräppiä

Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 9.11.2023–12.5.2024

Suomalainen rap-musiikki on siirtynyt vuosien saatosta marginaalista valtavirtaan ja muuttunut nappikaupasta miljoonabisnekseksi. Mikä olikaan ensimmäinen suomalaisella rock-festivaalilla esiintynyt hip hop -kokoonpano? Miksi hyvinkääläinen huumoriräppi ja Mobira Cityman -puhelin ovat keskeisessä osassa Suomen hip hop -historiaa? Musiikkimuseo Famessa tutustutaan loppuvuonna suomiräpin 40-vuotiseen historiaan. Karri ”Paleface” Miettisen käsikirjoittama näyttely kertoo videon, äänen ja esineistön avulla, kuinka hip hop rantautui Suomeen ja levisi maan jokaiseen kolkkaan.

Lue lisää >Japanilaisen Ryoji Ikedan taidetta on nähty ja kuultu museoissa ja tapahtumissa ympäri maailman. Amos Rexin kokonaisuus on Ikedan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Kuva: Amos Rex.

Ryoji Ikeda

Amos Rex, Helsinki | 27.9.2023–25.2.2024

Amos Rex tuo jälleen kansainvälistä huipputaidetta Suomeen. Japanilainen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikeda täyttää museon maanalaiset salit äänimaisemalla ja liikkuvalla kuvalla. Ikedan taiteelliset juuret juontuvat 80- ja 90-lukujen elektronisen musiikkiin, josta hänen ilmaisunsa laajeni myöhemmin visuaalisen taiteen kentälle. Taiteilijan ensimmäisessä Suomen näyttelyssä nähdään installaatioita, jotka ovat ammentaneet inspiraationsa Amos Rexin poikkeuksellisesta arkkitehtuurista. Kontrastinen näyttely tarjoaa räjähtävää runsautta, pelkistettyä estetiikkaa, ääntä, äänettömyyttä, säikkyvää valoa ja pimeneviä kuvaruutuja.

Lue lisää >Ateneumin uutuusnäyttely esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta vuosilta 1860–1916. Kuvassa on ranskalaisen taiteilijan Paul Signacin teos Antibes. Kuva: Ateneumin taidemuseo.

Väriä & valoa – impressionismin perintö

Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 20.10.2023–25.2.2024

Väriä, valoa, maailmankuuluja taiteilijoita ja kotimaisia huippunimiä! Impressionismin ystäviä hemmotellaan tänä syksynä Ateneumissa. 1800-luvun puolivälin jälkeisessä Pariisissa syntynyt taidesuuntaus kukoisti lyhyen, mutta vallankumouksellisen ajanjakson verran. Näyttely esittelee rinnakkain impressionismin taitureita Suomesta ja maailmalta. Esillä on tyylisuuntauksen kansainvälisiä kärkinimiä, kuten Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Signac, Alfred Sisley ja Camille Pissarro. 1900-luvun alun suomalaistaiteilijoista mukana ovat mm. Alvar Cawén, Magnus Enckell, Pekka Halonen ja Ellen Thesleff.

Lue lisää >Toisille urheilu merkitsee liikunnan iloa ja toisille väkinäistä pakkopullaa. TAHDON uusi näyttely pureutuu liikunnan syihin ja seurauksiin niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Kuva: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Hikeä, huvia ja hyötyä

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 22.9.2023–1.9.2024

Mikä motivoi sinua liikkumaan? Toimiiko kimmokkeena kirkastuva mieli vai kenties koheneva kunto? Monelle inspiraation lähde on ulkoilutettava koira tai yhteinen harrastus läheisten kanssa. Liikunnan myönteiset vaikutukset kehoon ja mieleen ovat kiistattomat, mutta liiassa rasituksessa on riskinsä. Hikeä, huvia ja hyötyä -näyttely pureutuu liikunnan syihin ja seurauksiin – poliittisista päätöksistä sydämen sykkeeseen.

Lue lisää >Kiasmassa tutustutaan Suomen suurimman kuvataidepalkinnon voittajaehdokkaiden taiteeseen. Kuva: Nykytaiteen museo Kiasma.

Ars Fennica 2023

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 8.9.2023–28.1.2024

Ars Fennica 2023 esittelee Suomen suurimman kuvataidepalkinnon viisi voittajaehdokasta: Henni Alftanin (Suomi), Tuomas A. Laitisen (Suomi), Lap-See Lamin (Ruotsi), Camille Normentin (Norja) ja Emilija Škarnulytėn (Liettua). Yksi ehdolla olevista taiteilijoista voittaa 50 000 euron arvoisen palkinnon, joka jaetaan toinen vuosi. Kiasman näyttelyssä tutustutaan korkeatasoisesta ja omaleimaisesta taiteellisesta työstä tunnettujen ehdokkaiden taiteeseen.

Lue lisää >Hakasalmen huvilassa katsellaan tänä syksynä Volker von Boninin Helsinki-kuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Kuva: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia

Hakasalmen huvila, Helsinki | 6.10.2023–25.8.2024

Lähde nostalgiamatkalle 1950–80-lukujen Helsinkiin! Hakasalmen huvilassa nähdään saksalaissyntyisen Volker von Boninin ikonisiksi muodostuneita valokuvia sekä harvemmin nähtyjä otoksia Helsingistä. Von Bonin on tunnettu humanistisena valokuvaajana, jonka kuvat kertovat tavallisten ihmisten arjesta ja kaupunkimiljööstä. Lisäksi hän ikuisti runsaasti vanhoja rakennuksia ja maisemia.

Lue lIsää >Valokuvaaja Samuli Vienolan teossarjan keskiössä on suomalaisen muotoilun klassikko, fiktiivistä avaruusalusta muistuttava Futuro-talo. Kuva: Näyttelykeskus WeeGee

Samuli Vienola: The Vessel

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo | 1.9.2023–29.10.2023

Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo tuo kiistämättä uniikkia perspektiiviä suomalaiseen arkkitehtuuriin. Utopistisessa talossa mielikuvitus alkaa laukata – millaiset hahmot voisivat asustaa täällä, ehkäpä toisessa universumissa? The Vessel on valokuvataiteilija Samuli Vienolan Futuro-taloon sijoittuva teossarja, jossa maalataan tarinaa kahdesta olennosta ja heidän välisestä suhteestaan. Teosten tukena esitetään muusikko Nori Kinin säveltämä äänimaisema.

Lue lisää >Katarina Reuterin taide ammentaa inspiraatiota luonnosta ja luonnontieteistä. Kuva: EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Katarina Reuter

EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 4.10.2023–28.1.2024

EMMAn syksyn näyttelyn pääosassa on Suomen taideakatemian palkinnon vuonna 2022 voittanut Katarina Reuter. Näyttelyssä on esillä Reuterin yksityiskohtaisia ja taidokkaita maalauksia, joissa nousee esiin hänen kiinnostuksensa luontoon ja luonnontieteisiin. Usein pienikokoiset teokset ovat kerroksellisia, mielikuvitusta ruokkivia ja monimerkityksellisiä. Reuterin ilmaisu tunnetaan hienovaraisin ja tarkoin siveltimenvedoin rakentuvista luonnon, lähiympäristön ja pieneliöiden maailmojen kuvauksesta.

Lue lisää >Pentti Kaskipuro (1930–2010) oli Korsossa lähes koko elämänsä asunut ja työskennellyt itseoppinut taiteilija.

Mestari K:n kotona – Graafikko Pentti Kaskipuro Vantaalla

Galleria K (Vantaan taidemuseo Artsi), Vantaa | 8.9.2023–26.11.2023

Tikkurilan aseman lähistöllä sijaitsevan Galleria K:n juhlanäyttely on kunnianosoitus graafikko Pentti Kaskipurolle. Myös gallerian nimessä oleva K-kirjain viittaa Kaskipuroon, joka on yksi Vantaan tunnetuimmista kuvataiteilijoista. Näyttely esittelee Kaskipuron varhaistuotannon maisemia, kaupunkinäkymiä ja henkilökuvia.

Lue lisää >
Milloin viimeksi heräsit perinteisen herätyskellon pirinään? Kuva: Suomen koru- ja kellomuseo Kruunu

Herätys!

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, Espoo | 10.10.2023–

Vieläkö kotoasi löytyy perinteinen herätyskello? Suomen kello- ja korumuseo Kruunu esittelee uudessa näyttelyssään herätyskellojen tekniikkaa, historiaa ja muotia. Herätyskellot ovat siirtyneet pitkälti digilaitteisiin, mutta esillä olevien satojen kellojen joukosta saatat löytää jotain tuttua omasta lähihistoriastasi. Tarjolla on myös teemaan liittyvää puuhaa lapsille ja lapsenmielisille.

Lue lisää >Mauri Kunnaksen Nyrok City -sarjakuvaa saattoi seurata musiikkilehtien sivuilta 1970–80-luvuilla. Suomirokkareiden lisäksi sarjakuvassa seikkaili muun muassa James Bond, Uuno Turhapuro, tennismestari Björn Borg, The Beatles sekä lastenkirjoista tuttu Viisikko.

Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo | 10.10.–12.11.2023

Nyrok City on Mauri Kunnaksen sarjakuva, jota hän piirsi suomalaisiin musiikkilehtiin vuosina 1975–1986. Legendaarisessa sarjakuvassa seikkailivat suomalaiset rockmusiikin tähdet kuten Remu Aaltonen, Juice Leskinen ja Eppu Normaali-yhtyeen jäsenet. Nyt sarjakuvasta nähdään harvinainen näyttely, jossa on esillä Kunnaksen originaalipiirroksia ja luonnoksia sekä näyttelyä varten kuvattuja muusikkohaastatteluja.

Lue lisää >Kiasmassa nähdään tänä syksynä eteläafrikkalaisen Dineo Seshee Raisibe Bopapen ensimmäinen Pohjoismaiden yksityisnäyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Dineo Seshee Raisibe Bopape

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 6.10.2023–25.2.2024

Dineo Seshee Raisibe Bopapen ensimmäisessä pohjoismaisessa yksityisnäyttelyssä nähdään moniaistinen teoskokonaisuus. Eteläafrikkalainen Bopape käyttää teoksissaan usein luonnonmateriaaleja ja erityisesti maa-ainesta. Näyttelyä valmistellessaan taiteilija vietti aikaa Hämeenkyrössä, Frantsilan luomuyrttitilalla. Kiasman näyttely koostuukin pääosin Suomesta hankituista materiaaleista. Luonnonmateriaalien rinnalla Bopape hyödyntää näyttelyssä videota, ääntä ja neonvaloja.

Lue lisää >
1800-luvun romanttista suuntausta edustava taidemaalari Peder Balke vaikuttui syvästi pohjoisimman Norjan maisemista. Balken teoksia on tänä syksynä esillä Sinebrychoffin taidemuseossa. Kuva: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection

Peder Balke – Arktisen lumo

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 21.9.2023–14.1.2024

Norjalainen taidemaalari Peder Balke (1804–1887) kuuluu romanttisen maalaustaiteen kiehtovimpiin edustajiin Pohjois-Euroopassa. Taiteilijan käänteentekevä matka Pohjois-Norjaan vuonna 1932 inspiroi häntä koko loppuelämänsä ajan. Balke työsti näkyjä arktisesta maisemasta – vuorista, yöttömistä öistä ja revontulista. Maalaukset loihtivat esiin maailman, jota nykyäänkään harva tuntee ja jota ilmastonmuutos nyt uhkaa.

Lue lisää >Hilja Raviniemi oli todellinen pioneeri suomalaisen valokuvataiteen kentällä. Suomen valokuvataiteen museon näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa ennennäkemättömällä laajuudella. Kuva: Hilja Raviniemi: 1970 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma

Hilja Raviniemi: Sinisen kosketus

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 15.9.2023–7.1.2024

Suomen valokuvataiteen museossa tutustutaan monin tavoin uraa uurtaneen valokuvataiteilija Hilja Raviniemen tuotantoon. Raviniemi (os. Nieminen, 1915–1973) omisti elämänsä valokuvataiteelle aikana, jolloin se oli vielä pienimuotoinen ja varsin miehinen ilmiö. Kovalla työllä ja persoonallisella tyylillään Raviniemestä tuli merkittävä vaikuttaja suomalaisen valokuvataiteen kentällä.

Lue lisää >


Tutustu myös näihin näyttelyihin:


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp