27.2.2023

Vauhdikkaita tapahtumia ja koko perheen suosikkikohteita – poimi menovinkit talvilomalle!

Hauskoja tapahtumia, toiminnallisia nyttelyit, typajoja, opastuksia ja koko perheen kestosuosikkeja! Kersimme yhteen museoiden talvilomien tapahtumia ja kaikenikisten suosikkikohteita. Kuvat: Mirkka Pihlajamaa, Heureka, Ella Karttunen.

Koululaiset viettävät talvilomia eri puolilla Suomea, ja monet perheet etsivät tekemistä ulkoaktiviteettien rinnalle. Museot ympäri maan tarjoavat runsaasti ohjelmaa kotimaassa lomaileville. Katso museoiden talvilomien tapahtumat sekä koko perheen suosikkikohteet ympäri Suomen.

Loman hauskimmat hetket löytyvät museoista! Museoiden talvilomien tapahtumissa perheen pienimmät pääsevät leikkimään salapoliisia, kokeilemaan jännittäviä simulaattoreita ja tutustumaan uusiin taitoihin työpajoissa. Koko perheen suosikkikohteet, kuten Heureka ja Turun linna, tarjoavat puolestaan koettavaa kaikenikäisille lomalaisille.

Kokosimme yhteen vinkkejä koko perheen talvilomille ympäri Suomen. Vietitpä lomaasi kotona rentoutuen tai kotimaassa matkaillen, museoiden tarjonnasta löydät runsaasti puuhaa lomapäivien ratoksi. Poimi talvilomien menovinkit ja nauti lomasta museoissa!

Katso kaikki talviloman tapahtumat
Monet viettävät talviloma Lapin lumisissa maisemissa. Rovaniemen Arktikum tarjoaa tutkimusmatkoja arktiseen luontoon ja kulttuuriin useissa eri näyttelyissä, joiden parissa viihtyvät kaikenikäiset lomalaiset. Kuva: Tiedekeskus Arktikum.

Koko perheen kestosuosikit Helsingistä Rovaniemelle – näissä kohteissa viihdytään vuodesta toiseen

Jos seurueeseen kuuluu monen ikäisiä lomalaisia, yhteisen tekemisen löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Museoiden monipuolisen tarjonnan parissa riittää kiinnostavaa koettavaa jokaiselle. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat kokeilla nostalgisia videopelejä, tieteellisiä vempeleitä, jääkiekko- tai mäkihyppysimulaattoria sekä eläytyä eri aikakausilla eläneiden ihmisten arkeen.

Museovinkkejä talvilomalle:

Tiedekeskus Heureka, Vantaa

Heureka on lomanviettäjien kestosuosikki – eikä syyttä. Tiedekeskuksen oivaltavissa näyttelyissä ei pelkästään katsella kaukaa, vaan tutustutaan tieteen saloihin itse kokeillen. Planetaarioelokuvissa matkataan tähtiin ja avaruuteen, ja uudessa Leikin Voima -näyttelyssä kannustetaan sekä aikuisia että lapsia elinikäiseen leikkimiseen.

LUOMUS Luonnontieteellinen museo, Helsinki

Luonnontieteellisessä museossa tutustutaan muinaisiin dinosauruksiin ja mammutteihin sekä ällistellään ryhävalaan valtavaa kokoa. Museon seinien sisällä voi kokea monimuotoisen luonnon koko kirjon tutuista kotimaisista lajeista eksoottisiin kissaeläimiin. Museo järjestää talvilomalla myös hauskoja opastuksia, joissa tutustutaan luonnontieteilijän arkeen. Luonnontieteellinen museo on etenkin perheen pienimpien kestosuosikki.

Muumimuseo, Tampere

Maailman ainoa Muumimuseo herättää eloon Tove Janssonin rakastetun satumaailman. Museossa astutaan muumikirjojen maailmaan ja koetaan tutut tarinat aina suuresta tuhotulvasta muumiperheen marraskuiseen katoamismysteeriin. Janssonin alkuperäiset kuvitukset ja Muumilaaksoa esittävät pienoismallit ovat kiehtovia taideteoksia, joiden parissa viihtyvät myös varttuneemmat museokävijät.

Museokeskus Vapriikki, Tampere

Museokeskus Vapriikin lukuisista näyttelyistä löytyy varmasti mielenkiintoista koettavaa jokaiselle. Suomen Pelimuseo, Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Postimuseo ja Tampereen luonnontieteellinen museo tarjoavat tekemistä useaksi lomapäiväksi. Lisäksi museokeskuksessa on useita vaihtuvia näyttelyjä. Vapriikin koko perheen talvilomatapahtumia järjestetään joka päivä 27.2.–3.3. välisenä aikana.

Turun linna, Turku

Turun linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä ja jännittävä lomakohde myös lapsille. 1200-luvun lopulla alkunsa saaneen linnan muurien sisällä voi matkata vuosisadalta toiselle ja kurkistaa kuninkaallisten, ritarien ja aatelishovin elämään. Linnan talvilomien tapahtumissa pääsee osallistumaan pikkuritarien kierrokselle, prinsessan matkalle sekä tutustumaan linnan arkeen ja juhlaan.

Tiedekeskus Tietomaa, Oulu

Oulun Tietomaassa on vietetty hauskoja hetkiä jo useamman sukupolven ajan. Ikisuosikit mäkihyppysimulaattori ja sählylaukaus sekä uudet vetonaulat, kuten dinosauruksista kertova 3D-elokuva, tarjoavat lomatekemistä kaikenikäisille. Jos lomaan sisältyy pitkä ajomatka Nelostietä pitkin pohjoiseen, Tietomaa on myös mainio paikka viettää taukoa matkan varrella.

Tiedekeskus Pilke ja Arktikum, Rovaniemi

Samassa pihapiirissä Ounasjoen törmällä sijaitsee kaksi tiedekeskusta: Pilke ja Arktikum. Arktikumissa nuoret tutkimusmatkailijat pääsevät perehtymään arktiseen arkeen, pohjoisiin kansoihin sekä alueen eläimiin. Tiedekeskus Pilkkeen vuorovaikutteisissa näyttelyissä puolestaan tutustutaan pohjoisiin metsiin. Niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät käyttämään kaikkia aistejaan ja jopa hyppäämään metsäkonesimulaattorin kyytiin.

Katso kaikki museokohteet läheltäsi: museot.fi/kartalla.Talviloman tapahtumissa hauskoja työpajoja, aarrejahteja ja seikkailuja menneille vuosisadoille

Museoissa järjestetään runsaasti tapahtumia talvilomien aikana ympäri Suomen. Talvilomalla hankitaan uusia taitoja työpajoissa, osallistutaan lapsille suunnatuille opastuksille, leikitään salapoliisia ja vietetään aikaa viihdyttävien aktiviteettien parissa. Nappaa kalenteriisi lomaviikkojen tärpit ja tutustu kaikkiin museoiden tapahtumiin täällä.Tampereen Vapriikki tarjoaa tekemistä jokaiselle lomapäivälle. Kuva: Museokeskus Vapriikki.

Talviloma Vapriikissa

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 27.2.–3.3. klo 10–18

Päivittäin vaihtuva teema johdattelee Vapriikin eri näyttelyihin. Luvassa on huikeita opastuksia, työpajoja ja jännittäviä simulaattoreita. Jaossa on myös uusi museorastirata, jonka suorittamisesta saa pienen palkinnon. Mitä mahtaakaan tapahtua Pelimaanantaina, Tilkkutiistaina, Kivikeskiviikkona, Tampere-Torstaina tai Pakettiperjantaina? Lue lisää >


Vakoilumuseon talviloma

Vakoilumuseo, Tampere | 20.2.–3.3. klo 12–18

Vietä talvilomaa salaperäisissä merkeissä Vakoilumuseossa, jossa tutustutaan salaisten agenttien tarinoihin ja toimintaan vuosien varrelta. Millaisia vempaimia agentit ovatkaan työssään käyttäneet? Osaa niistä pääsee jopa kokeilemaan ihan itse! Talvilomaviikon arkipäivinä tarjolla on myös yleisöopastuksia näyttelyn kokoelmiin klo 15. Lue lisää >


Tutustu talvilomalla Heurekan uutuusnäyttelyyn Leikin voima! Kuva: Heureka, suomalainen tiedekeskus.

Talvilomalla ohjelmaa Heurekassa

Heureka, suomalainen tiedekeskus, Vantaa | 20.2.–5.3.

Heureka tarjoaa talvilomaviikoilla mukaansatempaavia planetaarioelokuvia ja hauskaa tiedeohjelmaa koko perheelle. Lisäksi kaikenikäiset voivat heittäytyä leikin maailmaan Leikin voima -uutuusnäyttelyssä. Luvassa on myös laboratoriokokeita ja ihmeellisiä tiede-esityksiä! Lue lisää >


Mobilian perhepäivä

Mobilia, Kangasala | 4.3. klo 11–16

Vietä hauska talvilomapäivä vauhdikkaassa Mobiliassa! Toista kertaa järjestettävä Mobilian perhepäivä tarjoaa touhua pikkuväelle, myyntikojuja shoppailijoille, hattaroita herkkusuille sekä tietenkin kiehtovia hetkiä museon näyttelyissä kaikenikäisille vierailijoille. Glitterpisteessä niin pienet kuin isommatkin tapahtumakävijät voivat koristautua kimalteisiin, ja lapset viihtyvät erityisesti tapahtuman puuhapisteissä sekä temppuradalla. Lue lisää >Kuopion taidemuseossa seikkaillaan nykytaiteen maailmassa. Kuva: Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Matkoja taiteen maailmaan Kuopion taidemuseossa

Kuopion taidemuseo | 5.–12.3.

Kuopion taidemuseon lapsille suunnatulla nykytaideseikkailuilla ihmetellään yhdessä taidetta museon ajankohtaisissa näyttelyissä. Lisäksi museossa järjestetään kaikille avoin musiikkimaalaustyöpaja sekä lapsille omistettu Lasten lauantai, joka kutsuu lomalaiset vierailulle lauantaina 11.3. Katso kaikki tapahtumat ja niiden ajankohdat Kuopion taidemuseon sivulta.Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO sijaitsee Helsingin Olympiastadionin kyljessä. Museon toiminnallisissa näyttelyissä viihtyvät kaikenikäiset talvilomalaiset. Kuva: TAHTO.

Talvilomalla Tahtoon

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 20.2.–12.3.

TAHTO tarjoaa runsaasti hauskaa tekemistä koko perheelle talvilomaviikoilla. Toiminnalliset näyttelyt kutsuvat niin urheilun ystävät kuin muutkin lomalaiset testaamaan taitojaan: haasta itsesi Loop-hyppypelissä, testaa reaktionopeutesi, juokse kilpaa juoksumatolla tai pelaa jalkapalloa kaverin kanssa. Lisäksi voit kokea näyttelyitä omatoimisella rastireitillä, museosuunnistuksella tai lapsille suunnatuilla opastuksilla. Lue lisää >


Hyppää mukaan ikimuistoiseen aarreseikkailuun! Kuva: Merikeskus Vellamo.

Ruotsinsalmen aarre

Merikeskus Vellamo, Kotka | 21.2.–2.3. tiistaisin ja torstaisin klo 12

Purjeet ylös ja nokka kohti Ruotsinsalmea! Upseerismies Kalle on löytänyt salaperäisen aarrekartan ja pyytää lapsia mukaan seikkailuun. Mitä aarrearkusta löytyykään? Kultaa, hopeaa vai timantteja? Luvassa on myös iloista laulua ja yhdessä tekemisen riemua! Seikkailua johtaa Thomas Pryke. Lue lisää >Karvoja, luita ja siiveniskuja – ennennäkemätön työpaja museon kokoelmista

LUOMUS Luonnontieteellinen museo, Helsinki | 29.4. asti, lauantaisin klo 13 ja 14

Eläydy museotyöntekijän työhön rennossa, hauskassa ja oivaltavassa työpajaopastuksessa. Tiedätkö mistä eläimet tulevat museoon tai miksi niitä ylipäätään konservoidaan? Osaatko valita huuhkajalle sopivat silmät? Opastuksen aikana tutustutaan hyönteis-, neste- ja luukokoelmaan sekä nahkoihin ja täytettyihin eläimiin. Tule mukaan tutkimaan, koskemaan ja hämmästymään! Lue lisää >Suomen Ilmailumuseo on yksi talvilomien jännittävimmistä kohteista. Museossa voi ihailla upeita lentokoneita ja kokea ilmailun ihmeitä lentosimulaattorilla. Kuva: Suomen Ilmailumuseo.

Talviloma Ilmailumuseolla

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa | 20.2.–12.3.

Ilmailumuseon talvilomaohjelma tarjoaa opastuksia ja omatoimista puuhaa askartelujen sekä Siivekkään suunnistuksen parissa. Lauantaisin klo 13 järjestettävillä Suksilla vai ilman -teemaopastuksilla tutustutaan lentämiseen talvisissa olosuhteissa. Lisäksi lomalaisille on paljon omatoimista aktiviteettia, kuten näyttelysuunnistusta, paperilennokkien taittelua sekä jännittävä matka lentosimulaattorin kyydissä. Lue lisää >Helsingin Sörnäisissä sijaitsevassa Lastentarhamuseossa saa leikkiä! Kuva: Lastentarhamuseo.

Kalevalan päivä Lastentarhamuseossa

Lastentarhamuseo, Helsinki | 28.2. klo 12–19

Helsingin Sörnäisissä sijaitsevassa Lastentarhamuseossa vietetään Kalevalan päivää tiistaina 28. helmikuuta. Juhlapäivän kunniaksi opetellaan leipomaan karjalanpiirakoita yhdessä Museon ystävien kanssa. Museo on auki klo 12–19 ja ohjattuun leipomistuokioon voi osallistua klo 15–17 välillä. Omatoimisessa askartelupisteessä on lisäksi mahdollista kokeilla päivän teeman mukaista askartelua. Lue lisää >


Kaipaatko lisää vinkkejä ikimuistoiseen talvilomaan?Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp