8.2.2023

Suuntaatko talvilomalla pohjoiseen? Löydä Lapin parhaat ajanviettopaikat koko perheelle

Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä on paljon metsäaiheista ihmeteltävää talvilomalaisille. Levillä sijaitsevassa Samilandissa puolestaan päästään tutustumaan saamelaiseen historiaan, elinkeinoihin, kulttuuriin ja mytologiaan sekä sisällä että ulkona. Kuvat: Museokortti & Ella Karttunen.

Talviloman ei nimestään huolimatta ole pakko rajoittua pelkästään talvisiin urheilulajeihin tai lumileikkeihin. Lapista löydät useita koko perheelle sopivia Museokortti-kohteita, joihin voit suunnata vaikkapa lämmittelemään hiihtolatujen ja laskettelurinteiden jälkeen. Tutustu koko perheen näyttelyihin ja löydä talvilomasi hauskimmat aktiviteetit!

Talviloman elämykset eivät luonnollisesti löydy pelkästään Lapista tai hiihtokeskusten läheisyydestä. Museokortti-kohteista löydät hauskaa puuhaa paukkupakkasille ympäri Suomen. Muista siis tutustua myös muihin koko perheen kulttuurielämyksiin:

Tutustu koko perheen näyttelyihin

Mutta jos olet sattumoisin suuntaamassa Lapin lumisiin maisemiin talviloman viettoon, tai jos lomasuunnitelmat ovat vielä ihan levällään, kannattaa ehdottomasti jatkaa lukemista. Aikatauluun ehtii vielä varata tilaa kiehtoville koko perheen kulttuurikohteille! Museoiden ovet ovat auki säällä kuin säällä, eivätkä arktiset teemat jätä ketään kylmäksi. Ja mikä parasta, kohteet sopivat erittäin hyvin myös lasten kanssa matkaaville!


Tutustu ihmeelliseen arktiseen elämään koko perheen suosikkikohteessa. Kuva: Arktikum tiedekeskus.

Ihastu arktiseen elämään, luontoon ja taiteeseen Rovaniemellä

Rovaniemen kiehtovissa näyttelyissä riittää nähtävää ja ihmeteltävää useiksi päiviksi, joten pidempää kaupunkilomaa suunnitteleville on luvassa ikimuistoisia kokemuksia arktisten teemojen ja taiteen ympärillä. Ja vaikka suuntaisit vielä pohjoisemmas, kannattaa Rovaniemen kohteista valita ainakin se kiinnostavin, ja pysähtyä verryttelemään jalkoja ennen matkan jatkumista.

Arktikumissa pääset perehtymään arktiseen arkeen, pohjoisten kansojen elämäntapoihin sekä alueen uusiin haasteisiin. Museo tarjoaa nuorille tutkimusmatkailijoille Arktinen tutkimusretki -kortit, joiden tehtävissä seikkaillaan näyttelysaleissa arktisten eläinten ja esineiden seassa. Arktikum-talossa sijaitsee myös Lapin Maakuntamuseo, joka avaa ovet pohjoisen kulttuuriin, historiaan, rakennusperinteeseen ja luontoon.

Saa koskea! Tiedekeskus Pilkkeen näyttelysali on täynnä vuorovaikutteista koettavaa pienten vierailijoiden iloksi. Kuva: Museokortti.

Arktikumin vieressä sijaitsee myös Tiedekeskus Pilke, jossa tutustutaan pohjoisiin metsiin. Vuorovaikutteisessa näyttelyssä lapset ja aikuiset pääsevät käyttämään kaikkia aistejaan ja tutustumaan metsien merkitykseen nyt ja tulevaisuudessa. Uskallatko hypätä metsäkonesimulaattorin kyytiin ja ansaita oman Harvesterikortin? Tervetuloa tutkimusmatkalle metsään!

Rovaniemellä sijaitseva Kulttuuritalo Korundion myös Rovaniemen taidemuseon koti. Sen näyttelytoiminnan keskeinen teema on pohjoisuus ja arktiset alueet. Taidemuseosta löytyy samanaikaisesti useita kiehtovia näyttelyitä. Yksi näistä on talviloman aikaan esillä oleva Ding Dong -näyttely, jonka keskiössä ovat sarjakuvamaiset, humoristiset ja vähän eriskummalliset taideteokset.

Korundissa on lapsille myös oma nurkkaus, jossa voi taidemuseon teeman mukaisesti piirtää vaikkapa kuvan näyttelysalien omasta suosikkiteoksesta. Millaisen taidenäyttelyn sinä rakentaisit minitauluista suureen nukketaloon?


Särestöniemen värikkäässä taiteessa näkyy pohjoinen arktinen luonto ja ihmiset tarinoineen. Kuva: Krista Ylinen.

Kittilässä suunnataan rinteiden jälkeen saamelaismytologian ja lappilaisen taiteen äärelle.

Talviloman määränpään ollessa Levin ja Kittilän suunnassa, kannattaa aikatauluun ehdottomasti merkitä Särestöniemi-museo, jossa sukelletaan vaikuttavan taiteen maailmaan. Taiteilijakoti esittelee Reidar Särestöniemen (1925–1981) taidetta, työ- ja elinympäristöä sekä vaihtuvia näyttelyitä. Mitä eläimiä löydät upean värikkäistä taideteoksista? Uniikin taiteen lisäksi museossa pääsee tutustumaan kolmeen historiallisesti ja arkkitehtuurisesti mielenkiintoiseen rakennuskokonaisuuteen.

Tule tutustumaan myös saamelaiseen historiaan, kulttuuriin ja mytologiaan Levillä sijaitsevaan Samilandiin. Sisänäyttelyssä opit mitä eroa on kolttasaamelaisilla ja tunturisaamelaisilla, millaisia ovat perinteiset saamelaiset elinkeinot sekä muinaiset taruhahmot. Ulkonäyttely puolestaan tutustuttaa sinut saamelaisiin rakennuksiin ja poronhoitoon. Suloisiin eläimiin pääsee tutustumaan myös ihan lähietäisyydeltä!


Tankavaaran Kultamuseosta löydät elämyksiä ja kultatietoutta ympäri vuoden koko perheelle. Kuva: Krista Ylinen.

Saariselän lähettyvillä pääset tutustumaan kultahistoriaan ja alkuperäiskansan kulttuuriin

Mikäli talviloman kohteena on Saariselkä, vierailet vaivattomasti myös Urho Kekkosen Kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa Kultamuseossa, jossa esitellään saman katon alla Lapin kultakuumeen värikästä historiaa ja tarinoita maailmalta. Vaskoolin käyttöä voi kokeilla huuhdonta-altailla, josta omat hiput voi huuhtoa mukaansa matkamuistoksi.

Siidan perusnäyttelyn valokuvat, videot ja esineet muodostavat upean kokonaisuuden saamelaiskulttuurista ja pohjoisen luonnosta. Kuva: Krista Ylinen.

Älä myöskään unohda päiväretkeä Inarin kylälle Saamelaismuseo Siidaan, joka on oppaasi ikiaikaiseen ja elävään saamelaiskulttuuriin sekä arktiseen luontoon. Siidan ulkomuseossa voi tutustua myös saamelaisten kulttuuri- ja rakennusperintöön ja elinkeinoihin, sekä 1800-luvun Inarin talollissaamelaiseen rakentamiseen ja elämäntapaan Tirron pihapiirissä.

Näyttely "Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme" on nimetty inarilaisen Matti Morottajan kirjoittaman inarinsaamenkielisen runon mukaan. Se tiivistää luonto- ja kulttuuriaiheiden tärkeimmät viestit. Näyttelyn sisällöissä käsitellään eri aikakausien perintöä ja niiden näkyvyyttä nykyisyydessä.

Taigametsot on tällä hetkellä Siidassa esillä oleva vaihtuva näyttely pohjoisten havumetsiemme arvokkaasta linnusta, metsosta. Inarilaisen luontokuvaaja Martti Rikkosen näyttely esittää metsiemme suurimman kanalinnun yhtälailla luontokuvaajan kuin metsästäjän tavoittelemana kohteena.

Seikkailu lumoavassa Lapissa

Haluaisitko sittenkin rakentaa koko talvilomaviikon Lapin kohteiden ympärille? Lappia ei lähdetä kiertämään kiireellä, sillä välimatkoihin sekä upeisiin nähtävyyksiin ja luontokohteisiin kannattaa varata aikaa. Onneksi lomasuunnitelmaa ei tarvitse luonnostella tyhjästä, sillä olemme koonneet vinkkejä ja valmiin reitin unelmien seikkailuun. Millaisia mielenkiintoisia kohteita löytyykään Sallasta, Torniosta tai Kemistä?

Lähde seikkailuun lumoavaan Lappiin


Kun herkkiin teoksiin tai asetelmiin ei saa koskea, museovierailun ympärille voi kehittää myös mukaansatempaavia leikkejä. Metsästäkää näyttelysaleista vaikkapa eläimiä, värejä, hahmoja tai esineitä. Kuva: Arktikum tiedekeskus.

Vain mielikuvitus on rajana – Muunna museokohde koko perheen leikkikentäksi

Bongasitko lomakohteesi lähistöltä itseäsi kiinnostavan näyttelyn, joka ei välttämättä sytytä perheen pienimpiä? Tai vietättekö koko perheen voimin lähilomaa ihan kotosalla, mutta kaipaatte uutta näkökulmaa tuttuihin suosikkikohteisiin?

Ei hätää! Jälkikasvu voi innostua museosta ihan uudella tavalla, kun vierailun ympärille kehitellään hauskoja leikkejä tai pelejä. Voitte esimerkiksi kehittää oman kisan, jossa etsitään näyttelyn teemaan liittyviä asioita, esineitä, eläimiä tai henkilöitä. Lue lisää vinkkejä ikimuistoiseen talvilomaan:


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp