24.10.2022

Vinkkej syyslomalle: hauskoja typajoja, aikamatkoja ja jnnittvi seikkailuja!

Monet koululaiset viettvt syyslomaa viikoilla 43. Museot jrjestvt paljon iloista tekemist erilaisten pajojen, lasten opastusten ja monien tapahtumien parissa!

Vietätkö syyslomaa tällä viikolla? Museoista löydät runsaasti hauskaa puuhaa ja mielenkiintoisia tapahtumia ympäri Suomen. Kaikenikäisille lomalaisille löytyy tekemistä muun muassa taiteen, tieteen ja urheilun parista. Kokosimme koko perheelle sopivat syyslomavinkit!

Lähde museovierailulle syyslomalla ja koe hauskoja hetkiä erilaisissa tapahtumissa. Tee omin käsin taidetta, kokoa tieteellisiä vempeleitä, tempaudu mukaan jännittäviin seikkailuihin tai ysäridiskon pyörteisiin ja opi kiehtovalla tavalla uusia asioita museoiden opastuksilla.

Museokortilla pääsee lähes 350 museoon ympäri Suomen. Katso kaikki ajankohtaiset tapahtumat ja suunnittele syysloman reissut!Löydä oivaltavaa puuhaa syyslomapäiviin Heurekan Innovaatiofestareilta. Kuva: Heureka.

Innovaatiofestarit Heurekassa

Heureka, Suomalainen Tiedekeskus, Vantaa | 24.–28.10.2022

Vantaan Innovaatiofestareiden kunniaksi Heurekassa on tarjolla tekniikka- ja tekoälyaiheisia työpajoja useamman päivän ajan. Kouluta käsivarsi -työpajassa tutustutaan tekoälyn ja robotiikan mahdollisuuksiin. Työpajan osallistuja voi ohjata älykästä robottikäsivartta oman vartalonsa liikkeillä. Optinen morsekone -työpajassa rakennetaan itse pieni laite, jolla voi oikeastikin siirtää tietoa morsekoodina valokuitua pitkin. Työpajassa opit niin viestinnän historiaa kuin uusinta teknologiaa.

Lue lisää >EMMAn työpajassa taiteillaan veistoksia kierrätysmateriaaleista. Kuva: EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Avoin taidepaja – Yli, ali ja ympäri

EMMA – Espoon modernin taiteen museo | 29.10.2022 klo 12-15

Vietä syyslomalauantai veistosten parissa. Espoon modernin taiteen museo EMMAn työpajassa tehdään erikoisia ja yllättäviä miniveistoksia kierrätysmateriaaleja yhteen liittämällä sekä ompelemalla. Non-stop-pajassa voi piipahtaa oman aikataulun mukaan. Työpaja on suunnattu kaikenikäisille, lapset oman aikuisen kanssa

Lue lisää >Lähde nostalgiatripille Werstaan ikärajattomassa Ysäridiscossa! Voit ottaa mukaan aikamatkalle myös muut perheen tanssi-ikäiset syyslomalaiset, sillä tapahtuma on ikärajaton. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Ysäridisco

Työväenmuseo Werstas, Tampere | 28.10.2022 klo 19-22

Tampereen Työnväenmuseo Werstas tarjoaa syyslomaviikon hauskimmat bileet! Jorasitko Pandoran, Ace of Basen ja Spaissareiden tahdissa, lähteekö kertsi Movetronin Romeosta ja Juliasta ulkomuistista? Ysäridisco on erityisesti nostalgiatrippi 90-luvulla discoissa käyneille, mutta tapahtuma on kaikille avoin ja ikärajaton. Samalla voit tutustua Työväenmuseo Werstaan uuteen Ysäri-näyttelyyn.

Lue lisää >Osallistu kiehtoville koko perheen tarinakierroksille näyttävässä Olavinlinnassa syyslomalla. Kuva: Olavinlinna.

Olavinlinnan syystarinoita

Olavinlinna, Savonlinna | 18.10.2022–27.10.2022

Olavinlinnassa järjestetään koko perheen tarinakierroksia syyslomalla. Kuule tarinoita muun muassa vanki Mitzlöfin pakoyrityksistä ja siitä, miten lehmänsarvi liittyy linnan historiaan. Tarinakierrokset järjestetään tiistaina 25.10. sekä torstaina 27.10 klo 11.00 ja klo 13.00 alkaen. Kierrokset soveltuvat parhaiten 5–9-vuotiaille lapsille perheineen, ja niiden kesto on noin 45 minuuttia.

Lue lisää >Turun linnan Pikkuritarikierroksella etsitään aarteita, seikkaillaan keskiaikaisessa linnassa ja kuullaan tarinoita ritareista sekä muista linnan asukkaista. Kuva: Turun linna.

Syyslomaohjelmaa Turun linnassa

Turun linna | 15.–30.10.2022

Lähde tutustumaan linnan mielenkiintoiseen historiaan, etsimään aarteita Pikkuritarikierrokselle ja kuulemaan vähän jännittävämpiäkin tarinoita! Turun linnan syyslomaohjelmassa seikkaillaan keskiajalla, osallistutaan työpajaan ja kuullaan kertomuksia menneiltä ajoilta. Isommille koululaisille on luvassa myös tarinoita selkäpiitä hyytävistä historiallisista tapahtumista.

Lue lisää >Syyslomaviikkoa voi viettää TAHDOSSA monenlaisen mielenkiintoisen tekemisen lomassa. Kuva: Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Syyslomaohjelmaa TAHDOSSA

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki
17.10.2022–30.10.2022

Erityisesti lapsille on luvassa syyslomatekemistä TAHDOSSA 17.10.–30.10. välisenä aikana. Lasten toiminnallisella Liiku ja leiki -opastuksella tutustutaan oppaan johdolla TAHDON päänäyttelyyn. Osallistu soihtuviestiin ja ryhdy rytmiseksi voimistelijaksi tai ota osaa lasten askartelupajaan, jossa askarrellaan oma olympiasoihtu.

Lue lisää >


Kadonneen museoesineen arvoitus – ryhdy salapoliisiksi Satakunnan Museossa


Koko perheelle soveltuvaa mysteeristä pakopeliä pääsee pelaamaan Satakunnan Museossa. Kuva: Satakunnan Museo.

Satakunnan Museo, Pori
15.10.2022–30.10.2022

Pelaa Kadonneen museoesineen arvoitus -pakopeliä. Peli soveltuu sekä lapsille että aikuisille ja sitä voi pelata yksin tai 2–6 hengen porukalla. Museossa on myös pienimmille tekemistä leikin merkeissä. Huristelua autoilla liikennematolla, leikkimistä Pikku-Pekkalan kaupassa, ruutuhyppelyä, eläinten etsimistä ja seikkailua näyttelytiloissa.

Lue lisää >Mikkelin museoiden yö herättää museoiden näyttelyt eloon koko illaksi! Ohjelmaa yömyöhään saakka tarjoaa mm. Sodan ja rauhan keskus Muisti. Kuva: Ella Karttunen/Museokortti

Museoiden yö

Mikkeli | 28.10.2022 klo 18–24.

Museoiden yö valtaa Mikkelin syyslomien kunniaksi! Museokortti-kohteista tapahtumassa mukana ovat Mikkelin taidemuseo, Suur-Savon museo, Sodan ja Rauhan keskus Muisti & Päämajamuseo, Jalkaväkimuseo ja Mikkelin Valokuvakeskus

Useamman museokohteen yhteistapahtuma kutsuu kaikkia vierailemaan kaupungin museoissa. Kunkin museon ohjelma on suunniteltu niiden omien teemojen mukaisesti ja ohjelmaa riittää yömyöhään, aina klo 24 saakka. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle ja tarjoaa runsaasti koettavaa kokonaiseksi illaksi.

Lue lisää >Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki on kaikkien syyslomalaisten suosikki. Lastaa laiva -työpajassa askarrellaan paperisia kauppalaivoja. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Lastaa laiva -omatoimipaja

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki | 24.–30.10.2022 klo 11–17

Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupungin kristallisalissa askarrellaan omatoimisesti paperisia kauppalaivoja Johan Sederholmin 300-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. 1700-luvun laiva on lastattu.. niin, millä? Tervetuloa pohtimaan ja askartelemaan! Työpaja on maksuton ja avoin kaikille.

Lue lisää >


Kauppiaan kestit lapsille ja lapsenmielisille

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki | 29.10.2022 klo 13–16

Juhlien vilinässä tulet näkemään kahisevia hameenhelmoja, värikkäitä liivejä, kiiltäviä kengänsolkia ja kiharaisia peruukkeja. Tule seuraamaan muoti-, viuhka- ja miekkailuesityksiä, askartele kimaltava juhlanaamio, pyörähtele tanssisalissa, tapaa pari uutuuskonsulenttia ja ennen kaikkea – onnittele 300 vuotta täyttävää Sederholmia!

Lue lisää >Porin taidemuseossa järjestetään kaksi erillistä työpajaa lapsille. Kuva: Porin taidemuseo.

Syysloman työpajat

Porin taidemuseo, Pori | 25.10. klo 12–15 &
27.10.2022 klo 12–15

Porin taidemuseossa järjestetään ohjattuja nonstop-taidetyöpajoja syyslomien kunniaksi. Työpajassa 25.10. läiskitään, töpötellään ja roiskitaan maalia, ja houkutellaan tehdyistä väripinnoista esiin erilaisia hahmoja ja aiheita. Toisessa työpajassa 27.10. kokeillaan maalaamista ilman sivellintä. Valitsetko maalausvälineeksi pahvinpalan, sormet vai jotain muuta? Työpajamaksu 5 €/osallistuja maksetaan taidemuseon infoon.


Lue lisää >Kansallismuseo järjestää lapsille omia toiminnallisia opastuksia, joiden kautta oppii uutta. Kuva: Kansallismuseo.

Kansallismuseon aikamatkaajat

Kansallismuseo, Helsinki | 29.–30.10.2022 klo 13–13.45

Kansallismuseossa vietetään syyslomaa lasten ikiomien opastusten merkeissä. Oppaan johdolla peruutetaan nykypäivästä kohti historiaa ja osallistujat pääsevät kokeilemaan millaisia taitoja lapset tarvitsivat ennen vanhaan. Kierrokselle voivat osallistua 3–8-vuotiaat lapset yhdessä aikuisen seurassa.

Lue lisää >


Syyslomalaisille: Ruotsinsalmen aarre

Merikeskus Vellamo, Kotka | 25.10. klo 12 & 27.10. klo 12

Upseerismies Kalle on löytänyt salaperäisen aarrekartan ja pyytää lapsia mukaan seikkailuun! Esitys sisältää iloista laulua ja yhdessä tekemisen riemua. Mitä aarrearkusta löytyykään? Esityksen ikäsuositus on 3–8 vuotta.

Lue lisää >


Tarinoita metsästä – Ilmaiset luontoelokuvaviikot

Kolin luontokeskus Ukko, Lieksa | 17.–30.10.2022

Syyslomaviikoilla on vapaa pääsy Kolin luontokeskus Ukon näyttelyihin ja luontoelokuvaesityksiin. Mustarinta -lyhytelokuva, Tarinoita metsästä – 20 kertomusta Suomen luonnosta lyhytelokuvasarja ja Torsti-kuutin sukellusseikkailu Saimaalla on katsottavissa nonstoppina luontokeskuksessa.

Lue lisää >Etsi Tuulan kadonneita leluja Toivon ja Korsmanin talon pihapiiristä. Kuva: Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo.

Tuulan lelut kadoksissa

Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo, Pori
15.–30.10.2022 klo 12–17

Tuulan lelut ovat kadoksissa ja voit etsiä niitä omatoimisesti Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon pihapiirissä. Samalla tutustutaan, millaista elämä oli entisaikaan, kun ei ollut televisiota ja leikkikalutkin olivat hieman erilaisia kuin tänä päivänä.

Lue lisää >


Mitä ihmettä voitkaan bongata Rosenlew-museon bingossa? Bingoa voit pelata omatoimisesti museossa syyslomaviikolla. Kuva: Rosenlew-museo.

MUSEOBINGO

Rosenlew-museo, Pori | 15.–30.10.2022 klo 11–17

Pelaa museobingoa omatoimisesti Rosenlew-museossa. Pelin aikana voit tutustua toiminnallisella tavalla tehtaitten historiaan, koneisiin ja erilaisiin keksintöihin. Pelin saa mukaan lipunmyynnistä.

Lue lisää >


Syysloman perheperjantai

Rauman merimuseo | 28.10.2022 klo 11-14

Syyslomaviikon perjantaina lähdetään yhdessä merimuseoon. Tarjolla on hauskaa tekemistä koko päiväksi: Rauman Partiotyttöjen nonstop-työpaja sekä lasten ja aikuisten yhteiset lukuhetket Tammen kultaiset kirjat -sarjan parissa. Testaa myös museon navigointisimulaattoria!

Lue lisää >


Katso myös vinkit syksyn näyttelyihin:Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp