9.9.2022

Syksy tuo kansainvälisiä huippunimiä ensi kertaa Suomeen – koe nämä huikeat uutuusnäyttelyt!

Syksyn uutuusnäyttelyissä voi kokea monta kansainvälistä huippunimeä ensi kertaa Suomessa. Museokortilla saat syksyyn inspiroivaa sisältöä ja vierailet museoissa vaikka joka päivä.

Syksyn runsas näyttelytarjonta tuo piristystä pimeneviin päiviin. Tarjolla on muun muassa kansainvälisen veistostaiteen huippunimiä, tekoälyä hyödyntävää nykytaidetta, japanilaisia puupiirroksia, jalkapallohistoriaa ja paluu Robert F. Kennedyn viimeiseen matkaan. Poimi suosikkisi syksyn kansainvälisestä näyttelytarjonnasta ja täytä arkesi elämyksillä.

Syksy tuo museoihin monipuolisen kattauksen kiehtovia elämyksiä. Olitpa sitten klassisen taiteen, muotoilun urheilun, musiikin, designin, nykytaiteen tai historian ystävä, niin koettavaa löytyy jokaiseen makuun. Katso alla olevasta linkistä kattava lista kotimaisista uutuusnäyttelyistä.

Ikonisia valokuvia, värikästä maalaustaidetta ja Aalto-designia – nämä kotimaiset uutuusnäyttelyt hurmaavat! >

Kesän lomakauden jälkeen on hyvä hetki aloittaa uusi harrastus, joka tuo kaivattua piristystä pimeneviin syyspäiviin. Sovi kumppanin kanssa museotreffit kerran kuussa, vie työkaverit lounastauolle museoon tai tapaa ystävän kanssa vaikka kerran viikossa taiteen äärellä.

Osta Museokortti

Kulttuurieduilla ostat kätevästi uuden Museokortin tai jatkat nykyisen korttisi voimassaoloa Museokortin verkkokaupassa. Museokortin verkkokaupassa maksutapoina käyvät Smartum-saldo, Edenred-kortti, ePassi ja Eazybreak.

Lue lisää kulttuurieduista >
Astu Hans Op de Beeckin hypnoottiseen maailmaan Amos Rexissä tai tutustu tekoälyn mahdollisuuksiin EMMAssa.


Koe kansainvälistä veistostaidetta ja tekoälyä hyödyntävää nykytaidetta


Museot tarjoavat uutuusnäyttelyissään runsaasti kansainvälistä taidetta eri puolilla Suomea. Pysähdy pohtimaan elämän suuria kysymyksiä belgialaisen Hans Op de Beeckin näyttelyssä Amos Rexissä Helsingissä tai vaikutu brittiläisen kuvanveistäjä Thomas Houseagon veistosten äärellä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.

Tutustu tekoälyä hyödyntävään taiteeseen Espoon EMMAssa 16 kansainvälisen nykytaiteilijan kautta tai koe sähkön taianomainen maailma Marjolin Dijkmanin Depht of Discharge -näyttelyssä Turun Taidemuseossa.


Thomas Houseago – WE


Näyttelyssä on esillä veistosten lisäksi Houseagon Visions-sarjansa maalauksia.

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 18.9.2022–15.1.2023

Sara Hildénin taidemuseon syysnäyttely tuo brittiläisen kuvanveistäjä Thomas Houseagon teoksia nähtäväksi ensi kertaa Pohjoismaihin. Los Angelesissa asuva ja työskentelevä taiteilija on sukupolvensa merkittävimpiä kuvanveistäjiä. Taiteilija tunnetaan omaperäisestä ilmaisustaan, jossa ihmishahmo yhdistyy arkkitehtoniseen rakenteeseen.

Houseago on puhunut avoimesti henkisestä romahduksestaan ja menneisyytensä traumoista. Näyttely juhlistaa taiteilijan paranemisprosessia sekä vapautumista pandemianjälkeisestä eristäytymisestä. Rosoisiin veistoksin on vangittu ihmisiä, pääkalloja, pöllöjä, naamioita sekä arkkitehtuurifragmentteja, joiden mittakaavoilla taiteilija leikittelee. Materiaaleinaan Houseago käyttää muun muassa kipsiä, rautaa, pronssia ja puuta.

Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä Houseagon suurikokoisia, ekspressiivisiä Visions-sarjansa maalauksia.

Lue lisää >Belgialaistaiteilija Hans Op de Beeckin lähes kokonaan harmaan sävyinen tuotanto pohtii niin arkisia hetkiä kuin elämän suuriakin kysymyksiä. Kuva: Studio Hans Op de Beeck.

Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati

Amos Rex, Helsinki | 21.9.2022–26.2.2023


Amos Rexin näyttelysalit täyttyvät syksyllä belgialaisen Hans Op de Beeckin vaikuttavista teoksista, joita nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Belgialaistaiteilija on tunnettu tilan haltuunottavista installaatioista ja pysäytettyjä hetkiä kuvaavista veistoksista.

Taiteilijan monipuolinen tuotanto koostuu lähes kokonaan harmaan eri sävyisistä teoksista, jotka luovat kokemuksellisen kokonaisuuden. Veistosten lisäksi esillä on myös installaatioita, animaatiota, piirroksia, maalauksia, tekstejä, valokuvia ja jopa oopperaa. Monimediaalisissa teoksissa toistuu yhteiskuntamme reflektointi sekä universaalit kysymykset olemassaolosta ja kuolevaisuudesta.

Lue lisää >


Nykyaikaa etsimässä-näyttely käsittelee taiteen, teknologian ja luonnon välistä monisyistä vuorovaikutusta. Kuva: Paula Virta / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Nykyaikaa etsimässä

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 27.8.2022–15.1.2023


EMMAn uutuusnäyttelyssä kohtaavat taide, teknologia ja luonto. Onko tekoäly uhka vai mahdollisuus? Näyttelyn kansainväliset ja kotimaiset taiteilijat tarkastelevat teknologian, ihmisen ja luonnon uudenlaista yhteiseloa luomalla taidetta tekoälyn kanssa.

Näyttely esittelee 16 kansainvälisen nykytaiteilijaa, jotka pohtivat taiteessaan luonnon ja teknologian sekä inhimillisen ajattelun ja tekoälyn välisiä suhteita.

Lue lisää >Swoon: Sonia, 2021 foto: Nancy Paredes

16. kansainvälinen grafiikkatriennaali Graphica Creativa 2022 – Untold Artists' Stories

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä | 22.10.2022–29.1.2023

Vuoden 2022 triennaalinäyttely tuo Jyväskylään katutaiteen pioneerin sekä kattauksen kansainvälistä taidegrafiikkaa. Näyttelyssä on esillä teoskokonaisuus kansainvälisesti tunnetulta katutaiteilija Swoonilta ensimmäistä kertaa Suomessa sekä teoksia yli 80 taiteilijalta eri puolilta maailmaa. Kolmen vuoden välein toistuvaa Graphica Creativaa on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1975 lähtien.

Lue lisää >


Marjolijn Dijkmanin taianomainen Depth of Discharge -videoteos on osa laajempaa projektia. Kuva: Turun taidemuseo.

Marjolijn Dijkman: Depth of Discharge

Turun taidemuseo, Turku | 16.9.2022–13.11.2022


Turun taidemuson Pimiö-näyttelytilassa on syksyllä nähtävissä Marjolin Dijkmanin Depht of Discharge -näyttely. Dijkman vie teoksellaan katsojan sähkön ihmeelliseen ja taianomaiseen maailmaan.

Teos on toteutettu korkeajännitteisen elektrofotografian avulla ja sen äänimaailma hyödyntää eri taajuuksilla tapahtuvia sähköpurkauksia. Dijkman hyödyntää teoksissaan elokuvan, valokuvan, kuvanveiston ja installaation keinoja.

Lue lisää >


Herkuttele japanilaisten puupiirrosten estetiikalla ja muistele menneitä historiallisten valokuvien kautta


Historian ystäville on syksy tuo kiinnostavia uutuusnäyttelyitä. Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä on mahdollisuus syventyä japanilaiseen kulttuuriin kiehtovien Edo-kauden puupiirrosten kautta. Suomen valokuvataiteen museossa palataan historiallisiin tapahtumiin
Robert F. Kennedyn viimeiselle matkalle 1960-luvun Yhdysvaltoihin ja tarkastellaan valokuvaa muistelun välikappaleena.

Uutuusnäyttelyistä löytyy mielenkiintoista koettavaa myös musiikin ja urheilun ystäville. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO tuo palan englantilaista jalkapallohistoriaa Helsinkiin, kun osa suomalaiskeräilijä Jere Virtasen ainutlaatuisesta Helsinki Red Room -kokoelmasta tulee esille museoon. Musiikista kiinnostuneille elämyksiä tarjoaa Musiikkimuseo FAME, jonka uutuusnäyttelyssä voi astua keskelle fantasiaorkesteria ja kokea ainutlaatuisen, immersiivisen valo- ja äänimaailman!


Utagawa Kuniyoshi Kohtaus kabuki-näytelmästä (1850–1870) Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Kirsikkapuun alla – Japanilaisia puupiirroksia

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 6.10.2022–15.1.2023

Sinebrychoffin taidemuseossa on lokakuussa mahdollisuus sukeltaa japanilaiseen kulttuuriin kiehtovien ja värikkäiden puupiirrosten kautta. Värikkäät ja rytmikkäästi sommitellut puupiirrokset ovat suurimmilta osin Edo-kaudelta 150–400 vuoden takaa, jolloin porvarisluokka vaurastui ja kontakteja ulkomaailmaan rajoitettiin. Samalla ja puupiirrosten aiheissa yleistyi ukiyo, käsillä olevaan hetkeen ja sen tarjoamiin elämyksiin tarttuminen.

Lue lisää >Theodore Jack, Levittown, Pennysylvania, 1968.

Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 16.9.2022–8.1.2023

Robert F. Kennedyn viimeistä matkaa käsittelevä näyttely vie historiallisiin tapahtumiin 1960-luvulle ja tarkastelee valokuvaa muistelun välikappaleena.

Kennedyn ruumista kuljettaneen hautajaisjunan matkaa seurasi tuhannet ihmiset, jotka tallensivat historiallista tapahtumaa. Junassa oli Look-lehdelle työskennellyt valokuvaaja Paul Fusco, jonka kuvasarjasta taiteilija Rein Jelle Terpstra kiinnostui vuosia myöhemmin.

Näyttely koostuu Terpstran ihmisiltä keräämistä valokuvista ja kaitafilmeistä sekä Fuscon kuvasarjasta, joissa radan varteen kerääntyneet ihmiset jättävät jäähyväisiään murhatulle senaattorille. Näyttelyssä muistojunan historiallisen matka on uudelleenrakennettu.

Lue lisää >

Finland <3 Manchester Pop up -näyttely

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki | 19.9.2022–25.9.2022


Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO-nimellä nykyään toimiva entinen Urheilumuseo tuo syyskuussa Manchester United -faneille ainutlaatuista koettavaa. Museossa nähdään pala englantilaista jalkapallohistoriaa, kun Finland <3 Manchester Pop up -näyttely on nähtävillä a viikon ajan.

Kyseessä on yksi kansainvälisesti suurimmista ja arvostetuimmista United-kokoelmista, jonka pelaajalegendat saapuvat syyskuussa vihkimään yksityiseksi Helsinki Red Room -museoksi.

Esillä on joukkueen historiaa, tähtipelaajiien esineitä ja manchesterilaistaiteilija Stanley Chown teoksia. Viikko huipentuu näytösotteluun, jossa seuran vanhat pelaajat joukon suomalaisia legendoja Helsingin Olympiastadionilla.

Lue lisää >Uusi näyttely Myyttien sinfonia avataan Musiikkimuseo Famessa marraskuussa 2022.

Myyttien sinfonia

Musiikkimuseo Fame, Helsinki | 2.11.2022–12.3.2023

Musiikkimuseo Famen ja Kosta Bodan yhteistyössä tuottama Myyttien sinfonia -näyttely nähdään maailman ensi-illassa Musiikkimuseo Famessa marraskuussa 2022. 45-vuotista lasitaiteilijauraa juhliva Kjell Engman yhdistää näyttelyssä kaksi intohimoaan: musiikin ja lasin.

Ruotsalaistaiteilijan lasinen fantasiaorkesteri koostuu uniikeista, värikkäistä ja aidon kokoisista lasista valmistetuista orkesterisoittimista. Lasiesineiden kertomaa tarinaa täydentää upea video- ja ääni-installaatio.

Lue lisää >

Museokortti-kohteita löytyy noin 350 Ahvenanmaalta Inariin. Löydä omat suosikki uutuusnäyttelyistä ja täytä arkesi elämyksillä.

Katso kaikki uutuusnäyttelyt >

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp