30.6.2022

Arkkitehtuuria, elokuvia ja maaseutuyhteiskunnan historiaa – katso tapahtumavinkit Pride-viikonlopulle!

Pride-viikon kunniaksi monet museot jrjestvt teemaopastuksia viikonloppuna.

Monet museot järjestävät Pride-viikon kunniaksi tapahtumia ja opastuksia. Tutustu suomalaisen maaseutuyhteiskunnan historiaan queer-näkökulmasta Seurasaaren ulkomuseossa, tarkastele elokuvia ja niiden hahmoja toisesta perspektiivistä Hakasalmen huvilassa tai suuntaa queer-katse arkkitehtuuriin Arkkitehtuurimuseossa. Listasimme mielenkiintoisia tapahtumia Pride-viikonlopulle.

Museot tarjoavat monenlaista tekemistä viikonloppuna kulttuurin parissa. Katso kaikki ajankohtaiset tapahtumat ja näyttelyt sekä suunnittele kesän reissut Museokortin matkavinkkien avulla. Tutustu myös Museokortilla hyödynnettäviin etuihin.

Listasimme värikkäitä vinkkejä viikonlopulle! Kaikkiin listassa oleviin tapahtumiin pääsee Museokortilla.

Osta Museokortti


Espoon modernin taiteen museo EMMAssa voi osallistua opastukselle, jossa käydään läpi ajankohtaisten näyttelyiden teoksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kautta. Kuva: EMMA – Espoon modernin taiteen museo

Queer-opastus

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo
1.7.2022 klo 17.30–18.15

Opastuksella käydään läpi EMMAn ajankohtaisten näyttelyiden teoksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kautta. Kierroksella pohditaan muun muassa sitä, miten keho ja identiteetti sekä toiseus näyttäytyvät taiteessa. Kierros sopii kaikille, jotka haluavat haastaa katsomisen ja ajattelun tapojaan.

Lue lisää >

Seurasaaren sateenkaareva opastus

Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki
1.7.2022 klo 14


Seurasaaren ulkomuseon opastetulla kierroksella avataan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kulttuuriperintöä talosta taloon kulkemalla. Kuva: Seurasaaren ulkomuseo

Seurasaaren ulkomuseossa tutustutaan perjantaina suomalaisen maaseutuyhteiskunnan historiaan queer-näkökulmasta opastetulla kierroksella. Seksuaalisesti ja sukupuolisesti normista poikkeaviin ihmisiin suhtauduttiin ylhäältä sallivasti ja toisaalta oudoksuen. Opastetulla kierroksella avataan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kulttuuriperintöä talosta taloon kulkemalla. Ilmoittaudu mukaan kierrokselle ennakkoon.

Lue lisää >


Nuorten Pride-viikko: Nuorten omat päätösbileet

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki
2.7.2022 klo 9–20

Nuorten Pride-viikko 2022 huipentuu nuorten omiin päätösbileisiin Helsingin kaupunginmuseolla. Nuorten Pride tarjoaa nuorille turvallisen tilan juhlia, tutustua ja olla ylpeästi omana itsenään. Ohjelmassa on muun muassa kukkaistyöpaja, drag show, glitterpaja sekä nuorten omia esityksiä Open Stagella.

Lue lisää >Hakasalmen huvilassa voi osallistua opastukseen, joka tarkastelee elokuvia ja niiden hahmoja toisesta näkökulmasta. Kuva: Hakasalmen huvila

Vino katse leffojen Kallioon

Hakasalmen huvila, Helsinki
1.7.2022 klo 15–16

Pride-viikon kunniaksi Hakasalmen huvilassa voi osallistua erikoisopastukselle perjantaina. Rikoksen ja rakkauden kaduilla on elokuvahistoriallinen näyttely, joka pureutuu Pitkänsillan takaiseen Helsinkiin sijoitettuihin elokuviin ja televisiodraamoihin. Opastuksella queer-elokuvan asiantuntija Marjo Pipinen tarkastelee niistä välittyvää kuvaa kuvitteellisen Kallion elämästä. Voisiko elokuvat ja niiden hahmot nähdä myös toisin?

Lue lisää >

Teemaopastussarja / Queer-katse arkkitehtuuriin ja tilan historiaan

Arkkitehtuurimuseo, Helsinki
3.7.2022 klo 13–14.30

Teemaopastus johdattaa tarkastelemaan Helsingin katukuvan historiaa kriittisin silmin. Opastuksella pohditaan Wivi Lönnin historiaa, miten sukupuoli ja seksuaalisuus liittyvät arkkitehtuuriin ja miten erilaiset tilat ovat vaikuttaneet marginalisoitujen identiteettien näkyvyyteen. Opastus alkaa Arkkitehtuurimuseosta ja päättyy Lasipalatsille.

Osallistuminen on sunnuntaina 3.7. maksutonta. Opastukset jatkuvat vuoden loppuun asti ja niihin pääsee Museokortilla. Katso tarkemmat ajat ja varaa paikkasi ennakkoon.

Lue lisää >


Järvenpään taidemuseon teemaopastuksella tutustutaan Ihmisille ja kuoriaisille - puutarhan salaisuus -näyttelyyn queer-näkökulmasta. Kuva: Järvenpään taidemuseo

Queer-opastus Järvenpään taidemuseolla

Järvenpään taidemuseo, Järvenpää
1.7.2022 klo 16 3.7.2022 klo 12

Järvenpään taidemuseon teemaopastuksella tutustutaan taiteeseen ja taiteilijoihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Opastuksella pohditaan, kuinka suomalaisen taiteen kultakauden taiturit kiersivät tai jopa rikkoivat aikansa sukupuolirooleja ja seksuaalisuuden normeja. Ihmisille ja kuoriaisille - puutarhan salaisuus -näyttelyyn tutustutaan queer-näkökulmasta.

Lue lisää >


Järvenpäässä sijaitsevassa Aholassa on queer-opastuksia. Kuva: Ahola

Queer-opastukset Aholassa

Ahola, Järvenpää
1.7.2022 klo 14
3.7.2022 klo 14

Aholan queer-opastuksilla tutustutaan kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin ja kirjailija Juhani Ahon elämään queer-näkökulmasta. Opastuksilla kuullaan esimerkiksi millä tavoilla Venny mursi sukupuoleen liittyviä normeja, miksi perheen poika Antti oli lapsena pitkähiuksinen ja pukeutui mekkoon ja miten tanssija Maggie Gripenberg liittyy tähän kaikkeen.

Lue lisää >

Museokortti on pääsylippu kulttuurielämyksiin ympäri Suomen! Museokortin 12 kuukauden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä.Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp