10.6.2022

Salaperäinen patsaspuisto, huvilaelämää, nykytaidetapahtuma ja historiallinen majakkalaiva – katso lista kesän uusista Museokortti-kohteista!

Kesän uudet Museokortti-kohteet tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa lomalaisille.

Museokortilla pääsee tänä kesänä entistä useampaan kohteeseen ympäri Suomen. Koe salaperäinen patsaspuisto Parikkalassa, tutustu huvilaelämään Vantaalla ja Espoossa, astu ainutlaatuiseen majakkalaivaan Kotkassa, osallistu nykytaidetapahtumaan idyllisessä Fiskarsissa tai tutki katutaidetta Seinäjoella. Yksitoista uutta Museokortti-kohdetta tarjoavat paljon nähtävää lomalaisille.

Museokortilla pääsee nyt entistä useampaan kohteeseen ympäri Suomen. Sen lisäksi, että uudet kohteet tarjoavat tekemistä kesälle, vievät ne myös kiehtovalle tutkimusmatkalle taiteen, kulttuurin ja historian pariin. Uudet kohteet sijaitsevat Vantaalla, Espoossa, Porvoossa, Seinäjoella, Fiskarsissa, Parikkalassa, Haminassa, Kotkassa, Ahvenanmaalla ja Joutsassa.

Håkansbölen kartanoalue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Vantaan Hakunilassa sijaitsevan kartanoalueen jugend-tyylinen päärakennus on valmistunut vuonna 1908. Kartanopuistossa saa liikkua vapaasti ympäri vuoden ja kesäisin aitta- ja tallirakennuksissa on esillä Vantaan kaupunginmuseon näyttelyitä.


Kartanoelämään pääsee tutustumaan Vantaan kaupungimuseon aittanäyttelyssä, joka sijaitsee Håkansbölen idyllisellä kartanoalueella. Kuva: Stella Karlsson / Vantaan kaupungimuseo

Aittanäyttely esittelee kartanoelämää palvelusväen näkökulmasta. Aitoissa työskenneltiin ja säilytettiin erilaisia tarvikkeita, kuten työkaluja ja ruoka-aineita. Lapset pääsevät tutustumaan leikin kautta 1800-luvun maalaiselämään Koiramäen kartanolla -näyttelyssä. Näyttelyt ovat auki kesäviikonloppuisin.


Huvilamuseo Villa Rulludd sijaitsee kauniilla niemellä Espoon rannikolla. Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Espoon kaupunginmuseon Huvilamuseo Villa Rulludd on ympäristöineen yli sadan vuoden matka Kihlmanin kulttuurisuvun rikkaaseen ja värikkääseen huvilaelämään. Huvila on harvinaisella tavalla säilynyt esimerkki koko Uudenmaan rannikon varhaisesta huvila-arkkitehtuurista. Espoon rannikolla kauniilla niemellä sijaitseva Villa Rulludd on kesällä avoinna joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Seinäjoki Graffitilandia on noin 40 taiteilijan voimin toteutettu katutaidekokemus, joka on jatkoa Wasa Graffitilandialle. Taiteilijat ovat saaneet toteuttaa tilan huoneisiin mitä ikinä haluavat ja siitä on muodostunut laaja, katutaidetta esittelevä taidenäyttely. Entisen romukaupan suurissa hallitiloissa sijaitseva elämys on nähtävillä kesän ajan.Sairaalamuseo sijaitsee Seinäjoen Piirillä, Törnävän historiallisen mielisairaalan alueella. Kuva: Seinäjoen sairaalamuseo

Seinäjoen sairaalamuseo esittelee eteläpohjalaisen terveydenhuollon historiaa ja osa-alueita psykiatriasta somatiikkaan sekä Härmän sairaalan toimintaa. Museo sijaitsee Törnävän historiallisen mielisairaalan alueella, joka rakennuksineen on säilynyt hyvin alkuperäisenä. Laajoissa tiloissa ja lähes 40 näyttelyhuoneessa pääsee tutustumaan monipuolisiin kokoelmiin.


Fiskars Village Art & Design Biennale on tapahtumakokonaisuus, joka etsii uudenlaisia ajatuksia ja kokemuksia uutta ja yllättävää unohtamatta. Kuva: Fiskars Village Art & Design Biennale

Fiskars Village Art & Design Biennale kokoaa nykytaidetta, muotoilua ja arkkitehtuuria kolmen päänäyttelyn voimin. Tapahtumakokonaisuus etsii uudenlaisia ajatuksia ja kokemuksia antaen tilaa uudelle ja yllättävälle.

Hidden – aistien muodot -näyttelykokonaisuus on moniaistillinen kokemus taiteen, muotoilun ja käsityön parissa, kun taas U-Joints: Knots & Knits -näyttely paljastaa esineiden ja rakenteiden piilotetut yksityiskohdat. Arkkitehdin talo -näyttely esittelee puuarkkitehtuuria, pienten tilojen sisustamista ja nykytaidetta. Kaikki kolme päänäyttelyä ovat nähtävillä koko kesän.


Salaperäinen patsaspuisto houkuttelee paikalle vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä ympäri maailman. Kuva: Parikkalan patsaspuisto

Parikkalan patsaspuisto on vaikuttava ja omintakeinen elämys. Veijo Rönkkönen on luonut 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena jopa 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta rehevään puutarhaan. Teoskokonaisuus houkuttelee paikalle vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä ympäri maailman. Hämmästyttävän kiehtova patsaspuisto on nähtävillä ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden.

Vehkalahden kotiseutumuseo sijaitsee Haminan Husulassa ja esittelee historiaa lottaperinteistä laivanrakennukseen ja suksentekoon. Näyttely on avoinna yleisölle kesäkaudella.

Porvoossa on kesän ajan nähtävillä kiinnostava veistoskokoelma. Näyttely esittelee Walter Runebergin kipsitöitä, muotokuvia ja luonnoksia.


Kemi on Suomen viimeinen toiminnassa ollut majakkalaiva, joka on uudelleen kunnostettu ja nähtävillä kesän ajan Kotkassa. Kuva: Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamon museoaluslaituriin liittyy kesäinen majakkalaiva Kemi. Vuonna 1901 valmistunut ja Suomen viimeinen toiminnassa ollut majakkalaiva on kiinnostava täydennys legendaarisen jäänmurtaja Tarmon viereen. Kotkassa sijaitseva ja uudelleen kunnostettu Kemi on nähtävillä kesällä osana Suomen merimuseon näyttelyitä.

Ahvenanmaalla sijaitseva Bomarsundin vierailukeskus toimii porttina laajalle alueelle, jossa on erilaisia jäännöksiä rakennuksista ja linnoituksen raunioita. Kahden vaellusreitin kautta pääsee alueen kiinnostavimmille nähtävyyksille, kuten Prästön hautausmaille, päälinnoitukseen, puolustustorniin sekä upeille saaristomaisemille.

Vuosia tyhjillään ollut ja näyttävällä järvitontilla sijaitseva autiotalo on ehostettu erityiseksi kineettisen taiteen galleriaksi. Kitan ensinäyttely esittelee liikkeeseen perustuvaa ja luonnonvoimat kiehtovalla tavalla yhdistävää taidetta. Näyttelyssä on nähtävillä heinäkuun alusta elokuun loppuun kineettisiä veistoksia, installaatioita, grafiikkaa, ääni- ja valotaidetta sekä performansseja.


Lista kaikista uusista kohteista


Tutustu kaikkiin kohteisiin

Museokortti on vuoden mittainen kulttuurimatka lähes 350 museoon ympäri Suomen. Vuoden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp