9.2.2022

Vietä unohtumattomat ystävänpäivätreffit – nämä museot ovat avoinna myös maanantaisin!

Viettäkää yhteistä aikaa kulttuurin äärellä! Museokortit taskussa voitte sopia pitävänne kahdettoista museotreffit vuoden aikana. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Ystävänpäivä osuu tänä vuonna maanantaille, mutta ei hätää! Kokosimme listan avoinna olevista museoista, joissa ystävänpäivätreffit onnistuvat varmasti.

Ystävänpäivää vietetään maanataina 14.2. ja moni miettii kuumeisesti, kuinka yllättää rakkaansa. Kukkakimppu ja suklaarasia toimivat aina, mutta eniten iloa tuovat yhteiset elämykset. Viettäkää ikimuistoinen kulttuuripäivä museoista ja toistenne seurasta nauttien.

Museokortti avaa ovet yli 300 museoon ja tarjoaa valtavan määrän kiinnostavia treffipaikkoja vuodeksi. Jos ystävältä tai rakkaalta puuttuu vielä Museokortti, niin ystävänpäivälahjana kortti onkin loistava idea. Se on voimassa 12 kuukautta ensimmäisestä museovierailusta lähtien, joten yhteiset kokemukset kulttuurin äärellä voivat jatkua vaikkapa säännöllisinä museotreffeinä. Museokortti-digilahjan voi ajastaa kätevästi ystävänpäivään tai kortin voi ostaa treffien yhteydessä Museokortti-kohteesta.

Museot sopivat hyvin myös ensitreffien paikaksi. Kulttuurin parista on helppo löytää puheenaiheita ja julkinen tila on varsin turvallinen paikka kohdata uusi tuttavuus.

Muista rakastasi Museokortti-lahjalla >Amos Rex sijaitsee Helsingin sydämessä, joten sinne on helppo tulla vaikka kauempaakin. Tällä hetkellä Amos Rexissä on esillä video- ja installaatiotaiteilija Bill Violan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Vietä ihana ystävänpäivä rakkaasi kanssa – listasimme museot, jotka ovat avoinna myös maanantaisin


Maanantait voivat olla hankalia päiviä museotreffeille, koska suurin osa museoista pitää ovensa maanantaisin kiinni.
Katso alta, missä kaikkialla museotreffit onnistuvat maanantaista huolimatta.


Amos Rex, Helsinki

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Amos Rex on ainutlaatuinen arkkitehtuurinen luomus, jonka näyttelyohjelma koostuu uusimmasta, usein teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista ja muinaisista kulttuureista.

Museo esittelee kiinnostavaa ja kunnianhimoista taidetta virkistävästi ja elämäniloisesti. Tarkoituksena on, että menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuottavat ainutlaatuisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia maan alla ja päällä.

Amos Rex sijaitsee Helsingin sydämessä, joten sinne on helppo tulla vaikka kauempaakin. Treffejä voi jatkaa museovierailun jälkeen jossakin keskustan lukuisista ravintoloista.

Amos Rex on avoinna aina maanantaisin ja pitää ovensa kiinni tiistaisin.

Bill Viola: Inner Journey (27.2.2022 asti)

Amos Rexissä on parhaillaan esillä arvostetun video- ja installaatiotaiteilija Bill Violan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Violan taiteellinen työ on laajasti esillä maanalaisissa näyttelytiloissa: isoista kokonaisvaltaisista virtaavien vesien ja tulipalojen projisoinneista pienempiin, intiimeihin teoksiin, jotka kantavat tunteita ja olotiloja.Helsingin kaupunginmuseossa voi tutustua pääkaupunkiin esimerkiksi virtuaalitodellisuuden avulla. Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki

Kaupunginmuseossa esitellään Helsingin historiaa, kaupunkilaisten kokemuksia ja arkea. Museossa pääsee esimerkiksi hyppäämään aikakoneeseen, jossa sadan vuoden takaiset Helsinki-valokuvat heräävät eloon virtuaalitodellisuuden avulla. Menneisyyden kaupunkilaisuutta voi kokea myös levähtämällä 50-luvun olohuoneessa tai valitsemalla Helsinki-aiheisen kappaleen 70-luvun keskiolutbaarin jukeboxista.

Lasten kaupungissa Helsingin menneisyys tulee tutuksi leikkien ja yhdessä puuhaillen. Helsingin kaupunginmuseo on kaikille maksuton kohde ja avoinna joka päivä.


Georg Otsin kannella 1984.
Kuva: Antti Eirola

Armas Tallinna - tarinoita naapurista (27.2.2022 asti)

Näyttely tarkastelee helsinkiläisten suhdetta naapurikaupunkiimme Tallinnaan. Ääneen pääsevät kaupunkilaiset itse, joilta lämminhenkisen näyttelyn kuvat ja tarinat on kerätty.

Hauskat – joskus hiukan nolotkin – yhä rakkaina vaalitut tunnelmat ulottuvat 1980-luvulta tähän päivään ja johdattavat kävijän eri puolille Tallinnaa, historiallisiin tapahtumiin ja kaupungin nopeasti muuttuviin maisemiin.


Urheilumuseon näytteyttelytilaa elävöittävät ainutlaatuiset audiovisuaaliset sisällöt, jotka vievät kävijän suomalaisen urheilun ikimuistoisimpiin hetkiin. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokotti

Urheilumuseo, Helsinki

Helsingin olympiastadionilla sijaitseva Urheilumuseo on avoinna vuoden jokaisena päivänä, Museo herättää suomalaisen urheilun ikimuistoisimmat tähtihetket eloon visuaalisesti näyttävän kokonaisuuden kautta.

Teemoina pysyvässä näyttelyssä on esillä joukkuelajit, Helsingin olympialaiset 1952, urheilusankaruus, talviurheilu sekä e-urheilu ja elämysurheilu.

Nahasta nanoon (28.8.2022 asti)

Liikuntakulttuurissa teknologian ottamat harppaukset konkretisoituvat esimerkiksi välineiden ja -vaatteiden materiaaleissa sekä urheilun seuraamisen tavoissa. Nahasta nanoon -näyttely esittelee teknologian kehitysaskelia 1900-luvun alusta nykypäivään.


Dana Zátopková antaa suukon Emil Zátopekille Helsingin olympialaisissa 27.7.1952.

Ystävänpäivä Urheilumuseossa (14.2. klo 14.00)

Ystävänpäivänä 14.2. Urheilumuseossa järjestetään avoin opastus päänäyttelyyn. Opas kertoo urheiluun kietoutuneita tarinoita ystävyydestä ja rakkaudesta. Opastus alkaa klo 14 ja kestää 30 minuuttia. Opastukselle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Pääsy Museokortilla tai pääsymaksun hinnalla.

HUOM! Ystävänpäivänä museokorttilaisen kanssa museokortiton ystävä pääsee näyttelyyn maksutta!


Tutustu Museokortilla Suomen musiikin kunniagalleriaan uusimpina lisättyihin legendoihin. Kuvat: Musiikkimuseo FAME ja Ella Karttunen / Museokortti

Musiikkimuseo FAME, Helsinki

Musiikin erikoismuseossa pääsee kokemaan ainutlaatuisia musiikkielämyksiä, sekä tutustumaan Suomen musiikin historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Ravintola Fame täydentää makunautinnoilla monimuotoisen musiikkikokemuksen. Museokorttia näyttämällä ravintiolasta saa -10 % alennuksen ruoka-annoksista ja kahvilatuotteista. Lue lisää edusta >

FAME sijaitsee kauppakeskus Triplassa Helsingin Pasilassa, joten museovierailun voi yhdistää helposti vaikkapa ostosreissuun.

Kunniagalleria 2022 (8.1.2023 asti)

Musiikkimuseo Famen sydän on vuosittain muuttuva Suomen musiikin kunniagalleriaa esittelevä näyttely, joka esittelee kotimaisen musiikin suurimmat sankarit. Uudistetussa näyttelyssä pääsee tutustumaan kunniagalleriaan valittuihin jäseniin ja ymmärtämään heidän merkitystään Suomen musiikille. Esillä on niin valituille henkilöille kuulunutta esineistöä kuin runsaasti interaktiivista koettavaa.


Temppeliaukion kirkko kuuluu Helsingin päänähtävyyksiin. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Temppeliaukion kirkko, Helsinki

Museokortilla voi kokea myös Helsingin nähtävyyksiä, kuten kallioon louhitun Temppeliaukion kirkon. Vuonna 1969 valmistunut kirkko on ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa vuoksi yksi Helsingin päänähtävyyksiä.

Sen ovat suunnitelleet arkkitehtiveljekset Timo ja Tuomo Suomalainen. Kirkkosalin kattaa teräsbetonipalkeilla kallioseiniin tuettu, kuparinauhalla verhottu kupoli, jota kiertää 180 kattoikkunaa.Talvineen Suomenlinna hurmaa! Saari tarjoaa museokohteiden lisäksi myös ravintolapalveluita ja oman panimon. Kuva: Antti Kokkkonen / Suomenlinnan hoitokunta

Suomenlinna-museo, Helsinki

Suomenlinna on tunnelmallinen kohde myös talviaikaan. Saaresta voi nauttia kävellen ympäriinsä ja tutustuen alueen nähtävyyksiin. Suomenlinnasta löytyy myös palveluita, esimerkiksi ravintoloita ja oma panimo, jotka ovat avoinna myös talvisin.

Suomenlinna-museo esittelee linnoituksen yli 270-vuotisen historian vaiheita, sen ruotsalaista, venäläistä ja suomalaista kautta: saaristolaivastoa, kuivatelakkaa, Suomen sodan aikaa, varuskunnan arkea, sekä linnoituksen viimeisimpiä vuosikymmeniä kulttuuriperintökohteena ja nähtävyytenä.

Kolmen valtakunnan linnoitus (30.9.2022 asti)

Kansallisarkistossa ja Suomenlinnakeskuksessa 12.5.2021 avautuvat näyttelyt esittelevät Viapori-Suomenlinnan historiaan liittyviä alkuperäisaineistoja.


Sotamuseo Maneesi, Helsinki

Sotamuseon Maneesissa voi tutustua Suomen puolustusvoimien 100-vuotiseen historiaan. Puolustusvoimat - 100 vuotta sodan ja rauhan töissä - näyttely kertoo Suomen itsenäisyyden ajan sodista: sisällissodasta 1918, talvisodasta 1939-40, jatkosodasta 1941-44 sekä Lapin sodasta 1944-45.

Suomenlinnaan pääsee kätevästi lautalla Helsingin Kauppatorilta. Lauttaliikenteestä vastaa Helsingin seudun liikenne (HSL).Ohjaamoharjoittelulaite Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Ilmailumuseo on jännittävä koko perheen vierailukohde aivan Vantaan Aviapoliksen ytimessä. Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet.

Ystävänpäivä Ilmailumuseolla (14.2.)

Ystävänpäivänä Ilmailumuseoon pääseee kaksi yhden hinnalla. Museokorttilaisen avecina sisään pääsee maksutta..Kahvila Yläpilven ystävänpäivätarjouksena saa kaksi kuumaa juomaa ja sydänkeksiä yhden hinnalla. Kahvilassa on tarjolla myös runsaasti muita suolaisia ja makeita herkkuja, sekä alkoholittomia ja alkoholillisia juomia.Tampereen Museokortti-kohteista ainoastaan Vakoilumuseo on avoinna maanantaisin. Kuva: Marjo Vänntinen / Museokortti

Vakoilumuseo, Tampere

Vakoilumuseossa riittää paljon tutkittavaa aihepiiristä, josta useimpien meidän tiedot ovat peräisinelokuvista. Vakoilumuseossa tutustut James Bondin ja muiden fiktiivisten agenttien oikean elämän esikuviin ja välineisiin.

Museossa on esillä vakoilijoiden käyttämiä apuvälineitä, kuten salakuuntelulaitteita ja vakoiluun käytettyjä optisia laitteita.Tuomiokirkon siluetti on olennainen osa Turkua. Kuva: Mirkka Pihlajamaa/ Museokortti

Tuomiokirkkomuseo, Turku

Turun tuomiokirkon tunnelmallisella lehterillä sijaitseva Tuomiokirkkomuseo esittelee muun muassa pyhimyspatsaita, uskonpuhdistuksen jälkeisestä ajasta kertovia kirkkotekstiilieitä ja hopeaesineitä. Museossa pääsee tutustumaan myös Tuomiokirkon rakennusvaiheisiin.


Vietä ystävänpäivää ennakkoon – museoissa tapahtumia jo viikonloppuna

Jos ystävänpäivää haluaa juhlistaa jo ennen maanantaita, niin kannattaa tarkistaa museoiden tapahtumat.

Ilahduta ystävä tai rakas viemällä hänet museon ystävänpäivätapahtumaan. Monet museot nimittäin järjestävät ystävänpäivätapahtumia jo tulevana viikonloppuna.

Katso museoiden ystävänpäivätapahtumat >Museokortti (74€) on vuoden voimassa oleva pääsylippu 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Nähtävää riittää niin historian, taiteen, designin, luonnon, tekniikan kuin vaikkapa jääkiekon ystäville.
Osta Museokortti >


Puuttuuko listalta Museokortti-kohde, joka on avoinna maanantaisin? Kommentoi alle!

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp