10.12.2021

Virittydy joulutunnelmaan museoissa – lhes 50 joulutapahtumaa ympri Suomen!

Virittydy jouluun museoiden tunnelmallisissa tapahtumissa ja nyttelyiss! Kuvissa Liedon Vanhalinnan jouluinen milj, Talomuseo Glimsin askertelutypaja, Taiteilijakoti Erkkolan Lapsuuden joulu -nyttely sek Museo Milavidan juhla-asuun puettu aula.

Joulutunnelma on vallannut museot kaikkialla Suomessa! Tästä artikkelista löydät poimintoja museoiden joulutapahtumista ja -näyttelyistä eri puolilta maata – katso oman alueesi tunnelmallisimmat tapahtumat.

Museoiden joulun ajan tapahtumista ja -näyttelyistä löytyy jouluista koettavaa jokaiselle. Valmistaudu jouluun askartelutyöpajoissa, osallistu opastuksille entisajan jouluun ja nauti konserteista. Luvassa myös juhlavia kattauksia kotimuseoissa, jännittävää tonttujen bongailua ja lämmintä joulumieltä kaikenikäisille!

Katso kaikki joulutapahtumat ->


Huomioithan, että koronarajoitusten vuoksi museoiden käytännöt tapahtumien suhteen vaihtelevat eri alueilla ja osaan tulee hankkia lippu ennakkoon. Tarkista aina ajankohtaiset käytännöt museon omilta nettisivuilta ennen vierailuasi.Museoiden joulun ajan työpajoissa voit valmistaa omin käsin koristeita, lahjapapereita ja muita joulun somisteita. Talomuseo Glimsissä Espoossa askarrellaan lahjarasioita vanhoista tapeteista 21.12. järjestettävässä työpajassa. Kuva: Talomuseo Glims.

Uudenmaan museoissa konsertteja, työpajoja, entisaikojen joulun juhlahumua ja rakastettuja kuvituksia


Lahjapaperipaja taidemuseolla 11.12.2021 klo 12-15 | Järvenpään taidemuseo

Mikä ilahduttaisi jouluna enemmän kuin itsetehty lahjapaperi? Järvenpään taidemuseon työpajassa voit valmistaa oman leimasimen ja leimailla upean sekä ekologisen joululahjapaperin!

Joulutunnelmaa Tarvaspäässä -konsertti 12.12. klo 17 | Gallen-Kallelan Museo, Espoo

Tarvaspään perinteinen joulukonsertti järjestetään yhteistyössä Laulumusiikin ystävät ry:n kanssa. Joulukonsertissa rakkaimpia joululauluja esittävät Joonas Orrain (baritoni) ja Outi Rajamäki (piano). Konsertin juontaa Aarno Cronvall.


Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin joulukuvituksia voi ihailla Tuusulan Taiteilijakoti Erkkolassa.

Lapsuuden joulu – Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukuvituksia 16.1.2022 saakka | Taiteilijakoti Erkkola, Tuusula

Martta Wendelin ja Rudolf Koivu tahoillaan loivat omanlaisensa joulukuvaston, joka on tuttua ja rakasta monille suomalaisille. Näe rakastetut kuvitukset Taiteilijakoti Erkkolan näyttelyssä. Museo on auki ke–su klo 12–17. Hyrylän joulu -tapahtumapäivänä 11.12. näyttelyopastus klo 13 (max. 10 henkilöä) ja Felis-kvartetin Talven ihmemaa -joulukonsertti 19.12. klo 17.

Hammarbackenin joulu 27.11.2021–10.1.2022 | Fiskarsin museo, Raasepori

Fiskarsin museon perinteinen joulunäyttely johdattaa rauhaisaan vanhan ajan joulun tunnelmaan. Näyttelyvierailun yhteydessä hankit joululahjat museokaupasta. Tunnelmallisen Café Hammarbackenin tarjoiluista pääset nauttimaan lauantaisin.

Joulu Runebergin kodissa 31.12.2021 saakka | J. L. Runebergin koti, Porvoo

Virittäydy joulun tunnelmaan juhla-asuun puetussa Runebergin kotimuseossa! Teekattaus, joulukuusi ja koristeet eri puolilla taloa luovat kauniin menneiden aikojen joulutunnelman. Ota kuva jouluisen asetelman äärellä, osallistu jouluteemaisiin opastuksiin sunnuntaisin klo 14 tai harjoittele himmelintekoa työpajassa lauantaisin klo 11-15.


Glimsin talomuseo on joulun ystävän paratiisi ja palanen maatilan elämää keskellä Espoota. Osallistu opastuksiin entisajan joulunvietosta ja tee omat joulukoristeet työpajoissa. Kuva: Talomuseo Glims.

Glimsin tunnelmallinen joulu, useita tapahtumia joulukuussa | Talomuseo Glims, Espoo

Talomuseo Glimsissä keskitytään tänä vuonna rauhalliseen joulunviettoon, ja ohjelmassa on jouluista musiikkia, opastuksia entisajan joulunvietosta sekä joulukoristetyöpajoja. Löydä joulun tunnelma historiallisista rakennuksista ja pihapiiristä sekä ihanat joulutuotteet museon puodista itselle tai lahjaksi. Tutustu Talomuseo Glimsin kaikkiin tapahtumiin ->

Joulumarkkinat 18.12.2021 Klo 11-17 | Tekniikan museo, Helsinki

Perinteiset käsityöläisten joulumarkkinat kokoavat Tekniikan museon tunnelmalliseen Energiahalliin lähialueen käsityöntaitajia. Nauti leppoisasta tunnelmasta ja tee uniikkeja käsin tehtyjä löytöjä itselle tai lahjaksi.

Joulukattauksia Paulin ja Fannyn tyyliin -opastus 12.12. & 26.12.2021 klo 13/15 | Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki

Sinebrychoffin taidemuseo tuo joulutunnelmaa Bulevardille. Varaa paikkasi suosituille joulukattausopastuksille ennakkoon! Kamarineuvos Kari-Paavo Kokki esittelee kotimuseon joulukattaukset ja kattauksen historiaa. Joulutunnelmaa Bulevardilla -näyttely esillä 16.1.2022 saakka.

Joulu Urheilumuseossa 11.–31.12. | Urheilumuseo, Helsinki


Tontut seikkailevat Urheilumuseossa joulukuussa. Museo tarjoaa ohjelmaa perheen pienimmille koko joulukuun ajan.

Urheilumuseo tarjoaa joulukuussa opastuksia ja ohjelmaa myös perheen pienimmille. Tontun päivä lauantaina 11.12. tarjoaa joulukorttipajan, tontun lukemia satuja ja lapsille suunnatun Vanhan ajan joululahjat -opastuksen. Opastus vanhan ajan joululahjoihin järjestetään myös 13.12., 21.12. ja 28.12. Koko joulukuun ajan Urheilumuseossa voi etsiä omatoimisesti näyttelyyn piilotettuja urheilevia tonttuja.

Joulutunnelmaa Komendantintalossa 30.11.2021–13.1.2022 | Loviisan kaupunginmuseo, Loviisa

Miten joulua vietettiin ennen? Tule aistimaan vanhanajan joulutunnelmaa Loviisan kaupungin museossa! Komendantintalo on koristeltu eri historiallisten ajanjaksojen perinteiden mukaisesti jouluasuun.

Katso kaikki joulutapahtumat Uudellamaalla ->Tampereen Museo Milavidan Palatsin joulu hurmaa tunnelmallaan ja upeilla koristeillaan. Museosta löydät myös viihtyisän kahvilan sekä museokaupan, josta voit hankkia esimerkiksi perinteikkäitä joulukoristeita joko omaan kotiin tai lahjaksi.


Hurmaavaa menneiden aikojen joulutunnelmaa Pirkanmaalla


Palatsin joulu 9.1.2022 saakka | Museo Milavida, Tampere

Museokorttilaisten VIP-ilta 16.12.2021 klo 17-19

Koe Museo Milavidan hurmaava joulutunnelma Palatsin joulu -näyttelyssä. Näyttelyyn voit syventyä museokorttilaisten VIP-illassa 16. joulukuuta. VIP-illassa opastukset juhlavaan palatsin jouluun klo 17 ja 18 sekä musiikkia museon tunnelmallisessa kahvilassa. VIP-iltaan tulee ilmoittautua ennakkoon puhelimitse (ma-pe klo 8-16), puh. 040 831 4054.

Visavuoren joulu 27.11.–19.12.2021 | Visavuoren museo, Valkeakoski

Visavuoren perinteinen joulunäyttely on jälleen rakennettu kuvanveistäjä Emil Wikströmin kotitaloon. Tunnelmalliset vanhan joulun koristeet, tuoksut, kynttilänvalo, koristeltu kuusi ja kaunis kattaus tekevät taiteilijakodin joulusta erityisen.


Istahda jouluiseen lounaspöytään, ihaile kartanon joulua ja osallistu tonttubongaukseen Varsinais-Suomen museoissa


Sarka-museon joululounas 15.-16.12.2021 klo 11-14 | Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa


Istahda valmiiseen pöytään Maatalousmuseo Saran joululounaalla Loimaalla.

Tonttubongaus Sarka-museon pihalla 28.12.–30.12.2021 klo 10-17

Maatalousmuseon juhlapöytä on katettu – herkuttele museon joululounaalla 15.-16. joulukuuta. Omatoiminen tonttukierros ilahduttaa Saran pihalla joulun välipäivinä. Tule ottamaan selvää, kuinka monta tonttua pihalta löytyy ja millaisia tontut ovat luonteeltaan!

Vanhalinnan joulu 18.12.–19.12.2021 | Liedon Vanhalinna, Lieto

Tervetuloa ihailemaan kartanokotimuseon joulutunnelmaa! Tapahtumassa koet opastetut museokierrokset, tonttupelit sekä joulukahvilan herkut historiallisessa miljöössä.

Porvariskodin joulu -opastus 18.12.2021 klo 11.15. | Wahlbergin museotalo, Uusikaupunki

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa pääsee virittäytymään joulutunnelmaan erityisopastuksella. Puoli tuntia kestävällä opastuksella kuulet, miten joulua vietettiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteen porvariskodissa.Käsityöläisten joulutorille, taidebasaariin vai museoiden pieniin joulupuoteihin? Jyväskylän ja Äänekosken museoissa tehdään uniikkeja löytöjä itselle tai lahjaksi. Kuva: Jyväskylän taidemuseo.

Keski-Suomen museoista hankit taidetta ja käsityötä itselle tai lahjaksi


Jouluinen taidebasaari 11.12.2021–12.12.2021 Klo 11-18 | Jyväskylän taidemuseo

Jouluisesta taidebasaarista voi tehdä loistavia taidelöytöjä itselle tai pukinkonttiin. Basaari tarjoaa tuttuun tapaan monipuolisen kattauksen keskisuomalaista kuvataidetta ja taidekäsityötä. Saatavilla mm. grafiikanvedoksia, pienoisveistoksia, maalauksia, sisustustuotteita, koruja, muistivihkoja ja muita paperituotteita.

Käsityöläisten joulutori 11.–12.12.2021 klo 11-18 | Suomen käsityön museo, Jyväskylä

Suomen käsityön museon tunnelmallinen käsityöläisten joulutori avaa oven jouluun! Viikonlopun aikana on helppo löydät uniikit, suomalaiset käsityölahjat niin itselle kuin perheelle tai kaverillekin. Lahjalöytöjä voit tehdä myös museon pienessä joulukaupassa, joka on avoinna 20.11.–31.12.2021.

Taidemuseon pieni joulupuoti 7.12.–16.12.2021 (ti, ke, to klo 12-16) | Äänekosken taidemuseo

Joulun tunnelmaa ja tuoksua taidemuseon pienessä joulupuodissa, glögitarjoilua ja ostosten paketointipalvelu.


Lasten askartelutyöpajoja ja tonttujen salaisuuksia Satakunnassa


Lasten lauantai: Joulukoristepaja 11.12.2021 klo 12-15 | Porin taidemuseo, Pori


Porin taidemuseolla perheen pienimmät pääsevät askartelemaan omia joulukoristeita.

Joulun ihanimmat somisteet ovat itsetehtyjä! Porin taidemuseon Lasten lauantain Joulukoristepajassa tehdään paperisia joulukoristeita, -kortteja ja lahjapapereita. Non-stop -työpaja järjestetään klo 12-15.

Tonttunäyttely 19.11.2021–2.1.2022 | Satakunnan Museo, Pori

Satakunnan Museon iki-ihana Tonttunäyttely valloittaa tällä kertaa Elon merkkejä -näyttelyn. Tontut kertovat kävijöille laajasta suvustaan, suomalaisesta kansanperinteestä ja vanhoista uskomuksista, jotka elävät edelleen – vaikkakin tähän päivään muuntuneina.

Teresia Lönnströmin syntymäpäivä 12.12.2021 klo 12-16 | Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Rauma

Teresia Lönnströmin syntymäpäivänä Veninin ja Muranon lasia kotimuseossa -erikoisopastus sekä joulupallojen askartelua lapsille. Tule tekemään persoonallisia joulupalloja decoupage-tekniikalla tai liimaamalla koristeita joulupalloihin!


Presidenttipari P. E. ja Ellen Svinhufvudin kotimuseolla Luumäen Kotkaniemessä nautit joulutunnelmasta luonnonkauniissa ympäristössä. Kuva: Kotkaniemi

Etelä-Karjalassa vierailet arvovaltaisten henkilöiden jouluisissa kodeissa

Joulunaika Kotkaniemessä 11.12.,12.12. & 18.-20.12. klo 11-15 | Kotkaniemi, P. E. Svinhufvudin koti, Luumäki

Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat avoinna yleisölle jouluisessa asussaan viitenä päivänä joulukuun aikana. Jokaisena päivänä jouluinen opastus tasatunnein. Koe joulutunnelma presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Luumäellä!

Wolkoffin joulu 7.12.2021–6.1.2022 | Wolkoffin talomuseo, Lappeenranta

Wolkoffin museon perinteistä joulua vietetään Johannes Wolkoffin perheen tapaan Lappeenrannan vanhimpiin kuuluvassa rakennuksessa. Ruokasaliin koristellaan kattoon asti ulottuva kuusi, joulutervehdyksinä saadut kukkakorit ja Martta Wolkoffin kasvattamat amaryllikset kuuluvat tunnelmaan.Koe Palanderin talon joulunäyttely Jouluspesiaali -tapahtumassa 18.12. ja tutustu 1800- ja 1900-lukujen taitteen joulun viettoon moniaistisella draamakierroksella. Kuva: Palanderin talo.

Tutki porvarisperheen joulunviettoa Hämeenlinnassa

Palanderin talon joulu 6.1.2022 saakka | Palanderin talo, Hämeenlinna

Palanderin talossa pääsee tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen taitteen joulun viettoon hämäläisessä porvariskodissa. Näe vuosisadan vaihteen tyypilliset koristeet ja joulukasvit, vanhaan tyyliin koristeltu juusi ja porvarisperheelle tyypilliset joululahjat. Palanderin talon Jouluspesiaalissa 18.12.2021 klo 12–16 näyttelyyn tutustutaan tarinallisella jouluopastuksella.

Haminan kauppiaantalomuseon joulunäyttelyssä sukelletaan satujen maailmaan

Kuparisydän 1.12.2021–2.1.2022 | Haminan kauppiaantalomuseo, Hamina

Kauppiaantalomuseon joulunäyttely mukailee rakastetun tanskalaisen satusetä Hans Christian Andersenin satua Vakaa tinasotamies.

Koe Korttelimuseon perinteinen joulu Kuopiossa

Korttelimuseon joulu 1.12.2021–6.1.2022 | Kuopion korttelimuseo, Kuopio

Korttelimuseon perinteinen joulunäyttely tuo museokoteihin historiallisia joulutunnelmia. Museokorttelin kodit on puettu jouluasuun 1800-luvulta 1930-luvulle. Näe säätyläisperheen komea kuusi ja 1930-luvun joulupöytä, tapaa vanhan ajan joulupukki ja kuuntele joulunajan radio-ohjelmia.


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp