21.8.2020

Viel ehdit! Nm 7 nyttely pttyvt viikonloppuna Helsingiss

Viikonloppuna pttyy Amos Rexin Generation 2020 -nyttely sek Kuutti Lavosen nyttely Didricshenin taidemuseolla. Kuva (vas.): Riku Pihlanto / Amos-Rex. Kuva (oik.): Didrichsenin taidemuseo

Kokosimme viikonlopun menovinkit sunnuntaina 23.8. päättyviin näyttelyihin. Viikonlopun museokierroksella Helsingissä kerkeät vielä kiertämään suositut näyttelyt ennen kuin syksyn uudet näyttelyt saapuvat ilahduttamaan pimeneviä iltoja.

Virkisty viikonloppuna arjen kiireistä rauhallisissa museoissa, pysähdy taiteen ääreen ja nauti näyttelyistä! Katso lista seitsemästä pian päättyvästä näyttelystä.Kuutti Lavosen näyttelyssä henkilökohtaisuuden kautta eri aikoina syntyneet kuvat punoutuvat yhteen, osaksi taiteilijan matkakertomusta.

1. Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti

Kuutti Lavosen 60-vuotisjuhlanäyttely esittelee uusinta tuotantoa ja taiteilijalle tärkeitä teoksia vuosien varrelta. Suuri osa teoksista on valmistunut näyttelyä varten 2019-2020, eivätkä ne ole aikaisemmin olleet esillä.

Näyttely Lavosen teosten keskeisten teemojen äärelle. Lavonen on historiatietoinen taiteilija, jonka tuotantoon sisältyy ajallinen jännite. Lavosen kuvakielessä on viittauksia taidehistoriaan ja kerrokselliseen kuvakulttuurin, mutta sillä on samalla vahva yhteys nykyhetkeen ja taiteilijan välittömään kokemuspiiriin.

Tunnusomaiset kasvokuvat voivat samanaikaisesti avautua sekä taidehistoriallisina viittauksina että taiteilijan kuvamuistiin tallentuneina muotokuvina kohdatuista ihmisistä.

Lue lisää >


Generation 2020 -näyttely esittelee 150 rohkeaa ja omaperäistä teosta nuorilta taiteilijoilta. Kuva: Riku Pihlanto / Amos-Rex

2. Generation 2020

Amos Rex, Helsinki | 23.8.2020 asti


Venla Huhtisen teos The Baltic Sea Afterparty, 2019. Kuva: Daniel Ahola.

Näyttely esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan teoksia. Esillä on monipuolinen kattaus nykytaidetta, muun muassa valokuva- ja videotaidetta, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta ja performanssia. Generation 2020 on kiehtova kurkistus nousevan tekijäpolven ajatuksiin ja taiteeseen.

Taiteilijat käsittelevät ajassamme esiintyviä suuria ilmiöitä ja kysymyksiä usein henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Ne vievät meidät aiheiden kuten seksuaali-identiteetin, ilmastonmuutoksen, teknologian ja tulevaisuuden, hyvinvoinnin, käsityö- ja kuvataideperinteen sekä yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen muistin äärelle.

Lue lisää >Uhattu elämä -näyttely johdattaa taiteen ja luonnontieteen leikkauspisteeseen.

3. Uhattu elämä

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti

Uhattu elämä -näyttelyssä pohditaan luonnonilmiöitä sekä ihmisten suhdetta luontoon ja eläimiin eri aikoina. Esillä on teoksia 1500-luvulta nykypäivään – maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja nykytaidetta eri menetelmin.

Taide-elämyksen ohella näyttely osallistuu keskusteluun luonnon tilasta ja ihmisten keinoista vaikuttaa. Esiin nostetaan myös luonnontieteen näkökulmia.

Näyttelyn nykytaiteilijoita ovat mm. Sanna Kannisto, Jarkko Räsänen, Elena Näsänen, Tuula Närhinen ja Viivi Häkkinen. Mukana on lisäksi luonnontieteellistä esineistöä.

Lue lisää >Designmuseossa yleisölle esitellään suunnittelijakaksikolta laaja kattaus heidän tekemiä käyttäjäfontteja, taideprojekteja kuin myös Niken kaltaisille suuryrityksille tehtyjä tilausfontteja.

4. Schick Toikka Other Words

Designmuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti

Kirjainmuotoilustudio Schick Toikka valittiin tämän vuoden Vuoden Graafikoksi. Yleisölle esitellään suunnittelijakaksikolta laaja kattaus heidän tekemiä käyttäjäfontteja, taideprojekteja kuin myös Niken kaltaisille suuryrityksille tehtyjä tilausfontteja.

”Mikä yhdistää tämän hetken palkituimpia ja kiinnostavimpia graafisen suunnittelun töitä? Niissä on kaikissa käytetty Schick Toikan fontteja.” Näin totesi Vuoden Graafikko -tuomaristo valitessaan kirjainmuotoilustudio Schick Toikan Vuoden Graafikoksi vuonna 2020.

Schick Toikan asiakkaita ovat niin Flow Festival, New York Times, Sennheiser, Nike kuin Vogue.

Lue lisää >Ed Atkinsin Monikanavainen Safe Conduct (2016) parodioi lentokenttien turvallisuusvideoita. Se kuvaa sitä, miten ihmisten turvallisuuteen liittyviä harhoja ja pelkoja pyritään lieventämään sarjakuvista tutun estetiikan ja tuttujen kulttuuriviittauksien avulla.

5. Ed Atkins

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 23.8.2020 asti

Ed Atkins tutkii videoteoksissaan ihmisen suhdetta erilaisiin esitystekniikoihin sekä sitä, miten ne onnistuvat kuvaamaan meitä liiankin tarkasti tai miten ne epäonnistuvat tyystin.

Hän käyttää teoksissaan sekä löydettyä että tarkoitusta varten tuotettua digitaalista materiaalia. Teoksia yhdistää musiikki ja ahdistuneisuus.

Lue lisää >Arkkitehtuurimuseon näyttelyssäpiirtyy Kreikan merkitys laajempana kulttuurihistoriallisena ilmiönä.

6. Olemmeko kaikki antiikin kreikkalaisia? Suomalaisia arkkitehteja kulttuurin juurilla

Arkkitehtuurimuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti

”Olemme kaikki kreikkalaisia”, kirjoitti englantilainen runoilija Shelley Kreikan vapaustaistelujen aikaan 1820-luvulla.

Demokratian, Homeroksen ja Parthenonin kotimaata on vuosisadat pidetty länsimaisen kulttuurin perustana. Myös arkkitehdit ovat lainanneet vaikutteita antiikista lukemattomin tavoin. Temppeleiden lisäksi Kreikasta on löydetty yksinkertainen asuinarkkitehtuuri ja sen pitkä perinne.

Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee museon kokoelmien kautta arkkitehtien kohtaamisia kreikkalaisen historian ja nykyhetken kanssa.

Lue lisää >HAIR-musikaali vastusti sotaa ja sovinnaista yhteiskuntaa, se ihannoi rakkautta ja kauneutta. Nämä teemat ovat edelleen ajankohtaisia.

7. Hair – Popteatterista eteenpäin 1969–2019

Teatterimuseo, Helsinki | 23.8.2020 asti

Teatterimuseon värikäs juhlistaa HAIR-musikaalin 50-vuotista esitystaivalta suomalaisilla näyttämöillä, tarjoaa hauskan ja ajatuksia herättävän kokonaisuuden sekä välittää rauhan ja rakkauden sanomaa.

Näyttelyn kaari alkaa Tampereen Popteatterin ensiesityksestä elokuussa 1969 ja ulottuu aina uusimpaan produktioon samassa kaupungissa vuonna 2019.

Lue lisää >

Muista myös nämä sunnuntaina 23.8. päättyvät näyttelyt

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp