26.3.2019

Taideteoksia kolmelta taiteilijalta: Alice Kask (vas.), Erik Enroth ja Kuutti Lavonen.

Suunnitteletko museokierrosta It-Suomen suunnalla? Kokosimme vinkkej tuoreisiin nyttelyihin!

Suuntaa museokierrokselle Itä-Suomen museoihin. Kokosimme menovinkkejä uusiin näyttelyihin Savonlinnan, Kuopion ja Joensuun museoissa, joihin pääset kätevästi Museokortilla.

Museokortti on pääsylippusi 280 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Museokortti vinkkaa tällä kertaa tuoreita näyttelyitä Savon ja Pohjois-Karjalan alueilta. Uppoudu Barbie-nukkejen maailmaan Savonlinnassa, kulje suomalaisen kuvataiteen alkuvuosikymmeniltä nykypäivään Kuopiossa tai tutustu merkittävien virolaistaiteilijoiden teoksiin Joensuussa.


Savonlinna


Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari /// Barbie 60 vuotta (9.3.2019–31.12.2019)

Barbie 60 vuotta -näyttelyssä on noin 300 Barbie-nukkea, joita pääset ihastelemaan. Esillä on nukkeja 1960-luvulta nykypäiviin asti. Näyttelyn erikoisuutena ovat Savonlinnan seudulla vaikuttaneiden, tunnettujen suomalaisten muotitaiteilijoiden suunnittelemat Barbie-asut.

Barbie-nukke esiteltiin ensimmäisen kerran lelumessuilla New Yorkissa vuonna 1959. Barbie on monelle sukupolvelle tuttu klassikko, joka täyttää 60 vuotta vuonna 2019. Tämä ajaton kaunotar on edelleen voimissaan eri puolilla maailmaa. Barbie ei ole tavanomainen lelu, sillä se on seurannut aikaansa sekä kuvastanut kulttuurin muutoksia ja muodin virtauksia.

Lusto – Suomen Metsämuseo /// METSIE – Metsäsuhdekuvia ja -tarinoita (19.2.2019–12.1.2020)

METSIE – Metsäsuhdekuvia ja -tarinoita -näyttelyssä näet Metsieitä eli metsä-selfieitä, joita on tallennettu Luston kokoelmiin osaksi metsäkulttuuriperintöä. Metsieitä on kertynyt yli 160 kappaletta eri puolilta Suomea eri vuodenaikoina. Niitä ovat lähettäneet eri-ikäiset suomalaiset, joita yhdistää rakkaus metsiä kohtaan.

Metsie-näyttely kertoo nykysuomalaisten suhteista metsään. Luston Metsie-keruussa 2017–2018 ihmisiä innostettiin kuvaamaan itsensä metsässä itselleen rakkaan tai tyypillisen tekemisen parissa ja kertomaan kuvatekstissä metsäsuhteestaan. Kuvan lähettäneiden joukosta löytyy myös esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö.Kuopio


Kuopion taidemuseo /// Jouni Airaksinen, Antti Rönkä ja Arto Väisänen: Yhteen hiileen (16.2.2019–12.5.2019)

Yhteen hiileen -näyttelyssä tuodaan yhteen kolmen kuopiolaisen taiteilijan tuotantoa. Jouni Airaksisen, Arto Väisäsen ja Antti Röngän ilmaisutyylit ovat persoonallisia ja vahvoja. Näyttelyssä he antautuvat rohkeasti vuoropuheluun. Yhteen hiileen -näyttely tarjoaa kokonaisvaltaisen kokemuksen, mutta samalla mahdollisuuden tutustua keskenään hyvin erilaisiin taiteilijoihin. Airaksinen leikittelee viivalla ja luo illuusioita, Väisänen tunnetaan taidokkaana piirtäjänä ja elävänä viivankäyttäjänä, jonka ilmaisussa yhdistyy voimakkuus ja herkkyys ja Rönkä puolestaan on tarkka, analyyttinen ja pelkistävä taidemaalari.

Kuopion taidemuseo /// Taiteilijan katse (1.3.2018–31.12.2023)

Kuopion taidemuseossa on esillä myös Taiteilijan katse -näyttely, jossa voit seurata suomalaisen kuvataiteen muutoksia sen alkuvuosikymmeniltä nykypäivään. Taideteokset kertovat, miten taiteilijat ovat eri aikoina katsoneet ympäristöään, ihmisiä ja sisintään. Kuvaustavoissa vuorottelevat näköaistimukseen perustuva havainnointi ja elämyksellinen tunnekokemus. Myös kulloinkin vallinneet aatesuuntaukset ovat heijastuneet taiteelliseen ilmaisuun.

Näyttelyssä on kuusi aihealuetta: luonto, kaupunkielämä, ihminen, henkilökuvat, klassikot sekä grafiikka.Joensuu


Joensuun taidemuseo Onni /// Nelinpeli (7.2.2019–5.5.2019)

Alice Kask, Neeme Külm, Jass Kaselaan ja Holger Loodus kuuluvat sukupolvensa merkittävimpiin virolaistaiteilijoihin. Heidän teoksiinsa pääset tutustumaan Joensuun taidemuseo Onnin Nelinpeli-näyttelyssä. Esillä on maalauksia, veistoksia ja tilataidetta.

Eri tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita yhdistää tilallinen lähestymistapa. Näyttelyssä on mukana uusia maalauksia, veistoksia ja tilataidetta, joista välittyy niin ääni ja hiljaisuus, liike ja staattisuus kuin luovuus ja huoliteltu käsityökin.


Pohjois-Karjalan museo Hilma /// Arkkitehtuuri Pohjois-Karjalassa (14.2.2019–28.4.2019)

Monelle voi olla yllätys, että Pohjois-Karjalassa on Suomen huippuarkkitehtien töitä C. L. Engelistä Lars Sonckiin, Alvar Aallosta Viljo Revelliin ja Finlandia-palkittuihin Anssi Lassilaan ja Antti-Matti Siikalaan. Pohjois-Karjalan arkkitehtuurihelmiin mahtuvat Alvar Aallon vesivoimaloiden lisäksi muun muassa Reima ja Raili Pietilän Lieksan kirkko ja Yrjö Lindegrenin käsialaa oleva entinen Pielisjärven kunnansairaala Lieksassa.

Arkkitehtuuri Pohjois-Karjalassa -näyttelyssä esitellään yli 170 rakennusta. Näyttelykokonaisuus on syntynyt sanomalehti Karjalaisessa vuosina 2017–2018 ilmestyneen juttusarjan pohjalta, josta koottiin vuonna 2018 Pohjois-Karjalan arkkitehtuuriopas.

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp