BLACK WEEK: Museokortti nyt vain 67 € (norm. 79 €). Osta itselle tai lahjaksi! Hyödynnä tarjous

9.3.2023

Nanna Susi maalaa tunteella – Malvan näyttely kertoo rakkaudesta maalaamiseen

Nanna Suden Taiteilijatar ja raivoisaa rakkautta -näyttely on esillä Lahden visuaalisten taiteiden museossa 2.4.2023 asti. Kuva: Pihla Pasanen / Malva.

Nanna Suden värikylläiset teokset syntyvät herkkyydellä, intohimoisesti ja välillä jopa raivoisasti. Taiteilijatar ja raivoisaa rakkautta -näyttely kuvaa taiteilijan suhdetta taiteen tekemiseen. Taiteilijahaastattelu on julkaistu MUSEO-lehden numerossa 1/2023.

Värikylläisistä maalauksistaan tunnettu Nanna Susi on yksi aikamme merkittävimmistä kotimaisista maalareista. Hän kertoo olevansa ajatusten ja tunteiden tulkitsija. Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa on esillä näyttely, joka kokoaa taiteilijan teoksia vuosilta 2020-2022. Näyttely on esillä 2.4.2023 asti. Taiteilijatapaaminen 22.3. klo 18.


Nanna Susi kertoo hänen työskentelytavoistaan, mistä hakee inspiraatiota taiteeseensa sekä näyttelystään MUSEO-lehden haastattelussa.


Värikylläisistä ja ekspressiivisistä maalauksistaan tunnettu Nanna Susi kuuluu aikamme merkittävimpiin kotimaisiin maalareihin. Kuva: Karoliina Redsven / Malva.


1. Miten kuvailisit itseäsi taiteilijana?


Olen taiteilijana sekä filosofi että taidehistorioitsija. Sellainen utelias ihmettelijä. Maalaaminen on minulle sekä tilallinen kokemus että ratkaisukeskeistä ajattelua. Maalaan ja ajattelen tunteella. Siksi maalaukseni sisältävät paljon aikaa ja rakkautta. Käsittelen maalauksissani ihmisenä olemisen välillisyyttä ja elämän säilyttämisen tärkeyttä. Koen, että jokapäiväiset asiat elämän arjessa ovat ihmeitä.

2. Mistä haet inspiraatiota?


Minulle sanat ovat avaimet kuvaan. Menen taiteeseen ja taiteen sisälle pitkälti sanojen kautta. Inspiraatio syntyy ajatusten pyörittelystä. Sanat, kuten yksinäisyys, toiveet, pelko ja rauha herättävät minussa kysymyksiä. Mikä on painavaa? Mikä kevyttä? Minne asti maalauksessa voi nähdä? Taiteilijana joudun väkisinkin haastamaan jatkuvasti sekä itseäni että ympäristöäni. On mahdotonta maalata kivuttomasti tai harmonisesti. Uskomuksia ja näkemyksiä täytyy pystyä muuttamaan.

3. Miten työskentelet?


Malvan näyttely kertoo rakkaudesta maalaamiseen ja se kokoaa Nanna Suden vuosina 2020-2022 syntyneitä teoksia. Kuva: Jussi Tiainen / Malva.


Työskentelen periodeissa. Minua kutsutaan työnarkomaaniksi, mutta en ole sitä. Teen teoksia näyttely kerrallaan ja keskityn yhteen maalaukseen kerrallaan. Pidän työskentelyssäni pitkiäkin taukoja, joiden aikana remontoin, siivoan nurkkia ja kävelen. Pidän siitä, että saan siirrellä asioita ja samalla pohtia. Pääni on aikamoinen ikiliikkuja ja olen loputon ajattelija.

4. Millainen on Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus -näyttelysi?


Malvan näyttely kertoo rakkaudesta maalaamiseen. Se kuvastaa hurjuutta, intohimoa, yksinäisyyttä ja elämää, jolla on monta suuntaa. Olen yrittänyt kuvata näyttelyssä sitä miltä minusta maalaaminen tuntuu. Sen selkeyttä ja sekavuutta. Kiihkoa ja rauhaa. Ja jotain mikä on ainutlaatuista.

5. Minkä parissa työskentelet juuri nyt?


Asun Helsingissä 114 vuotta vanhassa kerrostalossa, josta olen yhdistänyt käyttööni kaksi huoneistoa. Poikani Raffaello muutti asumaan omilleen, joten raivaan tilaa maalausten varastointiin ja esittelyyn. Yksi lapsi lähti kotoa, mutta muut lapset pääsevät kotiin. Tyhjensin myös ullakot ja varastot, joista löysin säkkitolkulla vanhoja piirustuksiani. Olen availlut niitä viimeiset päivät ja miettinyt, että kuka nämä on tehnyt? Kuka tämä ihminen on?

Nanna Susi

  • Taidemaalari, s. 1967
  • Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Roomassa
  • Taiteiden maisteri, Kuvataideakatemia (1997)
  • Vuoden nuori taiteilija (2000)
  • Kultainen Helsinki-mitali (2014)
  • Lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi Salon taidemuseossa (2018) ja Helsingin taidemuseossa (2012)
  • Teoksia muun muassa Kansallisgallerian, HAMin ja Malvan kokoelmissa.

    Kuva: Pihla Pasanen / Malva.
Teksti: Kirsti Ruissalo
Juttu on alunperin julkaistu Museo-lehden numerossa 01/2023.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp