8.9.2023

Näyttelyvinkit Itä-SuomeenTapio Leistin valokuvanäyttelyssä matkataan vuosikymmenten takaiseen Kotkaan. Tapio Leisti / Kuva Kymenlaakson museo.

Studio Leisti

Kymenlaakson museo, Kotka | 3.10.2023–17.3.2024

Tapio Leistin nostalgiset valokuvat vievät menneiden vuosikymmenten Kotkaan, takapihojen hiekkalaatikoille, kesäauringon lämmittämille rantakallioille ja sataman vilskeeseen. Kotkalainen valokuvaaja kuvasi pääasiassa mustavalkoisia muotokuvia, sommitelmia ja miljöökuvia 1940–80-luvuilla. Hänen kuvissaan yhdistyvät ammattitaito, leikillisyys ja nostalginen arki.

Lue lisää >Savonlinnalaiset taiteilijat löysivät sattumalta purkutuomion saaneen rakennuksen alapohjasta satoja vanhoja lasinegatiiveja. Löydön pohjalta syntyi Riihisaareen syyskuussa avautuva näyttely. Kuva: Juho Liukkonen.

Solmu ajassa

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 15.9.2023–14.1.2024

Solmu ajassa on taiteilijanelikko Lauri Ainalan, Sini Kososen, Ville Erkki Tarken ja Juho Liukkosen luoma monitaiteellinen teoskokonaisuus. Teokset pohjautuvat taiteilijoiden sattumalta tekemään löytöön: Savonlinnan kaupungin omistamasta, purkutuomion saaneesta Solmun talosta löytyi satoja vanhoja lasinegatiiveja. Näyttelyn keskiössä on kaupungin alitajunnan pyyhkiminen vanhan rakennuskannan ja sinne kätkeytyvien muistojen tuhoutuessa.

Lue lisää >Perinteikkäät ryijyt ovat jälleen suosittuja sisustuselementtejä. Kainuun museossa tutustutaan paikallisiin seinätekstiileihin. Kuva: Kainuun museo.

Seinätekstiilejä Kainuun mailta

Kainuun Museo, Kajaani | 15.10.2023–24.1.2024

Koristaako perintöryijy tai -raanu sinun kotisi seiniä? Kainuun museon uudessa näyttelyssä tutustutaan paikallisiin seinätekstiileihin. Esiin pääsevät upeat ryijyt, raanut, täkänät, huoneentaulut ja kuultokudokset. Kainuussa omavaraisuuden ihanne tekstiilien teossa säilyi 1950-luvulle saakka, ja seinätekstiiliharrastus on säilynyt vireänä alueen asukkaiden keskuudessa tähän päivään saakka.

Lue lisää >Sodassa haavoittuvat kaikki -näyttely esittelee koskettavia valokuvia tiedotuskomppanian kuvaajien arkistoista. Kuva: Viljo Pietinen / SA-kuva.

Sodassa haavoittuvat kaikki

Mikkelin valokuvakeskus, Mikkeli | 31.8.–7.10.2023

Toisen maailmansodan (1939–1945) aikana Suomen armeijassa palveli satoja taiteilijoita ja tiedotusalan ammattilaisia. Tavanomaisten aseiden lisäksi sotaa käytiin myös kynien, kameroiden ja siveltimien voimalla. Tiedotustyöllä ylläpidettiin taistelutahtoa rintamalla ja valettiin uskoa oman asian oikeutukseen kotialueella. Mikkelin valokuvakeskuksen koskettava näyttely esittelee sodan epäinhimillisyyttä tiedotuskomppanian kuvaajien mykistävien otosten avulla. Näyttely on kunnianosoitus kaikille noin viidellekymmenelle TK-kuvaajalle, jotka asettivat henkensä alttiiksi vaarallisissa rintamaoloissa.

Lue lisää >
Kuvataiteilija Hannu Lukin palaa juurilleen Kuopion taidemuseon uudessa näyttelyssä. Kuva: Kuopion taidemuseo.

Hannu Lukin: Julkinen eläin

Kuopion taidemuseo, Kuopio | 8.9.2023–5.11.2023

Hannu Lukin palaa kotiseudulleen juhlistamaan 60-vuotistaivaltaan ja matkaa taiteen parissa. Suurikokoisista teoksista ja voimakkaista väreistä tunnettu kuvataiteilija on kiertänyt ympäri maailmaa – sekä tekemässä taidetta että esittelemässä työtään näyttelyissä. Odotettu näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa tämän syksyn ajan.

Lue lisää >
Näyttelyvinkit Lappiin ja Pohjois-PohjanmaalleMarjatta Hanhijoen värikkäät teokset tuovat valoa syksyyn Oulun taidemuseossa. Teoskuva: Marjatta Hanhijoki.

Marjatta Hanhijoki: Aino ja Reetu – Silminnähden 3

Oulun taidemuseo, Oulu | 26.11.2023 asti

Marjatta Hanhijoen lämminhenkinen näyttely tarkastelee elämän ja arjen ihmeitä lempeällä katseella. Hanhijoki (s. 1948) on akvarellisti ja taidegraafikko, jolle kuvan tekeminen lähtee havainnosta. Näyttely on laaja katsaus rakastetun taiteilijan tuotantoon. Mukana on toistuvia teemoja: värikkäitä interiöörejä ja asetelmia, lämpimiä ihmiskuvia sekä lasten leikkisää maailmaa. Esillä on myös teoksia Hailuodon kodeista ja ihmisistä, joita Hanhijoki ikuisti työskennellessään saarella 1970–90-luvuilla.

Lue lisää >Lapin maakuntamuseossa tutustutaan saamelaisiin käsityöperinteisiin. Kuva: Paul Miettinen / Lapin maakuntamuseo.

Duodjebálgát - Duodjipolut

Lapin maakuntamuseo, Rovaniemi | 28.10.2023–7.4.2024

Duodjebálgát -näyttelyssä tutustutaan kahden saamenkäsityöntekijän suvun ja perheen kantamiin käsityöperinteisiin ja -taitoihin. Serkukset Reetta ja Birit Tornensis kuvaavat näyttelyssä myös omaa polkuaan saamenkäsitöiden eli duodjin tekijöiksi. Näyttelyssä on esillä mm. gákteja eli saamenpukuja, gahpireita eli lakkeja ja uutta taidekäsityötä.

Lue lisää >Kemin alueella työskentelevän Marjo Pitkon taidetta nähdään tänä syksynä Kemin taidemuseossa.

Marjo Pitko – Maiseman runollinen virta

Kemin taidemuseo, Kemi | 21.10.2023 asti

Kemissä ja Keminmaassa työskentelevän Marjo Pitkon odotettu taidenäyttely virittää Kemin taidemuseon salin herkkään tunnelmaan. Visuaalisesti moninainen näyttely esittelee taiteilijan monimuotoista ilmaisua, visuaalista ympäristöajattelua sekä hänen tapaansa tulkita ympäröivää todellisuutta taiteen keinoin.

Lue lisää >Reidar Särestöniemen värikkäät teokset hehkuvat myös ruskan sävyissä. Kuva: Särestöniemi-museo.

Ruskaa piilossa

Särestöniemi-museo, Kittilä | 31.1.2024 asti

Reidar Särestöniemen teosten värimaailmalla on monisyiset merkitykset. Ruskan kirkas väriloisto merkitsi taiteilijalle kuitenkin väistämätöntä luopumisen aikaa ja pimeyden lisääntymistä. Syksyn ensimmäiset jäljet nähtyään Reidar totesi: "Net on ihan myrkylliset nuo kirjavat mäthät. Net enteilevät valon katoamista kaamoksen yön kyrätessä kynnyksellä." Taiteilijan ruskan värimaailmaa heijastelevia teoksia on esillä Särestöniemi-museon ateljeessa.

Lue lisää >
Tutustu myös näihin näyttelyihin:
Katso kaikki näyttelyt

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp