28.10.2024

Museoiden kummitustarinat: Silinterihattuinen mies, ilman sähköä toimivia lamppuja ja selittämättömiä hahmoja Carlsron museossa

Carlsron museon toisessa kerroksessa kattolamput ovat välähtäneet päälle, vaikka niissä ei ole toimivaa sähköä eikä polttimoita. Näin kävi viimeksi kesällä 2023. Alkuperäinen kuva: Kirsta Ylinen / Museokortti. Kuvan rajausta ja värejä on muokattu Museokortin toimesta.

Karmivan monessa Museokortti-kohteessa kerrotaan kummittelevan. Kysyimme museoilta, kummitteleeko museolla tai onko museolla jännittävä tai synkkä historia. Nyt kekri- ja halloween-ajan kunniaksi julkaisemme museoiden tarinoita Museoiden kummitustarinat -juttusarjana.

Tässä jutussa lähdemme Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsrohon, josta on vuosikymmenten saatossa kertynyt lukuisia selittämättömiä tarinoita. Osa tapahtumista on hyvinkin tuoreita.

Carlsro on Suurjärven rannalla sijaitseva ainutlaatuinen kesähuvila, jonka rakennutti laivanvarustaja ja kauppaneuvos C.A. Carlström vuonna 1896. Alkuperäisessä kunnossa säilynyt Carlsron huvila toimii nykyisiin Kristiinankaupungin kaupunginmuseona ja on valtakunnallisesti merkittävä suojelukohde.

Kauniissa ympäristössä sijaitseva Carlsro on toiminut muun muassa kylpylänä, täysihoitolana ja turistihotellina. Tarinoiden mukaan osa asukkaista ja vieraista ei koskaan poistunut kesähuvilalta.

Näin kertoo museojohtaja Tarja Aurell:

Silinterihattuinen mies, ilman sähköä toimivia lamppuja ja selittämättömiä hahmoja

Tottahan meillä asustaa kummituksia. Museolla on kuulunut muun muassa iloista puheensorinaa tyhjistä huoneista. Toisessa kerroksessa kattolamput ovat välähtäneet päälle, vaikka niissä ei ole toimivaa sähköä eikä polttimoita. Näin kävi viimeksi kesällä 2023.

Tässä muutama tarina.

Katolilaisen papin henki ahdistui ja koira säikähti – toisessa kerroksessa sotilas ja lasten itkua

Kummittelu liittyy erityisesti yhteen toisen kerroksen huoneeseen. Museossa vieraillut katolinen pappi kertoi, että hänelle tuli huoneeseen mennessä painostava, henkeä ahdistava tunne. Se häipyi, kun hän palasi huoneesta käytävälle.

Samaan huoneeseen on reagoinut myös museossa omistajansa sylissä vieraillut koira.

Kerran säikähtänyt museovieras kertoi epäröiden sotilasunivormuisen miehen hahmosta, jonka hän oli nähnyt toisessa kerroksessa. Toisessa kerroksessa moni on kuullut myös lapsen itkua. Siellä oli aikoinaan lastenhuone.

Kuka istuu toisen kerroksen museosängylle?

Toisessa kerroksessa eräässä huoneessa on museosänky, sivustavedettävä sohva. Sängyn keskelle ilmestyy istumajälki aina uudestaan, vaikka kuinka oikaisisi peittoa.

Lieneekö painauma sängyn laidalla istuvan Carlströmin vaimon, joka odottaen miestään turhaan huvilalle palaavaksi?

Silinterihattuinen mies kävelee kohti

Nykyään huvilan kolmas kerros on kävijöiltä suljettu, mutta aiemmin sielläkin pääsi vierailemaan. Vuosia sitten Carlsron museossa vieraillut ruotsalainen sairaanhoitaja oli jäänyt tutkimaan huvilan kolmatta kerrosta yksin.

Hetken kuluttua hän ryntäsi museon alakertaan hysteerisesti itkien.

Hän oli vilkaissut takaisin kolmannen kerroksen käytävään lähtiessään laskeutumaan portaita ja säikähtänyt sydänjuuriaan myöten, sillä käytävän pohjoispäästä käveli häntä kohti vanhanaikaisesti pukeutunut mies.

Miehellä oli yllään pitkä palttoo, päässä silinterihattu ja kädessään vanhanaikainen lamppu.

Kuka on kuvaan ilmestynyt nainen?

Carlsron museo on auki kesäsesongin ajan ja sesongin ulkopuolella vain tilauksesta.

Eräänä syksynä museon jo sulkeuduttua muutama kävijä tuli katsomaan rakennusta. Eräs seurueesta päätti kiivetä aidan yli museon pihalle kuvaamaan tyhjää rakennusta.

Kun kuva kehitettiin, näkyi huvilan keittiön ikkunassa vaaleapäinen naisen hahmo, joka katsoi ikkunasta ulos.

Mies juoksi hangella jättämättä jälkiä

Salaperäisiä tapahtumia on tapahtunut myös museolle johtavalla tiellä. Carlsron lähellä asui nainen, jolla oli tapana kävellä koiransa kanssa huvilan ohi.

Kun hän eräänä kuutamoisena talvi-iltana oli kävelemässä kohti huvilaa, tien yli juoksi metsästä pitkähiippainen mies.

Hangelle ei jäänyt miehestä jäljen jälkeä.

Nuorison ilta-ajelu johti mystiseen kohtaamiseen

Nuorisoporukka ajeli kaupungilla 1970-luvun iltapimeällä, kun keskustelu kääntyi kummituslinnan maineessa olleeseen Carlsron huvilaan. Yksi porukasta uhosi uskaltavansa mennä huvilaan, vaikka sisälle asti.

Kun porukka kääntyi vanhalle Närpiöntielle, Carlsron suunnasta ajoi vastaan vanha T-mallin Ford täynnä vanhanajan vaatteisiin pukeutunutta iloista väkeä.

Nuorisoporukka ajoi aivan hiljaa Carlsron ohi, eikä kukaan enää maininnut huvilassa käymistä.

Tarja Aurell
Museonjohtaja
Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsro


Tutustu myös muiden museoiden tarinoihin:


Psst! Lisää lukusuosituksia: Tiina Hautala on kirjoittanut teoksen nimeltä Aaveiden Pohjanmaa – kummitustarinoita mailta ja meriltä (Haamu, 2013). Teoksessa yksi kappale käsittelee Carlron kummituksia.

Natalia Kaleva on järjestänyt kummitusopastuksia Carlsrossa. Paikallinen Pointti-verkkolehti teki hänestä haastattelun kesällä 2023.


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp