VIELÄ EHDIT: Museokortti Black Friday -tarjouksessa vain 67 € (norm. 79 €). Toimi heti! Hyödynnä tarjous

23.9.2024

Näin otat museokäynnit osaksi arkea – katso asiantuntijan 6 vinkkiä!

Museokäyneillä ja kulttuurin kokemisella on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mutta miten museokäynnit saisi otettua tavaksi? Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Moni museoista innostunut kohtaa yllättävän haasteen arjessa: vaikka halua ja kiinnostusta on, näyttelyissä ei tule käytyä niin paljon kuin on ajatellut. Lue asiantuntijan vinkit, miten saisit museokäynneistä arkea piristävän tavan!

Omaan kulttuuriharrastukseen vaikuttaa monet tekijät: sosiaalinen verkosto, elämäntilanne sekä erinäiset aikaan, voimavaroihin ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvät resurssit. Mutta suuri vaikutus on myös sillä, millaisia tapoja olemme muodostaneet.

Miksi tapojen muuttaminen on niin haastavaa?

– Tavoissa on paljon kysymys automatisoiduista reaktioista tiettyihin tilanteisiin ja ärsykkeisiin, ja näiden automatisointien purkaminen voi olla työlästä ja aikaa vievää, sanoo arjen rutiineihin ja tapojen muodostukseen perehtynyt Työterveyslaitoksen johtava tutkija Elina Weiste.

"Jos innokkaasti kokeilee pari viikkoa ja sitten siirtyykin johonkin muuhun, niin ei koskaan pääse vaiheeseen, jossa uusi tapa tulee kuin luonnostaan."

Elina Weiste, Työterveyslaitoksen johtava tutkija

Esimerkiksi suoraan töistä herkkukauppaan tai kotisohvalle suuntaaminen voi olla tapa, vaikka tietäisi kulttuurielämysten lisäävän omaa hyvinvointia enemmän.

– Mutta kaikki tavat on opittuja, ja niiden muuttaminen ja purkaminen on mahdollista, Weiste sanoo.

Tutkimuksista tiedetään, että uuden tavan muodostaminen kestää useamman kuukauden ja vaatii toistoja.

– Jos innokkaasti kokeilee pari viikkoa ja sitten siirtyykin johonkin muuhun, niin ei koskaan pääse vaiheeseen, jossa uusi tapa tulee kuin luonnostaan.

Weiste kuitenkin painottaa, että epäonnistuminen uuden tavan muodostamisessa ei ole erityisen vaarallista – aina on mahdollista yrittää uudelleen.


Kuusi vinkkiä uuden tavan muodostamiseen


Näitä vinkkejä voi hyödyntää kaikki, jotka haluaisivat lisätä näyttelykokemuksia elämäänsä – olitpa sitten museoiden konkarikiertäjä tai vasta Museokortin hankkinut ja aktiivisen museoharrastuksesi alkumetreillä.


1. Tunnista syy. Mitä tavoittelet museokäynneiltä?

Useimmille museoissa käynti on omaan hyvinvointiin panostamista. Esimerkiksi viihtyminen, yllättyminen, uuden tiedon ja uusien näkökulmien saaminen, taide-elämykset sekä oma aika tai tilanteen sosiaalisuus tuovat ihmisiä museoihin. Myös halu tukea museotoimintaa voi motivoida käymään näyttelyssä.


Sisäisten motivaationlähteiden lisäksi myös kahvihetki museokahvilassa voi olla hyvä lisämotivaatio. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Sisäisten motivaatiotekijöiden lisäksi ulkoisella motivaatiolla on paikkansa uusien tapojen muodostuksessa.

– Museokortin hankinnan jälkeen museokorttilainen voi aluksi hyvin motivoida itseään myös pullakahveilla museokahvilassa tai sillä, että on nyt sijoittanut Museokorttiin ja haluaa sen maksavan itsensä takaisin.


2. Aseta helpolta tuntuva selkeä tavoite.

Muutosten suhteen on tyypillistä asettaa itselleen liian kunnianhimoisia tavoitteita. Ei ole tavatonta, että samalla kun päättää alkaa käydä ahkerasti näyttelyissä, päättää myös uudistaa ruokavalion, opetella käsilläseisonnan ja remontoida kodin.

Aseta sen sijaan omaan elämäntilanteeseesi sopiva tavoite, jonka toteuttaminen tuntuu helpolta. Voit vaikka etsiä näyttelykalenterista pari itseäsi kiinnostavaa näyttelyä ja päättää, mitkä haluat mennä katsomaan.

"Arkea varmasti rikastuttaa enemmän useat pienet museokäynnit kuin harvoin tapahtuva monen tunnin käynti."

Elina Weiste

Mieti myös, millainen museokäynti on omalla kohdallasi tähän elämäntilanteeseen mukavin – voit ehkä keventää tavoitettasi yksittäisen näyttelykäynnin osalta. Ehtisitkö käydä näyttelyissä ohimennen pistäytymässä?

– Arkea varmasti rikastuttaa enemmän se, että on usein pieniä käyntejä verrattuna siihen, että on joskus harvoin monta tuntia kestävä näyttelykäynti, Weiste sanoo.

Tutustu syksyn näyttelyihin!


Tapaa muodostaessa kannattaa olla realistinen ja asettaa omaan elämään sopivia tavoitteita. Uudet tavat onnistuvat helpommin, jos ne ankkuroi jo olemassa oleviin rutiineihin. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

3. Ankkuroi tavoite olemassa olevaan rutiiniin.

Mieti, mikä on sinulle vaivattomin tapa toteuttaa suunnitelmasi: oletko liikkeellä yksin, kaverin tai vaikka lasten kanssa? Mikä ajankohta on sellainen, jolloin olisit kenties jo valmiiksi liikkeellä ja lähempänä museota?

– Jos on taipumusta jumittua kotisohvalle, on pienempi muutos käyttäytymiselle yhdistää näyttelykäynti tilanteeseen, jossa on jo liikkeellä – verrattuna siihen että on jo päässyt sohvalle asti.

"Kannattaa keskittyä yhteen sopivan pieneen muutokseen kerralla."

Elina Weiste

Tavoitteen ja toimintasuunnitelman lisäksi on hyvä miettiä myös tilanteet, joissa suunnitelmat eivät toteudukaan: Miten jatkaa haluttua toimintaa, kun kaikki ei elämässä kuitenkaan mene ihan niin kuin on ajatellut?


Tutustu karttapalveluun ja löydä museot lähistöltäsi ja reittiesi varrelta!


4. Aseta riittävän pitkä aikahorisontti.

Tavan muodostuminen vaatii toistoja ja pitkäjänteisyyttä. Vaarana on, että into lopahtaa ennen kuin tapa tulee helpoksi.

– Uusien tapojen muodostaminen vie aikaa ja energiaa, joten kannattaa keskittyä yhteen sopivan pieneen muutokseen kerralla. Tälle syksylle riittävä tavoite voisi olla se, että suunnittelee ja toteuttaa itselle sopivan määrän museokäyntejä, Weiste sanoo.

Kun toistoja kertyy riittävästi, muutoksen kyllä havaitsee ja näyttelykäynnit alkavat tupsahdella kalenteriin lähes itsestään. Tavoitteena voi olla esimerkiksi se, että on seuraavana syksynä monia näyttelykokemuksia rikkaampi ja hieman enemmän kärryillä siitä, millaisista näyttelyistä itse pitää.



5. Kerro uusi tapa muillekin ja tee onnistuminen näkyväksi!

Puhu suunnitelmistasi ääneen. Kirjaa ylös onnistuneet tapahtumat kalenteriisi ja tee uutta harrastustasi näkyväksi omassa elämässäsi. Voit jakaa näyttelykokemuksia sosiaalisessa mediassa, jos se on juttusi.

– Sanomalla ääneen, että sinulla on tällainen asia nyt elämässä, joka kiinnostaa sinua ja jota haluaisit lisätä, saat myös ympäriltäsi helpommin tukea tavoitteen saavuttamiseen.

Kun kerrot onnistuneista näyttelykokemuksista ja annat itsellesi hyvää palautetta, toteutuneisiin käynteihin liittyvät myönteiset kokemukset vahvistuvat.


Museokäynnit piristävät arkea ja lisäävät hyvinvointia. Niistä voi saada itselleen hyvän tavan ja tärkeän harrastuksen! Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

6. Ole itsellesi kiva.

Joskus muutoksissa voi olla tiellä omat negatiiviset ajatusmallit tai itseen kohdistuva kritiikki. Jos huomaat ajattelevasi, ettet taaskaan ole onnistunut käymään museoissa ja että peli on omalta osaltasi jo tavalla tai toisella menetetty, voit keskeyttää itsesi ja muuttaa tietoisesti äänensävyä.

Vaikket olisi käynyt museossa viime aikoina, olet tervetullut näyttelyihin sellaisena kuin olet ja silloin kuin sinulle sopii!


Museokortti on pääsylippusi arjen ulkopuolelle


Museokortti-kohteiden joukosta löydät kotimaan suosituimmat nähtävyydet ja paikalliset erikoisuudet.

Koe kotimaan kestosuosikit Heurekasta Olavinlinnaan, näe vuoden puhutuimmat taidenäyttelyt, vieraile Kekkosen, Sibeliuksen ja muiden merkkihenkilöiden kodeissa tai opi jotain uutta tutuista kulmista oman kotikaupunkisi museoissa.

Artikkelissa on käytetty haastattelun lisäksi taustatietona Anu Tevanlinnan Hyvinvointia mielelläsi -kirjaa. Kirjasta voi lukea lisää kiinnostavaa tutkimustietoja uusien tapojen ja rutiinien muodostamisesta sekä saada lisää vinkkejä oman elämän korjausliikkeisiin.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp