Välipäivä-ALE: Jatkokaudet vain 69 € ja uudet kortit itselle tai lahjaksi 73 € Osta nyt!

10.10.2024

Katso kirjasuositukset syksyyn ja yhdistä kirja museovierailuun!

Tutustu Museokortin kirjavinkkeihin ja yhdistä museovierailuun kirja. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Museovierailu ja aiheeseen sopiva kirja voivat täydentää toisiaan kiinnostavasti. Kokosimme listan kiehtovista kirjoista ja niiden pariksi museo- ja näyttelyvinkkejä. Museokortilla saat pääsyn kaikkiin listan kohteisiin sekä asiakasetuna tutustut Nextoryn äänikirjavalikoimaan 60 päivää maksutta!

Täydennä museoelämystäsi tarinoilla taiteesta, teatterista, historiasta, tieteestä ja tunnetuista suomalaisista. Kokosimme kirjasuosituksia, joiden avulla rikastat museovierailujasi tai löydät kenties jotain uutta omasta lempitaiteilijastasi.

Huippuetu Museokortin omistajille


Tutustu kirjavinkkeihin ja ota kirja mukaan museovierailuille!


Teatterin ystävät löytävät itselleen koettavaa myös museoiden ja kirjallisuuden maailmasta. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

1. Kurkkaa teatterin kulisseihin

Kirja: Palo: Jukka-Pekka Palon elämä
Kirjoittanut Liisa Talvitie

Museo: Teatterimuseo, Helsinki

Jukka-Pekka Palo kertoo avoimessa elämäkerrassaan vanhemmistaan, suvun salaisuuksista ja vuosistaan teatterikoulussa. Palon pitkään uraan näyttelijänä on mahtunut monia rooleja niin Kansallisteatterin lavalla kuin myös elokuvissa ja televisiosarjoissa. Kirjassa hän kertoo työstään, elämästään ja avioliitostaan.

Helsingin Teatterimuseossa pääset sukeltamaan vielä syvemmälle teatterin maailmaan. Museon näyttelyt vievät kävijät teatteriin ja sen takahuoneisiin. Museossa esitellään kotimaista teatteria, tanssia, sirkusta, oopperaa ja esitystaidetta.

Tutustu museoon



Millaista oli elämä Gallen-Kallelan perheessä? Tutustu tarinoihin Mary Gallen-Kallelasta kertovassa kirjassa sekä vierailulla Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinnassa. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

2. Hyppää kulta-ajan taiteilijaperheen arkeen

Kirja: Mary Gallen-Kallela. Olisit villiä villimpi
Kirjoittanut Helena Ruuska

Museo: Gallen-Kallela Museo, Espoo

Helena Ruuskan teos Olisit villiä villimpi on modernin ja moniulotteisen naisen, Mary Gallen-Kallelan muotokuva. Kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan vaimon Maryn tarina avaa ikkunan 1900-luvun taiteen naisten elämään sekä kultakauden taiteilijoiden arkeen ja juhlaan.

Akseli Gallen-Kallelan kansallisromanttisessa ateljeessa voit vierailla Espoon Tarvaspäässä. Gallen-Kallelan Museossa tutustut taiteilijaperheen kotiin ja vaihtuviin taidenäyttelyihin, mutta sen asukkaiden elämään voit syventyä myös kirjallisuuden avulla.

Tutustu museoon


 

Sovelias liitto -kirja avaa näkymiä Albert Edelfeltin elämään hänen avioliittonsa kautta. Porvoon museossa pääsee syventymään Edelfeltin mielenmaisemaan taiteen kautta.

3. Tutustu taiteilijapariskunnan elämään 1800-luvun lopulla

Kirja: Sovelias liitto
Kirjoittanut Maria Vainio–Kurtakko

Näyttely: Albert Edelfelt 170, 3.5.2026 asti
Vanha raatihuone, Porvoon museo, Porvoo

Vapaaherratar Ellan de la Chapellen ja taiteilija Albert Edelfeltin avioliitto solmittiin aikana, jolloin uudet aatteet horjuttivat perinteisiä arvoasetelmia. Keskustelussa oli sukupuoliroolit, säädyllisyys ja naisten oikeudet. Sovelias liitto on kiinnostava kertomus Euroopan metropoleissa ja helsinkiläisissä seurapiireissä liikkuvan parin elämästä sekä monisyinen kuva 1800-luvun lopun yhteiskunnasta.

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 170 vuotta Albert Edelfeltin syntymästä. Porvoon museon Albert Edelfelt 170 -näyttelyssä pääset tutustumaan taiteilijan tunnettuihin öljyvärimaalauksiin ja elämään Porvoossa.

Tutustu näyttelyyn



Millaista on poliisin arki? Se selviää sekä Huumepoliisin matkassa -kirjan lukemalla että vierailemalla Poliisimuseossa.

4. Näe maailma huumepoliisin silmin

Kirja: Huumepoliisin matkassa: Vanhamyrkky
Kirjoittanut Timo Lehtonen

Museo: Poliisimuseo, Tampere

Kirjassa entinen huumepoliisi Timo Lehtonen vie poliisin työn ytimeen ja paikkoihin, jonne tavallinen kansalainen ei normaalisti näe. Kirjassa matkataan viiden eri vuosikymmenen läpi. Kirja osoittaa, kuinka poliisin työ on muuttunut aikojen saatossa.

Tampereen Poliisimuseossa saa lisää tietoa poliisin työstä. Museossa on esillä on muun muassa erikoisnäyttely Maijat ja möröt – Poliisin ajoneuvoja maastossa ja maanteillä, jossa on esillä maailman nopein poliisimoottoripyörä ja eri vuosikymmenten poliisiautoja.

Tutustu museoon

 

Pysähdy pohtimaan luontosuhdettasi ja luonnonmetsiemme tulevaisuutta.

5. Pysähdy suomalaisten metsien äärelle

Kirja: Metsä meidän jälkeemme
Kirjoittanut Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen & Jenni Räinä

Näyttely: Pohjoistuulen metsä, 24.7.2025 asti
Pohjanmaan museo, Vaasa

Metsä meidän jälkeemme tuo esiin suomalaisten metsien hakkuut ja synkän tulevaisuuden. Teos ehdottaa vaihtoehtoja nykyiselle tilanteelle ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa. Kirjassa etsitäänratkaisua, miten voitaisiin ottaa huomioon niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin.

Samaan tematiikkaan päästään Pohjoistuulen metsä -valokuvanäyttelyssä, jossa tuodaan esille metsien nykytilanne sekä tulevat haasteet, metsäluonnon uhanalaistuminen ja häviäminen. Näyttely tarjoaa näkemyksiä siihen, mitä voimme tehdä säilyttääksemme viimeiset luonnonmetsämme.

Tutustu näyttelyyn


Hyppää taidemaailman pyörteisiin ja tutustu 1800-luvun taiteeseen! Kuva: Kansallisgalleria, Hannu Pakarinen

6. Syvenny Suomen kultakauteen ja kansainväliseen keskiajan taiteeseen

Kirja: Suomen kultakausi : Kuvataide, arkkitehtuuri, kirjallisuus, teatteri, säveltaide
Kirjoittanut Elina Seppälä ja Mikko-Olavi Seppälä

Näyttely: Gothic Modern, 26.1.2025 asti
Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Ensi kertaa Suomen taiteen kultakauden kaikki taiteenalat tuodaan esille rinta rinnan. Canth ja Leino, Gallen-Kallela ja Schjerfbeck, jugendtalot ja ateljeehuvilat, Sibelius, Prinsessa Ruususen häämarssi... 1880-luvun ja itsenäistymisen välisenä aikana luotiin iso osa kaikkien taiteenalojen klassikoista. Suomen kultakausi -teoksessa pohditaan, miten käsitys kultakaudesta muuttuu, kun nähdään sen koko kuva?

Taiteesta kiinnostuneet pääsevät syventymään 1800- ja 1900-lukujen keskiajan ja renessanssin taiteeseen Ateneumin Gothic Modern -näyttelyssä, jossa on esillä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Vincent van Goghin, Theodor Kittelsenin, Käthe Kollwitzin, Edvard Munchin, Hugo Simbergin ja Helene Schjerfbeckin teoksia.

Tutustu näyttelyyn

 

Dungeons & Dragons 50 vuotta -pienoisnäyttely on tarkoitettu kaikille peleistä kiinnostuneille, niin intohimoisille roolipelifaneille, Dungeons & Dragons -tietokonepelien ystäville, kuin asiaan vasta tutustuvillekin. Kuva: Vapriikki

7. Uppoudu fantasiamaailman pyörteisiin

Kirja: Dungeons & Dragons – Jäätuulen laakso: Kristallisauva
Kirjoittanut R. A. Salvatore

Näyttely: Dungeons & Dragons 50 vuotta, 26.1.2025 asti
Museokeskus Vapriikki, Tampere

Dungeons & Dragons – Jäätuulen laakso: Kristallisauva on Jäätuulen laakso -trilogian ensimmäinen osa. Jännittävä ja vauhdikas fantasiatrilogia kertoo odottamattomista liittolaisista, rohkeudesta taistella päämääränsä eteen ja hyvän ja pahan ikiaikaisesta kamppailusta.

Museokeskus Vapriikissa pääsee hyppäämään myös fantasiamaailmaan Dungeons & Dragons 50 vuotta -näyttelyssä, joka juhlistaa 50 vuotta sitten julkaistua pöytäroolipeliä. Dungeons & Dragons on yksi viimevuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä.

Tutustu näyttelyyn



 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp