13.5.2024

Koe kotimaa uusin silmin – 30 upeaa keskohdetta!

Viet unohtumaton kesloma kotimaassa ja tutustu Suomen mielenkiintoisimpiin matkakohteisiin Museokortilla. [Krista Ylinen, Ella Karttunen, Topi Leikas ja Marjo Vnttinen]

Suunnitteletko kaikkien aikojen kulttuurikesää? Suuntaa kotimaan upeisiin museoihin! Museokortti on pääsylippusi kesän innostavimpiin elämyksiin ympäri Suomen. Lue parhaat vinkit puutarhoihin, linnoihin, laivoihin, ulkomuseoihin ja muihin lumoaviin kesäkohteisiin.

Museokortti taskussa varmistat onnistuneen kesän kotimaassa. Suomi on täynnä kiehtovia kesäkohteita ja innostavia museoelämyksiä Ahvenanmaalta Inariin. Museokortti avaa ovet 360 kiinnostavaan kohteeseen.

Kokosimme vinkit kulttuurikesään kotimaassa. Nappaa vinkit talteen ja suunnittele unelmiesi kesäreissu!

Turun linna kesäisenä päivänä

Linnakohteissa kuulet tarinoita keskiajasta, aatelisten elämästä sekä sotahistoriasta. [Ania Padzik / Turun linna]

Kierrä keskiajan kiehtovat linnat


1. Turun linna

Yli 700 vuotta vanha Turun linna kuuluu Suomen hienoimpien nähtävyyksien joukkoon. Jykevän harmaakivilinnan historia alkaa jo 1280-luvulta. Linnan opastetuilla kierroksilla kuulet linnan keskiaikaisesta elämästä ja renessanssihovin loistosta. Myös linnan arki ja juhlat sekä sodat ja rakkaudet tulevat tutuiksi.

Olavinlinna kuvattuna ylläviistosta

Museokortilla saat pääsyn keskiajan linnoihin, kuten Olavinlinnaan. TOPI LEIKAS / MUSEOVIRASTO

2. Olavinlinna, Savonlinna

Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna on maamme yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kun Pyhän Olavin linnaa alettiin rakentaa vuonna 1475, linnan kaikki rakennukset ja tilat rakennettiin palvelemaan nimenomaan sotilaallista tarkoitusta. Linnan näyttelyissä opit linnan puolustuskäytöstä ja elämästä linnassa eri aikakausina.

Hämeenlinna kesäisenä päivänä

Hämeen linnassa pääsee kulkemaan samoissa huoneissa, joissa on eletty jo keskiajalla TOPI LEIKAS / MUSEOVIRASTO

3. Hämeen linna

Keskiaikaan pääsee kurkistamaan myös 700-vuotiaassa Hämeen linnassa, joka on kokenut vuosisatojen aikana sekä loiston että rappion hetkiä. Se perustettiin Birger Jaarlin Hämeeseen tekemän ristiretken jälkeen 1200-luvun lopulla. Hämeen linnan kesässä on luvassa niin keskiajasta kumpuavia tapahtumia kuin myös musiikkia.

Ritariasuun pukeutunut nuori miekkailee Kastelholman linnassa.

Kuninkaallisessa Kastelholman linnassa on asunut sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III. KRISTA YLINEN / MUSEOKORTTI

4. Kastelholman linna, Ahvenanmaa

Ahvenanmaalla sijaitseva Kastelholman linna on hyvin säilynyt linnanraunio. Linnalla on pitkä ja värikäs historia: aatelisia, piirityksiä, tulipaloja sekä poliittisia selkkauksia nähnyt rauniolinna on vierailukohde täynnä tarinoita. Linnaa alettiin rakentaa puolustuslinnakkeeksi 1300-luvun loppupuolella, ja se oli Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linnoitus. Kuninkaallisessa linnassa on asunut sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III.


Vierailu entisessä vankilassa on vaikuttava elämys. Historia näkyy sellien seinäkirjoituksissa ja alkuperäisessä esineistössä. MARJO VÄNTTINEN / MUSEOKORTTI

Etsitkö erikoisia elämyksiä? Näissä kohteissa yllättyy kokeneempikin kotimaanmatkailija!


5. Vankila, Hämeenlinna

Hämeenlinnassa sijaitseva Vankila on yksi kesän kiinnostavimmista Museokortti-kohteista, jota ei kannata jättää väliin. Vaikuttava vankilamuseo kätkee sisäänsä vankilan karun arjen – koe vankien tarinat, autenttiset sellit ja seinäkirjoitukset. Vankilassa tuomiotaan ovat kärsineet monet historian tunnetut rikollishahmot, kuten murhamies Matti Haapoja ja puukkojunkkarit Isoo-Antti ja Rannanjärvi.

Sammaloitunut kivipatsas, jossa kahdet kasvot vastakkain.

Alpo Jaakolan patsaspuisto Loimaalla tarjoaa upeiden patsaiden lisäksi kulttuurin ystäville myös teatteria, konsertteja ja muita tapahtumia. MATTI NORR / ALPO JAAKOLAN PATSASPUISTO

6. Alpo Jaakolan patsaspuisto, Loimaa

Loimaalla kannattaa poiketa ainutlaatuisessa Alpo Jaakolan patsaspuistossa, joka on syntynyt vuosikymmenien luomistyön tuloksena. Veistokset ovat vuosien saatossa sulautuneet osaksi luontoa. Veistokset ja rakennukset ovat itsenäisiä taideteoksia, jotka muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Patsaspuiston runsaasta neljästäkymmenestä veistoksesta viimeisimmät ovat 1980-luvulta.

Aurinkoinen kuva Paaterin kirkosta mäntyjen keskellä.

Paaterin kirkko on Eva Ryynäsen tunnetuin luomus. JARNO ARTIKA / PAATERI

7. Paateri, Lieksa

Puuta rakastaneen kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakotiin Paateriin kuuluvat tunnelmalliset hirsiset ateljee, kirkko, kotitalo ja galleriakahvila metsän siimeksessä. Vuosikymmenten saatossa Lieksan Vuonisjärven kylälle syntyneen kokonaisuuden helmi on vuonna 1991 valmistunut kirkko, joka on Ryynäsen suurikokoisin ja tunnetuin työ.

Museoviras selaa Koskenkorvasta kertovia lehtileikkeiltä keltaisessa leningissä. Etualalla on vanhoja Koksenkorva-pulloja vitriinissä.

Koskenkorva Museossa on tarinoita kotipolton ajasta kieltolain kautta tiukkaan ostajaintarkkailuun sekä nykypäivään. MARJO VÄNTTINEN / MUSEOKORTTI

8. Koskenkorva Museo, Ilmajoki

Moni on varmasti kuullut Koskenkorvasta, mutta mihin kuuluisa juoma juontaa juurensa? Koskenkorva Museo sijaitsee Ilmajoella Koskenkorvan kylässä kuuluisan viinatehtaan juurella. Koskenkorvan tilalla olevia museoita ylläpitää Koskenkorvan perhe. Museon näyttelyssä esitellään Suomen värikästä alkoholihistoriaa sekä kylän viinatehtaan vaiheita ja tuotteita.

Graffitilandioita sijaitsee Vaasassa ja Seinäjoella. Nauti upeasta taiteenlajista, graffiteista, näissä erityisissä kohteissa. SUSANNA SEPPÄLÄ / MUSEOKORTTI

9. Wasa Graffitilandia & Seinäjoki Grafftilandia

Huvipuisto Wasalandiassa aloittanut katutaidenäyttely Wasa Graffitilandia toimii nykyisin VR:n entisissä makasiinitiloissa Vaasassa. Graffitien ja muraalien lisäksi näytillä uv-taidetta, installaatioita ja kaikille avoin graffitiseinä.

Tiesitkö, että Graffitilandia löytyy myös Seinäjoelta? Seinäjoki Graffitilandia on entisen romukaupan suuriin hallitiloihin 80 kotimaisen ja kansainvälisen taiteilijan voimin toteutettu katutaidekokemus. Taiteilijoille on annettu vapaat kädet toteuttaa tilan huoneisiin ja seiniin mitä ikinä haluavat.


Matkaa kesällä Ahvenanmaalle! Museoalus Pommern on näyttävä nähtävyys monien saaristoelämysten joukossa. KRISTA YLINEN / MUSEOKORTTI

Hyppää harvinaisten museolaivojen ruoriin


10. Museoalus Pommern, Maarianhamina

Museoalus Pommern on Maarianhaminan yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Museoalus Pommern on maailman ainoa nelimastoinen rahtipurjealus, joka on säilynyt alkuperäisessä kunnossa. Pommernin elämyksellinen näyttely herättää aluksen historian henkiin, ja pääset myös itse kokeilemaan miehistön elämää ja laivan työtehtäviä.


Aurajokeen ankkuroitu Suomen Joutsen ja muut Forum Marinumin museoalukset ovat suosittuja kesäkohteita. Entinen risteilyalus S/S Bore toimii myös hostellina. JORMA KONTIO / FORUM MARINUM

11. Fregatti Suomen Joutsen ja Museoalus Sigyn, Turku

Forum Marinumin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat valtameriä seilannut Suomen Joutsen ja museoalus Sigyn. Laivaston koulutusaluksena toiminut Suomen Joutsen on valtamerimatkoillaan seilannut yli 650 oppilaan kanssa ennen toista maailmansotaa. Vuonna 1887 ensimmäisen kerran vesille laskettu Sigyn on puolestaan Suomen ensimmäinen museolaiva, ja yksi turkulaisen Aurajoki-maiseman symboleista.


Suomen merimuseo sijaitsee Kotkan merikeskus Vellamossa. Jäänmurtaja Tarmo on yksi merimuseon vetonauloista. TOPI LEIKAS / MUSEOVIRASTO

12. Museolaivat Tarmo, Kemi ja Telkkä, Kotka

Merikeskus Vellamon satamassa komeilevat Jäänmurtaja Tarmo, majakkalaiva Kemi ja vartiolaiva Telkkä ovat avoinna yleisölle kesäisin. Samalla reissulla kannattaa poiketa Merikeskus Vellamossa, jossa sijaitsee Suomen merimuseo. Museossa pääsee tutustumaan 1600-luvun merimiehen elämään, astelemaan matkustajalaiva Finnjetin nostalgiseen hyttiin ja tutkimaan merenpohjasta löytyneitä hylkyjä.


Vieraile kesällä kasvitieteellisissä puutarhoissa ja nauti kasvien väriloistosta! ELLA KARTTUNEN

Koe Suomen näyttävimmät pihat ja puutarhat


13. Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteelliset puutarhat Helsingissä & Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Museokortilla pääsee myös kasvitieteellisiin puutarhoihin sekä Helsingin Kaisaniemessä että Turussa. Näissä kiehtovissa kohteissa vietät unohtumattoman päivän, jonka aikana pääset ihailemaan monenkirjavia kasveja ja nauttimaan tropiikista. Voit kulkea läpi sademetsän kohti savannia ja aavikkoa ja päätyä palmujen alle tai lummealtaan reunalle. Kasvihuoneiden lämpötila vaihtelee 15–25°C asteen välillä.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha puolestaan levittäytyy Kumpulan kartanon historiallisille maille kuuden hehtaarin alueelle. Kulttuurikasvien alueella voit oppia hyötykasveista ja 1800-luvun kartanomiljöön tyypillisistä koristekasveista.


J. L. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo. Koe autenttinen 1800-luvun kirjailijakodin tunnelma. ELLA KARTTUNEN / MUSEOKORTTI

14. J.L. Runebergin koti, Porvoo

Koe kansallisrunoilijan tunnelmallinen koti ja Suomen vanhin kotimuseo! Hyppää 1860-luvun kirjailijakodin tunnelmaan Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) ja hänen vaimonsa Fredrika Runebergin (1807–1879) alkuperäisessä kodissa. Kesäisin pääset tutustumaan talon huolella entistetyn upean puutarhan kukkaloistoon.


Voipaalan taidekeskuksessa viihtyvät taiteen, historian, kulttuuritapahtumien ja luonnon ystävät. VOIPAALAN TAIDEKESKUS

15. Voipaalan taidekeskus, Sääksmäki

Lähde aikamatkalle 1700-luvun historialliseen barokkipuistoon! Keskiajalle juurensa juontavassa Voipaalan kartanossa pääset taiteen lisäksi nauttimaan kansallis- ja kulttuurimaisemista sekä arvokkaasta luonnosta.


Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo on vanhaan kartanomiljööseen sijoittuva uniikki museokohde, jossa vierailun ytimessä ovat rauha ja pysähtyminen. LAILA PULLISEN VEISTOSPUISTO JA KOTIMUSEO

16. Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo, Vantaa

Nissbackan kartanomiljööstä Vantaalta löytyy uniikki veistospuisto ja kuvanveistäjän kotimuseo. Kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) taiteessa keskeisiä elementtejä olivat antiikki ja informalismi, historia ja hetken hauraus, luonnon lainalaisuudet ja ihminen näiden kaikkien risteymäkohdassa.


Museokahvila Kisälli sijaitsee 1850-luvulla rakennetussa puutalossa aivan Luostarinmäen museoalueen vieressä. LUOSTARINMÄKI

Eläydy entisajan elämään idyllisissä kortteleissa ja kylissä


17. Luostarinmäki, Turku

Eläydy entisajan tunnelmaan Luostarinmäen museokorttelissa, joka on ainoa vuoden 1827 Turun palossa säilynyt yhtenäinen puutaloalue. Yli 200 vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan ja korttelin kujat, pihat ja kodit muodostavat ainutlaatuisen miljöön keskellä kaupunkia.


Amurin museokorttelin 1880-luvulta 1970-luvulle ajoittuviin tunnelmallisiin työväenasuntoihin voi tutustua itsenäisesti tai oppaan johdolla. AMURIN MUSEOKORTTELI

18. Amurin museokortteli, Tampere

Ainutlaatuisia museokortteleita löydät muun muassa Tampereelta, Turusta ja Kuopiosta. Amurin työläismuseokorttelissa Tampereella tutustut 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle asti. Museoalueelta löytyvät myös yleinen sauna, leipomo, suutarinverstas, osuuskauppa sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa.


Kuopion korttelimuseon pihalla voi nautiskella kesäpäivän piknikistä. REETTA TIAINEN / KUOPION KORTTELIMUSEO

19. Kuopion korttelimuseo

Kuopion korttelimuseo on vanha puutalomiljöö Kuopion keskustassa. Tutustu vanhan ajan elämään ja aikaansa edellä olleen tasa-arvovaikuttajan, kirjailija Minna Canthin salonkiin. Canthin salonki oli sekä kirjailijan työhuone että vilkas seuraelämän keskus, jossa vierailivat muun muassa tuon ajan suomalaiset taiteilijat ja kulttuurivaikuttajat. Korttelimuseo muodostuu yhdestätoista vanhasta puutalosta.


Verlan tehdasmuseossa, vanhojen koneiden äärellä, voit helposti ymmärtää puupahvin valmistuksen vaiheet.

20. UPM Verlan tehdasmuseo, Kouvola

UNESCOn maailmanperintökohde Verlan tunnelmallisessa teollisuuskylässä pääset nauttimaan luonnon ja historian yhdistelmästä ja aistit entisajan työnteon ja elämänmenon. Verla kertoo menneiden sukupolvien elämästä pienessä kyläyhteisössä, jossa tehdas piti huolta koko kylästä.


Fiskars on kaunis ja eläväinen kylä, josta löytyy herkullisia makuelämyksiä, Fiskarsin museon kiehtovia tarinoita ja kaikkialla kukkivaa luovuutta. MARJO VÄNTTINEN / MUSEOKORTTI

21. Fiskarsin museo, Fiskars

Fiskars on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten suosikkikohteena. Fiskarsin museossa opit kuuluisan Fiskarsin ruukkikylän historiasta ja ruukkilaisten elämästä 1600-luvulta tähän päivään. Pyöritä aikakonetta, pelaa hienopajan muistipeliä, kokeile konttoristin työtä tai pukeudu vaikka ruukinpatruunaksi.


Kurkista Seurasaaren ulkomuseossa menneen ajan savupirtteihin, torppiin ja kartanoihin ja osallistu opastetuille kierroksille. TOPI LEIKAS / KANSALLISMUSEO

Kesä on kauneimmillaan nostalgisissa ulkomuseoissa


22. Seurasaaren ulkomuseo, Helsinki

Helsingin Seurasaaren ulkomuseosta löydät talonpoikaisen Suomen pienoiskoossa, ja siellä viihtyvät myös perheen pienimmät. Kurkista menneen ajan savupirtteihin, torppiin ja kartanoihin. Seurasaaressa pääsee nauttimaan kaupungin vilskeeltä suojassa olevan ulkoilualueen rauhasta.


Stundars tarjoaa monipuolisen katsastuksen aikaisen 1900-luvun arkielämään. [Stundars]

23. Stundars – museo ja kulttuurikeskus, Vaasa

Stundars, yksi maan suurimmista ulkomuseoista, on eläväinen kurkistus 1900-luvun alun Pohjanmaalle. Museokylästä löytyy maalaiskauppa, kyläkoulu, talonpoikaistalo sekä useita käsityöpajoja ja mäkitupia. Museossa voi nähdä myös käsityönäytöksiä sekä itsekin kokeilla työtehtäviä. Kesäsesongin aikaan museoalueella pääsee tutustumaan eläimiin.Turkansaaressa tapahtuu koko kesän: tutustu entisajan elämään Pohjois-Pohjanmaalla seuraamalla työnäytöksiä! TURKANSAAREN ULKOMUSEO

24. Turkansaaren ulkomuseo, Oulu

Idyllisessä Turkansaaren ulkomuseossa pääset aikamatkalle Oulujoen historiaan ja löydät historiallisen maalaismaiseman sekä luonnonkauniin ympäristön. Turkansaari kertoo tarinoita pohjoisesta perinteisestä maaseudun arjen ja juhlan elämästä. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo.


Sagalundin museo sijaitsee idyllisessä puutarhamiljöössä, joka on kesällä parhaimmillaan! MARJO VÄNTTINEN / MUSEOKORTTI

25. Sagalundin museo, Kemiönsaari

Sagalundin museossa pääset kokemaan eri vuosisatojen elämää vehreässä puutarhamiljöössä. Laaja ulkomuseo sisältää 26 rakennusta ja viehättävän kahvilan. Suomen vanhimmasta maaseutumuseosta löytyy muun muassa käräjätalo, torppa, maatila, kaksi vanhaa koulua sekä huvila puistoalueella, joka perustettiin vuonna 1900.


Saaristomuseo Pentala on täydellinen aurinkoisen kesäpäivän retkikohde. SAARISTOMUSEO PENTALA

26. Saaristomuseo Pentala, Espoo

Vieraile kesäisessä retkikohteessa, jossa yhdistyvät merimatka, historia, kulttuurimaisema ja saaren omaleimainen luonto. Saaristomuseossa tutustutaan saaristoelämän moniin puoliin asumisesta ja työnteosta huvilaelämään ja vapaa-ajan viettoon. Pentalan saareen voit saapua Espoon saaristoveneellä tai omalla veneellä.


Tiedekeskus Heureka tarjoaa monipuolista tekemistä myös sadepäivinä. ELLA KARTTUNEN / MUSEOKORTTI

Hauskaa tekemistä myös sadepäivänä!


27. Heureka, Vantaa

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, joissa pääsee oivaltamaan ja tekemään itse. Lisäksi tarjolla on kiinnostavia planetaarioelokuvia vaihtuvista aiheista sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia.


Vapriikissa ei tule tylsää! Museokeskuksen ohjelmistossa on kerrallaan aina yli kymmenen näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat. SAARNI SÄILYNOJA

28. Museokeskus Vapriikki, Tampere

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Museokeskuksessa pääsee esimerkiksi historian, pelien, jääkiekon, luonnontieteiden ja tekniikan pariin.


Museovierailun Ateneumissa voi kruunata museon yläkerrassa sijaitsevassa uudessa Café Höijerissä, josta on upeat näkymät Helsingin vilkkaaseen keskustaan. USVA TORKKI / MUSEOKORTTI

29. Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Ateneum on Suomen yksi suosituimmista taidemuseoista. Kansallisgalleriaan kuuluvassa Ateneumin taidemuseossa on maamme vanhin ja laajin taidekokoelma, josta löytyy teoksia 1700-luvulta 1900-luvun moderniin taiteeseen. Kokoelmissa on lähes 30 000 kansallisaarretta.


Muumimuseossa pääset tutustumaan muuminäyttelyyn, jossa kerronta etenee kahdentoista Tove Janssonin kirjoittaman ja kuvittaman muumikirjan mukaisesti. HEIDI MÄENPÄÄ

30. Muumimuseo, Tampere

Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Saapuessasi Muumimuseoon astut aivan uuteen, Tove Janssonin kirjoittamien muumikirjojen maailmaan. Muumimuseon perustana on Janssonin ainutlaatuinen muumitaiteen kokoelma, joka lahjoitettiin Tampereen taidemuseolle 1986.


Museokortin matkavinkeistä löydät valmiita reittiehdotuksia eri puolille Suomea. KRISTA YLINEN / MUSEOKORTTI

Katso myös nämä matkavinkit kesään!


Lisää ideoita kesälomille löytyy Museokortin matkavinkit -palvelusta, joka on monipuolinen kotimaanmatkojen ideapankki. Matkavinkit kokoavat yhteen kotimaan museot, luontokohteet ja pysähdyspaikat valmiiksi reittiehdotuksiksi.

Vinkkien avulla voi lähteä vaikkapa seikkailulle lumoavaan Lappiin, tuhansien tarinoiden Ahvenanmaalle tai unohtumattomalle etelänlomalle kotimaassa. Museokortilla saa pääsyn reittien museoihin sekä etuja matkailupalveluista, kuten alennuksia hotelleista eri puolilla maata.

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippusi 360 kohteeseen Ahvenanmaalta Inariin.

Osta Museokortti

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp