VIELÄ EHDIT: Museokortti Black Friday -tarjouksessa vain 67 € (norm. 79 €). Toimi heti! Hyödynnä tarjous

22.3.2023

Kulttuurihistoriaa ja luonnontieteitä, Saimaan tunnelmaa, leikin riemua sekä autoilua – tutustu Vuoden museo -finalisteihin

Vuoden museo 2023 -kilpailun finalistit on valittu ja ne ovat Kuopion museo, Museo Leikki, Mobilia – Auton ja tien museo sekä Riihisaari – Savonlinnan museo. Kuvat: Wille Markkanen, Ella Karttunen / Museokortti, Timo Seppäläinen, Mobilia.

Vuoden museo 2023 -kilpailun finaaliin on valittu neljä museota: Kuopion museo, Museo Leikki Espoosta, Mobilia – Auton ja tien museo Kangasalta ja Riihisaari – Savonlinnan museo. Juttu on julkaistu MUSEO-lehden numerossa 1/2023.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Vuoden museo -kilpailun palkintolautakunta tutustuu kevään aikana finalistimuseoihin ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Helsingissä 25. toukokuuta.

Tutustu kaikkiin Vuoden museo -finalisteihin MUSEO-lehden jutussa.



Vuonna 1907 valmistunut Kuopion museo on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus. Kuva: Wille Markkanen.

1. Kuopion museo


Kuopion museo on viime vuosina käynyt läpi mittavan uudistuksen niin rakennuksen, näyttelyiden, palveluiden kuin museokonseptin osalta. Panostukset peruskorjaukseen, uudisrakennukseen, näyttelytuotantoon, palvelukokonaisuuteen ja yleisötyöhön näkyvät elämyksellisenä ja laadukkaana museokokonaisuutena. Myös museon asiakkaat ovat huomanneet uudistukset, joita ennen museossa vieraili keskimäärin 30 000–35 000 vierasta vuosittain. Vuonna 2022 Kuopion museolla oli yli 125 000 kävijää, joista lähes 100 000 vieraili näyttelyissä. Menestyksen kulmakiviä ovat uudistettu kahden museon näyttelykokonaisuus, asiakaslähtöinen lähestymistapa ja monialainen yhteistyö. Keskiössä on myös museotyölle omistautunut henkilökunta.

Lue lisää:


Auton ja tien museo Mobilia tutustuttaa autoilun maailmaan, esittelee kiehtovia kulkupelejä ja kertoo tarinoita tieliikenteen historiasta. Kuva: Mobilia.

2. Auton ja tien museo Mobilia

Mobilian uusi strategiakausi alkoi vuonna 2022 brändiuudistuksella. Museon visiona on olla tieliikenteen kulttuuriperinnön vaikuttavin puolestapuhuja. Maaliskuussa 2022 avattu ydinnäyttely Kertomuksia teistä on näyttely suomalaisesta tiestä ja tien kulkijoista. Näyttely luo sillan oivalluksille teiden ja tiellä kulkemisen merkityksistä. Mobilialla on elävää yhteistyötä sidosryhmien ja yleisöjen kanssa.

Loppuvuodesta 2022 avatussa digitaalisessa oppimisympäristö Verkkopajassa pääsee hyödyntämään Mobilian ja sen sidosryhmien digitaalisia palveluita vuorovaikutteisesti. Mobilia mukana ilmastotalkoissa auttamalla harrastajia tiedostamaan ilmastonäkemyksiä. Museo jakaa myös tietoa harrastuksen ilmastovaikutuksista, jotta harrastuksen kulttuuriperintömerkitys ymmärrettäisiin.

Lue lisää:


 


Museo Leikki on lapsuuden, lelujen ja leikin museo. Se tarjoaa nostalgisia ja mielenkiintoisia kulttuurielämyksiä kaikenikäisille. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

3. Museo Leikki


Muutos Lelumuseo Hevosenkengästä Museo Leikiksi on ollut valtava, kokonaisvaltainen uudistus, joka ulottuu museon toiminnan jokaiseen osa-alueeseen. Uusi Museo Leikki on avajaisten jälkeen saanut suuren suosion ja muutamassa kuukaudessa valtavan kävijämäärän. Museosta on tullut kaikenikäisten museo. Museo Leikin kokoelmien pääosassa ovat leikkikalut. Ne kertovat lasten elämästä eri aikoina, leikin historiasta, leikkikalumuotoilusta ja -valmistuksesta sekä lapsuuden historiasta laajemmin. Kokoelma kattaa suomalaista lapsuutta 1800-luvun jälkipuoliskolta nykypäivään.

Museotoiminnan yleisölle näkyvin osa eli näyttelyt syntyivät museohenkilökunnan laatimasta käsikirjoituksesta, joka lähti liikkeelle asiakkaiden toiveita kuunnellen. Asiakastuntemuksen syventämiseksi ja asiakkaiden osallistamiseksi uudistuksessa käynnistettiin kaksi asiakasraatia, joiden avulla päästiin lähemmäksi käyttäjien tarpeita ja toiveita. Uudessa Museo Leikissä pedagogiset tavoitteet ovat olleet perusta näyttelyn käsikirjoitukselle, sisällöille ja toiminnallisuuksille. Pedagogisia tavoitteita ei ole liitetty valmiin näytelmäkäsikirjoituksen päälle, vaan käsikirjoitus on tehty niiden pohjalta ja palvelemaan niiden tarpeita.

Lue lisää:


 


Riihisaari – Savonlinnan museo esittelee muun muassa kulttuurihistoriaa, luontoa, taidetta ja museolaivoja upeissa maisemissa. Kuva: Timo Seppäläinen.

4. Riihisaari – Savonlinnan museo


Riihisaari – Savonlinnan museo on Savonlinnan kaupungin ylläpitämä museo, jonka kotipaikka on Riihisaari, museosaari Olavinlinnan kansallismaisemassa. Museo on perustettu vuonna 1984 ja sen tallennusvastuualueisiin kuuluvat Saimaan sisävesiliikenne ja saaristolaiselämä. 170-vuotias museorakennus, alunperin kruunun jyvästönä toiminut tiilinen makasiinirakennus, Riihisaari kävi vuosina 2019–21 läpi laajan peruskorjausremontin. Tehty remontti toi museonteknisesti ja puitteiltaan 2020-luvulle, mutta sen myötä käännettiin myös uusi lehti koko museon tarinassa. Riihisaaren museolaivalaiturissa ovat esillä kansainvälisestikin ajateltuna ainutlaatuiset museohöyrylaivat höyrykuunari s/s Salama (1874), matkustajalaiva s/s Savonlinna (1904), tervahöyry s/s Mikko (1914) sekä Suomen vanhin museohöyrylaiva, hinaaja s/s Ahkera (1871).

Riihisaari toimii paitsi museona myös monipuolisena matkailu- ja kulttuurimatkailukohteena, ja sen palveluihin kuuluvat myös Savonlinnan matkailu- ja retkeilyneuvonta sekä Metsähallituksen Saimaan luontokeskus. Savonlinnan museo toimii alueellisena vastuumuseona museotoiminnan edistämistehtävän ja kulttuuriympäristötehtävän osalta Etelä-Savon alueella.

Lue lisää:



Teksti: Emilia Merisalo
Juttu on alunperin julkaistu Museo-lehden numerossa 01/2023.
 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp