11.3.2022

Eläimellistä menoa museoissa – näiden näyttelyiden tähtinä ovat eläimet!

Kevään näyttelyissä kurkistetaan apinoiden maailmaan, ihaillaan vuoden luontokuvia ja tarkkaillaan mikroskooppisen tarkkoja hyönteiskuvia.

Tapaa vaippapaviaani ja hanumaani, ihaile mikroskooppisen tarkkoja hyönteiskuvia, tutustu valkokankaiden eläinsankareihin ja näe merilevästä tehtyä taidetta! Kokosimme vinkit näyttelyihin, joiden tähtinä ovat eläimet!

Tapaa yli 60 kädellistä sukulaistamme Vapriikissa Tampereella, tutki mikroskooppisen tarkkoja hyönteiskuvia Kuopion museossa ja tutustu valkokankaiden eläinsankareihin Lahden tv- ja radiomuseossa.

Nappaa Museokortti matkaan ja koe nämä museoiden eläimellinen näyttelyt!


Vapriikissa pääsee tutustumaan nyt yli 60 kädelliseen sukulaiseemme.

Apinat ovat vallanneet Vapriikin!

Museokeskus Vapriikki, Tampere | 25.2.2022–23.10.2022

Apinat-näyttely tuo Vapriikin pullolleen apinoita, ihmisapinoita, makeja, korvamakeja, loreja ja kummittelijoita. Esillä on yli 60 kädellistä sukulaistamme Suomen tähän asti suurimmassa apinoista kertovassa näyttelyssä. Sinua odottavat suuri gorilla, pieni hiirimaki, ai-ai, vaippapaviaani, hanumaani ja mandrilli!

Kaikki näyttelyn apinat ovat aitoja luonnontieteellisiä näytteitä, ja ne tulevat Vapriikkiin Skotlannin kansallismuseosta.

Apinat – kädellisten tarina >



Tämä upea ilmestys on sarvijäärä. Teosten valtava koko ja tarkkuus paljastavat pienimmätkin yksityiskohdat, jotka muuten jäävät ihmissilmiltä näkemättä.

Koe hyönteiset uudessa valossa!

Kuopion museo, Kuopio | 15.22022–14.8.2022

Microsculpture-näyttely esittelee 30 häikäisevää hyönteistä valtavina valokuvina. Palkitun brittiläisen valokuvataitelija Levon Bissin otokset esittävät hyönteiset mikroskooppisen tarkasti aivan uudessa valossa.

Pienestä koostaan huolimatta hyönteisten merkitys maapallon ekosysteemeille on elintärkeä. Hyönteiset ovat maailman runsaslajisin ja monimuotoisin eliöryhmä ja jos ne katoaisivat, olisi se myös ihmiskunnalle katastrofi.



Kuva elokuvasta Poika ja ilves (1998).

Muistatko nämä valkokankaiden eläinsankarit?

Radio- ja tv-museo Mastola, Lahti | 1.10.2021–3.9.2023

Millaista on tehdä elokuvaa, kun tähtiroolissa on eläin? . Kuinka eläinnäyttelijöitä valmistellaan rooleihinsa? Entä mitä tapahtuu silloin, kun tähtinäyttelijä päättääkin ottaa jalat alleen kuvauspaikalta?

Radio- ja tv-museo Mastolassa nähdään tuttuja elokuvien ja tv-sarjojen eläinnäyttelijöihin. Elokuvaohjaajat ja käsikirjoittajat kertovat, mitä pitää ottaa huomioon, kun näyttelijänä onkin eläin.

Suomen elokuva- ja tv-sarjojen suloisia sankareita esitellään tähtiprofiilien kautta. Ihastelun kohteeksi pääsevät muun muassa poliisikoira Jami, Putti-possu, kuin myös Poku-hevonen.

Suloiset sankarit – eläimet suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa



Tiesitkö mitä kaikkea kakka voi paljastaa?

Tunnistatko eläimen kakan perusteella?

Turun Biologinen museo, Turku| 18.1.2022–20.11.2022

Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä?

Kappas, kakkaa! -näyttely johdattaa kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.

Näyttelyssä on esillä parikymmentä luonnosta kerättyä aitoa kakkanäytettä sekä tuhti annos kakkatietoa. Näyttely tarjoaa paitsi mainion mahdollisuuden oppia tunnistamaan luonnossa vastaantulevia jätöksiä myös havahduttaa pohtimaan kakan monia merkityksiä.

Kappas, kakkaa! >



Vuoden luontokuva 2021 on Pekka Tuurin ottama vedenalaiskuva Liskomies.

Vuoden luontokuvat hurmaavat!

Museokeskus Vapriikki, Tampere| 10.2.2022–10.4.2022

Vapriikissa pääsee tutustumaan apinoiden lisäksi myös henkeäsalpaavan upeisiin luontokuviin.
Pekka Tuurin ”Liskomies” valittiin Vuoden Luontokuvaksi 2021. Voittajakuva on upea tilannekuva, joka hurmaa eksoottisella tunnelmallaan.

”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö”, tuomaristo perusteli voittokuvaa.

Vapriikkissa nähdään Vuoden luontokuvan lisäksi kilpailun sarjavoittajat sekä muut kilpailussa palkitut kuvat.



Sanna Kannisto, Poecile montanus 2, 2015. Kuva / Photo: Sanna Kannisto

Kenen luonto? -näyttely tuo luontokuvaajat ja valokuvaajat yhteen

Mikkelin taidemuseo, Mikkeli| 4.3.2022–22.5.2022

Luontokuvien maailmaan pääsee tutustumaan myös Mikkelissä. Mikkelin taidemusen uutuusnäyttelyssä nähdään erilaisia luontotulkintoja alan huippunimiltä sekä nousussa olevilta lupauksilta.

Suomen tähän mennessä laajin luontoa käsittelevä valokuvahanke etsii valokuvasta uudenlaisia työkaluja kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Kenen luonto? -hankkeen tavoitteena on yhdistää valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia, tieteentekijöitä sekä kaikkia luonnosta kiinnostuneita pohtimaan yhdessä uutta luontokuvaa sekä sen roolia yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Hanke tuo luontokuvaajat ja valokuvaajat ensimmäistä kertaa yhteen ja haastaa vakiintuneita tapoja katsoa luontoa.

Kenen luonto? >



Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittää kysymyksiä yhteiselosta erilaisissa ekosysteemeissä ja ihmisten tavoista on suhtautua ympäristöönsä.

Poikkipolkuja ekologiaan

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 3.2.2022–1.6.2022

Minkälaista taidetta syntyy merilevästä, keinoälystä avaruudessa, lintujen äänistä, meriveden happamuustasosta, radioaktiivisuudesta tai mutatoituneista sammakoista?

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely esittelee teoksia, joissa havainnot ja faktat erilaisista ilmiöistä yhdistyvät taiteen, tieteen ja muotoilun kautta.

Poikkipolkuja ekoloiaan>


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp