24.1.2020

Suomen käsityön museossa on esillä valokuvaaja Anssi Toivasen Suomalaisuuden kirjopukineet -valokuvanäyttely. Kansallismuseon Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset on näyttely identiteetistä ja kollektiivisen muistamisen merkityksestä. (oik. kuva: Meeri Koutaniemi)

Vaikuttavia valokuvanäyttelyitä unohdetuista suomalaisista, syvästä idästä ja kansallispuvuista – katso näyttelyvinkit!

Museokortilla pääsy alkuvuoden kiehtoviin valokuvanäyttelyihin, jotka on koettava. Tutustu vinkkeihin ja aloita kulttuurivuosi valokuvin. Jaa museokierroksesi ja omat museovinkkisi somessa käyttämällä tunnisteita @museokortti ja #museokortti.

Kansallismuseon tuore valokuvanäyttely käsittelee inkerinsuomalaisuutta ja sen historiaa. Suomen valokuvamuseossa on esillä ensimmäistä kertaa Suomessa amerikkalaisen lastenhoitajan ja valokuvaajan Vivian Maierin teoksia.

Rauman merimuseolla esitellään merenkulun muutosta, ja Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari kertoo tarinoita syvästä idästä. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä pääsee ihailemaan valokuvia kansallispuvuista ja kansallismaisemista. Lapin maakuntamuseo juhlii 60-vuotiasta Rovaniemeä valokuvanäyttelyllään 1960-luvun taitteen muuttuvasta kaupungista ja sen tunnelmista.

1. Vivian Maier: Omakuva ja sen varjo

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki | 17.1.2020–24.5.2020


Vivian Maier tallensi kuviinsa mielellään myös itsensä, joko heijastavan pinnan kautta tai valokuvaajan varjona.

Miksi amerikkalainen lastenhoitaja otti tuhansittain upeita valokuvia, joita kukaan ei koskaan nähnyt?

Vivian Maier(1926–2009) oli amerikkalainen valokuvaaja, jonka laaja elämäntyö on tullut kohinalla julkisuuteen hänen kuolemansa jälkeen lukuisien näyttelyiden ja dokumenttielokuvan myötä. Maier kuvasi intohimoisesti koko aikuiselämänsä, mutta ei itse tuonut työtään esille, vaan ansaitsi elantonsa toimimalla lastenhoitajana.

Vivian Maierin kuvien tunnettuja aiheita ovat katuelämä, tuntemattomien ihmisten muotokuvat ja hänelle tuttu lasten maailma.

Vivian Maierin valokuvia nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Omakuva ja sen varjo -näyttelyssä on esillä 83 Maierin valokuvaa sekä tämän kuvaamia kaitafilmejä vuosilta 1953–1986.


2. Purjeet kokoon – menneen maailman muistajat

Rauman merimuseo | 23.11.2019–28.2.2021


Purjeet kokoon - menneen maailman muistajat -näyttely tuo esiin purjelaivamerenkulun tallennuksen historiaa Rauman alueella.

Näyttely nostaa esiin 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta sitä tallentaneiden henkilöiden kautta sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Höyrylaivojen korvatessa vähitellen purjealukset purjelaivoilla työskennelleet huomasivat kokevansa jotain, joka oli katoamassa ja pyrkivät tallentamaan kokemuksiaan muun muassa valokuvin, tekstein ja äänimuistelmin.

Näyttely kertoo myös Rauman alueen merenkulun tallennuksen historiasta merimuseon 15. toimintavuoden kunniaksi.


3. Tarinoita syvästä idästä, osa 1

Savonlinnan maakuntamuseo Riihisaari | 25.12.2019–29.3.2020


Veera Konstin valokuvanäyttely on ensimmäinen osa Itä-trilogiasta, jossa käsitellään maakunnan alueen ihmisten tarinoita.

Valokuvaaja Veera Konstin valokuvanäyttelyn Tarinoita syvästä idästä ensimmäinen osa kuvaa nuoria aikuisia, jotka vastoin synkkiä tilastoja asuttavat Savonlinnaa. Tässä joukossa on tänne jääneitä, tänne palanneita, muualta muuttaneita sekä täältä pois lähtöä tekeviä.

Konsti on savonlinnalaislähtöinen freelance-valokuvaaja ja valokuvataiteen maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.


4. Suomalaisuuden kirjopukineet

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 2.11.2019–29.3.2020

Kansallispukuja ja muinaisia tarinapaikkoja Anssi Toivaisen valokuvissa.

Valokuvaaja Anssi Toivanen vei kansallispukuiset mallit Keski-Suomen sekä Etelä- ja Pohjois-Savon henkeäsalpaaviin maisemiin.

– Jostain mieleeni putkahti 1900-luvun alun piirretyt kansallisromanttiset matkailujulisteet, joissa nuoret neitoset koreilivat kansallispuvuissa jylhissä kansallismaisemissa. Mietin, että miksei nykyäänkin? Toivanen kuvaa.

Näyttelyssä on nähtävillä läpileikkaus valokuvausprojektin kuvista – mahdollisimman monta erilaista kansallispukua ja kuvauspaikkaa. Kuvapaikoista on eniten edustettuna Laukaan Saraakallio, joka on Fennoskandian suurin kalliomaalausalue yli 200 maalauskuviolla.


5. Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset

Kansallismuseo, Helsinki | 24.1.2020–19.4.2020


Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset on näyttely identiteetistä ja kollektiivisen muistamisen merkityksestä.


Lapsena Suomeen paluumuuttanut Greete Putta. Kuva: Meeri Koutaniemi

Näyttelyn eri-ikäisten inkerinsuomalaisten muotokuvat ja ajatukset menneestä, nykyhetkestä ja tulevasta asettuvat vuoropuheluun Siperian karkotusten karuissa määränpäissä, vankileirimaisemissa ja Inkerinmaan tyhjentyneissä kylissä otettujen dokumentaaristen valokuvien kanssa. Arkistoissa ja perheiden kaappien kätköissä säilyneet esineet ja dokumentit materialisoivat kipeän historian tähän päivään.

Sukupolvelta toiselle niukoin sanoin välitetyt kokemukset väkivallasta, pakenemisesta ja pelosta ovat tiivistyneet inkeriläisyyden ytimeen. Samalla etenkin nuorten tietoisuus yhteisönsä historiasta on ohentunut, sillä inkerinsuomalaisten vaiheet ovat unohtuneet historiankertomusten katveeseen. Harva tietää, mitä inkerinsuomalaisille tapahtui.

Näyttelyn tekijöiden omakohtainen ja dokumentaarinen ote peilaa inkerinsuomalaisten muistojen kerroksia inhimilliseen tarpeeseen tuntea historiansa ja tulla kuulluksi. Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet Lea Pakkanen ja Santeri Pakkanen ja valokuvannut Meeri Koutaniemi.


6. Onnea Rovaniemi – 60 vuotta kaupunkina

Lapin maakuntamuseo, Rovaniemi | 20.12.2019–22.3.2020


Uudenvuodenyönä 1960 juhlistettiin uutta Rovaniemen kaupunkia.

Lapin maakuntamuseo muistaa ja onnittelee 60-vuotiasta kaupunkia pienoisnäyttelyllä, johon on koottu kuvia 1960-luvun taitteen muuttuvasta kaupungista ja sen tunnelmista.

Rovaniemen kauppalanhallitus oli esittänyt huhtikuussa 1959 Suomen tasavallan presidentti Urho Kekkoselle Rovaniemen kauppalan muuttamista vuoden 1960 alusta kaupungiksi. Kesäkuussa Kekkonen allekirjoitti perustamisasiakirjan, ja niin syksyn tullessa alettiin järjestellä juhlallisuuksia. Uudenvuodenyönä 1960 juhlistettiin uutta kaupunkia räiskyvällä ilotulituksella.

Katso kaikki Museokortti-museoiden näyttelyt >

Museokortti (69€) on vuoden voimassa oleva pääsylippu 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Nähtävää riittää niin historian, taiteen, designin, luonnon, tekniikan kuin vaikkapa jääkiekon ystäville. Osta Museokortti >

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp