26.6.2023

Krista lysi museoista sisisen lentjns – katso valokuvaajan kesvinkit kiinnostavaan Keski-Suomeen!

Valokuvaaja Krista Ylinen seikkaili perheens kanssa Keski-Suomen museoissa. Taidetta, tiedett, arkkitehtuuria ja luontoa yhdistelev vei lomalaiset mys Suomen Ilmavoimamuseoon. Kuva: Krista Ylinen.

Valokuvaaja Krista Ylisen kesäreissu Keski-Suomeen tarjosi vaikuttavia kokemuksia koko perheelle. Neljän päivän aikana matkaseurue ihasteli Alvar Aallon arkkitehtuuria, tutustui saunakulttuuriin, vietti tuntikausia taidenäyttelyissä ja toteutti lapsuuden lentäjähaaveet. Lue Kristan matkakertomus ja poimi vinkit kauniiseen Keski-Suomeen!

Valokuvaaja Krista Ylinen (@krista_ylinen) testasi Museokortin matkavinkit -palvelua ja suunnitteli alkukesän reissunsa Jyväskylän kaupunkikierroksen innoittamana. Tutustu Museokortin matkavinkkeihin ja yhdistä reissuun ajankohtaiset Museokortti-edut.

Jyväskylän miniloma paisui neljän päivän maakuntakierrokseksi

Merkkasin suunnitteluvaiheessa Museokortin matkavinkit -palveluun reitin, jota mukailisimme tulevalla Jyväskylän matkallamme. Suunniteltu kolme päivää laajeni kartalla nopeasti neljäksi, sillä kaupungissa ja sen lähellä olisi monipuolisesti nähtävää. Ja olihan Jyväskylä kaupunki, johon olin pitkään halunnut tutustua ajan kanssa. Tervetuloa mukaan alkukesän neljän päivän kulttuurimatkalle kauniiseen Keski-Suomeen!


Toivolan vanhan pihan idylliä.

Saavuimme ensimmäiseksi Toivolan vanhalle pihalle, idylliselle 1800-luvun puutaloalueelle, jossa sijaitsivat Keski-Suomen museon käsityöläismuseot. Kuparisepän talo, Puusepän talo sekä Museokauppa Sparvin olivat kuin toisesta todellisuudesta nuorekkaan opiskelijakaupungin sisällä. Taivolan vanhalta pihalta löytyi lisäksi kauniita ravintoloita ja putiikkeja kierrettäväksi.

Alvar Aallon suunnitteleman Säynätsalon kunnantalon arkkitehtuuria.

Toivolassa nautitun lounaan jälkeen ajoimme yhdelle merkittävimmistä Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista, Säynätsalon kunnantalolle. Rakennus oli kunnanhallinnon käytössä vuoteen 1993, mutta tänä päivänä rakennus on suojeltu ja siellä on kirjasto, liiketiloja, asuntoja ja vuokrattavia vierashuoneita. Kunnantalo on täynnä vaikuttavia yksityiskohtia, valaistusratkaisuja ja arvokasta tunnelmaa – upea vierailukohde!
Oman elämänsä pilotit. Huom: Kuvissa oleva vaatetus ei kuulu Ilmavoimamuseon sisäänpääsyyn.

Päivän lopuksi valitsimme mielestämme matkan viihdyttävimmän Museokortti-kohteen, Tikkakoskella sijaitsevan Suomen Ilmavoimamuseon. Suihkukoneita, hävittäjiä, yksi- ja kaksitasoisia lentokoneita ja lentovarusteita. Ilmavoimamuseossa käydessä tuntui kuin olisimme saaneet elää hetken lapsuuden aikaista unelmaamme.

Heräsimme matkan toiseen päivään Kauppakadulla sijaitsevassa Hotelli Versossa, jossa majoituimme koko matkan ajan. Tämä laadukas ja keskeisestä sijainnistaan huolimatta rauhallinen hotelli tarjosi täydellisen tukikohdan, josta siirryimme päivän museokohteisiin kävellen. Verso on myös Museokortin kumppani ja tarjoaa museokorttilaisille 15 % alennuksen majoituksista.Tervetuloa uuteen Aalto2-museoon!

Päivän ensimmäiset elämykset koimme vastikään avatussa Aalto2-museossa, jota voisi ennemminkin kutsua museokeskukseksi, sillä se yhdistää kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: Alvar Aalto -museon sekä Keski-Suomen museon. Tämä museokeskus on erityisesti arkkitehtuurista kiinnostuneille, mutta myös muun muassa saunakulttuurista sekä keskisuomalaisuudesta ja sen historiasta kiinnostuneiden ehdoton käyntikohde!Koiria ja käsitöitä. Jyväskylän taidemuseossa on tänä kesänä esillä koirista inspiroitunut Überhund-näyttely, ja Suomen käsityön museossa voi kokeilla itse vaikkapa maton kutomista.

Päivän kaksi seuraavaa Museokortti-kohdetta, Jyväskylän taidemuseo ja Suomen käsityön museo, sijaitsevat Jyväskylän keskustassa rinnakkain. Taidemuseon Überhund-näyttely herätti tunteita mielihyvästä suruun siinä missä näyttelyä inspiroineet koiratkin. Näyttely on esillä taidemuseossa lokakuulle 2023 saakka. Päivän lopuksi menimme Suomen käsityön museoon, jossa viihdyimme käpylehmän tekemisen ja maton kutomisen merkeissä. Museon omasta kaupasta löytyy paljon kaunista kotiin vietävää!Kaupunkipäivä Jyväskylässä tarjosi näyttäviä maisemia, rentoja taukopaikkoja sekä Keski-Suomen luontokohteiden saloja.


Vietimme kolmannen päivän keskustassa ja satamassa kierrellen sekä tutustuimme kaupunkiin lintuperspektiivistä Vesilinnan Näkötornista. Erityismainintana kaupungin ravintolatarjonta, joka huomioi kasvissyöjät ja vegaanit! Jyväskylän yliopiston tiedemuseon Luontomuseo johdatti meidät maakunnan luontokohteiden äärelle.Auringonlasku Paljaspäällä. Kaunis luontokohde sijaitsee vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta.

Illalla ajoimme vielä noin 20 minuutin ajomatkan päähän Paljaspäälle nauttimaan viipyilevästä, lämpimästä auringonlaskusta. Jyväskylässä ja sen lähiympäristössä on useita kiinnostavia retkikohteita, muun muassa Häähninmäen näkötorni, Oravivuoren torni, Kelvenne ja Kanavuori muutamat mainitakseni.Matkalla Jyväskylästä Mäntän Serlachius-museoihin voi piipahtaa Petäjäveden vanhassa kirkossa.

Serlachius-museot sijaitsevat taidekaupunki Mäntässä reilun tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Matkan varrelle osuu myös 1700-luvulla rakennettu Petäjäveden Vanha kirkko. Päätimmekin kotimatkalla lähteä katsomaan tunnetun paperitehtailijan ja taidekeräilijän Gösta Serlachiuksen kotikartanoa sekä yhtä Suomen tunnetuimmista taidemuseoista.Taidekaupunki Mäntän tunnetut Serlachius-museot Gösta ja Gustaf. Göstassa on tänä kesänä esillä yhden tämän hetken vaikuttavimman nykytaiteilijan, Lorna Simpsonin teoksia.

Vietimme Serlachius-museo Göstassa lähes neljä tuntia taiteeseen tutustuen ja museon laadukkaassa ravintolassa ruokaillen. Göstan jälkeen siirryimme kymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsevaan Serlachius-museo Gustafiin perehtymään vielä hetkeksi paikkakunnan teollisuushistoriaan.

Olemme kulkeneet Museokortin kanssa edeltävinä kesinä Ahvenanmaalta Inariin ja nyt sisämaan upeisiin kulttuurimaisemiin. Entä jos sinäkin matkustaisit tänä kesänä Suomen sisällä? Keski-Suomi tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua tieteeseen ja taiteeseen sekä Alvar Aallon arkkitehtuuriin. Monet meistä lähtevät ulkomaille elämyksien perässä, mutta lupaan, että vaikuttavat muistot löytyvät vielä lähempää!


Katso reissuvideo Kristan ja perheen kesämatkalta:Kuvat ja teksti: Krista Ylinen


Katso kaikki matkavinkit

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp