19.3.2024

Nostalgiaa Vapriikissa: Eppu Normaali, Popeda ja muut Manserockin klassikot – koe ennenkemtn suurnyttely!

Vapriikin uudessa nyttelyss syvennytn tamperelaiseen 70- ja 80-luvuilla suurta suosiota nauttineeseen Manserock-ilmin. Kuvat: Saarni Silynoja, Elmo Salmi, Jouko Jrvinen.

Manserock kukoistaa Tampereella! Museokeskus Vapriikin Manserock-näyttely johdattaa rakastetun ilmiön juurille: laita virtuaalilasit silmille ja hyppää Popedan kanssa keikkalavalle, muistele tamperelaista Epe’s -levykauppaa, ihastele Juice Leskisen ja Pate Mustajärven kitaroita ja asetu Eppu Normaalin levyn kanteen moottoripyörän satulaan!

Helmikuussa 2024 avautunut näyttely tarkastelee hurjan suosion saavuttanutta Manserock-ilmiötä monipuolisesti. Elämyksellisessä ja osallistavassa näyttelyssä on laaja kattaus ilmiöön liittyvää esineistöä, kuten legendaarisia esiintymisasuja, valokuvia ja videota eri keikoilta sekä säihkyviä kultalevyjä.

Näyttelyssä tutustut Manserockiin niin isojen artistien kuin tuntemattomampien taustatekijöiden kautta. Muistele Manserockin kukoistusaikaa, syvenny ilmiön juuriin ja tutustu nykypäivän tamperelaisen rock- ja pop-musiikin perillisiin.Manserock -näyttelyssä voit istahtaa moottoripyörän satulaan Eppu Normaali -yhtyettä esittelevässä osiossa. Kuva: Vanessa Kairulahti / Museokortti.


Tutustu Juice Leskiseen, Eppu Normaaliin, Popedaan ja muihin Manserockin klassikoihin

1970-luvulla käynnistyneen Manserock-ilmiön suurimpia nimiä ovat Juice Leskinen, Alwari Tuohitorvi, Kaseva ja Tabula Rasa. Seuraavaksi joukkoon liittyivät 80-luvulla legendaariset Eppu Normaali ja Popeda, jotka vaikuttavat alalla tälläkin hetkellä. Manserock on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkikenttään ja soi edelleen 2020-luvulla myös tuoreempien hengenheimolaisten voimin.

Näyttely on toteutettu Manserockin asiantuntijoista koostuvan työryhmän avustuksella. Mukana työryhmässä on ollut museoalan työntekijöiden lisäksi laajasti musiikkialan eri tekijöitä, kuten Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Juha Torvinen.

– Näyttelyssä on hienosti otettu talteen asioita, jotka on varmasti syytä tallentaa ennen kuin kaikki mukana olleet ihmiset ovat poissa meidän joukoista. Näin laajaa yhteisvetoa Tampereen alueen rock- ja pop-musiikista ei tietääkseni ole ennen tehty, Torvinen kertoo.

Yksittäisiä projekteja ja teoksia ilmiön ympäriltä on toteutettu: Popedasta on julkaistu useampikin kirja, ja Eppu Normaalista on tehty kirjan lisäksi elokuvakin.


– Nyt kaikki vedetään yhteen. Minun mielestäni tämä on tärkeää. Uskon ja luotan siihen, että nyt kun tämä asia on museoitu, niin se myös säilyy ikuisesti, Torvinen kertoo.


Vieraile legendaarisessa Epe's -levykaupassa, jonka kivijalkamyymälä sulki ovensa vuonna 2014. Kuva: Vanessa Kairulahti / Museokortti.


Koe Manserockin tähtihetket elämyksellisessä ja osallistavassa näyttelyssä


Elämyksellisessä näyttelyssä vierailija pääsee myös itse kokemaan ja kokeilemaan. Paikan päällä on mahdollista kavuta Popedan kanssa valtavalle keikkalavalle virtuaalilasien avulla, kokeilla itse miksata musiikkia tai ottaa muistoksi kuva itsestään moottoripyörän satulassa Eppu Normaalin Akun tehdas -levynkansikuvan lavastuksessa.

Koettavaa riittää jokaiselle: olit sitten vannoutunut Manserock-fani, kaikkiruokainen musiikin ystävä tai muuten vain ohikulkumatkalla. Näyttelyssä voi muistella Manserockin kukoistusaikaa 1970- ja 1980-luvuilla, syventyä kiehtovan ilmiön juuriin 1960-luvulla ja tutustua nykypäivän tamperelaisen rock- ja pop-musiikin tilaan 1990-luvulta nykypäivään.

Kiinnostavaa nähtävää riittää Manserock-tähtien kitaroista säihkyviin kultalevyihin. Millaisia esiintymisasuja suosittujen yhtyeiden jäsenet käyttivät aikanaan? Entä millaisia tarinoita yhtyeiden keikkabussimatkat kätkevät sisäänsä?

– Esineitä on hämmästyttävissä määrin saatu kasattua. Juice Leskisen aito ja alkuperäinen Suomi-kitara on täällä esillä, yhden ikonisen esineen mainitakseni, Torvinen paljastaa.Virtuaalilasien avulla pääset kokemaan Popedan kanssa keikkalavan hurmaa. Kuva: Saarni Säilynoja.


Juha Torvinen on myös innokas Museokortin käyttäjä. Torvinen perheineen hankki viime vuonna Museokortit, ja he ovat käyneet jo monessa kohteessa.

– Se on mahtava keksintö. Olemme todella hyödyntäneet sitä, ja tännekin pääsee Museokortilla. Kukaan ei tosin kertonut, että mä en pääse pois täältä museosta, koska olen tavallaan täällä näytillä, Torvinen naurahtaa.

Manserock -näyttely on esillä Museokeskus Vapriikissa Tampereella 31.12.2026 asti.

Kierroksen jälkeen kannattaa suunnata Vapriikin museokauppaan, josta löytyy Manserock-aiheisia tuotteita. Näyttelyn lisäksi Vapriikki järjestää huhtikuun loppupuolelle asti Manserock-iltoja keskiviikkoisin klo 17–19.30. Luvassa on hauskoja illanviettoja musiikin parissa, kuten musavisoja, levymusaa vinyyleiltä ja karaokea.

Tutustu myös näihin Museokeskus Vapriikin näyttelyihin:


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp