7.3.2023

Aikamatkoja Kokkolan museokortteliin ja 1920-luvun Helsinkiin – Uudet Museokortti-kohteet huokuvat historiaa

Uusissa Museokortti-kohteissa tutustutaan mm. menneiden vuosisatojen porvariselmn. Kuvat: K.H.Renlundin museo, Poliisimuseo & Amos Andersons Hem.

Museokortti-kohteita on tullut jo kuusi lisää vuoden alusta. Uudet kohteet tarjoavat koettavaa erityisesti historiannälkäisille. Mukana on myös upeita kultakauden taidekokoelmia, sekä vaihtuvia nykytaidenäyttelyitä. Tutustu uusiin Museokortti-kohteisiin!


Kokkolassa kurkistetaan kaupungin kukoistavaan historiaan viehättävässä museokorttelissa, jossa sijaitsee K.H.Renlundin museon kohteita eri aikakausilta. Helsingissä puolestaan Museokortti-kohteiden joukkoon liittyy Amos Andersons Hem, joka avaa ovensa 1920-luvun loisteliaaseen porvariskotiin. Olethan jo tutustunut myös Tampereen Hervannassa sijaitsevaan Poliisimuseoon?


Nykyään museona toimivan Roosin talon rakennutti kauppias Andreas Roos kodiksi perheelleen vuonna 1813. Kuva: K.H.Renlundin museo

K.H.Renlundin museo, Roosin talo

Pitkänsillankatu 39, 67100 Kokkola

K.H. Renlundin museon hallinnoima Roosin talo tuo upeasti esille Kokkolan historiaa ja taidetta. Museon perusnäyttelyssä vierailijat pääsevät tutustumaan kaupungin kukoistukseen 1800-luvulla sekä Karl Herman Renlundin kultakauden taiteen kokoelmiin, joihin lukeutuu teoksia taiteilijoita kuten Beda Stjernschantz, Magnus Enckell, Pekka Halonen ja Elin Danielson-Gambogi.

Museon alakerrassa sijaitsee paikallisuuteen panostava museokauppa sekä vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa puolestaan nautitaan nykytaiteesta ja taidekokoelmista. Roosin talo tarjoaa matalalla kynnyksellä puitteet myös erilaisille tapahtumille, kuten konserteille, seminaareille ja työpajoille. Museon hallinnoimat muut kohteet ovat avoinna kausittain vierailijoiden iloksi.


Tutustu Roosin talon näyttelyihin ja tapahtumiin:


Tutustu kohteeseen


Lassanderin talossa ovat asuneet Lassanderin ja Ahlan kauppiasperheet. Kuva: K.H.Renlundin museo.

K.H.Renlundin museo, Lassanderin talo

Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Astu aikamatkalle 1700-luvun viehättävään miljööseen ja huolella sisustettuun kokkolalaisen kauppiasperheen kotiin. Lassanderin talossa esitellään myös kaupankäynnin ja merenkulun historiaan sekä 1700-luvun pohjalaista porvariskulttuuria.

Museokortteli, jossa Lassanderin talo sijaitsee, on usean kohteen olohuonemainen kokonaisuus. Viihtyisää korttelia elävöittää kesäisin kahvilatoiminta sekä erilaiset tapahtumat. Museokorttelista avautuu kulku myös Neristanin viehättävälle puutaloalueelle.


Tutustu kohteeseen


Näyttelyhalli on K.H.Renlundin museolle kuuluva vaihtuvien näyttelyjen tila keskellä kaunista museokorttelialuetta. Kuva: K.H.Renlundin museo.

K.H.Renlundin museo, Näyttelyhalli

Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Näyttelyhallin ohjelmiston painopiste on nykytaiteessa, jota se esittää monipuolisesti, kansainvälistä marginaalitaidetta ja kotimaista ITE-taidetta unohtamatta.

Vuonna 1818 valmistunut ainutlaatuinen vierailukohde on toiminut vuosien saatossa mm. pedagogion opettajan asuntona ja kirjastona. Tänä päivänä näyttelyhallilla järjestetään myös näyttelyihin liittyviä tapahtumia.


Tutustu kohteeseen


Sivistyksen sanomaa 1690-luvulta lähtien – koulutaloista vanhin vaalii Kokkolan rikasta historiaa. Kuva: K.H. Renlundin museo.

K.H.Renlundin museo, Pedagogio

Pitkänsillankatu 28, 67100 Kokkola

Koulutaloksi vuonna 1696 valmistunut pedagogio on Kokkolan keskeinen nähtävyys ja maamerkki.Se on tiettävästi maamme kaupunkien vanhin koulurakennus ja ei-kirkollinen puurakennus. Vuodesta 1909 rakennus on palvellut K.H.Renlundin museon tiloina. Pedagogio esittelee yli 400-vuotiaan kaupungin vivahteikasta historiaa mukaansatempaavin tarinoin ja henkilöhahmoin.

Pedagogio sijaitsee viihtyisässä museokorttelissa, jota elävöittää kesäisin kahvilatoiminta sekä erilaiset tapahtumat. K.H.Renlundin museon kohteet edustavat valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.


Tutustu kohteeseen


Amos Andersons Hem käsittää neljä salia Amos Andersonin kodista rakennuksen viidennessä kerroksessa sekä kappelin urkuineen puoli kerrosta ylempänä. Kuva: Amos Andersons Hem.

Amos Andersons Hem

Yrjönkatu 27, 00100 Helsinki

Henkilöhistoriallinen koti- ja taidemuseo aukeaa yleisölle lauantaina 18.3.2023 klo 11. Amos Andersons Hem sijaitsee liikemies ja taiteen tukija Amos Andersonin (1878–1961) entisessä koti- ja toimistorakennuksessa. Paikka tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua 1920-luvulla sisustettuun hohdokkaaseen porvariskotiin taidetta unohtamatta.

Museo on maksuton mutta kävijän täytyy varata vierailuaika etukäteen museon koon vuoksi.  Varaa liput osoitteessa amoshem.fi.

Tutustu kohteeseenPoliisimuseon näyttelyt kertovat poliisien ammatista ennen ja nyt. Kuva: Poliisimuseo.

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere

Tampereen Hervannassa sijaitseva Suomen ainoa Poliisimuseo on avoin kaikille. Lasten omassa poliisikamari Pokelassa voi esimerkiksi pukeutua oikeaan poliisiunivormuun ja kokeilla erilaisia poliisin tehtäviä.

Poliisi paikalla! -perusnäyttelyssä museovieraat tutustuvat niin noitavainoihin, henkirikoksiin, valtionpetoksiin kuin nykypäivän kyberrikollisuuteen. Istahda käräjäkiville mestauskirveen viereen ihmettelemään entisajan ankaraa oikeuskäytäntöä ja järjestyksenpitoa. Tärkeä näkökulma näyttelyssä on poliisin ja kansalaisten suhteen muutos: millaisena poliisi on nähty ja millainen on ollut poliisin rooli eri aikoina.


Poliisimuseon näyttelyt:


Tutustu kohteeseen 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp