29.4.2022

Suomen museokartalle uusi, uljas kohde - koe kansainvlist huippumuotoilua upouudessa Lahden Malvassa!

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on uusi ja suuri suomalainen taidemuseo.

Muotoilukaupunkina tunnettu Lahti saa kauan odotetun kulttuurivetonaulansa, kun visuaalisten taiteiden museo Malva avasi ovensa perjantaina 29. huhtikuuta. Museokortti pääsi kurkistamaan upouuteen museoon jo ennen sen avautumista.

Lahti on tunnettu muotoilukaupunkina ja uutta taidemuseota on odotettu lahtelaisten keskuudessa kauan. Perjantaina 29. huhtikuuta ovensa avannut Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on uusi taidemuseo ja odotettu uutuus museokentälle. Museo sijaitsee komeassa Malskin panimokiinteistössä Päijänteenkadulla aivan Lahden keskustassa.

– Malvaa on Lahdessa odotettu vuosikymmeniä. Se mahdollistaa laadukkaan kansainvälisen näyttelytarjonnan lahtelaisille ja vierailijoille, museonjohtaja Tuulia Tuomi kertoo.


Unohtumattoman taide-elämyksen Malvassa avaa Ekho Collectiven taideteos Ahto, joka muuttuu kävijävirran mukana. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki


"Malvaa on Lahdessa odotettu vuosikymmeniä. Se mahdollistaa laadukkaan kansainvälisen näyttelytarjonnan lahtelaisille ja vierailijoille."

Museonjohtaja Tuulia Tuomi

Upouudessa museossa nähdään taidetta, julisteita ja muotoilua kolmen avajaisnäyttelyn voimin. Esillä on niin kansainvälistä kuin kotimaistakin osaamista.

Kansainvälistä tarjontaa edustaa hollantilaisen huippumuotoilija Maarten Baasin Piiloleikki -näyttely. Samaan aikaan museossa on esillä kokoelmanäyttely Juuret ja perinteinen Lahden kansainvälinen julistetriennale.

– Malvan näyttelyohjelma koostuu taiteesta sekä muotoilusta. Luvassa on sekä ulkomaisia että kotimaisia kärkinimiä sekä Malvan omista kokoelmista ammentavia näyttelyitä, Tuomi kertoo.

Panimorakennuksessa sijaitsevat museotilat ovat vaikuttavat. Unohtumattoman taide-elämyksen avaa suomalaisen Ekho Collectiven 15 metriä korkea Valogalleriassa sijaitseva taideteos Ahto. Ahto muuttuu kävijävirran mukana heräämällä eloon ihmisten pysähtyessä katsomaan teosta ja sitä pääsee tarkastelemaan myös kolmannen kerroksen valoparvelta. Teos on esillä Malvassa pysyvästi.Maarten Baasin Real Time -sarjan kelloissa piirretään jatkuvasti aikaa. Kuva: Sonja Hämäläinen / Museokortti


Avajaisnäyttelyssä kansainvälinen huippunimi – Maarten Baasin yksityisnäyttely nähdään ensikertaa Suomessa


Hollantilainen Maarten Baas on yksi sukupolvensa merkittävimmistä muotoilijoista ja hänen yksitysnäyttelynsä nähdään ensi kertaa Suomessa, kun kansainvälinen muotoilun supertähti tuo leikkisän maailmansa Malvaan.


Smoke-sarjaa varten Baas hiillosti huonekaluja ja käsitteli ne epoksihartsilla jälleen käyttökelpoisiksi. Kuva: Sonja Hämäläinen / Museokortti

Baasin teokset asettuvat taiteen ja muotoilun välimaastoon. Piiloleikki -näyttelyssä nähdään klassikoita taiteilijan uran varrelta, mutta myös uusia vaikuttavia videoteoksia.

Nähtävillä on muun muassa Real Time -sarjan kellot, joissa piirretään aikaa sekä taiteilijan maailmanmaineeseen nostanut Smoke-sarja, jota varten Baas hiillosti huonekaluja ja käsitteli ne epoksihartsilla jälleen käyttökelpoisiksi.

Maarten Baas: Piiloleikki
29.4.2022-18.9.2022Tänä vuonna julistetriennale esittelee 350 kansainvälisen juryn valitsemaa huippujulistetta. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki


Vaikutu julistetaiteen parhaimmistosta - julistetriennale kokoaa graafisen muotoilun huiput maailmalta


Museon kolmannessa kerroksessa on esillä Lahden 21. kansainvälinen julistetriennale. Kolmen vuoden välein järjestettävä julistetriennale kokoaa graafisen muotoilun mestarit ympäri maailmaa. Lahdessa vuodesta 1975 asti järjestetty kilpailu ja näyttely esittelee tänä vuonna 350 kansainvälisen juryn valitsemaa huippujulistetta.

– Julistetriennalen järjestäminen jatkuu. Seuraava triennaalinäyttely on vuonna 2025, museonjohtaja Tuulia Tuomi täsmentää.

Julistetriennaleen valitut teokset kilpailevat tänä vuonna kolmessa sarjassa: Ympäristöjulisteet, koti ja asuminen sekä aatteelliset, sosiaaliset ja kulttuurijulisteet.

Lahden kansainvälinen julistetriennale
29.4.2022-21.8.2022


Juuret - aarteita kokoelmista -näyttelyssä pääsee muistelemaan 1950-1970-lukujen huonekaluja. Kuva: Sonja Hämäläinen / Museokortti


Nostalginen matka juurille – kokoelmanäyttely esittelee taideaarteita muotoilun, taiteen ja julisteiden saralta

Malvan pysyvä näyttely Juuret – aarteita kokoelmista esittelee museon kokoelmiinsa säilyttämiä julisteita, taideteoksia ja huonekaluja. Lahti oli pitkään suomalaisen huonekaluteollisuuden keskus ja näyttelyssä pääseekin muistelemaan 1950–1970-lukujen huonekaluja lähietäisyydeltä.

Lisäksi näyttelyssä on esillä julisteita, joiden kautta tarkastellaan Suomen historiaa julistetaiteen kautta sekä upeita ja arvokkaita taideaarteita 1800–1900-luvulta.

Lahtelaisuus näkyy näyttelyssä vahvasti. Palkittu lahtelaismuotoilija ja sisustusarkkitehti Tapio Anttila on suunnitellut näyttelyn arkkitehtuurin ja ilmeen. Juuret – aarteita kokoelmista -näyttely on Malvan pysyvä näyttely, joka ammentaa teoksensa museon omista kokoelmista.

Juuret – aarteita kokoelmista
Pysyvä näyttelyVanhasta panimorakennuksesta löytyy myös panimo, josta voi ostaa punaista Malva-olutta. Kuva: Sonja Hämäläinen / Museokortti


Nappaa Museokortti mukaan ja lähde päiväretkelle kulttuurielämysten Lahteen!


Pelkästään Malvassa vierailuun saa helposti uppoamaan vaikka koko päivän. Museo toimii historiallisessa panimorakennuksessa Malskissa, joka on samalla kaupunkilaisten, yritysten ja kulttuurin keskus. Panimorakennuksen kyljessä on uudisrakennus, joten Malva on kokemisen arvoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa.


Malva toimii historiallisessa panimorakennuksessa, joka on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Kuva: Niki Soukkio

Tiloista löytyy kahvila ja kahvipaahtimo sekä ravintola, josta saa lounasta ja illallista. Tietenkin vanhasta panimorakennuksesta löytyy myös panimo, josta voi ostaa punaista Malva-olutta. Oluen valmistukseen on käytetty päijäthämäläisiä marjoja. Malskista löytyy myös konserttitila, jossa voi nauttia musiikkiesityksistä.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on Museokortti-kohde, jossa voi kokea kansainvälinen huippumuotoila lähietäisyydeltä, inspiroitua maailmanluokan julistetaiteesta ja syventyä kaupungin muotoiluhistoriaan.


Päiväretkeen voi yhdistää useammankin Museokortti-kohteen, joita kaupungista löytyy Malvan lisäksi neljä: Lahden historiallinen museo, Radio- ja tv-museo Mastola, Hiihtomuseo sekä Suomen Moottoripyörämuseo.


Osta Museokortti

Museokortti on vuoden pituinen kulttuurimatka lähes 330 museoon ympäri Suomen. Vuoden voimassaoloaika alkaa vasta ensimmäisestä museokäynnistä.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp