23.6.2021

Viet vanhanajan kahvihetki ja tutustu Koiramen askareisiin – Lohjan Museo on koko perheen hurmaava keskohde!

Susanna Lindstedt kvi tutustumassa vanhan kotiseutunsa historiaan Lohjan Museossa. Museon kahvilassa vietetty vanhanajan kahvihetki kruunasi vierailun.

Lohjan Museossa pääsee tutustumaan seudun historiaan ja elämään. Mauri Kunnaksen rakastettuun satuun perustuva Koiramäki-näyttely houkuttelee päiväretkelle pienempiäkin museokävijöitä. Humakin kulttuurituottajaopiskelija Susanna Lindstedt vieraili vanhan kotiseutunsa kulttuurikohteessa ja ihastui etenkin hurmaavaan piha-alueeseen.


Susanna Lindstedt suosittelee Lohjan Museota kaikille ikään katsomatta.

Humakin kulttuurituottajaopiskelija Susanna Lindstedt kävi tutustumassa vanhan kotiseutunsa historiaan Lohjan Museossa. Museo on kiinnostava kohde ja museovierailun voi toteuttaa helposti päiväretkenä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tai Lohjan ympäryskunnista.

"Vierailin aurinkoisena alkukesän päivänä Lohjan Museossa, joka sijaitsee vehreällä alueella aivan Lohjan keskustan tuntumassa. Museo on rakennettu vanhaan pappilaan ja museoalue koostuu kartanomaisesta päärakennuksesta sekä pihapiiristä löytyvistä vanhoista talousrakennuksista. Eri aikakausien tyyliin sisustetut tilat esittelevät asumishistoriaa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle.

Museon päänäyttely ”Kotikaupunkimme Lohja” sijaitsee näyttävässä päärakennuksessa ja se vie katsojan aikamatkalle paikkakunnan historiaan. Näyttely perehtyy muun muassa elinkeinoihin ja paikkakunnan tärkeimpiin tapahtumiin, sekä lohjalaisiin merkkihenkilöihin.

Vaikka entisenä lohjalaisena olen kiinnostunut alueen historiasta, tarjoaa näyttely mielestäni jokaiselle kävijälle kurkistuksen suomalaisuuden historiaan aina kivikaudelta nykypäivään asti. Näyttelykokemus tarjoaa jokaiselle jotakin riippumatta siitä, onko kävijällä suhdetta Lohjaan.


Piha-alue rakennuksineen on hurmaava kokonaisuus.

Pihapiiristä löytyvät rakennukset ja niiden monipuolisesti sisustetut tilat muodostavat kokonaisuuden päärakennuksen näyttelyn kanssa. Rakennuksista toiseen seikkaileminen on piristävää, sillä jokaisen oven takaa löytyy aina jotakin uutta.

Perheen pienimmille Lohjan Museo tarjoaa kesän ajan suloisen Koiramäen kartanolla -näyttelyn, joka saattaa eloon Mauri Kunnaksen rakastetun sadun. Näyttelyssä pääsee leikin kautta kokeilemaan millaisia ovat Koiramäen talon askareet ja tutustumaan entisajan elämään.

Vaikka näyttely ja erityisesti näyttelyrakennukset ovat kiinnostava kurkistus historiaan, on museokohteen ehdoton kohokohta sen upea piha-alue, joka kätkee sisälleen kauniita istutuksia ja vehreitä luonnonihmeitä.

Museota ympäröivät peltomaisemat, joiden tuijottelu lintujen visertäessä rauhoittaa ja maadoittaa. Museonjohtaja Annamari Juvonen-Eskola suosittelee nauttimaan puutarhan kauneudesta esimerkiksi piknikin muodossa. Alueella on rauhallista ja kaunista, eikä kesäpäivän viettoon voisi löytää kauniimpaa paikkaa… Mainitsinhan jo, että piha-alue on upea?


Herkullinen Brita-kakku nautittuna kahvilan puutarhassa kruunaa retkipäivän.

Vierailun arvoinen on myös museon kahvila, joka löytyy erillisrakennuksesta museon pihapiiristä. Tämänkin kohteen vahvuus on sen suloinen piha-alue ja kahvilan suosittu Brita-kakku, joka kannettiin muiden herkkujen kanssa pöytiin upeissa vanhoissa astioissa. Kahvihetken vanhanajan tunnelma sopi miljööseen kuin nenä päähän kruunaten koko museokokemuksen.

Jos siis kaipaat kesäloma tekemistä, suosittelen ehdottomasti suuntaamaan Lohjan Museoon, jossa vieraileminen on paljon muutakin kuin vain kulttuurielämys!"

Lohjan Museo on Museokortti-kohde.

Museokortin kanavissa seurataan Humanistisen ammattikorkeakoulun 12 kulttuurituotannon opiskelijan vuoden mittaisen Museokortti-matkaa. Kirjoittaja Susanna Lindstedt on kulttuurituottajaopiskelija Helsingistä, joka seikkailee museossa Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla etsien monipuolisia kulttuurikokemuksia ennakkoluulottomasti ja niiden jokaista yksityiskohtaa ihmetellen ja ihastellen!


Lohjan Museo esittelee seudun historiaa eri aikakausilta.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp
elina saari

Ihana nähdä sun kotipappilasi näin! Muistan ikuisesti sen illan kun istuimme puutarhan puoleisella terassilla kynttilän valossa filosofoimassa. Ja sitten kuului hevosen hirnahdus lähilaitumelta ja muistin uneni joka varoitti ja me juostiin yläkertaan ja lukittiin ovet ja ikkunat ja sammutettiin valot, kun joku tömisteli pihaan ja kiipesi tikapuille ja yritti sisään. Me täristiin sohvan takana pimeässä kunnes tuo pelotus lähti. Ja sitten sä kerroit kuinka joku mielipuoli on riehunut kylällä ja uhkaillut naisia veitsellä ja yrittänyt raiskata. Muistatko?