17.6.2019

Louhisaaren kartanon elävä museopuutarha tarjoaa viljelyvinkkejä kesävieraille. Kuva: Kansallismuseo / Jouni Marjamäki.

Museomatkaajan road trip – näillä kesäreiteillä vierailet aatelisperheen kartanossa, presidentin puutarhassa ja monessa muussa kiehtovassa kohteessa

Tutustu museovinkkeihin kesälomareittien varrella. Näillä kesäreiteillä kurvaat lammasjoogaan, presidentin pihaan ja taidenäyttelyihin. Valitse kesämatkallesi kutkuttava kiertotie Museo-lehden (2/2019) neljästä vaihtoehdosta.

Museo-lehti esittelee kesäreittejä uusimmassa numerossaan – valitse kesälomamatkallesi mieleisesi reitti neljästä vaihtoehdosta. Ensimmäinen reitti kulkee Maskusta Seiliin, toinen Nuutajärveltä Liesjärvelle, kolmas Malmgårdista Mäntyharjulle ja neljäs puolestaan Heinävedeltä Lieksaan.


Kesäreitti 1: Läpi pihojen ja puutarhojen Maskusta Seiliin


Kaiturin tila

Tilan emäntä tutustuttaa opastetuilla kierroksilla toiminnassa olevan maatilan elämään ja eläimiin 400 vuotta vanhalla tilalla, joka tarjoaa lukulehmätoimintaa, runoretriittejä lehmien seurassa ja rentoutusta lammasjoogassa.
Kaiturin tila, Nälkänummentie 19, Masku

Kaiturin tila ei ole Museokortti-kohde. Emännän pitämiä opastuskierroksia järjestetään 24.6.-2.8. ma-pe klo 10, 12 ja 14. Kierroksen hinta on 6 €/hlö tai 20 €/4 hlöä, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

Louhisaaren kartano

Flemingin aatelissuvun 1600-luvulla rakennuttamaa linnaa ovat asuttaneet myös Mannerheimit –presidentti C. G. E. Mannerheim syntyi Louhisaaren linnassa 4. kesäkuuta 1867. Marsalkan vanhaan leikkimökkiin voi kurkistaa kartanon hyötypuutarhan kupeessa. Elävä museopuutarha esittelee museokokoelmanaan 1700-luvun tyypillisimmät kasvit, joiden kanta on kerätty vanhoista puutarhoista. Kartanon englantilainen maisemapuisto johdattaa vilvoittaville lehtikujille, hedelmäpuutarha kypsyttää omenasatoa ja lääke- ja hyötykasveja versoavaMyrkkypuutarha esittelee historian kuuluisimmat myrkkykasvit.
Louhisaaren kartano, Louhisaarentie 244, Askainen

Louhisaaren kartanon henkilökunta elävöittää kartanomiljöötä autenttisilla asuillaan. Kuva: Kansallismuseo / Risto Hämäläinen.

Kultarannan puutarha

Tasavallan presidentin kesäasunnon muotopuutarhan istutuksiin, suihkulähteisiin ja paviljonkeihin voi tutustua omatoimisesti tai opastuksilla. Jos Lars Sonckin suunnitteleman graniittilinnan tornissa liehuu lippu, on presidenttikin paikalla.
Kultarannan puutarha, Kordelininkatu 1, Naantali

Kultarannan puutarha ei ole Museokortti-kohde. Kesäaikaan puutarhassa järjestetään opastettuja kävelykierroksia. Varaa paikkasi ja katso hintatiedot kohteen verkkosivuilta.

Seili

Tartuntavaaran vuoksi saareen 1600-luvulla perustettuun hospitaaliin sijoitettiin spitaalisia. Alue toimi mielisairaalana lepran kadottua Suomesta 1700-luvulla. Entinen mielisairaalarakennus ja Seilin museokirkko ovat yleisölle avoimia. Yhteysalukset Turusta, Hangosta ja Nauvosta.
Seili

Seilissä ei ole Museokortti-kohteita.

Majoitusvinkki

Seilin saarella voi yöpyä. 24 hengen huoneita löytyy esimerkiksi Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan pystytetystä päällysmiehen virkatalosta.

Tapahtumia

 • 15.7. Seili 400hospitaalin neljäsataavuotisjuhlat, Seili
 • 26.28.7. Unikeonpäivät, Naantali
 • 3.8. Saariston Perinnetapahtuma, Naantali
 • 26.9.2.11. Louhisaaren kartanon kummituskierrokset, Askainen

Kesäreitti 2: Täyttä laukkaa Nuutajärveltä Liesjärvelle


Designmuseo Nuutajärvi

Nuutajärven lasimuseo Prykäri on Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Lasikylän pajoissa voi tavata taiteilijoita, seurata työnäytöksiä ja tehdä uniikkeja löytöjä. Kotona odottavaa sarjaa voi kartuttaa Iittala Outletissa.
Designmuseo Nuutajärvi, Pruukinraitti 15, Nuutajärvi

Alpo Jaakolan patsaspuisto

Loimaan shamaanina tunnetun taiteilijan jätelaudasta valmistamat teokset ovat ajan saatossa kasvaneet yhteen metsän kanssa. Veistoshuoneena toiminut Loimaan entinen ruumiinleikkaushuone palvelee nyt kesäkahvilana.
Alpo Jaakolan patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 84, Loimaa

Veistokset ja rakennukset ovat itsenäisiä taideteoksia, jotka yhdessa muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Patsaspuiston runsaasta neljästäkymmenestä veistoksesta viimeisimmät ovat 1980-luvulta.

Suomen hevosurheilumuseo

Vanha viljamakasiini kätkee vain osan museon aarteista. Taidekokoelman helmiä voi ihailla lounastaessaan 1930-luvun varuskuntaruokalassa. Ypäjän hevosopiston alueelta löytyy hevosveistostaiteen mestarin Emil Cedercreutzin veistos Ystäväni nummella sekä Mannerheimin viimeisen ratsun, Käthyn, hauta.Kävelyreittien varrelta löytyy suojeltua rakennuskantaa ja merkkejä kivikautisesta asutuksesta. Siittolanmäen talleissa asuvat presidenttien nimikkohevoset. Tarja Halosen tamman Ypäjä Tarjan ja Sauli Niinistöntamman Ypäjä Juulian lisäksi tallialuetta ympäröivillä hakamailla laiduntaa 250 hevosta kesäkuun alusta syyskuun loppuun.
Suomen hevosurheilumuseo, Kerhotie 11, Ypäjä

Suomen hevosurheilumuseo ei ole Museokortti-kohde. Pääsymaksu kohteeseen 5€.
Suomen hevosurheilumuseon alueen nähtävyyksiin kuuluvat myös laiduntavat hevoset ja suojellut hakamaat. Kuva: Suomen hevosurheilumuseo / Juha Erola.

Forssan museo

Kuinka Forssa-nimisen kehräämön ympärille kasvoi kokonainen kirjavan kankaan kaupunki? Alakerran gallerian näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Museoidulla tehtaan työntekijöiden asuinalueella Ronttismäellä järjestetään maksutonta tehtaalaisjoogaa.
Forssan museo, Wahreninkatu 12, Forssa

Korteniemen perinnetila

Maksuton aikamatka sadan vuoden takaiseen pihapiiriin, jossa ruis vielä niitetään viikatteella ja kuivataan kuhilailla. Metsähallituksen ylläpitämällä tilalla käyskentelevät suomalaisten alkuperäisrotujen kotieläimet.
Korteniemen perinnetila, Korteniementie 270, Liesjärvi

Korteniemen perinnetila ei ole Museokortti-kohde, mutta sinne ei ole pääsymaksua.

Majoitusvinkki

Yövy Nuutajärven Lasikylän kylähotellissa tai kävelymatkan päässä Rauhalan mökeissä, joista pääsee uimaan ja saunomaan.

Tapahtumia

 • 15.6. Nuutajärvi-päivä, Nuutajärven Lasikylä
 • 19.7. Kesämökkiläisravit, Forssan Pilvenmäki
 • 4.8. Harrasteautotapahtuma Pick-Nick, Forssan Pilvenmäki
 • 15.18.8. Nuorten hevosten festivaali, Ypäjän Hevosopisto
 • 24.8. Lasivitriini-tapahtuma, Nuutajärven Lasikylä

Kesäreitti 3: Kulttuurimaisemaa Malmgårdista Mäntyharjulle


Malmgårdin kartanolinna

Herra kreivi kutsuu vieraat kotiinsa ja vetää kesäisin linnakierroksia 1880-luvun kartanolinnassaan. Panimoesittelyssä maistellaan Malmgårdin Panimon oluita, jotka valmistetaan oman pellon perinneviljasta. Kartanon puodin herkulliseen valikoimaan kuuluu harvinaisia muinaisviljatuotteita.
Malmgårdin kartanolinna, Malmgård 47, Malmgård

Malmgårdin kartano ei ole Museokortti-kohde. Malmgård on yksityinen koti ja vastaanottaa vieraita toukokuusta syyskuuhun ennakkoon sovittuina aikoina. Opastettu linnakierros: Aikuiset 15 €, 7-13v. 7,50 € ja 0-6v. 0 €.

Ankkapurhan kulttuuripuisto

Kymijoen rannat yhdistävän kulttuuripuiston alueella opastaa ilmainen Citynomadi-sovellus, joka johdattaa myös Alvar Aallon suunnitteleman Anjalan paperitehtaan arkkitehtuurikierrokselle. Vanhan tehdasalueen kuohuvan kosken partaalla kohoaaAnkkapurhan teollisuusmuseo.Selviätkö ulos Anjalan kartanon pakohuonepelistä?
Ankkapurhan kulttuuripuisto, Ankkapurhantie 15, Anjala

Ankkapurhan kulttuuripuisto ja sen kohteet eivät ole Museokortti-kohteita. Katso tarkemmat hintatiedot kulttuuripuiston verkkosivuilta.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo

1960-luvun moderni kirkko muuntautui vuonna 2015 näyttelytilaksi, jonka kesänäyttelyt sykähdyttävät luontokuvillaan. Putiikissa kaiverrutetun rakkauslukon voi kiinnittää Rakkauspuistossa kuvanveistäjä Heikki Häiväojan veistokseen Koivu ja tähti.
Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, Näkkimistöntie 1, Vuohijärvi

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo ei ole Museokortti-kohde. Pääsymaksu aikuiset 7 €, opiskelijat/varusmiehet 5 €, 4-15v. 4 € ja 0-3v. 0 €.

Verlan tehdasmuseo

Verlan kulttuurihistoriallisesti merkittävä teollisuusmiljöö on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta. Tehdasalueella voi piipahtaa käsityö-, vintage- ja viinipuoteihin. Bongaa myös 7000 vuotta vanha, punavärillä tehty kalliomaalaus Verlankosken kallioseinässä.
Verlan tehdasmuseo, Verlantie 295, Verla

Taidekeskus Salmelan tunnelmallinen maisemapuisto kutsuu kulkemaan huvimajojen ja veistosten lomassa. Kuva: Taidekeskus Salmela / Jenni Höök.

Taidekeskus Salmela

Kesäkonserteistaan tunnettu Taidekeskus Salmela täyttää 30 vuotta ja luvassa on entistä laajempi konserttiohjelmisto sekä juhlanäyttely, joka nostaa esille Salmelan perustajataiteilijoita. Kuvanveistäjä Laila Pullisen teosten ja taidemaalari Rafael Wardin uuden tuotannon lisäksi mukana on Salmelan nuoriksi taitelijoiksi nimitettyjä taiteilijoita. Kesän 2019 nuori taiteilija Jasmina Ijäs (s. 1990) ihastuttaa geometrisilla luontomaalauksilla. Juhlavuoden kunniaksi Salmelan puistonäyttämö laajentuu isojen orkestereiden estradiksi, jolla nähdään tänä kesänä mm. Jukka Kuoppamäki, Danny, Katri Helena ja Eppu Normaali.
Taidekeskus Salmela, Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju

Taidekeskus Salmela ei ole Museokortti-kohde. Pääsymaksu aikuiset 12 €, opiskelijat 9 €, 7-15v. 4 € ja 0-6v. 0 €.
Taidekeskus Salmela on avoinna vain kesäaikaan, mutta taidegrafiikkaa-, julisteita ja -postikortteja välittävä verkkokauppa on aina auki!Kuva: Taidekeskus Salmela / Jenni Höök.

Majoitusvinkki

Verlassa voi yöpyä puusta roikkuvassa teltassa, puumökissä kosken alajuoksulla, hirsikämpässä niemennokassa tai lentojätkiä majoittaneessa uittotuvassa kalliomaalauskalliolla.

Tapahtumia

 • 14.15.6. Kymi GP – Kansainvälinen ravitapahtuma, Kouvolan ravirata
 • 12.7.11.8. Asuntomessut Kouvolassa, Korian Pioneeripuisto
 • 3.4.8. Wiipurintien markkinat, Kouvolan Kasarminmäki
 • 24.8. Taimipäivä Mustilan Arboretumissa, Elimäki
Kuva: Anni Koskeli-Ratamaa.

Kesäreitti 4: Heinävedeltä Lieksaan, maan alle ja vaaran huipulle


Ronttopuisto

Lintulan luostarin liepeillä sijaitseva persoonallinen patsaspuisto on mieluisa taukopaikka lapsille ja aikuisille. Cafe Sauruksen luonnontilainen piha-alue on pikkumatkailijoiden satumetsä, jonka hiekkalaatikolle on kariutunut oikea vene.
Ronttopuisto, Luostaritie 78, Heinävesi

Ronttopuisto ei ole Museokortti-kohde mutta alueelle ei ole sisäänpääsymaksua. Katso aukioloajat kohteen verkkosivuilta.

Varistaipaleen kanavamuseo

Reilun kilometrin pituinen Varistaipaleen kanava on Suomen ainoa nelisulkuinen kanava. Rantakävelyn lomassa voi vierailla museorakennuksissa, joiden näyttelyt kertovat kanavan vaiheista. Kuinka kauan luulet kestäneen kaivaa kanava lapiolla hartiavoimin?
Varistaipaleen kanavamuseo, Väyläasemantie 2 A, Varistaipale

Varistaipaleen kanavamuseo ei ole Museokortti-kohde, mutta se on maksuton museo.

Valamon luostari

Ortodoksiseen munkkiluostariin kutsuu kiireettömyys,kansainvälinen ikoninäyttely, kotimaisten lähiviinien viinimyymälä sekäheinäkuussa katettava Valamolainen teepöytä. Voit myös ilmoittautua viikoksi tai kahdeksi vapaaehtoistyöhön vaikkapa sadonkorjuuseen.
Valamon luostari, Valamontie 42, Uusi-Valamo

Valamon luostari ei ole Museokortti-kohde. Katso tarkemmat tiedot vierailuista kohteen verkkosivuilta.

Outokummun kaivosmuseo

Sukella 50 metrin syvyyteen 277 metriä pitkässä museotunnelissa. Maan aarteet -kivinäyttelyssä häikäisevät rubiinit ja kullan kimallus, isojen koneiden näyttelyssä kaivosyhtiön vanha paloauto ja räjähdysajoneuvo. Kaivosalueelta löytyy myös Lasten kaivos -teemapuisto.
Outkokummun kaivosmuseo, Kaivosmiehenpolku 2, Outokumpu

Kolin luontokeskus Ukko

Luontokeskus esittelee kansallismaisemaa ja tarjoaa niin vaihtuvia näyttelyitä kuin retkeilyneuvontaakin. Pihalta voi valita polun nuotiopaikalle, reippailureiteille ja Ukko-Kolin näköalatasanteelle tai maisemahissin Pielisen rantaan.Kesänäyttelyinähdään muun muassaTuula LappalaisenTaivaan ja veden välillä, joka on maalaustaidetta, runoutta ja musiikkia yhdistelevä akustis-visuaalinen vaellus Suomen luonnossa.
Kolin luontokeskus Ukko, Ylä-Kolintie 39, Lieksa

Luontokeskuksen pihasta lähtevä polku vie 347 metrin korkeuteen Etelä-Suomen korkeimmalle kohdalle, Ukko-Kolin huipulle.Kuva: Kolin luontokeskus Ukko / Jarkko Kuiri.


Majoitusvinkki

Valamon luostari majoittaa matkalaisia. Valittavana on eritasoisia huoneita luostarihotellista askeettiseen vierasmajaan, joka aiemmin palveli kartanon kärryliiterinä.

Tapahtumia

 • 26.30.6. Heinäveden musiikkipäivät, Heinävesi
 • 11.7. Ristisaatto Lintulan luostariin, Valamon luostari
 • 19.21.7. Kanavasoutu, Heinävesi
 • 27.28.7. Outokummun vanhat talot, Outokumpu
 • 6.8.9. Kaivosfestivaali, Outokumpu
Teksti: Päivi Von Rabenau
Juttu on alunperin julkaistu Museo-lehden numerossa 2/2019. Tilaa Suomen ainoa museoalan aikakauslehti kätevästi verkkolomakkeella.

Museo-lehden tarjous museokorttilaisille: Tilaa Museo-lehti ja saat edellisen numeron kaupan päälle tarjouskoodilla MKortti.

Tilaa Museo-lehti tästä!

 

Kerro tästä myös ystävillesi!

 • Facebook
 • X
 • Instagram
 • WhatsApp