Kulttuurikierros

Seikkailu lumoavassa Lapissa

Lapin laajojen erämaiden liepeillä kohtaa ainutkertaisia kulttuurielämyksiä. Taianomainen pohjoinen ulottuvuus on läsnä kaikkialla: taiteessa, tieteessä, historiallisissa tarinoissa ja lumoavassa luonnossa. 

Liikkuminen Autolla
Kierroksen kesto 5-10 piv
Ajankohta Ymprivuotinen. Osa museoista auki vain kesisin. Tarkista aukioloajat kohteiden kotisivuilta.
Maksuväline Museokortilla sisäänpääsy kierroksen museokohteisiin

Katso reitti kartalla

Lappi houkuttelee luonnollaan, mutta pelkästään alueen museotarjonnan vuoksi pohjoiseen kannattaa lähteä pidemmänkin matkan päästä. 

Matkaa Rovaniemen taide- ja tiedetarjonnasta Inariin saamelaiskulttuurin äärelle ja edelleen omintakeisen Reidar Särestöniemen kotitilalle Kittilään. Väliin mahtuu sotahistoriaa Sallassa, kullanhuuhdontaa Sodankylän Tankavaarassa, tarinoita pohjoisesta elämänmenosta sekä taiteilijoista. Matka päättyy Suomen ja Ruotsin rajalle Tornionlaaksoon, jossa tutustutaan alueen kulttuuriin rajan molemmin puolin. Torniosta ja Kemistä löydät myös pohjoisen uraauurtavia taidemuseoita.

Lapin seikkailulle ei kannata lähteä kiireellä. Pitkistä välimatkoista johtuen kierrokselle on hyvä varata riittävästi aikaa. Sitä kannattaa varata myös matkan varrelle, sillä reitin lähistöllä on useita henkeäsalpaavia luontokohteita ja nähtävyyksiä. Huomioithan myös, että museokohteista Lapin metsämuseo, Rovaniemen kotiseutumuseo, Kolttien perinnetalo ja Palsa-museo ovat auki vain kesäisin. 

Kierros suositellaan kuljettavaksi omalla autolla, mutta sen voi toteuttaa tietyin rajoituksin myös julkisen liikenteen busseilla. Esimerkiksi Inarista Kittilään pääsee bussilla vain Rovaniemen kautta koukkaamalla. Särestöniemeen ei ole saavutettavissa julkisilla, mutta lähimmät taksit sekä autovuokraamot sijaitsevat Kittilän keskustassa, lentokentällä tai Levillä. 

Kuva: Ella Karttunen/Museokortti

Reitin kohteet

 

Rovaniemi

 1.  
 

Sodankyl

 1.  

  Kultamuseo

  Sodankyl

Palvelut ja muut elämykset

 

Inari

 

Kittil

 1.  

  Samiland

  Kittil

 2.  

Palvelut ja muut elämykset

 1.  
 

Tornio

 

Kemi

 

Reitin lähellä sijaitsevat kohteet

Palvelut ja muut elämykset

Palvelut ja muut elämykset

 

Katso reitti kartalla

Kierroksen museot

 
 
 
 
 
 
 

Palvelut ja muut elämykset