Saariston rengastien viehättävät museot

Saariston rengastie on kotimaan matkailun klassikko. Hyppää kyytiin ja kierrä Museokortti-kohteet tunnetun reitin varrelta joko pyöräillen tai autolla.

Liikkuminen
Autolla tai pyöräillen 

Kierroksen kesto
2-5 päivää  

Ajankohta
Kesä. Osa museokohteista ja lauttayhteyksistä auki vain kesäisin.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Saariston rengastie on ainutlaatuinen keino tutustua Turun saaristoon. Matkan varrelle osuu useita Museokortti-kohteita, joissa tutustut alueen historiaan sekä vierailet merkkihenkilöiden kodeissa.

Kierros alkaa Paraisilta, joka on portti kuvankauniiseen saaristoon. Paraisilla koet talonpoikaistunnelmaa ja tutustut paikkakunnalle tärkeään kaivostoimintaan. Saarihyppely jatkuu Nauvon kautta kohti Korppoon saarta. Korpoströmin saaristokeskuksen näyttelyistä löydät merellisiä teemoja sekä taidetta.

 

Voit tehdä kiertää saariston rengastien joko pitkän tai lyhyemmän kaavan kautta omaa seikkailunhaluasi seuraten.
 

Korppoosta jatkat matkaa useiden viehättävien saarien kautta Kustavin saaristolaismuseoon, jossa tutustut saariston ihmisiin ja alueen kiehtovaan kulttuuriin. Kustavista matka jatkuu kohti Askaista ja Louhisaaren kartanoa. Flemingien ja Mannerheimien ainutlaatuinen kotikartano vie kävijät 1600–1800-lukujen aatelisperheen elämään.

Tunnelmallisessa Naantalissa museomatkailijaa odottaa Casa Haartmanin taiteilijakoti ja Naantalin museo vanhan kaupungin kauniissa ympäristössä. Raision museo Harkko esittelee taidetta, arkeologiaa ja kulttuurihistoriaa. Matkan päätepiste on Turku, joka on aarreaitta niin historian, taiteen kuin tieteenkin ystäville.

Voit tehdä kierroksen joko pidemmän tai lyhyemmän kaavan kautta omaa seikkailunhaluasi seuraten. Vaihtoehtoina on kiertää Paraisilta Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kautta takaisin kohti mannerta, tai palata Korppoosta takaisin Nauvoon ja sieltä Rymättylään.

Tutustu ennen matkaanlähtöä Saariston rengastien yhteyksiin sekä lautta-aikatauluihin. Matkaan on hyvä varata riittävästi aikaa, sillä varsinkin vilkkaimpina sesonkeina lautoille voi olla jonoja. Tällä reissulla ei muutenkaan kannata kiirehtiä, vaan nauttia ajan kanssa saariston lumoavasta tunnelmasta.

Kuva: Juho Kuva/Visit Finland.

 

Saariston rengastien viehättävät museot

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Paraisten kaupunki

 1. Paraisten kotiseutumuseo

  Tutustu museotaloissa entisajan saaristoelämään ja Leninin pakomatkan yömajaan. Kaunis Parainen on portti Turun saaristoon ja Rengastien alkupaikka.

 2. Paraisten teollisuusmuseo

  Pohjoismaiden suurimman avolouhoksen museossa voi tutustua Paraisille jo 1300-luvulta asti tärkeän kalkkikiven ja Kalkkivuori Osakeyhtiön historiaan.

 3. Nauvon merenkulkutalo

  Näyttelyt esittelevät paikkakunnan ylväitä merenkulkuperinteitä 1800-luvun alusta tähän päivään asti.

 4. Saaristokeskus Korpoström

  Tieteen, luonnon, kulttuurin ja taiteen vierailukeskus – keskellä Saaristomeren UNESCO biosfäärialuetta.

Kustavi

 1. Kustavin saaristolaismuseo

  Koe lumoava saaristolaismiljöö Kustavissa. Saaristolaismuseossa tutustut alueen uniikkiin kulttuuriin, perinteisiin ja elämänmenoon.

Masku

 1. Louhisaari

  Flemingien ja Mannerheimien ainutlaatuinen kotikartano vie kävijät 1600–1800-lukujen aatelisperheen elämään.

Naantali

 1. Casa Haartman

  Axel ja Hedvig Haartmanin ainutlaatuinen taiteilijakoti Naantalissa.

 2. Naantalin museo

  Tutustut Naantalin merenrantakaupungin kylpyläperinteeseen sekä luostarin historiaan 1800-luvun porvariskodissa.

Raisio

 1. Raision museo Harkko

  Rautakautiselta arkeologiselta löydöltä nimensä saanut Harkko esittelee taidetta, arkeologiaa sekä Raision esi- ja kulttuurihistoriaa vuosittain vaihtuvin näyttelyin.

Turku

 1. Turun linna

  Yli 700 vuotta vanha linna on Suomen hienoimpia nähtävyyksiä.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi