Näköalapaikkoja teollisuus­kaupungin historiaan

Tammerkosken törmän punatiilinen teollisuusmiljöö on tunnettu suomalainen kansallismaisema. Tutustu Tampereella tarinoihin tiiliseinien taustalla ja sukella ensimmäisen suomalaisen teollisuuskaupungin kiehtovaan historiaan.

Liikkuminen
Kävellen 

Kierroksen kesto
1-2 päivää  

Ajankohta
Ympärivuotinen. Osa museoista auki vain kesäisin. Tarkista aukioloajat kohteiden kotisivuilta.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Tampere on täynnä tunnelmallisia museokohteita, joista yksi on Amurin työläismuseokortteli. Amurin puutalokortteleiden rakentaminen alkoi 1860-luvulla Tampereen kasvavan työväestön tarpeisiin. Näistä kortteleista on jäljellä vain Amurin työläismuseokortteli. Kesäisin avoinna olevassa korttelissa tutustut kaikkiaan 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle saakka.

Museo Milavida johdattaa Finlaysonin tehtaan patruunoiden historiaan sekä muodin ja muotoilun maailmaan kauniissa 1800-luvun Näsilinnassa. Museon päänäyttely seuraa Nottbeckien, Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasuvun, loisteliasta ja kansainvälistä elämää Tampereella 1830-luvulta 1900-luvun alkuun. Upeassa palatsissa sijaitseva museo komeilee korkean kukkulan päällä, keskellä vehreää puistoa ja kauniita järvimaisemia.

 

Amurin puutalokortteleissa tutustut työväen koteihin 1800-luvulta aina 1970-kuvulle saakka.
 

Tutustuttuasi Finlaysonin tehtaan omistajasuvun arkeen vuorossa on Työväenmuseo Werstas, joka toimii historiallisella Finlaysonin tehdasalueella, aivan Tampereen keskustassa. Werstaalla voit perehtyä muun muassa Höyrykonemuseoon sekä työväenmuseon vaihtuviin ja perusnäyttelyihin.

Mitä olisikaan museokierros Tampereella ilman Vapriikissa poikkeamista? Tammerkosken rannalla sijaitseva Vapriikki on monipuolinen museokeskus, joka tarjoaa lähes loputtomasti nähtävää kaikenikäisille. Tampellan tehtaan entisessä verstaassa sijaitsevan museon näyttelyissä voi tutustua vaikkapa peleihin tai jääkiekkoon, mutta myös Tampereen sekä sitä ympäröivän Pirkanmaan historiaan.

Historiallinen matka vie seuraavaksi Lenin-museoon, joka johdattaa Suomen idänsuhteiden historiaan sekä Neuvostoliiton nousuun ja tuhoon elämyksellisellä ja koskettavalla tavalla. Kierroksen kruunaa Emil Aaltosen museo kauniissa Pyynikinlinnassa. Taide- ja teollisuushistoriallinen museo tarjoaa näköalapaikkoja niin museon seinien sisällä kuin sitä ympäröivässä puutarhassakin.

Paras tapa päättää kulttuuripäivä Tampereella on poiketa Pispalassa ja Pyynikillä, joissa pääset ihastelemaan upeita näkymiä Pyhäjärvelle ja Näsijärvelle.

Kuvat: Laura Vanzo, Olli-Pekka Latvala / Visit Tampere.

 

Näköalapaikkoja teollisuus­kaupungin historiaan

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Tampere

 1. Amurin museokortteli

  Tutustu 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle tunnelmallisessa museokorttelissa Tampereella.

 2. Museo Milavida

  Finlaysonin tehtaan patruunoiden historiaa, muotia ja muotoilua kauniissa 1800-luvun Näsilinnassa.

 3. Työväenmuseo Werstas

  Finlaysonin entisellä puuvillatehtaalla sijaitseva Työväenmuseo Werstas on Suomen suurin maksuton museo.

 4. Museokeskus Vapriikki

  Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa - niistä on hyvä museokeskus tehty!

 5. Lenin-museo

  Lähde kiehtovalle matkalle Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan. Lenin-museo on elämys, joka itkettää ja naurattaa hyvän teatteriesityksen tavoin.

 6. Emil Aaltosen museo

  Emil Aaltosen taide- ja teollisuushistoriallinen museo sijaitsee Pyynikinlinnassa Tampereella.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi