Nkalapaikkoja teollisuus­kaupungin historiaan

Tammerkosken törmän punatiilinen teollisuusmiljöö on tunnettu suomalainen kansallismaisema. Tutustu Tampereella tarinoihin tiiliseinien taustalla ja sukella ensimmäisen suomalaisen teollisuuskaupungin kiehtovaan historiaan.

Liikkuminen
Kvellen 

Kierroksen kesto
1-2 piv  

Ajankohta
Ymprivuotinen. Osa museoista auki vain kesisin. Tarkista aukioloajat kohteiden kotisivuilta.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Tampere on täynnä tunnelmallisia museokohteita, joista yksi on Amurin työläismuseokortteli. Amurin puutalokortteleiden rakentaminen alkoi 1860-luvulla Tampereen kasvavan työväestön tarpeisiin. Näistä kortteleista on jäljellä vain Amurin työläismuseokortteli. Tutustu 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle.

Museo Milavida johdattaa Finlaysonin tehtaan patruunoiden historiaan sekä muodin ja muotoilun maailmaan kauniissa 1800-luvun Näsilinnassa. Museon päänäyttely seuraa Nottbeckien, Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasuvun, loisteliasta ja kansainvälistä elämää Tampereella 1830-luvulta 1900-luvun alkuun.

 

Amurin puutalokortteleissa tutustut työväen koteihin 1800-luvulta aina 1970-kuvulle saakka.
 

Tutustuttuasi Finlaysonin tehtaan omistajasuvun arkeen vuorossa on Työväenmuseo Werstas, joka toimii historiallisella Finlaysonin tehdasalueella, aivan Tampereen keskustassa. Werstaalla voit perehtyä muun muassa Höyrykonemuseoon sekä työväenmuseon vaihtuviin ja perusnäyttelyihin.

Mitä olisikaan museokierros Tampereella ilman Vapriikissa poikkeamista? Tammerkosken rannalla sijaitseva Vapriikki on monipuolinen museokeskus, joka tarjoaa lähes loputtomasti nähtävää kaikenikäisille. Tampellan tehtaan entisessä verstaassa sijaitsevan museon näyttelyissä voi tutustua vaikkapa peleihin tai jääkiekkoon, mutta erityisesti Tampereen sekä sitä ympäröivän Pirkanmaan historiaan.

Kierroksen kruunaa kiehtova Lenin-museo, joka johdattaa Suomen idänsuhteiden historiaan sekä Neuvostoliiton nousuun ja tuhoon elämyksellisellä ja koskettavalla tavalla.

Paras tapa päättää kulttuuripäivä Tampereella on poiketa Pispalassa ja Pyynikillä, joissa pääset ihastelemaan upeita näkymiä Pyhäjärvelle ja Näsijärvelle.

Kuvat: Laura Vanzo, Olli-Pekka Latvala / Visit Tampere.

 

Nkalapaikkoja teollisuus­kaupungin historiaan

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Tampere

 1. Amurin tylismuseokortteli

  Tutustu 32 tyvenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle tunnelmallisessa museokorttelissa Tampereella.

 2. Museo Milavida

  Finlaysonin tehtaan patruunoiden historiaa, muotia ja muotoilua kauniissa 1800-luvun Nsilinnassa

 3. Tyvenmuseo Werstas

  Finlaysonin entisell puuvillatehtaalla sijaitseva Tyvenmuseo Werstas on Suomen suurin maksuton museo.

 4. Museokeskus Vapriikki

  Vapriikissa viihtyvt kaikenikiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen nyttelyyn. Historiaa, luonnontieteit ja tekniikkaa - niist on hyv museokeskus tehty!

  HUOM.! Vapriikki on suljettu 13.12.2021-9.2.2022.

 5. Lenin-museo

  Lhde kiehtovalle matkalle Suomen ja Venjn yhteiseen historiaan. Lenin-museo on elmys, joka itkett ja naurattaa hyvn teatteriesityksen tavoin.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi