Pohjanlahden rannoilta tuntureille

Tällä kierroksella liikut tulevasta Euroopan kulttuuripääkaupungista hiljaisen erämaan uumeniin. Koe Oulu, Raahe, Kuusamo, Taivalkoski, kansallispuistot, kutsuvat merenrannat ja korkealla siintävät tunturin huiput samalla reissulla.

Liikkuminen
Autolla. 

Kierroksen kesto
4-6 piv  

Ajankohta
Kesisin. Osa museoista avoinna ymprivuotisesti, tarkista aukioloajat museoiden kotisivuilta.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Pohjois-Pohjanmaa on maantieteellisesti ja kulttuurisesti monipuolinen maakunta. Alavilta merenrannoilta tunturien huipulle ulottuva alue läpäisee koko maan, tarjoten reissaajalle kuvataidetta, kirjallisuutta, luontokuvia, merenkulun merkityksiä ja erämaan sanelemaa elämänmenoa. Raahesta Oulun kautta Kuusamoon kulkeva reitti tarjoaa elämyksiä kaikkina vuodenaikoina, mutta museokohteissa tarjonta on monipuolisinta kesäisin.

Matka alkaa merellisestä Raahesta. Kaupungin historiallisissa museoissa tutustut alueen tarinaan ja merenkulun mukanaan tuomiin aarteisiin. Tiesitkö, että Raahessa majailee myös maailman vanhin sukelluspuku? Kruununmakasiinimuseossa esillä oleva Wanha herra on kiehtova kuriositeetti, jonka voit käydä bongaamassa tutustuessasi alueen historiaan.

 

Koe merellistä elämänmenoa, rikasta kaupunkikulttuuria, kansallispuistoja ja erämaiden päättymätöntä hiljaisuutta.
 

Raahesta matka jatkuu Ouluun, Perämeren rannikon kotoisaan kaupunkiin. Koe vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin omaperäinen tarjonta, nauti jokisuiston kauniista miljööstä ja Nallikarin hiekkarannasta. Kesämatkailijalle onkin tarjolla paljon nähtävää, sillä keskustan taide- ja maakuntamuseon lisäksi koettavana on idyllinen Turkansaaren ulkomuseo. Esihistorian ystävät suuntaavat puolestaan Kierikkikeskukseen kaupungin ulkopuolelle.

Kierroksen jatkuessa eteenpäin maisema muuttuu alavasta rannikosta kumpuileviin vaaroihin. Taivalkoski tuo monille mieleen suomalaisten suosikkikirjailijan Kalle Päätalon, eikä syyttä. Kirjailijan mittavan tuotannon avulla voi tutustua alueen menneiden aikojen elämään, ja Päätalon elämään voi puolestaan tutustua paikkakunnan museokohteissa.

Kuusamo on tuttu kohde lähes jokaiselle kotimaanmatkailijalle. Luonnosta ja talviurheilumahdollisuudestaan tunnetulla paikkakunnalla sijaitsee myös kaksi Museokortti-kohdetta. Kuusamon kotiseutumuseossa voit kokea palasen erämaapitäjän historiaa 1900-luvun alusta. Matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassussa pääset tutustumaan luontokuvaaja Hannu Hautalan elämäntyöhön.

Ota Pohjois-Pohjanmaan maakunnan eri kolkat haltuun! Monipuoliselle alueelle mahtuu merellistä elämänmenoa, rikasta kaupunkikulttuuria, kansallispuistoja ja erämaiden päättymätöntä hiljaisuutta.

Kuvat: Visit Oulu.

 

Pohjanlahden rannoilta tuntureille

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Raahe

 1. Raahen museo: Kruununmakasiinimuseo

  Tutustu komeassa Kruununmakasiinissa Raahen vaiheisiin esihistoriasta nykypivn ja ihmettele maailman vanhinta sukelluspukua, Wanhaa Herraa.

 2. Raahen museo: Pakkahuoneen museo

  Tervetuloa Suomen vanhimpaan museoon! 1862 perustettu Pakkahuoneen museo on runsaudensarvi, joka vie aikamatkalle museoiden ja merenkulkijoiden historiaan.

Oulu

 1. Tiedekeskus Tietomaa

  Elmyksi koko perheelle! Suomen ensimmisen yleistietokeskuksen katon alta lytyy on yli 150 toiminnallista kohdetta ja 3D-jttielokuvateatteri.

 2. Oulun taidemuseo

  Oulun taidemuseo on pohjoinen nykytaiteen museo.

 3. Pohjois-Pohjanmaan museo

  Tuhansien tarinoiden museo tempaa mukaansa Oulun, Pohjois-Pohjanmaan ja koko Suomen historiaan.

 4. Turkansaaren ulkomuseo

  Idyllisess Turkansaaressa pset aikamatkalle Oulujoen historiaan.

 5. Kierikkikeskus

  Matkaa kivikaudelle tuhansien vuosien taakse! Keskus sijaitsee Iijoen varrella, keskell kivikautisia asuinalueita.

Taivalkoski

 1. Ptalo-keskus

  Vieraile maailman pisimmn omaelmnkerran kirjoittaneen Kalle Ptalon nkistyhuoneessa tutustumassa kirjailijan nuoruuteen ja savottojen metstymiesten elmn.

 2. Kallioniemi

  Suomalaisten suosikkikirjailijan, Kalle Ptalon lapsuudenkoti on matka menneiden vuosikymmenten metstylisten ja kirjailijan elmn.

Kuusamo

 1. Kuusamon kotiseutumuseo

  Palanen ermaapitjn historiaa 1900-luvun alusta: talonpoikaiselm, arkea ja juhlaa jrvenrannalla sijaitsevassa vanhassa pihapiiriss.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Kierroksella ei ole tällä hetkellä kumppanietuja, mutta uusia kohteita lisätään koko ajan.

Seuraa uutisiamme ja pysy tilanteen tasalla.

Uutiset ja poiminnat