Sodan ja rauhan käännekohtia

Matkusta keskiajalta toiseen maailmansotaan maanpuolustuksen, merkittävien tapahtumien ja ihmisten tarinoiden kuljettamana. Mikkelistä Hankoon kulkeva reitti vie matkailijan useisiin Suomen historian käännekohtiin.

Liikkuminen
Autolla 

Kierroksen kesto
4-6 päivää  

Ajankohta
Ympärivuotinen. Osa kohteista auki vain kesäisin. Tarkista aukioloajat museoiden kotisivuilta.  

Museokortti
Sisäänpääsy museoihin ja etuja palveluista. Katso kaikki matkavinkit.

 
 

Sodat ovat muovanneet merkittävästi suomalaisten elämää ja yhteiskuntaa historian aikana. Tällä kierroksella tutustut keskeisiin sotatapahtumiin, puolustusvoimien toimintaan sekä ihmisiin, jotka ovat puolustaneet maata taisteluissa, kotirintamalla ja rauhan aikana.

Matka alkaa sotahistoriallisesti merkittävästä Mikkelistä, joka toimi Suomen päämajakaupunkina talvi- ja jatkosodan aikana. Mikkelin uusin sotahistoriaa käsittelevä museo, Sodan ja rauhan keskus Muisti, esittelee täysin uudella tavalla ihmisten ja yhteiskunnan sodan ajan kokemuksen. Mikkelistä löydät myös Päämajamuseon sekä Suomen pääaselajiin syventyvän Jalkaväkimuseon.

 

Tutustut keskeisiin sotatapahtumiin, puolustusvoimien toimintaan sekä kertomuksiin ihmisistä, jotka ovat puolustaneet maata niin taisteluissa, kotirintamalla kuin rauhan aikanakin.
 

Hämeenlinna tarjoaa runsaasti nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille. Kaupungissa kuljet keskiajalta tähän päivään Sotamuseo Militarian, Hämeenlinnan ja Vankilan vaikuttavien tarinoiden mukana. Siirtymä länsirannikolle vie matkaajan Ruotsin vallan aikoihin ja Turun linnaan, joka on vuosisatojen aikana muuntautunut sotilaiden linnaleiristä aatelisten hoviksi ja edelleen yhdeksi Suomen suosituimmaksi käyntikohteeksi. Turussa pääset tutustumaan merivoimiin Forum Marinumissa, ja museon rannasta löydät kesäisin useita taisteluita kokeneita museoaluksia.

Kierroksen viimeinen kohde on veteraanien rakentama Hangon rintamamuseo. Menneisyyttä huokuvan mäntymetsän keskellä sijaitseva museo kertoo sodan merkittävistä vaikutuksista Hankoniemen alueella. Kesäviikonloppuisin voit vierailla rintamamuseon Irma-bunkkerissa, jonka aito ilmapiiri tarjoaa hyvän käsityksen elämästä rintamaoloissa sodan aikana.

Matka historian käänteisiin tarjoaa paljon koettavaa, joten kierrokselle kannattaa varata riittävästi aikaa. Reitin varrelta löydät myös hengähdyspaikkoja, kuten tunnelmallisia palveluita sekä luontokohteita.

Kuva: Harri Tarvainen / Visit Finland.

 

Sodan ja rauhan käännekohtia

Museokortilla saat sisäänpääsyn kierroksen kaikkiin museoihin ja etuja kumppanien palveluista!

Vieraile näissä museoissa kierroksellasi

Mikkeli

 1. Jalkaväkimuseo

  Suomen puolustusvoimien pääaselajin historiaa Ruotsin vallan ajasta nykypäivään vanhassa kasarmirakennuksessa.

Hämeenlinna

 1. Museo Militaria

  Museo Militaria on suomalaista sotahistoriaa ja sotilaselämää esittelevä museo. Museo sijaitsee Hämeen linnan naapurissa Linnankasarmilla.

 2. Hämeen linna

  Tutustu keskiaikaan ja 700-vuotiaan linnan loiston ja rappion päiviin omatoimisesti tai opastetulla kierroksella.

 3. Vankila

  Suomen suurin vankilamuseo Vankila kertoo vankeinhoidon ja vankilaelämän historiasta tunteita herättävästi, ja saa pohtimaan ihmisyyden perimmäisiä kysymyksiä.

Turku

 1. Forum Marinum

  Tästä alkaa meri! Forum Marinum, Turun sataman kupeessa, on merellisen tiedon ja toiminnan keskus. Kesäkaudella auki ovat joella myös upeat museoalukset.

 2. Turun linna

  Yli 700 vuotta vanha linna on Suomen hienoimpia nähtävyyksiä.

Hanko

 1. Hangon rintamamuseo

  Sotaveteraanien rakentama museo sodanaikaisella rintamalohkolla, kertoo Suomen sotahistorian keskeisten tapahtumien näyttämön Hankoniemen historiaa.

 2. Hangon rintamamuseo: Irma-bunkkeri

  Irma-bunkkerin aito ilmapiiri tarjoaa hyvän käsityksen elämästä rintamaoloissa sodan aikana.

Löydä palveluja, elämyksiä ja etuja kierroksellesi

Saat nämä edut Museokortillasi